18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Danmark i Fodbold VM for kvinder

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre

Kampprogram, Danmark

Fuldt kampprogram

Det danske kvindelandshold i fodbold står snart foran endnu en kæmpe international udfordring, når VM i 2023 i Australien og New Zealand fløjtes i gang til sommer. Den 20. juli går det løs, og for de danske kvinders vedkommende sparkes turneringen officielt i gang den 22. juli med første gruppekamp mod Kina. Kvindelandsholdet i fodbold er havnet i gruppe D med England, Haiti og Kina.

VM fodbold i Danmark er efterhånden ikke noget særsyn, hverken for herrernes landshold eller for kvinderne. Danmark har efterhånden oparbejdet en stolt tradition for kvalifikation til og deltagelse i EM- og VM-slutrunder. Der er således igen store forventninger og et enormt håb bundet op på endnu en stolt deltagelse for Danmark ved fodbold VM for kvinder.

I denne fodbold guide kaster vi et blik på de danske kvinders vej til VM og ser nærmere på VM-truppen, som skal forsøge at spille sig vej til finalerunderne ved VM i Australien og New Zealand. Vi tager derudover også et kig på det danske kvindelandsholds historiske bedrifter i andre slutrunder gennem tiden.

De vigtigste profiler på det danske kvindelandshold i fodbold

Der er ingen tvivl om, at Lars Søndergaard råder over en ekstremt homogen trup med en god bredde og kvalitet på alle positioner. Det er fremfor kollektivet, der har bragt Danmark frem til VM-slutrunden i Australien og New Zealand i 2023. Der er dog næppe nogen tvivl om at succes Down Under også beror på storspil fra et par af kvindelandsholdets profiler. For de findes, og de kan, når de folder sig ordentligt ud, være de faktorer der afgør, om Danmark skal skabe succes ved den kommende slutrunde. Vi ser på de vigtigste profiler på damelandsholdet i fodbold.

Perniller Harder - Danmarks mest scorende landsholdsspiller  i historien

Dansk kvindefodbold har sjældent set en større profil end angriberen Pernille Harder. Med sine 70 mål i 140 kampe har hun for længst skrevet sig ind i historiebøgerne som den mest scorende kvindelige landsholdsspiller nogensinde. Hendes målnæse og antrit vil være altafgørende for dansk succes ved VM i Australien. Uden hende savner Danmark format i det offensive spil. Pernille Harder har desværre døjet med en muskelskade siden november måned sidste år. Den krævede operation og hun har derfor brugt foråret på genoptræning i sin klub Chelsea. Harders deltagelse ved VM forventes dog på ingen måde at være truet.

Simone Boye Sørensen - Rutine og solidt overblik i forsvaret

Dansk succes ved VM i 2023 afhænger også af, om vi formår at få lukket godt af bagtil. Øjnene hviler her især på én spiller: Simone Boye Sørensen. Den tidligere Arsenal-spiller tørner ud for svenske Hammarby og har igennem adskillige år været landsholdets forsvarskrumtap i det centrale forsvar. Den tidligere træner for kvindelandsholdet i fodbold, Nils Kromann Nielsen, så allerede for snart 10 år siden lyset i den talentfulde forsvarsspiller. Han gik så langt som til at betegne Simone Boye som kvindelandsholdets pendant til den dengang stærke landsholdsforsvarer, Daniel Agger, på herrelandsholdet. 

Katrine Kühl - Supertalentet der skal skabe dynamik på midtbanen

Igennem mange år var det den super rutinerede Sanne Troelsgaard, der styrede Danmarks midtbane. I dag er der sket et tronskifte. Det danske damelandsholds dynamo på midtbanen hedder nu Katrine Kühl. Den blot 19 årige midtbanespiller har allerede nået 25 kampe på landsholdet siden debuten i april 2021. Selvom hun frister en tilværelse som indskifter i engelske Arsenal, så er Kühl allerede blevet udråbt til en af verdens 10 største fodboldtalenter inden for kvindefodbold af fodboldmagasinet Goal. Katrine Kühl bliver uden tvivl en af træner Lars Søndergaards trumfkort ved det kommende VM på trods af hendes lave alder.

Danmarks bedste resultater i VM for kvinder

Danmark har en forholdsvis fin VM-statistik og har deltaget ved adskillige slutrunder igennem tiden. Både da VM for kvinder var en uofficiel turnering og sidenhen som officiel VM-turnering under FIFA fra og med VM i 1991. Inden for de seneste 15 år har det danske kvindelandshold i fodbold dog ikke rørt synderligt på sig i VM-regi. Slutrunden i Australien og New Zealand i 2023 bliver således Danmarks første VM-slutrunde siden VM i Kina i 2007. Før 2007 har de danske kvinder dog leveret ganske flotte præstationer ved VM. Vi ser på de vigtigste her.

Uofficielle verdensmestre ved VM i Mexico 1971

Det er de færreste, der er klar over det, men det danske kvindelandshold i fodbold har faktisk hævet VM-trofæet en gang. Det skete ved de uofficielle verdensmesterskaber i kvindefodbold i Mexico 1971. Turneringen blev afviklet af FIEFF (Federation of Independent European Female Football) og havde deltagelse af blot 6 nationer fordelt over 2 grupper med 3 hold hver. 

Danmark vandt sin gruppe foran Italien og Frankrig og spillede dermed i semifinalen mod Argentina. Argentina blev der tromlet ned med hele 5-0, inden de danske kvinder besejrede selveste værtsnationen Mexico med 3-0 i finalen. Det skete på det famøse Estadio Azteca i hovedstaden Mexico City beliggende over 2 km over havets overflade og foran 110.000 hovedsageligt mexicanske tilskuere.

Kvartfinaleplads ved VM i Kina i 1991

Det første officielle VM for kvinder under FIFA fandt sted i Kina i 1991. Dette VM dannede samtidig rammen om det danske damelandsholds bedste officielle VM-slutrunde nogensinde. Danmark spillede sig her videre fra sin gruppe som bedste 3’er og blev parret med mægtige Tyskland i kvartfinalen. 

Det lignede en alt for stor opgave mod det dengang ekstremt stærke tyske mandskab, men Danmark spillede lige op med tyskerne og tvang dem ud i forlænget spilletid. Her sluttede det danske eventyr så med tyske Heidi Mohrs 1-2 scoring i det 98. minut. Men flot VM af det danske damelandshold - den bedste slutrunde til dato, hvis man ikke tæller det uofficielle VM fra 1971 med i regnskabet.

Endnu en flot kvartfinaleplads ved VM i Sverige i 1995

Danmarks næstbedste præstation ved en officiel VM-slutrunde i fodbold fandt sted ved VM i Sverige i 1995. Her sikrede de danske kvinder sig igen en kvartfinaleplads ved at blive bedste 3’er i gruppespillet. Finalen blev endestationen ligesom det ved det foregående VM i Kina i 1991. Men Danmark kunne trøste sig med at have spillet en hæderlig kvartfinale, hvor det blev til et 1-3 nederlag mod Norge, som senere endte med at vinde VM.

Danmarks kvindelandshold ved VM

Den endelig danske VM-trup er udtaget, så landstræner Lars Søndergaard truffet nogle svære valg, hvilket vil afgøre, hvordan de danske kvinder klarer sig.

Målmænd 

Lene Christensen
Fødselsdato: 4. februar 2000
Klub: Rosenborg (Norge)
Landskampe: 20 kampe
Landsholdsmål: 0 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 1. december 2020 i EM-kvalifikationskampen mod Italien.

Kathrine Larsen
Fødselsdato: 5. maj 1993
Klub: Brøndby IF (Danmark)
Landskampe: 8 kampe
Landsholdsmål: 0 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 7. marts 2020 i 2-1 sejren over Sverige i Algarve Cup.

Maja Bay Østergaard
Fødselsdato: 28. marts 1998
Klub: FC Thy-Thisted Q (Danmark)
Landskampe: 2 kampe
Landsholdsmål: 0 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 18. februar 2023 i venskabskampen hjemme mod Norge, som Danmark vandt 2-0.

Forsvarsspillere

Katrine Veje
Fødselsdato: 19. juni 1991
Klub: Everton FC (England)
Landskampe: 144 kampe
Landsholdsmål: 9 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 22. juli 2009 i venskabskampen ude mod England, som Danmark tabte 1-0.

Luna Gevitz
Fødselsdato: 3. marts 1994 
Klub: Montpellier HSC (Frankrig)
Landskampe: 21 kampe
Landsholdsmål: 0 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 19. juni 2014 i VM-kvalifikationskampen ude mod Israel, som Danmark vandt 5-0.

Rikke Læntver Sevecke
Fødselsdato: 15. juni 1996
Klub: Everton FC (England)
Landskampe: 48 kampe
Landsholdsmål: 5 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 4. marts 2016 i 1-4 nederlaget mod Island ved Algarve Cup.

Simone Boye Sørensen
Fødselsdato: 3. marts 1992
Klub: Hammarby Fotboll (Sverige)
Landskampe: 83 kampe
Landsholdsmål: 5 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 8. december 2011 i 4-0 sejren over Chile.

Sofie Svava
Fødselsdato: 11. august 2000
Klub: Real Madrid CF (Spanien)
Landskampe: 40 kampe
Landsholdsmål: 3 mål
Landsholdsdebut: Debuterede den 21. januar 2019 i venskabskampen hjemme mod Finland, som det danske damelandshold i fodbold vandt 1-0.

Stine Ballisager Pedersen
Fødselsdato: 3. januar 1994
Klub: Vålerenga IF (Norge)
Landskampe: 43 kampe
Landsholdsmål: 3 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på damelandsholdet i fodbold den 16. december 2012 i 1-2 nederlaget ude mod Brasilien.

Midtbanespillere

Emma Snerle
Fødselsdato: 23. marts 2001 
Klub: West Ham United (England)
Landskampe: 28 kampe
Landsholdsmål: 2 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 21. januar 2019 i venskabskampen mod Finland, som Danmark vandt 1-0.

Sofie Junge
Fødselsdato: 24. april 1992
Klub: Juventus (Italien)
Landskampe: 85 kampe
Landsholdsmål: 7 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på kvindelandsholdet i fodbold den 8. december 2011 i venskabskampen mod Chile. Danmark vandt 4-0 og Sofie Junge debuterede med sin første scoring på landsholdet.

Frederikke Skjødt Thøgersen
Fødselsdato: 24. juli 1995
Klub: Internazionale FC (Italien)
Landskampe: 62 kampe
Landsholdsmål: 1 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 5. marts 2014 i Algarve Cup-kampen mod Sverige, som Danmark tabte 0-2.

Janni Thomsen
Fødselsdato: 16. februar 2000
Klub: Vålerenga IF (Norge)
Landskampe: 27 kampe
Landsholdsmål: 4 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 4. marts 2020 i Algarve Cup-kampen mod Norge, som Danmark tabte 1-2.

Josefine Hasbo
Fødselsdato: 20. november 2001
Klub: Harvard University (USA)
Landskampe: 8 kampe
Landsholdsmål: 2 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på kvindelandsholdet den 7. marts 2020 i Algarve Cup-kampen mod Sverige, som Danmark vandt 2-1.

Karen Holmgaard
Fødselsdato: 28. januar 1999
Klub: Everton FC (England)
Landskampe: 26 kampe
Landsholdsmål: 3 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 28. februar 2018 i Algarve Cup-kampen mod Island, som endte 0-0.

Kathrine Kühl
Fødselsdato: 5. juli 2003
Klub: Arsenal FC (England)
Landskampe: 26 kampe
Landsholdsmål: 1 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 13. april 2021 i venskabskampen mod Wales, som endte 1-1

Nicoline Sørensen
Fødselsdato: 15. august 1997
Klub: Everton FC (England)
Landskampe: 49 kampe
Landsholdsmål: 8 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 22. oktober 2016 i venskabskampen mod Island, som Danmark vandt 1-0.

Sanne Troelsgaard
Fødselsdato: 15. august 1988
Klub: Reading FC (England)
Landskampe: 176 kampe
Landsholdsmål: 55 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 10. marts 2008 i Algarve Cup-kampen mod Finland, som Danmark vandt 1-0.

Angribere

Amalie Vangsgaard
Fødselsdato: 29. november 1996
Klub: Paris Saint-Germain FC (Frankrig)
Landskampe: 9 kampe
Landsholdsmål: 0 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 1. september 2022 i VM-kvalifikationskampen mod Montenegro, som Danmark vandt 5-1.

Mille Gejl
Fødselsdato: 23. september 1999
Klub: North Carolina Courage (USA)
Landskampe: 24 kampe
Landsholdsmål: 7 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 21. januar 2019 i venskabskampen mod Finland, som Danmark vandt 1-0. Her blev Mille Gejl sågar matchvinder med kampens eneste mål.

Rikke Marie Madsen
Fødselsdato: 9. august 1997
Klub: North Carolina Courage (USA)
Landskampe: 24 kampe
Landsholdsmål: 1 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på landsholdet den 21. januar 2019 i venskabskampen mod Finland, som Danmark vandt 1-0.

Signe Bruun
Fødselsdato: 6. april 1998
Klub: Manchester United (England)
Landskampe: 32 kampe
Landsholdsmål: 18 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 24. oktober 2017 i VM-kvalifikationskampe ude mod Kroatien. Danmark vandt 4-0 og Signe Bruun stod selv for scoringen til 4-0.

Pernille Harder
Fødselsdato: 15. november 1992
Klub: Chelsea (England)
Landskampe: 140 kampe
Landsholdsmål: 70 mål
Landsholdsdebut: Debuterede på A-landsholdet den 24. oktober 2009 i VM-kvalifikationskampen hjemme mod Georgien. Danmark vandt 15-0 og Pernille Harder scorede tre mål i sin debutkamp.

Kommentarer

Feedback