I en ny artikelserie vil den tidligere oddssætter Tonni Munk Jensen tage kærlig hånd om en række sejlivede myter inden for bettingbranchen. Første udgave handler om bookmakernes komplekse oddsmodeller, som er umulige at slå for dødelige valuebettere - eller hvad? Læs her hvorfor du stadig har - gode - muligheder for at slå markedet.

Oddssætterne har netop afsluttet det ugentlige møde om weekendens Superliga-kampe, og der er lagt en klar plan for hver eneste kamp.

Der var store diskussioner omkring oddslejet på fredagskampen, og der er fuldstændig enighed om, hvordan oddsene skal justeres i mandagskampen, hvis spillene som frygtet kommer i udpræget grad på outsiderne.

Nu skal alle data fra mødet indtastes i den dyrt indkøbte supercomputer, som er et uundværligt hjælpemiddel i firmaet.

Heri ligger alle odds fra samtlige bookmakere over de seneste 15 år og alle statistikker på f.eks. hjemme-/udebanesejre, skud på mål og hjørnespark.

Selv specielle elementer som effekter af trænerfyringer, vejrets indflydelse på kampafviklingen og kundernes formodede spillemønstre på et givet odds er inkorporeret i den enorme beregning, der til sidst munder ud i noget nær det perfekte odds.

Nu er det op til de universitetsuddannede oddssættere at gennemgå outputtet i plenum, få diskuteret oddsene igennem en sidste gang og tage endelig stilling til, om alt nu er taget til overvejelse.

Slutteligt er det bare at trykke på launch-knappen og sidde klar til at tjene penge. For der er ingen, der kan slå supercomputeren i længden.


Indrømmet, det er overdrevet en lille smule, men beskrivelsen ovenfor er faktisk ret tæt på de forestillinger, som de fleste gør sig om oddssætternes arbejdsgang og hjælpemidler.
 

Problemet er bare: Det er en myte!

Supercomputeren findes ikke

Gang på gang på gang møder jeg opfattelsen af, at bookmakerne har avancerede computersystemer til rådighed, som lige præcis er dét, der er udslagsgivende for, at kun en lille procentdel af spillerne er i stand til at lave overskud i længden. 

Men der er ingen supercomputer. Den findes ikke og har aldrig eksisteret. For den ville simpelthen ikke være præcis nok. På samme måde, som du aldrig kan programmere en robot til at charmere en pige på den første date, så er der så uhyggelig mange elementer i f.eks. en fodboldkamp, som en computer ikke kan tage stilling til. 


Det er muligt at udvikle programmer, der med udgangspunkt i holdenes grundkvalitet, hjemme-/udebanestatistikker fra den pågældende liga, historisk målsnit og formkurver baseret på bl.a. skud på mål kan komme med et kvalificeret gæt på, hvordan en kamp ender.

En sådan simulator vil lave sæsoner med plus, men jeg har endnu ikke hørt om et program, der kontinuerligt laver plus i det lange løb. Derfor er det heller ikke noget, som bookmakerne bruger.

Problemet er således, at der er 11 spillere på et fodboldhold, stadions/baner er vidt forskellige og det samme er trænerne. Der kan i modellerne således ikke i tilstrækkelig grad tages hensyn til, at visse spillere bliver skadet på et hold, at banen på den pågældende årstid er enten hård eller blød, eller hvordan et møde mellem to specifikke spillestile mon påvirker resultatet.

Oddssætterne bliver usynlige

Men så må oddssætterne vel som minimum have nogle tunge statistik-programmer til rådighed, tænker de fleste. Med så meget data i systemet over de seneste 10-15 år må der kunne udtrækkes meget brugbare tal ud, som i det mindste kan hjælpe et godt stykke på vejen mod den perfekte chancevurdering. En god nyhed til spillerne:

Det har de heller ikke. De har faktisk slet ikke brug for dem, for arbejdet med at sætte odds har ændret sig markant de senere år.

I dag skeler man i ekstrem grad til ”markedet” – altså de odds, som allerede er lagt ud af andre bookmakere. Den udvikling vil jeg komme meget mere ind på i en senere artikel, og kan i denne nøjes med at konstatere, at bookmakerne ikke prioriterer det voldsomt højt, om oddset på en given kamp er ramt lige i øjet i første forsøg.

Derfor ser man også bookmakerne have færre og færre oddssættere på lønningslisten. Hvilket samtidig betyder, at de tilbageværende får ansvaret for flere og flere ligaer, og derfor simpelthen heller ikke har tid til at gå fuldstændig i dybden omkring hvert eneste odds.

Tag kampen op 

Det betyder naturligvis ikke, at odds bare lægges online med venstre hånd uden at bekymre sig om, hvorvidt man ligger bare nogenlunde rigtigt.

Især ved de bookmakere, som ”sætter markedet” ved at være blandt de første med odds - som Danske Spil* f.eks. gør på en del dansk sport - har jeg opfattelsen af, at man er ganske grundige i forarbejdet før et odds lægges online.

Men selv her er der ikke en ”supercomputer” eller avancerede statistikprogrammer som hjælpemiddel. Man har ikke adgang til meget andet, end hvad BetXperts brugere har adgang til.

De gængse statistik- og oddssammenlignings-sider bliver brugt flittigt, ligesom oddssætterne selvfølgelig holder sig opdateret på klubbernes hjemmesider og de sociale medier.

Så kan det godt være, at bookmakerne trods alt har den lille fordel, at de har en spilhistorik at skele til og et branche-alarmberedskab, der straks sender en besked, så snart man ligger skævt af markedet, men fordelen er til at overse.

Du kan sagtens slå markedet

Man er som spiller altså ikke oppe mod en fuldstændig uovervindelig overmagt, som har langt flere hjælpemidler til rådighed end én selv.

Tidligere fortalte jeg selv vidt og bredt om, at det stort set er umuligt for en almindelig uerfaren valuebetter at vinde over den fuldtidsansatte oddssætter, der er så  meget inde i tingene og har det som fuldtidsjob at regne sig frem til det rigtige odds.

I takt med at oddssætteren er blevet en mere og mere travl herre, som ikke mere behøver sætte sig grundigt i de ligaer, som han sætter odds på, så er det dog efterhånden blevet muligt for de fleste at dygtiggøre sig til et niveau, hvor man rent faktisk er klogere på udvalgte rækker end ham.

Det giver visse muligheder for valuebetterne. Især når oddssætterne ikke tænker så meget selv mere, men mest af alt skeler til markedet. Det giver derfor ikke mere mening at snakke om, at ”du skal besejre den enkelte oddssætter”.

I dag er det stort set nok at være mere vidende end den/de første oddssættere på markedet, som i mange tilfælde faktisk bare er rene tabelodds fra små bookmakere uden den helt vilde omsætning.

En sovende kæmpe

Bookmakerbranchen virker i dag mest af alt som en sovende kæmpe, der over de seneste år er blevet lullet i søvn af sin egen succes. Det virker i høj grad til, at bookmakerne i dag snarere efterstræber at tilbyde så mange odds som overhovedet muligt – i modsætning til tidligere, hvor fokusset var på at sætte så rigtige odds som muligt.

Det kan de gøre ustraffet, fordi de stadig har den ene store fordel, som altid vil give dem overskud i længden, hvis de ikke er fuldstændig inkompetente: Tilbagebetalingsprocenten et stykke under de 100.

Udover de forbandede limits, som de fleste af os hader som pesten, så er det juicen – procenterne op til de 100 – der giver bookmakerne den ultimative fordel.

Den betyder dels, at der er råd til en vis fejlmargin i oddset, og dels vil man i længden altid vinde over dem, der enten ikke er i stand til at slå markedet eller kører med en dårlig money management-strategi. Og størstedelen af alle spillere vil til stadighed ligge i den gruppe.