VM i badminton er med danske briller særdeles interessant med Viktor Axelsen som forsvarende mester. Axelsen er seeded 1, men skal både overvinde en kinesisk mur samt en uhyggelig formstærk Kento Momota for kunne genvinde VM. 

Billeder af en chokeret Viktor Axelsen, der netop havde slået legenden Lin Dan i finalen i VM i badminton, gik for et år siden land og rige rundt. Ikke siden Camilla Martin i 1999 havde en dansk singlespiller vundet verdensmesterskabet.

Efter den flotte præstation og som etter på verdensranglisten er Viktor Axelsen førsteseedet ved dette års verdensmesterskaber, men bookmakerne har ham ikke som favorit. Faktisk er formstærke Kento Momota tårnhøj favorit og man kan i skrivende stund få hele seks gange pengene på, at Viktor Axelsen gentager seneste års triumf. 

Lad os se nærmere på oddsene.

VM i badminton - Vinder odds

Spiller

Vinder Bookmaker
Kento Momota 1,90
Viktor Axelsen 6,00
Chen Long 7,00
Lin Dan 9,00
Yuqi Shi 15,00
Srikanth Kidambi 21,00
Wan Ho Son 35,00
Anders Antonsen 151,00
Rasmus Gemke 201,00
Hans-Krisian Vitttinghus 251,00

De danske deltagere

Viktor Axelsen har gjort kometkarriere. Ved VM på hjemmebane i 2014 lykkedes det Viktor at sikre sig en bronzemedalje, og siden har fynboen ikke set sig tilbage. OL 2016 bød på ny bronzemedalje, da han slog legenden Lin Dan, mens han toppede sidste år, hvor han besejrede Lin Dan i VM-finalen i Glasgow. Første gang siden 1997 en dansk spiller vandt VM i herresingle. Med et forrygende 2017 blev Viktor Axelsen kåret til Årets Sportsnavn i Danmark.

En operation satte en stopper for Viktor Axelsens All England tidligere på foråret. Det har på den baggrund været en blandet sæson for Axelsen, der åbnede sæsonen med at sejre i Malaysia Masters, men som ikke for alvor har ramt topniveauet endnu. Der er dog grund til optimisme med Axelsels præstation i Indonesia Open lige op til VM, hvor han traditionelt har haft det meget vanskeligt, men hvor han spillede stort inden han fik stryg i finalen mod Momota.

Som suveræn etter på verdensranglisten er Viktor Axelsen seeded 1 til VM, men han har fået en meget vanskelig lodtrækning. Således er samtlige fire kinesere havnet i samme halvdel. Holder seedningerne, er der lagt op til et brag af en kvartfinale mod mesterskabsspilleren Chen Long. På trods af at Fru Fortuna ikke tilsmilede Viktor Axelsen ved lodtrækningen samt nogle store nederlag til Lee Chong Wei og Kento Momota i løbet af foråret, skal man på ingen måder afskrive danskeren. Viktors forberedelser til VM i Glasgow sidste år var alt andet end optimale, hvor han alligevel strøg til tops.

Hans-Kristian Vittinghus har haft en vanskelig sæson, hvor det er blevet til otte sejre og lige så mange nederlag. Han er dumpet ned som nr.23 på verdensranglisten. Dermed er Vittinghus ikke blandt de seedede spillere. I de senere sæsoner har han døjet med fodproblemer, som han dog synes at have overvundet nu. Hans-Kristian Vittinghus er en spiller med et højt topniveau, men tilsvarende lavt bundniveau – han kan på sine gode dage slå hvem som helst, ligesom han kan tabe til samtlige spillere i feltet. Til hans store skuffelse blev han fravalgt til individuelt EM, hvor trænerteamet prioriterede at give unge Rasmus Gemke noget mesterskabserfaring.

Hans-Kristian Vittinghus er for nylig blevet far og har i den forbindelse lagt sin træning om – og ifølge eget udsagn har det gjort, at han har trænet bedre, når han har trænet – for siden at kunne bruge tid med sin søn. Den nye tilværelse kan give afkast på banen. Hans-Kristian Vittinghus har fået en fornuftig lodtrækning med tyske Kai Schäfer i første runde, mens der formentlig venter en formstærk indoneser i form af Tommy Sugiarto i anden runde, hvis Hans-Kristitan Vittinghus kan spille sig forbi tyskeren. Sugiarto fører 3-0 H2H, men de har haft nogle tætte opgør i blandt, og indoneresen er bestemt ikke en umulig opgave.

Anders Antonsen har annonceret sig selv om ”The Next Thing” på den store scene. Talentet er uomtvisteligt og selvtilliden tilsvarende høj. Anders Antonsen fik sit gennembrud sidste sæson, hvor han vandt DM-finalen over Jan Ø Jørgensen og siden sensationelt slog Viktor Axelsen i EM-semifinalen. Ligeledes blev det stærke semifinaler i både French Open samt Hong Kong Open. Denne sæson er langt henad vejen blevet spoleret af migræne, som har holdt ham fra badmintonbanen i længere perioder. Migræne tvang ham til at melde afbud til EM-kvartfinalen mod Jan Ø Jørgensen, ligesom det holdt ham ude af store dele af Thomas Cup. Anders Antonsen er først for nylig kommet tilbage på banen, og det blev med en hård medfart i Asien, hvor han led første- og andenrunde-nederlag i hhv. Malaysia Open og Indonesia Open. Han bed dog i glimt fra sig mod Lee Chong Wei i nederlaget ved Indonesia Open, og de seneste ugers træning kan have gjort ham godt.

Anders Antonsen er seeded 16 i turneringen, men har fået en noget tricky åbningskamp, hvor thailandske Saensomboonsuk venter. Thailænderen vandt sensationelt Denmark Open i 2016, hvor han undervejs slog netop Antonsen – og ligeledes gjorde han kort proces mod danskeren i Malaysia Open fornylig. Antonsen er altså bagud 2-0 H2H mod Saensomboonsuk, men overvinder han den hurdle, er der gode muligheder for en tredjerunde mod turneringsfavoritten Momota.

Rasmus Gemke er seneste skud på den danske herresingle-stamme. Han er blot 21 år ligesom Anders Antonsen, og har i løbet af foråret spillet sig i top 30. Det vakte stor opsigt, da landstrænerteamet udtog Rasmus Gemke fremfor rutinerede Hans-Kristian Vittinghus til EM i Huelva tidligere på foråret. Sidste sæson vandt Gemke både Finnish Open og Bitburger Open. Han har dog haft det sværere på den helt store scene i de større turneringer i 2018, hvor det er blevet til en række exits i første runde. Senest et ærgerligt nederlag i ombolde i tredje sæt mod indiske Sameer Verma i Indonesia Open.  

Rasmus Gemke har fået en fordelagtig lodtrækning i første runde, hvor han møder polske Adrian Dziolko, der blot er rangeret som 110 i verden. Det bliver straks sværere i en evt. anden runde, hvor formentlig Chen Tien Chou venter på den anden side af nettet. Taiwaneseren er seeded 7 i turneringen og i deres to hidtidige H2H – begge fra 2018 – har Gemke endnu ikke prøvet at vinde sæt.

Favoritfeltet

Selvom han blot er nr. 6 på verdensranglisten kan man ikke komme udenom japanske Kento Momota, når man skal pege på en favorit til VM-titlen. Forud for OL 2016 blev Kento Momota smidt af det japanske landshold og udelukket af det japanske badmintonforbund for at have gamblet på illegale casinoer sammen med den ældre Kenichi Tago. En lovende karriere blev sat på standby, og Momota røg en tur i skammekrogen. Momota har siden taget den lange vej tilbage opad ranglisten ved at spille en lang række mindre turneringer og har allerede taget badmintonverdenen med storm igen. Han er 33-3 i 2018 og viste skræmmende styrke ved de asiatiske mesterskaber, hvor han slog både Lee Chong Wei samt Chen Long i to sæt samt senest i Indonesia Open, hvor Viktor Axelsen blev slagtet med de mageløse cifre 21-14 21-9 i finalen. Kento Momota er et unikt talent, og det er værd at bemærke, at han er samme årgang som Viktor Axelsen og har en majestætisk H2H på hele 8-1 mod den danske verdensmester. Det hele er lagt til rette for, at Kento Momota skal peake til OL på hjemmebane om to år, men han fremstår allerede som den ubestridt stærkeste herresingle, blot ét år efter hans karantæne udløb. Med Lee Chong Weis afbud er der åbnet en motorvej for Momota i nederste turneringshalvdel, som er markant lettere end øverste ditto.

Chen Long er en mesterskabsudøver af rang. Han vandt VM i både 2014 og 2015, og toppede det med OL-guld i Rio året efter. Han var godt på vej mod en ny VM-titel i 2017, inden hans veje krydsede Viktor Axelsens i semifinalen. Axelsen overraskede som underdog og vandt med de uhørte cifre 21-9 21-10. Siden fik han revanche mod danskeren i China Open-finalen. Det ændrer dog ikke på et mudret helhedsindtryk for Chen Longs vedkommende den seneste tid. i 2018 har han for hans standarder udsædvanligt dårlige 13-7 og ingen turneringssejre. Han leverede nogle meget pauvre resultater op til VM med nederlag til upåagtede spillere i første kamp ved både Malaysia Open og Indonesia Open. De svigtende resultater har sendt ham ned som nr. 8 på ranglisten.

Det vil dog være galimatias at afskrive Chen Long forud for et mesterskab. Han er et fysisk pragteksempler og har en defensiv, som er de færreste forundt, når han samler op med sine træstammer af nogle stærke lårbasser. Han har nogle relativt lette kampe til at spille sig i form inden en evt. kvartfinale mod Viktor Axelsen, som han fører hele 10-2 mod H2H. Med hjemmebane i ryggen bliver det spændende at se, hvilken udgave af Chen Long der dukker op til VM.

I manges optik er Lin Dan verdens bedste nogensinde. Legenden har rundet de 34 år, og hans CV taler for sig selv. Han har fem VM-titler og to OL-guldmedaljer i samlingen. Ved seneste VM blev det til sølv efter finalenederlag til Viktor Axelsen. I de seneste sæsoner har Lin Dan været knap så dominerende som tidligere i karrieren, og der har været længere mellem snapsene, hvor man til tider har kunne mistænke ham for at mangle motivation. Topniveauet er dog stadig tårnhøjt, som han demonstrerede tidligere på foråret, da han gik i finalen ved sagnomspundne All England.

Lin Dan er sølle 14-8 for 2018 og har tabt til adskillige spillere, han ikke burde tabe til. Deraf er han også blot seeded ni ved VM. Man skal dog ikke lægge for meget i Lin Dans middelmådige resultater i år. Med VM på hjemmebane er Lin Dan som en gammel cirkushest, der lugter savsmuld. Der er en særlig aura omkring Lin Dan, og mentalt er han uhyggelig stærk, når det spidser til. Lodtrækningen er dog benhård, og allerede i tredje runde kan landsmanden og den forsvarende All England-mester Shi Yugi stå overfor Lin Dan i et revancheopgør fra All England-finalen.

Shi Yugi er nyeste skud på stammen for Kina. Shi Yugi er blot 22 år og er forsvarende All England-mester. Han spillede ligeledes en stor rolle, da Kina vandt Thomas Cup i foråret, hvor han var en solid anden herresingle med lutter sejre til følge. Med 28-6 har Shi Yugi haft et noget bedre år end sine noget mere profilerede og dekorerede landsmænd. Han er en af de eneste spillere i verden med en positiv H2H mod Lin Dan – således fører han 4-1 og har slået den kinesiske legende tre gange indenfor det seneste år.

Shi Yugi er mere offensiv end de andre kinesere, der er stærkere defensivt. Normalt løber han langt på literen, men han har haft foruroligende mange og store nederlag i afgørende sæt i dette kalenderår sammenlignet med tidligere. Kineseren har en blød start på turneringen i form af tjekkiske Adam Mendrek, der lige akkurat har klemt sig i top 100 på ranglisten, men allerede i en evt. tredje runde venter et brag af kamp mod Lin Dan.

Indien har tørstet efter succes i herresingle siden Prakash Padukone og Pullela Gopichand, der havde deres storhedstid i henholdsvis 80’erne og i starten af dette årtusinde. De seneste år er håbet blomstret med en lang række spillere, der har budt sig til – med Srikanth Kidambi som den helt lysende stjerne. Srikanth Kidambi bliver trænet af netop Pullela Gopichand. Srikanth Kidambi havde et fantastisk 2017, hvor han vandt store Super Series-turneringer i form af Indonesia Open, Denmark Open og French Open. I en periode virkede han helt uovervindelig.

2018 har været mere moderat for Srikanth Kidambi, der er 20-7 for året og uden turneringssejre. Alligevel toppede han verdensranglisten lidt tidligere på året ikke mindst takket være de fremragende resultater fra 2017. Man valgte fra indisk side at spare ham i Thomas Cup, hvor han i stedet trænede – og han viste siden lovende takter i de sidste to turneringer forud for VM, hvor Kento Momota begge gange blev endestationen.

Srikanth Kidambi er teknisk meget stærk med et fremragende netspil. Får han først fat i spillet om forbanen, er han en hård nød at knække. Med Lee Chong Weis afbud til turneringen er vejen banet for inderen i den nederste del af lodtrækningen, hvor det ligner en semifinalebillet til Srikanth Kidambi.

Koreanske Son Wan Ho er verdensranglistens nr. 4. Han plejer at være stabiliteten selv, hvorfor han har været helt fremme på ranglisten i længere tid, på trods af at han sjældent går hele vejen. Der er langt mellem de helt store skalpe, men ligeledes plejer han at leve op til favoritværdigheden mod lavere rangerede spillere. I 2017 nåede han hele syv semifinaler – hvor det alle gangene blev til nederlag. 2018 har været knap så stærkt med 14-9, hvorfor han er dumpet et par pladser ned på ranglisten.

Son Wan Ho er en knap så spektakulær spiller. Han er en defensiv spiller, der løber langt på literen og som har en god sikkerhed i sit spil, men han har omvendt ikke et dræberslag i offensiven modsat de andre topspillere. Han har en semifinale at forsvare fra seneste VM, hvor han løb panden mod muren i form af Lin Dan. Son Wan Ho er et stort spørgsmålstegn inden VM, da han har trukket sig undervejs i kampene ved de seneste to optrædener i henholdsvis Malaysia Open og Indonesia Open. Hvis han er i kampform, kan han nå relativt langt med sin vanlige stabilitet, men på trods af en rangering som nr. 4 i verden vil det være en større overraskelse, hvis han blander sig i kampen om VM-guldet.