Alberto Contador vandt Tirreno-Adriatico. Nu skal han, med Chris Anker Sørensen blandt hjælperne, Catalonien Rundt (24.-30. marts), og helst foran rivalen Chris Froome. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel om rute, favoritter, outsidere og chancevurderinger i etape-cykelløbet Volta a Catalunya.


Nu kommer duellen
Odds
Tips
Tre favoritter
Farlige outsidere
Øvrige ryttere
Danskeren
Ruten


Nu kommer duellen

Tirreno-Adriatico skulle have været den første store test mellem Chris Froome og Alberto Contador, der senere på året ventes at kæmpe om Tour de France-titlen, men Froome måtte melde afbud grundet rygproblemer. I stedet var det Alberto Contador, der genfandt fordums styrke og trynede Quintana og de øvrige i det italienske etapeløb.


I stedet er det Catalonien der lægger landskab til duellen mellem Contador og Froome (men er han 100% klar?). I det hele taget kan vi se frem til et noget stærkere felt her i Volta a Catalunya. Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Carlos Betancur, Domenico Pozzovivo, Joaquim Rodriguez og den forsvarende vinder, Daniel Martin, er blot nogle af de navne, der star på startlisten.

Odds

I skrivende stund har de danske licens-bookmakere ikke odds på Katalonien Rundt. Det kommer forhåbentligt – vinder-odds og i hvert fald h2h-spil.


Tips

Hold øje med vinderspil og h2h-tips fra BetXperts cykeleksperter:

 

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard 

Tre favoritter

Alberto Contador, Team Tinkoff-Saxo

Cirka-chance: 23-27%

Alberto Contador fik for alvor bevist, at han hører til blandt Tour de France-favoritterne, da han satte feltet på plads i Tirreno-Adriatico. I Volta a Catalunya – eller Catalonien Rundt – vil han få mulighed for at bekræfte sin status, og denne gang i et markant stærkere felt.

Contador har hvillet en anelse efter Tirreno-sejren, og det kan godt komme til at koste lidt i skarpheden, men grundlæggende burde han ikke være så langt fra den form, som gav ham sejren i det italienske etapeløb. Samtidigt passer ruten ham ret godt, når man tager i betragtning af at hans enkeltstart bestemt ikke så alt for imponerende ud i Tirreno-Adriatico.

Contador mister sin vigtige hjælper og løjtnant, Roman Kreuziger, der stiller til start i Milano-San Remo, men til gengæld slutter Rafal Majka sig til holdet. Det er en svækkelse, men så længe Contador har en hjælper i nærheden af sig det meste af dagen, så klarer han det nok.

Chris Froome, Team Sky

Cirka-chance: 22-26%

Chris Froome stillede ikke op i Tirreno-Adriatico grundet rygproblemer. Briten var ellers ret godt kørende i Tour of Oman, hvor han løb af med den samlede sejr, og han var på forhånd favoritten til det italienske etapeløb. I stedet imponerede Contador stort.

Det betyder naturligvis ikke, at styrkeforholdet er vendt helt på hovedet. Froome er stadig Tour-favoritten på nuværende tidspunkt. Contador viste et glimt af fordums styrke, men Froome har vist et højt niveau lige siden slutningen af 2011, hvor han var tæt på at vinde Vuelta a España.

Spørgsmålet er om han er helt klar oven på rygproblemerne, der tvang ham til at melde afbud til Tirreno-Adriatico. Han har formentligt mistet et skridt eller to, men Froome kører stort set altid på et højt niveau. Samtidigt vil han nok være meget motiveret for at kæmpe med Contador – hvis briten allerede nu kan svække Contadors selvtillid en anelse, vil det være en stor sejr for Froome og Sky.

 

Nairo Quintana, Movistar

Cirka-chance: 14-16%

Nairo Quintana hentede en andenplads i Tirreno-Adriatico, men det var aldrig rigtig tæt mellem ham og Contador. Deri ligger dog ikke en kritik af Quintana, tværtimod. Han hentede en andenplads i et WorldTour-løb efter at have holdt pause siden januar, fordi han var foran formkurven.

Det vidner lidt om colombianerens talent, og forventningerne til ham her i Catalonien må selvsagt også være høje. Han har fået lidt løbsdage i benene, formkurven må forventes at være opadgående, og løbet indeholder to etaper med hårde stigninger, der passer ham godt. Mit gæt er at han her i Catalonien vil være meget tættere på Contador, der har holdt lidt igen siden sejren i Tirreno.

Quintana skal ikke køre mod Froome og Contador senere på sæsonen i Tour de France. Han skal i stedet køre Giro d’Italia til maj. Dette vil derfor være en vigtig test for Quintana, der efterfølgende tager hjem til Colombia for at træne op til den italienske Grand Tour.

Farlige outsidere

Joaquim Rodriguez, Katusha

Cirka-chance: 9-11%

I 2010 vandt Rodriguez Catalonien Rundt, mens det i 2013 blev til en andenplads. Rodriguez er fra netop Catalonien, så det er et løb, der betyder meget for ham. Det kan dog godt blive svært for ham at vinde: Først og fremmest er konkurrencen meget stor, og dernæst har Rodriguez i år valgt at springe nogle løb over til fordel for højdetræning. Det er således hans første løb siden Tour of Oman, hvor han blev nummer 4.

Rodriguez har vundet WorldTouren et par gange, fordi han er en rytter, der kan være i form i meget lang tid, og fordi han stort set altid er med fremme. I år virker det dog til, at han gerne går på kompromis, og derfor springer han enkelte WorldTour-løb over (Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt), således han er mere konkurrencendygtig i denne sæsons Grand Tours. Rodriguez nærmer sig nemlig de sidste par år i karrieren, og skønt han er endt på podiet i både Giro d’Italia, Vuelta a España og Tour de France, så har han endnu ikke prøvet at stå på det øverste trin.

Ruten passer Rodriguez ret godt, og han vil gerne have et godt resultat i hjemegnen. Hans grundlæggende niveau er også godt nok til at hente en solid placering hjem, men den forholdsvis lange pause siden Tour of Oman kan godt blive et lille problem for ham i forhold til den samlede sejr.

Carlos Betancur, AG2R

Cirka-chance: 6-8%

Carlos Betancur kommer lige fra en sejr i Paris-Nice, men det bliver nok noget sværere for ham her i Catalonien Rundt. Først og fremmest er feltet stærkere: Han mødte ingen af de ovenstående ryttere (og heller ikke Daniel Martin) på sin vej til Paris-Nice-triumfen, og dernæst er ruten anderledes. Her i Catalonien Rundt er det reelle bjerge.

Normalt ville det ikke være det store problem for sidste års vinder af den hvide ungdomstrøje i Giro d’Italia, men han kan godt få lidt besvær her. Betancur startede nemlig sæsonen overvægtig i Tour de San Luis, og selv om han i Tour du Haut Var og Paris-Nice endte med at vinde løbet, så var det på en rute, hvor det sagtens kunne betale sig at være lidt overvægtig, da det gør ham lidt svagere på stigningerne men til gengæld hurtigere på stregen.

Betancur er stadig et par kilo for tung før Ardennerne, og derfor bliver det nok svært at sætte Contador, Froome og Quintana i øjeblikket, omend man aldrig må afskrive en nykåret vinder af Paris-Nice.

Daniel Martin, Garmin-Sharp

Cirka-chance: 4-6%

Sidste års vinder, Dan Martin, får nok meget svært ved at gøre kunsten efter i år. Først og fremmest har han valgt at starte sæsonen senere, end han gjorde sidste år, fordi han vil toppe i Giro d’Italia i denne sæson og samtidigt have en god nok form til at kæmpe med i Ardennerne. Desuden var der også en del held involveret i sidste sæsons triumf, hvor et styrt til Alejandro Valverde formentligt indirekte var årsagen til hans triumf.

Det ser svært for ham, selv om Catalonien fylder meget for rytterne hos Garmin-Sharp, da mange af dem har base i Girona. Det er også tilfældet for Dan Martin. Efter planen skal han være i bedre form her end under Tirreno-Adriatico, men jeg har personligt ikke den store fidus til ham.

”Problemet” med Martin er dog, at han er en vanvittig fighter, og når han først rammer noget, der minder om en god form, så kæmper han alt han kan. Det så vi blandt andet sidste år i dette løb, hvor han tabte tid på første bjergetape, og vi så det i Fleche Wallonne, hvor han punkterede kort før mål, for derefter at hamre igennem feltet og slutte på en fjerdeplads.

Øvrige ryttere

Et af de første navne, der springer i øjnene hos de øvrige ryttere, er Domenico Pozzovivo (AG2R). Han var ikke helt flyvende i Tirreno-Adriatico, men Ag2r stiller med et stærkt hold her i Catalonien, og Pozzovivo kan måske få et godt resultat med hjem, fordi han kører på hold med Carlos Betancur. Det samme gør sig gældende for det franske talent, Romain Bardet.

En anden, der kan lukrere på en stærk holdkammerat, er Richie Porte (Sky). Porte kører med Froome, der helst selv vil levere et resultat, men skulle det ske, at han ikke er helt ovenpå endnu, så kan Porte måske få sin chance. Spørgsmålet er hvordan Porte har det efter sygdommen, der tvang ham ud af Tirreno-Adriatico.

Hos BMC har man Tejay van Garderen, der var formstærk i Tour of Oman. I Paris-Nice udgik han dog næsten før løbet var gået i gang med maveproblemer, og det er derfor spændende at se, hvor han står henne i Volta a Catalunya. Samtidigt er også Samuel Sanchez med fra samme hold, så måske kan han få lov at lave et resultat her i Catalonien.

Ivan Basso (Cannondale) var langt fra noget som helst i Tirreno-Adriatico, og det er svært at se ham præstere det store her i Catalonien Rundt. Det samme er tilfældet med den unge franskmand, Thiabaut Pinot (FDJ.fr), der har døjet med knæproblemer og som måtte udgå af det italienske etapeløb.

 

Omega Pharma-Quick Steps bedste bud på en topplacering er colombianske Rigoberto Urán. Han hentede en tredjeplads i Tour of Oman, men var ikke helt på toppen i Tirreno-Adriatico. Omega-holdet satsede på Kwiatkowski, men Uran faldt ret tidligt fra på bjergetaperne og var ikke til megen nytte. Hvilken form dukker han op i her i Catalonien?

Danskeren

Den eneste dansker, der stiller op i løbet, er Chris Anker Sørensen (Team Tinkoff-Saxo). Danskeren ("Oksen frra Hammel") skal arbejde for Alberto Contador, så det bliver næppe alverden vi kommer til at se ham i fronten af løbet, bortset fra når han laver føringsarbejde.

Ruten

Løbets 1. etape går fra Calella til Calella. I slutningen af den 170 kilometer lange etape er der nogle stigninger, men de sidste 20 kilometer går enten ned eller ligeud, hvorfor en mindre gruppe bør kæmpe om etapesejren og løbets førertrøje.

Ligeledes er 2. etape en kuperet en af slagsen. Denne gang er distancen på 168 kilometer, og etapen slutter i Girona, der er velkendt for mange af rytterne, da de bor i området. Etapen slutter med en lille stigningen i afslutningen, og der fremgår ikke de store detaljer om denne i øjeblikket. Den kunne dog ligne en god rampe for et lille angreb til sidst.

Den første store bjergtest kommer dog på 3. etape, der topper på skiresortet La Molina. Den stigning er cirka 5,3 kilometer lang og stiger i snit med 6 %. Tidligere på dagen kører de over den lange stigning Alt de la Creueta. Der skal nok komme nogle angreb på denne etape.

Men løbets kongeetape må være 4. etape. Den er 166 kilometer lang, og rytterne starter dagen med at køre opad. I alt kommer der fire stigninger, før de står ved foden af den sidste stigning: Vallter 2000. Stigningen er 12 kilometer lang og stiger i snit med 7,8 %, og rytterne slutter cirka 2200 meter over havets overflade.

De største forhindringer er nu overstået, og på 5. etape skal rytterne ud på 218 kilometers kørsel på en relativt flad rute. Lige før målstregen kommer der dog en kategori 2-stigning, hvor der måske kan ske lidt ravage.

På 6. etape får sprinterne endelig en let dag. Etapen er 172 kilometer lang, og de sidste 60 kilometer er uden forhindringer. Det kan – hvis de andre etaper bliver kørt hårdt nok – blive løbets eneste reelle massespurt.

Løbet slutter vanen tro i Barcelona, men 7. etape er ikke en paradeetape. Alt de Montjuic skal passeres otte gange i finalen. Det er ikke jordens hårdeste stigning, og det skaber ikke de største tidsforskelle, men det kan skabe lidt hektik om etapesejren.