I denne fjerde udgave af bettingmyter beskriver tidligere oddssætter Tonni Munk Jensen de forkætrede personlimits. Læs hvordan bookmakerne gør i praksis, hvornår du gør dig sårbar, hvorfor det nogle gange kammer over for bookmakerne - og ikke mindst - hvornår det nogle gange kan være fair nok.

Det er en videnskab at være sportsbetter. Ikke alene skal man helst have et indgående kendskab til en eller flere ligaer.

Et godt netværk i enten sports- eller bettingmiljøet er noget nær et must, ligesom man også gerne skal have den matematiske sans i orden, have disciplinen til at arbejde koncentreret hver eneste uge, køre en ansvarlig money management og i det hele taget have penge nok til at stikke ud.

Så er man ved at være der, hvor man så småt kan begynde at tjene penge på bettingen. Eller kan man nu også det?

Når man nu én gang har betalt skat af sin indkomst, så virker det ikke specielt indbydende at spille hos bookmakere uden EU-licens som Sbobet og andre "asiatiske" bookmakere.

Derfor er det bare så forbandet ærgerligt, at de eksisterende EU-bookies over en bred kam simpelthen ekskluderer vindende kunder.

De smider os simpelthen ud af butikken så snart, man laver overskud, hvilket gør det umuligt for selv de dygtigste spillere at lave bare en relativt god bi-indtægt på bettingen.

Det er nu lidt af en myte!

De fleste er selv ude om det

De fleste læsere med erfaring inden for området vil allerede nu sidde uroligt i stolen og gøre klar til at kommentere vredt om de mange gange, de er blevet voldsomt limiteret og ikke har fået lov til at spille de beløb, som de egentlig havde lyst til.

Og ja, det er møgirriterende at blive limiteret! Jeg har prøvet det langt flere gange end de fleste, og man bander bookmakeren væk, hver eneste gang det sker. Men – og der er et men – det ville også klæde de fleste at se lidt mere nuanceret på problemstillingen.

Jeg vil påstå, at langt de fleste kunder, der bliver stærkt limiteret ved en EU-bookmaker, selv er ude om det. De spiller f.eks. på sure win-spil (hvor to bookmakere ligger med vidt forskellige odds), forsøger at straffe bookmakerens fejlodds eller er bonus-jægere, der laver smarte systemer for at få bonus-pengene ud uden risiko.

Starter man på nogle af ting, så kan du godt sætte nedtællingen i gang. Det er således kun et spørgsmål om tid, inden du får kraftige limits.

Bookmakerne beskytter forretningen 

Det bliver straks mere speget, når vi snakker limittering af spillere, der egentlig bare er knivskarpe og over tid vil vinde penge hos bookmakeren. Måske endda store penge. Er det virkelig rimeligt, at disse limiteres?

Her vil jeg de fleste gange sige nej – og samtidig tøve med at svare, indtil jeg har hørt alt om det enkelte tilfælde. Det afhænger således af en lang række forhold, og jeg kan f.eks. sagtens forstå den bookmaker, der limiterer en person, der konsekvent vinder stort i de små serierækker eller på nichesportsgrene. Eller ham, der igen og igen fanger de lidt skæve odds på sidebets i håndbold- eller basketkampe.

Jamen, hvorfor skal man straffes for at være dygtig? Og hvorfor ansætter de ikke bare nogle dygtigere oddssættere, hører jeg tit.

Oddssætterne er skam dygtige nok, men det er klart, at man ikke kan ansætte eksperter i samtlige sportsgrene og ligaer, så især i de mindre rækker vil man opleve en del skæve odds. Alternativet er ikke at sætte odds herpå, hvilket også vil være ærgerligt.

Bookmakernes ansatte skal selvfølgelig beskytte deres forretning. Det er deres job. Uden at skræmme kunderne væk skal de agere inden for de regler, der nu engang er udstukket, og der står ikke nogle steder i branchens regelsæt, at de ikke må limitere stort set, som de lyster.

Hvis du tænker dig om, så ville du naturligvis gøre præcis det samme, hvis du blev tilbudt at stå i spidsen for en ny bookmaker i morgen. Der er reelt ikke andet at gøre, for især når vi snakker danske kunder, så er de generelt ret kritiske med hvilke odds de spiller på, samtidig med at de forventer en vis størrelse på opstarts-bonussen.

Sat på spidsen, så vil det ikke være rentabelt at udøve bookmaker-virksomhed til de danske kunder, hvis man slet ikke måtte limitere de dygtige af dem.

Læs også Tonni Munk Jensens tidligere udgaver af serien "Bettingmyter"

Bookmakerens uovervindelige supercomputer

Oddssætterne styrer markedsudviklingen

Markedet har altid ret


De grelle tilfælde skal udstilles 

Når det er sagt, så er der selvfølgelig masser af eksempler på, at det kammer helt over. At man limiterer kunder groft efter 5-10 spil blot pga. deres navn eller konsekvent bare siger farvel til kunder, der kan lave overskud, er helt i skoven og er en skændsel for branchen.

Her er sider som BetXpert et glimrende forum til at dele de oplevelser, for bookmakerne lever af os spillere, og de værste limit-givere skal naturligvis udstilles. Problemet er så bare, at de folk, der vitterligt lægger hundredevis af tusinde kroner og bidrager til bookmakernes overskud, desværre nok ikke læser på seriøse kvalitetssider som BetXpert.

Jeg har i perioder selv siddet og klassificeret kunder hos de bookmakere, som jeg har været ansat hos. Nogle tror, at der er indbyggede algoritmer i systemet, der automatisk stikker limits ud til alle, der har overskud. Sådan er det ikke, for man er naturligvis bange for at straffe de potentielt gode kunder, der måske bare har haft en god start.

Vindende kunder er i farezonen 

Som udgangspunkt kan man roligt regne med, at man på et eller andet tidspunkt – typisk efter en-to måneder – får tjekket sin konto manuelt af en bookmaker-ansat. Det er et hurtigt tjek, for der skal gennemgås mange kunder. Er kunden i underskud, så bruges der ikke lang tid på ham (medmindre han spiller store beløb hver gang), mens kunder med overskud kigges efter i sømmene.

Her kigger man typisk efter, om kunden spiller store beløb, om der spilles singler hver gang, om det er på små eller store ligaer og på de største gevinster. En kunde med mange kampe på hver kupon, der spiller 100-200 kr. pr. gang vil således aldrig blive limiteret, hvis han blot har været heldig en enkelt gang.

Til gengæld vil en kunde, der har spillet til maks på f.eks. jyllandsserie- og serie 1-kampe – og vundet godt herpå – helt naturligt få limits på kontoen. Enten en række-specifik af slagsen eller en generel.

Kommer man igennem det første tjek, så er man ”sikret” i et stykke tid, men husk nu ikke at blive for ivrig og utålmodig. Hver eneste gang du beder om en ekstra indsats på et spil eller brokker dig over manglende odds eller resulteringer, så gør du opmærksom på dig selv.

Læs også BetXperts mange øvrige artikler om limitering

Udnyt EU-bookmakernes svagheder 

Det er forskelligt fra bookmaker til bookmaker, hvordan man anskuer de dygtige kunder, som fair and square laver overskud på store rækker som Premier League, Bundesligaen eller Superligaen.

Jeg har været med til at limitere disse, da det på den lange bane er ren tilsætning for firmaet, men jeg har aldrig limiteret dem i bund, for de generelle retningslinjer har været, at man ikke skal straffes mere end nødvendigt, hvis man har formået at slå os på markeder, hvor vi alt andet lige bør være stærke. Igen er det dog forskelligt fra bookmaker til bookmaker.

Og selvfølgelig er det muligt at tjene penge ved EU-bookies. Hos Betfair* (børsen) og i kioskerne hos Danske Spil*, Tipico og Cashpoint* arbejdes der slet ikke med personlige limits, og lægger man snydehatten på hylden, spiller på de lidt større ligaer og tænker sig om, så er der heldigvis stadig en relativt stor gruppe bookmakere at vælge imellem, hvor der med tiden kan tjenes gode penge.

Udover at disse bookmakere opererer under EU-love, så er der også den store fordel, at de både på det tidlige og sene marked mange gange hænger relativt mange med de gode odds i forhold til det asiatiske marked. Det skal bare udnyttes. Også selvom det så måtte give nogle limits, når du for alvor har tændt advarselslamperne i deres systemer.