BetXpert fortsætter artikelserien om Responsible Gambling. Dagens interview er med forumbrugeren ElMalo, som har masser af erfaringer med at spille hos de ikke-licenserede spiludbydere.

OBS: Dette er fjerde artikel i BetXperts artikelserie om spillesikkerheden i Danmark kontra ditto i udlandet. Fik du ikke læst de tre første artikler, kan de læses herher og her

I interviewet bliver der nævnt en del navne på udenlandske bookmakere, som ikke har spilletilladelse i Danmark. Vi har valgt at sløre navnene på disse, da vi ikke ønsker at blive beskyldt for utilsigtet eller unødvendig reklame for disse. 

I går bragte vi her på BetXpert et interview med Casper Frost Christiansen. Han fortalte om, hvordan han selv måtte opsøge et maltesisk firma for at få sine p enge hos en udenlandsk bookmaker uden spilletilladelse i Danmark.

I dagens artikel bringer vi et interview med forumbrugeren ElMalo. Han har masser af erfaring med at spille hos spiludbyderne uden spilletilladelse i Danmark. Grundlæggende mener han ikke, at det er lige så sikkert at spille hos disse bookmakere, men han pointerer, at man kan undgå de store katastrofer, hvis man er forsigtig og bruger sin sunde fornuft.

ElMalo går til daglig under det borgerlige navn Michael. Han er 27 år, kommer oprindeligt fra Fyn, men er p.t. bosiddende i Malta, hvor han arbejder indenfor iGaming. Michael er Cand.merc. fir – finansiering og regnskab – fra Copenhagen Business School. 

Odds og limitpolitik er afgørende for bookmakervalget

Hvorfor spiller du hos ikke-licenserede spiludbydere?

”Det handler om, hvor det bedste tilbud er, og hvor jeg kan få de bedste odds. Og selvfølgelig også hvis jeg ikke kan få et bestemt beløb igennem hos en bookmaker med spilletilladelse i Danmark, men at jeg så kan det hos en af dem uden (spilletilladelse i Danmark, red.).”

”Det er jo sådan, som BetXpert altid har sagt det, at man skal gå efter de bedste odds (BetXpert anbefaler i den sammenhæng, at man tager det bedste odds hos en spiludbyder, der har spilletilladelse i Danmark, red.). Så hvis en ikke-licenseret har det bedste odds, og hvis alt andet hos firmaet lyser grønt, så går jeg ikke så meget op i, om de har spilletilladelse i Danmark eller ej.” 

Stor portefølje af bookmakere uden dansk spilletilladelse

ElMalo er ikke bleg for at stå ved, at der ikke blot er tale om et par få ikke-dansk-licenserede spiludbydere, han har brugt gennem årene. Én af dem har han endda så meget tillid til, at han rangerer den på niveau med vores statsejede Danske Spil. 

Ved du, hvor mange ikke-licenserede bookmakere, du har sat penge ind hos?

”25, vil jeg skyde på, hvis vi tager hele min portefølje. Lige p.t. er det en ti stykker, jeg bruger.” 

Er det nogen, du selv har opsøgt, eller har du set dem på diverse sider på nettet?

”Dem har jeg primært selv opsøgt. For eksempel [ikke-licenseret bookmaker]. Den bliver jo også nævnt selv på BetXpert. Det samme med [ikke-licenseret bookmaker] før i tiden.”

”Jeg har faktisk så meget tillid til [ikke-licenseret bookmaker], at jeg forleden dag tænkte på, om jeg egentlig har mere tillid til dem end Danske Spil. Jeg nåede vist alligevel frem til, at Danske Spil vinder, men [ikke-licenseret bookmaker] ligger lige derunder og foran alle andre licenserede udbydere i Danmark, synes jeg.” 

Hvilke bookmakere uden spilletilladelse i Danmark spiller du ellers hos? Her tænker jeg ikke mindst på nogle, som den gængse spiller måske ikke lige kender til?

”Jeg bruger blandt andre [ikke-licenseret bookmaker], og så har jeg indtil for nyligt brugt en spillebørs, der hedder [ikke-licenseret bookmaker]. Her er kommissionen meget lavere end hos eksempelvis Betfair. Jeg stoppede dog med at bruge dem på grund af licensproblemer i Storbritannien. De fik inddraget deres licens, som selvfølgelig ikke var en dansk en af slagsen. Derfor ringede alarmklokkerne hos mig, og jeg trak derfor alle mine midler ud.”

Lavere limits hos skandinaviske bookmakere

Hvordan oplever du generelt limitpolitikken hos de spiludbydere, der ikke har spilletilladelse i Danmark? Kan du bare få lov til at spille alt, du vil?

”Jeg vil sige, at det er meget forskelligt, og at limitpolitik ikke har så meget med en dansk spilletilladelse at gøre. Det har mere at gøre med forretningsmodellen hos den enkelte udbyder. Når det så er sagt, så er det min generelle opfattelse, at de skandinavisk rettede bookmakere er strengere med limits end for eksempel centraleuropæiske. [ikke-licenseret bookmaker] er eksempelvis kendt for ikke at limitere folk. Måske der er enkelte undtagelser, men de er i hvert fald kendte for ikke at gøre det. Der er stadig enkelte tysksprogede bookmakere, der tager danske kunder. Her er der også en tendens til, at de ikke er lige så aggressive (som dem i Skandinavien, red.) med limits.”

Er det korrekt forstået, at hovedårsagen til, at du søger mod de her ikke-licenserede udbydere, er, at du kan få lov til at køre noget mere igennem?

”Både og. Tag nu BetXpert. Her er der også tit spil på lidt mere nicheprægede sportsgrene. For eksempel de lidt mindre tennisturneringer. Her er det utrolig svært at få lov til at spille hos de ”danske” bookmakere. Man bliver hurtigt limiteret.”

”Hvis du så finder en eller anden tilsyneladende troværdig bookmaker, som stadig tager imod danske kunder, ude i Europa, jamen så kan du få nogle af de fremragende tips igennem der. Så, ja, det kommer også an på limit, selvom du nok også bliver limiteret på et eller andet tidspunkt hos dem uden dansk spilletilladelse.” 

Hvad med de store, asiatiske bookmakere, hvor limits måske ikke er så lave. Er det nogle, du bruger?

”Ja, det gør jeg lidt i perioder. [ikke-licenseret bookmaker] har jeg dog ikke turdet kaste mig ud i. [ikke-licenseret bookmaker] har også modtaget meget kritik her på BetXpert. Og med rette. Men det er i perioder, hvor jeg er rigtig godt inde i mit stof og har brugt mange timer på betting, at jeg kan finde på at bruge asiatiske spiludbydere.”

Skidt og kanel på begge sider af licenssystemet

Hvad er din generelle konklusion på de ikke-dansk-licenserede bookmakere så? At de er fine nok, så længe man lige lærer at sortere skidt fra kanel?

”Ja, i den grad. Det er lidt, ligesom inden det delvist liberale spillemarked åbnede i Danmark i 2012. Det vil sige, at man skal holde øjne og ører åbne og finde nogle reviews for at se, om de er til at regne med eller ej. Det var også den slags anmeldelser, bookmakerne levede af førhen (inden 2012, red.). De skulle have et godt omdømme. Ellers fik de ingen spillere.” 

”Samlet set er der rigtig mange lyssky bookmakere, der ikke har licens i Danmark, men jeg vil også vove den påstand, at der findes nogle brodne kar indenfor det danske licenssystem. Der er jo fra tid til anden historier på BetXpert og andre steder om folk, der skriver, de er blevet snydt af ”danske” spiludbydere. Det vil jeg også påstå, at jeg selv er blevet. Så de brodne kar eksisterer i begge lejre, vil jeg mene.”

”Overordnet set vil jeg sige, at jeg er overrasket over, hvor få problemer der egentlig har været med mine ikke-licenserede bookmakere. Og det er på trods af, de somme tider befinder sig på den modsatte side af kloden.” 

Vil du ud med, hvor meget du spiller for per spil, siden du føler dig nødsaget til at gå til de ikke-licenserede udbydere for at spille?

”Det er som regel ikke så meget. Det er skam ikke, fordi jeg er nogen storspiller. Omkring 100 euro (cirka 750 kroner, red.).” 

Så grunden til, at du ikke kan få de beløb igennem herhjemme, er, at det er nichemarkeder, og at du måske gennem længere tid har vist dig kapabel …?

”Ja, ja, lige præcis. Det kan jo nogle gange være svært at vide, om éns limits skyldes, at det er nichemarkeder, eller om det er, fordi jeg har spillet til markedets bedste odds. Da min bet365-konto blev limiteret i smadder, skyldtes det 100 procent sikkert, at jeg havde spillet på en masse e-sport. Det var så også større bets (end de 100 euro, red.), men der var meget absurd value på de spil.” 

Hvis vi lige skal opsummere dine udenlandske bookmakere: Er det rigtigt, hvis jeg siger, at det primært drejer sig om [ikke-licenseret bookmaker] og andre bookmakere, der har en licens rundtomkring i Europa, ikke mindst nogle tyske og [ikke-licenseret bookmaker]. Er det en nogenlunde korrekt opsummering?

”Ja, det er en udmærket opsummering. Du kan også nogle gange finde nogle gode e-sportsspil hos nogle af de udbydere, der kun har spilletilladelse i Curaçao. Jeg går egentlig ikke så meget op i, om de har en licens et eller andet sted. Det er mere deres omdømme, jeg kigger på. Har de vist, at de ikke snyder de større spillere, så tør jeg godt joine som en lidt mindre spiller.” 

”[ikke-licenseret bookmaker] mener jeg faktisk ikke er licenseret noget sted, men de har en god track record på mere end 20 år.”

Skal en bookmaker ikke have licens et eller andet sted?

”Jeg mener, at [ikke-licenseret bookmaker] holder til i Costa Rica, og at de ikke har noget licenssystem. Det er dog ikke noget, jeg har sat mig 100 procent ind i. Jeg går mere op i, at de har en god track record på mere end 20 år.”

Bookmaker forsvandt som sunket i jorden

Hvor meget har du tænkt over de historier om, at folk har fået tilbageholdt deres midler hos de ”udenlandske” spiludbydere?

”Jeg tænker selvfølgelig meget over, at det kan ramme mig selv. Én måde at modvirke det på er selvfølgelig ved, at man ikke har for mange penge stående hos dem. Måske bare lige have til et par spil. Det kommer jo an på, hvor troværdig jeg finder bookmakeren.” 

”Her er det, at jeg laver min research. Og jeg prøver at finde et mønster i anmeldelserne. Er det kun én spiller, der har dårlige erfaringer med en given bookmaker, mens der er mange andre, som skriver positive ting, så lægger jeg nok ikke lige så meget i den negative udmelding.” 

”Ellers kan du jo ikke spille nogen steder. Hvis ikke jeg tager helt fejl, har nærmest alle de ”danske” bookmakere kun én-to stjerner på Trustpilot.” 

Hvad har du selv oplevet af problemer?

”[ikke-licenseret bookmaker] havde nogle helt absurde odds på det opkommende præsidentvalg. På alt, hvad der ikke stod ”Donald Trump” henover, var der helt vanvittige odds på. Værdien på de spil var helt enorm. Her holdt jeg faktisk med at spille hos dem, fordi jeg ikke turde have flere penge eller bets kørende hos dem.”

Så mere sikker føler du dig alligevel ikke, end at du har følt et behov for at beherske dig der og trække dine penge ud?

”Tja. Det kommer jo an på éns økonomi. Jeg vil også sige, at lige på nær Danske Spil så vil jeg ikke have over 50.000 kroner stående hos nogle bookmakere – hverken dansk-licenserede eller andre.” 

Er det, hvad du har oplevet af ”problemer”?

”Nå, nej, det var som sådan ikke noget problem. Det var bare min egen kritiske sans, der gjorde, at jeg trak mine penge ud. Jeg har faktisk ingen problemer oplevet med [ikke-licenseret bookmaker] overhovedet. Nej, jeg har prøvet en enkelt bookmaker, der bare forsvandt. Det er mange år siden. Det var en eller anden lille, mærkelig polsk bookmaker.”

”Her var jeg nok bare overmodig. Nu var det lige gået så godt med mange andre bookmakere. Jeg havde heldigvis ikke særlig mange penge stående hos dem. Måske 250 euro (1.800-1.900 kroner, red.).” 

"De er ligeglade med din adresse, land og så videre"

Hvordan synes du, at sikkerhedsniveauet er hos de udenlandske udbydere? For eksempel ting såsom at de sikrer sig, at det faktisk er dig, der spiller, og ikke et barn, din kæreste, ven etc. 

”Det er meget blandet. Der er dansk-licenserede bookmakere, der har dårligere styr på persondata end de ikke-licenserede og vice versa. Det går begge veje, vil jeg mene. [ikke-licenseret bookmaker] har for eksempel styr på deres ting.”

Har du oplevet at oprette en konto, hvor du tænkte, at de nærmest ikke ville have nogle oplysninger fra dig, og at du dermed lige så godt kunne have været 12 år og indbetalt med din fars kort?

”Ja, der har været nogle stykker. Det er, som om at der er en ny række af udbydere på vej. Særligt sådan nogle som fokuserer meget på e-sport. Her har jeg oplevet flere, der slet ikke interesserer sig for, hvilket land du er fra, når du opretter dig. De er ligeglade med din adresse, land og så videre.” 

”Der kan i den forbindelse godt være en tendens til nogle ændringer på KYC-området (Know Your Customer, red.).”

Større tiltro til den gennemsnitslige licenserede spiludbyder

Alt i alt føler du så, at det er lige så sikkert at spille hos ikke-licenserede spiludbydere som hos de licenserede? Her tænker jeg både på, om man får sine penge såvel som spørgsmålet om Responsible Gambling. 

”Alt i alt, når alt bliver opsummeret, så er mit svar trods alt nej. Der vil jeg alligevel sige, at hvis du tager en helt tilfældig ikke-licenseret udbyder og en helt tilfældig licenseret udbyder, så vil jeg være mere tryg ved sidstnævnte. Trods alt.” 

”Men som jeg sagde tidligere: Jeg synes sagtens, du kan finde ikke-licenserede, der er mere sikre end licenserede. Og selvfølgelig også omvendt. Men helt generelt så har det noget at sige, at de har en dansk licens. Visse udenlandske spilletilladelser, for eksempel britiske, tillægger jeg også en stor værdi fremfor eksempelvis en licens i Curaçao.”

Hvad så med spørgsmålet om Responsible Gambling? Hvordan ser du generelt den udenlandske politik om det kontra de udbydere, der er underlagt dansk lovgivning?

”Det går de ikke så meget op i (i udlandet, red.), da de ikke er underlagt det danske system. Men der er faktisk en del af dem, der har nogle daglige indbetalingsgrænser, som ikke er særligt høje. Om det har noget med RG at gøre, eller om det skyldes andre årsager, det skal jeg lade være usagt.”

”Men du hører mig ikke sige, at der er lige så stort et fokus på RG i udlandet, som der er på det danske marked. Det er jo nok her i Skandinavien og måske nogle britiske lande, hvor vi går allermest op i den slags. Så jeg kan da godt se, at en problemspiller nok nemmere vil komme på dybt vand hos en ikke-licenseret udbyder end hos en licenseret.” 

”Det er jo også det, vi ser i Sverige for tiden, hvor folk søger mod det ikke-licenserede marked. Her kan de få lov til at te sig, som de vil. Det svenske marked er ligesom det danske også meget præget af RG. Det er jo en balancegang om ikke at lave reglerne alt for stramme, så folk søger væk fra det regulerede marked.”

”Alt i alt vil jeg sige, at licenssystemet ikke sorterer alle de brodne kar (spiludbydere, red.) fra. Systemet gør dog en stor del af arbejdet, det vil jeg gerne erkende. Men du kan ikke skære det over én kam med hensyn til, om alle licenserede er gode eller dårlige bookmakere. Og det samme med de ikke-licenserede af slagsen.”

I artiklen i morgen kan du læse om, hvordan adskillige affiliate-hjemmesider forsøger at lokke ROFUS-registrerede spillere til udenlandske, ikke-licenserede spiludbydere.