Nicklas Bendtner vandt mesterskabet og blev topscorer i Eliteserien sidste år, og på trods af flere tilbud udefra valgte han at blive i Rosenborg for at øge sine VM-chancer. Bliver det til fire mesterskaber på stribe for Bendtner og de andre danskere i Trondheim? Læs Peter Noe Byskovs optakt og bliv klar til den norske Eliteserien 2018.

Lørdag den 10. marts sparkes den bedste norske række, Eliteserien, i gang, og det er knap en måned tidligere end sidste år, hvilket det norske fodboldforbund forklarer med, at det i det lange løb vil gavne de norske hold, som skal ud at spille europæisk fodbold. Nogle vil så mene det er for tidligt, hvis man samtidig ser på, at Holmenkollen Skifestival 2018 i Oslo er i samme weekend. Oprindeligt skulle sæsonen faktisk starte allerede mandag den 5. marts med UNICEFs Mesterfinale, hvor cup-vinderne fra Lillestrøm hjemme skulle tage imod ligavinderne fra Rosenborg. Denne er dog flyttet til slutningen af april grundet den ekstraordinære kulde, som har ramt det meste af Europa og dermed også Lillestrøm. Sidste år vandt Rosenborg finalen med 2-0 over Brann. 

I slutningen af november kåres vinderen af Eliteserien 2018, og samtidig afgøres det, hvem der skal repræsentere Norge i Europa i 2018/19-sæsonen. I denne sæson er det igen vinderne fra Rosenborg, som skal forsøge at komme i Champions League, mens Molde, Sarpsborg 08 og Lillestrøm skal kæmpe for at kvalificere sig til Europa League. 

I den igangværende europæiske sæson, der som bekendt løber fra sommer til sommer i modsætning til den norske liga, som løber vinter til vinter, var Rosenborg det eneste norske hold, som leverede. Mesterholdet slog i to spændingsmættede opgør sidste års finalister fra Ajax ud og kom i gruppe med Zenit, Real Sociedad og Vardar Skopje. Med en sejr og to uafgjorte blev det dog endestationen.

For både Brann og Haugesund blev 2. kvalifikationsrunde til Europa League sidste tur ud over den norske grænse. Brann tabte samlet til lidet navnkundige Ruzomberok fra Slovakiet, mens Haugesund blev sendt ud af polske Lech Poznan med danske Lasse Nielsen og tidligere topscorer i Eliteserien, Christian Gytkjær. Odd, derimod klarede sig sig en anelse bedre; de blev slået ud i 3. runde af kroatiske Dinamo Zagreb. 

  

Hvem skal udfordre Nicklas Bendtner?

Første sæson for Nicklas Bendtner i Rosenborg blev en stor succes. Ikke nok med at han blev topscorer i Eliteserien med 19 mål. Han kom også tilbage i landsholdsvarmen, og hvis han fortsætter i samme form, er der gode muligheder for at se ham i Rusland til sommer. I Eliteserien’s managerspil (som er et kopi af det engelske fantasy) fik Bendtner næstflest point af alle – kun overgået af en anden dansker, playmakeren Bassel Jradi fra Strømsgodset.

Det er tredje år i træk, Rosenborg har en spiller øverst på topscorerlisten. I 2016-sæsonen var det danske Christian Gytkjær, som også scorede 19 mål, og året før det var det Alexander Søderlund, som med 22 scoringer blev Norges målkonge.

Under prisuddelingsprogrammet Fotballfesten 2017 var Nicklas Bendtner nomineret i 4 kategorier. Han fik selvfølgelig prisen for ’Årets topscorer i Eliteserien’, men i tillæg fik han også prisen for ’Årets mål i Eliteserien’ for en flot scoring med ydersiden af foden i topopgøret mod Molde i august, som Rosenborg vandt 2-1. 

Bendtner løber med topscorertitlen igen til odds 6,00 hos Unibet*

Bendtner sluttede sidste sæson stærkt af, og spørgsmålet er, om det var en tilfældighed, eller om det var et resultat af, at han mod slutningen faldt bedre i hak med sine holdkammerater. Hvis sidstnævnte er tilfældet, er der gode muligheder for, at han kan gentage succesen og blive topscorer i 2018 også. Vær dog opmærksom på, at Bendtner kan miste 3-5 runder midt på sommeren, hvis han bliver udtaget til Danmarks VM-trup, og Danmark går videre fra puljen. Af samme grund vil jeg give ham omkring 17-18 % chance for, at han igen bliver målkonge nummer 1 i Norge.

Herunder har jeg i tilfældig rækkefølge oplistet nogle af de kandidater, som kan udfordre Bendtner på tronen. Flere kunne sikkert nævnes, men de bedste bud i mine øjne er følgende: 

  • Marcus Pedersen (Strømsgodset) – efter en halvsløj forårssæson, hvor det kun blev til et enkelt mål, ramte han formen og nettede otte gange i efteråret. 

  • Alexander Søderlund (Rosenborg) – er netop hentet hjem fra et mislykket ophold i St. Etienne. Som før nævnt blev han Eliteserie-topscorer med 22 mål for et par sæsoner siden. Det skal blive interessant at se, hvordan han går i spænd med Bendtner. 
  • Mos Abdellaoue (Strømsgodset) – Den tidligere FCK- og OB-angriber scorede i sidste sæson 16 mål for nedrykkerne fra Aalesund. Det var godt nok til, at Godset ville have ham, og når han fra den nye sæson tørner ud for et tophold, er der gode muligheder for, at han kan lave endnu flere mål. Endte i 2016 som nummer 2 på topscorerlisten efter Christian Gytkjær med 13 mål. 
  • Ohi Omoijuanfo (Stabæk) – Fik ikke sin drøm om at komme til en større europæisk klub i dette transfervindue opfyldt. En skade mod slutningen af sæsonen var med til at gøre, at han med 17 mål endte bag Bendtner på topscorerlisten. Han fik også landsholdsdebut og kan med sine 24 år være fremtidens mand for et norsk landshold i krise.
  • Patrick Mortensen (Sarpsborg 08) – 12 mål blev det til for danskeren i sidste sæson. Med flere spændende udskiftninger i truppen, kan dette år blive endnu bedre.
  • Steffen Lie Skålevik (Brann) – Havde ikke ret meget held i sprøjten hos Brann, så han blev udlejet til Start i sidste halvdel af sæsonen 2017. Her blev det til 10 mål i 11 kampe, og det er ikke utænkeligt, at det har købt ham en ny chance i Branns angreb. 
  • Kristian Fardal Opseth (Bodø/Glimt) – sidste sæsons suveræne topscorer i den næstbedste række, OBOS-ligaen og dermed stærkt medvirkende til Glimts oprykning. 28 mål (og dermed tangering af tidligere rekord) blev det til.

Kristian Fardahl Opseth som topscorer til odds 26,00 hos Unibet*

Opseth slog rekorden i OBOS-ligaen sidste år med 28 mål. Mos Abdellaoue blev nr. 3 på topscorerlisten i sidste sæson i Eliteserien for nedrykkererne Aalesund. Det er altså muligt for de ”små” klubber at komme godt op på listen. Chancevurdering: Ca. 4-6 %.

Eliteserien 2018 odds

Udvalgte odds på vinderen af Eliteserien 2018

Bedste odds Bookmaker
Rosenborg 1,55
NordicBet
Molde 11,00
Danske Spil
Strømsgodset 13,00
Bet365
Sarpsborg 08 13,00
Danske Spil
Brann 26,00
Bet365
Odd 51,00
Bet365

Udvalgte odds på topscoreren i Eliteserien 2018

Bedste odds Bookmaker
Alexander Söderlund 5,00
NordicBet
Nicklas Bendtner 6,00
LeoVegas
Mos Abdellaoue 8,00
NordicBet
Patrick Mortensen 12,00
NordicBet
Ohi Omoijuanfo 12,00
Unibet

Danskerne i Eliteserien

Hvordan ser det egentlig ud med danskere i Eliteserien? Hele 12 danskere har bosat sig i de norske fjelde og fordeler sig på seks klubber:

Helt ude på vestkysten i Haugesund render Christian Gytkjærs lillebror, Frederik Gytkjær (angriber), rundt. I sidste sæson scorede han i alt seks gange; tre scoringer i de første to kampe og to mål i sæsonens sidste kamp. I de mellemliggende 28 kampe lykkedes det ham kun at finde vej til netmaskerne en enkelt gang for et Haugesund-mandskab, der sluttede midt i tabellen. 

For sølvvinderne Molde tørner den tidligere FCK-back, Christoffer Remmer (forsvar), ud. Med 28 ud af 30 mulige kampe var han spilleren med flest kampe for Molde i sidste sæson.  

Bassel Jradi (offensiv midtbane/angriber) fra fjerdepladsen, Strømsgodset, havde sidste år en flot sæson – en stærk indikation af dette er som nævnt hans placering som mest værdifulde spiller i det norske fantasy-spil. Han startede sæsonen lidt sløvt, men blev en utrolig vigtig faktor i Strømsgodsets offensive spillestil, og han var med 10 mål og syv assists stærkt medvirkende til Godsets placering i subtoppen.

  

Den tidligere Horsens-reserve, Tonny Brochmann (midtbane) tog for et år siden turen fra Jerv i den næstbedste række til sydnorske Stabæk, efter at have været én af Jervs absolut vigtigste spillere. Her blev han med det samme fast mand. Han spillede alle 30 kampe og scorede godkendte otte mål, hvoraf det ene blev nomineret til årets mål 2017. 

Rosenborgs og den norske ligas største profil er utvivlsomt Nicklas Bendtner (angriber), som efterhånden ikke behøver mere introduktion. En spiller, der måske går lidt mere under radaren, er forsvarsspilleren Jacob Rasmussen, som har gjort en god figur i forsvaret, selvom han endnu ikke har bidt sig fast i startopstillingen endnu. Mike Jensen (midtbane) har gennem de sidste tre sæsoner scoret 21 mål og bidraget med 27 assists. Han er anfører for Rosenborg og blev i 2016 hædret som Årets spiller i Eliteserien. Malte Amundsen (forsvar) har frem til vinterpausen spillet samtlige kampe for HB Køge i NordicBet-Ligaen i denne sæson, inden de norske mestre noget overraskende plukkede ham for næsen af et par danske klubber. Det skal blive spændende at se om, den snart 20-årige spiller kan få fast spilletid i Trondheim.

Sidste sæsons bronzevindere fra Sarpsborg 08 udfordrer både Rosenborg i ligaen og som Eliteseriens danskerklub. Også her tørner fire danskere ud. Matti Lund Nielsen (midtbane) har været fast mand, siden han ankom for to sæsoner siden, mens Patrick Mortensen (angriber) blev holdets topscorer sidste sæson med 12 mål. Han får nu selskab i front af angriberne Ronnie Schwartz og Mikkel Agger. Schwartz kommer fra et mindre succesfuldt ophold i Belgien, mens Agger kommer som Thisteds topscorer og nummer to på NordicBet-Ligaens topscorerliste i efteråret med 11 mål.

Kan nogen true Rosenborg? Et kig på favoritterne

Rosenborg

Kåre Ingebrigtsens Rosenborg har vundet ligaen de seneste tre år i træk. Er de mon på vej tilbage til deres storhedstid fra 90’erne? Jeg håber virkelig, at der bliver spænding i ligaen i år, selvom ikke meget tyder på det. Rosenborg ser ganske enkelt for stærke ud. 

De viste sig dog lidt mere menneskelige end de to seneste sæsoner, da de tabte fem kampe gennem sæsonen mod tre nederlag i hver af de to foregående sæsoner. Tromsø, to gange Haugesund, Aalesund og Odd var holdene, der formåede at slå mestrene. Forhåbentlig er der flere hold, der byder Rosenborg op til dans i år.

Der er stort set altid fyldt op på Lerkendal, men Rosenborg var alligevel kun det fjerdebedste hold på hjemmebane i den forgangne sæson. Det forventes, at hjemvendte Søderlund i makkerskab med Bendtner vil gøre Rosenborgs offensiv endnu mere farlig. Mestrene starter sæsonen ude mod sidste års bronzevindere fra Sarpsborg 08.

Molde

Ole Gunnar Solskjærs Molde vandt ligaen i 2011, 2012 og 2014. Over store dele af sidste sæson viste de lovende takter, men de har det med at kollapse, når det kører bedst for dem. I optakten sidste år skrev jeg, at jeg troede, at Sander Svendsen ville blive solgt i sommerpausen. Det viste sig at holde stik, da han i august blev sendt til svenske Hammarby.

Denne gang spår jeg, at stortalentet i angrebet, Erling Braut Håland (søn til gode gamle Alf Inge Håland), bliver solgt til sommer. Han er bare 17 år og i besiddelse af et kæmpe talent. Han skal løfte en tung arv, da Molde har mistet den tidligere FCK-angriber, Björn Sigurdarson, som var én af ligaens bedste angribere, og som i januar tog til russiske Rostov. Han er blevet erstattet af den hjemvendte Daniel Chima Chukwu, som scorede 41 mål i 107 kampe for Molde sidst han var der frem til 2014. Ellers er kvaliteten på Moldes hold ikke at kimse af; de vil helt sikkert blande sig i medaljestriden igen i år. Molde starter hjemme mod Sandefjord.

Strømsgodset

Strømsgodset sluttede sæsonen stærkt af med otte sejre i træk inden sæsonens sidste kamp mod nedrykkerne Aalesund blev tabt. Det betød, at de kravlede op på rækkens fjerdeplads, som efter en meget skidt sæsonstart kan betegnes som godkendt. 

Hvis man ser bort fra angriberne i Rosenborg, så har træner Tor Ole Skullerud klart ligaens farligste offensivspillere til rådighed. Både Mos, Pedersen og Pellegrino ligger sædvanligvis højt på topscorerlisterne. Pellegrino scorede 18 mål for Mjøndalen i sidste sæson i den næstbedste række.

Til at støbe kuglerne har de Bassel Jradi, som også selv kan lave mål: Han blev med sine 10 scoringer nummer to på holdets interne topscorerliste i sidste sæson. Her blev han kun overgået med en enkelt scoring af én af ligaens farligste frisparksskytter Eirik Ulland Andersen. Hvis man skulle tage en chance og tippe på et hold som har evnerne til at vippe Rosenborg af pinden og vinde ligaen, kunne det eventuelt være Godset. Ellers er de bestemt i favoritfeltet til at snuppe sølvet. 

Strømsgodset vinder mesterskabet til odds 11,00 hos Nordicbet*

Jeg vil vurdere Godsets chancer til at være helt op til 13-14% for at vinde Eliteserien. De har rustet gevaldigt op og kan vinde over alle – også RBK på en god dag. Flot værdi her.

Sarpsborg 08

Talentfabrikken Sarpsborg 08, som ligger tæt på den svenske grænse, havde en overraskende flot sæson sidste år, men i år ser de lidt mere sårbare ud efter en større profilflugt. Halvvejs inde i den forgangne sæson blev Anders Trondsen plukket af Rosenborg, og i vinterpausen er både Krepin Diatta (Club Brugge) og Sigurd Rosted (KAA Gent) blevet solgt. Dog har de netop hentet Harmeet Singh hjem til Norge, som havde stor succes i Molde, før han tog turen til først Polen og siden Sverige. Succesen i udlandet var dog begrænset, og nu skal karrieren genstartes i hjemlandet hos S08.

Holdets danske islæt, Andreas Albech, havde en svingende sæson, og han er nu sendt hjem til Vendsyssel. Geir Bakke og co. tabte kun en enkelt kamp på hjemmebane i sidste sæson - til Rosenborg - og var samtidig det mest scorende hold hjemme. Der er lavet en del udskiftninger i vinterens transfervindue, og jeg vurderer det usandsynligt, at de for alvor kommer til at kunne kæmpe med om mesterskabet. Men de vil helt sikkert kunne sætte en kæp i hjulet hos de fleste.

Brann

Sidste bud på en potentiel outsider er min egen yndlingsklub, Brann. Siden Lars Arne Nilsen overtog ansvaret efter Rikard Norling, skaffede han Brann en oprykning til den bedste række for året efter at styre dem direkte til en flot andenplads i 2016. Her blev han fortjent kåret som årets træner. Sidste sæson måtte Brann dog nøjes med en femteplads, hvilket nok er ganske retvisende for holdets niveau.

De har mistet en del vigtige spillere i løbet af vinteren og står blandt andet med forholdsvis ukendte navne på målmandsposten, da både førstevalget og andenvalget fra sidste sæson har forladt Norge. Forsvarsspilleren Amin Nouri fik ikke kontrakten forlænget og har i stedet skrevet med rivalerne fra Vålerenga, og også i angrebet halter det gevaldigt. Daniel Braaten var sidste sæson en af ligaens bedste spillere, når han ellers var skadesfri, mens der er usikkerhed om de næste i rækken.

Udlejede Steffen Lie Skålevik var et kæmpe hit i Start i efteråret, men kan han også blive det for Brann? De har sendt Torgeir Børven til Odd, og han er netop blevet erstattet med Henrik Kjelsrud Johansen, som kommer fra rivalerne fra Vålerenga. Brann har haft nogenlunde succes med spillere, som er blevet hentet fra Vålerenga, og man kan håbe, at Johansen falder under samme kategori. Jeg tvivler dog på, at Brann kommer til at blande sig helt i toppen i år. Det lugter mere af en ny 5. plads.

Bud på slutstilling

I sidste sæson var den samlede totale markedsværdi på alle spillere i ligaen iflg. transfermarkt.com på 115,58 mio. €. I dag står værdien til 114,50 mio. €. Sidste år brugte jeg Messi som sammenligning, men da hans værdi nu er steget fra 120 mio. € til 180 mio. €, må jeg hellere bruge et par andre spillere. Så den totale markedsværdi på alle spillere i den Eliteserien 2018 ligger et sted mellem Kevin De Bruyne (110 mio. €) og Harry Kane (120 mio. €).   

Jeg tror, at Rosenborg igen viser sig overlegne i ligaen (har vundet de seneste tre sæsoner med henholdsvis 17, 15 og 12 point ned til nummer 2). Jeg håber dog på lidt mere spænding. Mit bedste bud på en outsider til titlen er Strømsgodset. Her er mit bud på en slutstilling for Eliteserien 2018: 

Bedste slutplacering: Lillestrøm over Vålerenga til odds 2,55 hos Unibet*.

Sidste år var Lillestrøm 2 point dårligere end Vålerenga og fire pladser bag. Dette, tror jeg, ændrer sig i år. Vålerenga har mistet flere profiler, mens Lillestrøm har holdt fast i deres bedste spillere. Umiddelbart er matchuppet ikke langt fra helt lige i mine øjne, og jeg anser faktisk Vålerenga som favorit. Jeg kommer ikke under 56 % på Vålerenga.   
  1. Rosenborg 
  2. Strømsgodset 
  3. Molde 
  4. Sarpsborg 08 
  5. Brann 
  6. Odd
  7. Kristiansund 
  8. Lillestrøm 
  9. Bodø/Glimt 
  10. Vålerenga 
  11. Tromsø 
  12. Haugesund 
  13. Sandefjord 
  14. Start 
  15. Stabæk 
  16. Ranheim 

Bedste slutplacering: Kristiansund over Haugesund til odds 2,03 hos Unibet*

Haugesund spiller kedelig fodbold og var én af de dårligst scorende hold sidste år. Sidste år endte Kristiansund tre pladser bedre end Haugesund (dog kun med et enkelt point mere), og jeg tror, de kan gøre det igen. Nordicbet* har den til 1,92, og det virker som et mere rigtigt leje. Jeg vurderer umiddelbart Kristiansund til at have 53 % chance for at slutte over Haugesund.

I bunden har Ranheim et minimalt budget at gøre godt med, og de er da også eneste hold i ligaen, som kun består af norske spillere. Det var egentlig en overraskelse, at de rykkede op, og jeg tror, det bliver en kort fornøjelse. Stabæk har jeg lagt til nedrykning, selvom de har Ohi, der scorede mål på samlebånd sidste år. Hvis han ikke finder formen, så har de ikke mange alternativer, og hvis han finder formen, bliver han med al sandsynlighed solgt til sommer.

Vålerenga har mistet flere profiler, mens Lillestrøm har beholdt de fleste af deres. Christian Grindheim er taget til Haugesund, Stengel er skiftet til Strømsgodset, og så har målslugeren Moa valgt at lægge støvlerne på hylden. Erling Knudtzon, Ifeanyi Matthew og Alexander Melgalvis udgør en yderst interessant offensiv hos Lillestrøm. I tillæg har de netop erhvervet sig angrebsspilleren Thomas Lehne Olsen som scorede 11 mål i sidste sæson for Tromsø.

Da vejret i store dele af kalenderåret kan være en udfordring i norsk fodbold, er der flere hold, der er gået over til at spille på kunstgræs. Faktisk er langt størstedelen af stadions i Eliteserien lagt med kunstgræs. Der har været udført undersøgelser blandt spillere (tilbage i 2014), hvor det viste sig, at hele 77% (selvfølgelig) foretrækker at spille på naturgræs, men da der samtidig er økonomi inde i billedet, er det ikke altid spillerne, der lyttes til. Kun seks hold spiller på naturgræs, og det er Brann, Haugesund, Rosenborg, Stabæk, Lillestrøm og Sandefjord. Vålerenga spillede med naturgræs frem til sidste år, men efter deres nye stadion er færdiggjort, er det desværre blevet skiftet ud.

Bedste slutplacering: Sandefjord over Ranheim til odds 1,48 hos Nordicbet*

Også flot value på, at Ranheim slutter under Sandefjord. Ranheim har ikke kapacitet og spillekvalitet nok til, at kunne gøre sig godt nok over en hel sæson i Eliteserien. Det kan sagtens være, at begge hold rykker ned, og hvis de gør det, så tror jeg stadig, at Ranheim ender helt i bunden. Sandefjord sluttede sidste sæson som nr. 13 med bl.a. 11 sejre og 3 uafgjorte, hvilket også betyder, at de var holdet med flest nederlag i ligaen. Men med erhvervelsen af den tidligere OBOS-liga-topscorer Pontus Engblom skulle angrebet være på plads, hvor han skal danne duo med farlige Flamur Kastrati. Jeg ligger på omkring 75 % på, at Sandefjord holder Ranheim bag sig.

Fantasy på norsk

Premier League har det. NFL har det. Superligaen har det ikke. Men i Eliteserien kan man lave sit eget Fantasy-hold. Og så er det endda gratis. Det minder lidt om det managerspil, man kan spille på holdet.dk*, men med nogle væsentlige ændringer, for eksempel at man har en trup bestående af 15 spillere, som man kan skifte mellem, og så er transfersystemet og pointsystemet lidt anderledes (1 gratis transfer pr. runde bl.a. og ellers koster det point).
I finder spillet her: Fantasy Eliteserien. Vi skal da have en intern liga på BetXpert! Som nævnt er det gratis at deltage, og jeg har allerede oprettet en liga, som jeg har valgt at kalde BetXpert. Den har koden 1070-702. Opret dig endelig og tilmeld dig ligaen, uanset om du er flydende i norsk eller kun har set et par af Rosenborgs kampe. Det bliver jævla moro!

Min første sæson som ekspert 

Jeg lagde virkelig dårligt fra land som ekspert i 2017, men jeg fik dog vendt skuden og endte med 22/41 og en tilbagebetaling på 101%. Jeg sluttede året stærkt af med syv rigtige ud af mine sidste syv spiltip, og jeg håber at kunne tage den stime med ind i det nye år. 

Hvad tænker I andre? Byd gerne ind med kommentarer og egne forslag. Det bliver en stor sæson!