Ventetiden er snart ovre og Superligaen er igen tilbage. De tre formodede guldfavoritter, Brøndby, FCK og FCM har investeret kraftigt, og det ligner på forhånd den mest åbne kamp om guldet i mange år. Bliv klogere på alle holdene, læs om holdenes transfers og få serveret flere spiltips til den kommende sæson i denne Superliga optakt. 

VM lakker mod enden, når finalen spilles søndag d. 15. juni. Du skal dog ikke frygte, at du kommer til at mangle fodbold, for den danske Superliga lægger nemlig fra land allerede fredag d. 13. juni, hvor oprykkerne fra Vejle tager imod Hobro.

Hvor FCK i mange år har været stor favorit til titlen, så er dette ikke tilfældet i år, hvor vi har tre hold, som ser forholdsvis lige ud rent styrkemæssigt. Det kan blive en yderst spændende sæson, hvor vi formentlig vil se Brøndby, FC Midtjylland og FC København kæmpe om titlen.

Vi skal til denne sæson byde velkommen til tre nye hold i Superligaen, da Vejle nuppede den direkte oprykningsplads ved at vinde 1. Division, mens Esbjerg og Vendsyssel slog henholdsvis Silkeborg og Lyngby over to kampe.

Strukturen er fortsat den sammen, når holdene skal deles op efter 26 runder, hvoraf de seks bedste hold går i mesterskabsspillet, mens de otte nederste mandskaber skal spille om at undgå de nervepirrende nedrykningskampe. Her er fordelingen af holdene i de to puljer dog lavet om (mere om det, når vi når til foråret).

Tæt kamp om guldet

Tager man et kig ned over vinderoddsene, er bookmakernes syn på Superligaen klar. Der er ingen stor forhåndsfavorit til denne sæson, men derimod ligner det en tæt kamp om guldet mellem FCK, FCM og Brøndby.

FCK er gjort til smal favorit hos bookmakerne, men spørgsmålet er, om man egentlig er det bedste hold i Superligaen på nuværende tidspunkt? Ståle Solbakken har sagt farvel til to store profiler, Erik Johansson (dog skadet i store dele af sidste sæson) og Federico Santander og særligt på angrebspladsen, er der et stort uafklaret spørgsmål.

De forsvarende mestre, FC Midtjylland, har været meget aktive på transfermarkedet, mens man samtidig har holdt fast i mesterskabstruppen fra sidste sæson samt tilføjet et par spillere, hvor særligt en tysker kan blive spændende.

Brøndby har ligeledes haft forholdsvis stor aktivitet på transferfronten, hvor profiler har forladt Vestegnen, men potentielle nye er kommet til.

Hvad med de øvrige hold? Kan talentfabrikken i Farum endnu engang spille med i den gode ende og drille de store hold. Det bliver nok svært at nuppe medaljer igen i år, men FCN har et højt topniveau.

Superliga odds: Hvem vinder Superligaen

Klub

 

Bedste odds Bookmaker
FC København 2,40
FC Midtjylland 3,00
Brøndby IF 3,65
FC Nordsjælland 30,00
AaB 65,00
AGF 75,00
OB 75,00
SønderjyskE 200,0
Randers FC 250,00
AC Horsens 301,00
Hobro 501,00
Vejle 501,00
Esbjerg 801,00
Vendsyssel FF 1501,00

Odds er senest opdateret den 10. juli klokken 14.00.

Analyse af alle hold

AC Horsens

Der var nok ikke mange, inklusiv mig selv, som havde spået Horsens en plads i mesterskabspillet i sidste sæson, hvor man sluttede på 6. pladsen.

Den Gule Fare har en meget klar strategi, og selvom det ikke er det mest sprudlende fodbold langs jorden, som bliver praktiseret, så har Bo Henriksen for alvor formået at skabe en enhed og skabe resultater ud fra en spillestil, hvor især holdets dødbolde er i centrum.

Det afspejlede sig i høj grad også i hvilke typer af mål, som Horsens scorede i sidste sæson, hvor knap 63 % af holdets mål kom i forbindelse med dødbolde. I min verden er det en hel enormt stor del, og jeg har før snakket om, at jeg ikke tror, at dette er noget, som over en større sample af kampe, kan fastholdes. Spørgsmålet er, om Horsens kan bygge yderligere på i spillet på banen, for man scorede kun 23 % af holdets mål efter etableret spil.

Lidt paradoksalt for et hold som er stærke på de offensive dødbolde, så lukkede Horsens en del mål ind på de defensive standarder, hvor hele 38,5 % af holdets mål imod blev scoret.

Horsens har dog sagt farvel til en række store profiler, som også var holdets centrale stamme i sidste sæson. Målmand Jesse Joronen, Alexander Ludwig, Jonas Thorsen, Ayo Simon Okosun og Kjartan Finnbogason er alle væk. Mange udskiftninger på et hold, som ikke har den bredeste trup.

Man har hentet Joronens erstatning i Chelsea, hvor Matej Delac, der dog har været udlejet en masse gange, er udset til at tage pladsen i målet. Derudover har man lejet to af FCMs nyindkøb, Søren Reese og Sammy Skytte, der nok er udset som faste startere i henholdsvis midterforsvaret og den centrale midtbane.

Jeg ser ikke Horsens slutte i top 6 igen i år. Derimod har jeg dem i gruppen af hold fra 8-11, hvor man ligger nogenlunde på samme niveau, som flere øvrige hold.

Transfers ind:
Matej Delac (Chelsea FC), Kevin Ray Mendoza (Thisted FC), Frederik Mortensen (Viborg FF), Sammy Skytte (FC Midtjylland, lejeaftale) og Søren Reese (FC Midtjylland, lejeaftale).

Transfers ud:
Jesse Joronen (FC København), Jeppe Mehl (Thisted FC), Kjartan Finnbogason (Ferencvaros) Delphin Tshiembe (kontraktudløb), Marcus Bobjerg (Skive IK), Alexander Ludwig (OB), Ayo Simon Okosun (FC Midtjylland) og Jonas Thorsen (Eintracht Braunschweig).

AGF

David Nielsen blev kastet for løverne midt i efteråret i sidste sæson, hvor resultaterne var meget svingende. En lang vinteropstart gjorde dog godt for århusianerne, som leverede et fint forår og sluttede på 7. pladsen, Man tabte dog til FCK i kampen om at komme i Europa League i denne sæson.

AGF startede foråret med en rigtig solid defensiv organisation, som dog faldt en smule i niveau mod slutningen af foråret. Offensivt synes jeg også, at man så bedre og bedre ud i foråret, hvor Tobias Sana blandt andet viste sig godt frem, og holdet fik fint gang i målscoringen.

Der er dog stadig plads til offensive forbedringer hos AGF, der kun scorede knap 69 % af holdets mål fra dangerzone, hvilket kun Lyngby og Randers formåede at gøre dårligere.

Er dette sæsonen hvor AGF, med en ganske fin trup, skal spille med i den sjove ende? Jeg synes, hvis man kigger på truppen, at man kvalitetsmæssigt godt kan ligge og kæmpe med om de sidste to pladser i mesterskabsspillet. Der er ingen tvivl om, at presset er stort i byen, og det vil det altid være, når en ny sæson starter.

På transferfronten har AGF på nuværende tidspunkt kun sagt farvel til, da Daniel A. Pedersens hvis kontrakt udløb, mens Martin Pusic lejeaftale er udløbet.

Ind er der endnu ikke kommet andet end en erstatning for Steffen Rasmussen som reservemålmand. Derudover så har jeg store forventninger til, at Bror Blume kan komme til at spille en stor rolle og bide sig fast, ligesom han fik nogle starter mod slutningen af sæsonen.

Som sagt synes jeg godt, at man i AGF kan have ambitioner om top 6, og jeg synes, at man ligger i gruppen af hold fra 5.-7. pladsen.

Transfers ind:
Oscar Whalley (Sporting Gijon).

Transfers ud:
Mikkel Rask (stopper karrieren), Alexander Juel Andersen (kontrakudløb), Daniel A. Pedersen (kontraktudløb), Steffen Rasmussen (karrierestop), Michael Zacho (kontraktudløb) og Mads Boe Mikkelsen (Vendsyssel FF).

AGF slutter i top 6 til 2,50 hos Bet365*

AGF viste gode takter under David Nielsen i foråret, og man er ved at samle den trup, som man ønsker. Jeg synes, at AGF er det femtebedste mandskab målt på kvalitet, og de bør have gode muligheder for top 6. CV: 42-43 %

AaB

Nordjyderne leverede vel det, som man kan kalde en middelmådig sæson i den seneste af slagsen. Godt nok var man i mesterskabsspillet og sluttede nr. 5, men det var ikke nogen overbevisende sæson fra AaBs side.

Offensivt var der ikke vanvittig meget at skrive hjem om, og AaB var over 36 kampe det næstmindst scorende hold i sidste sæson. Så ved jeg godt, at man havde 10 kampe mod stærke modstandere i mesterskabsspillet, men et gennemsnit på 1,06 mål pr. kamp bør ikke være tilfredsstillende.

Man har godt nok fået tilføjet Kasper Kusk, der har haft et forår til at blive spillet ind, og som nu skal være den offensive strateg hos Morten Wieghorst. Ellers synes jeg fortsat, at man mangler en målscorer, selvom Jannik Pohl kommer til mange chancer.

Defensivt synes jeg, at AaB leverede en ganske fin sidste sæson. Man fik spillet en stærk midtstopper-duo sammen i Kasper Pedersen og Jores Okore, mens man har en god sidste skanse i Jacob Rinne i målet. Men en god defensiv organisation er det nu tid til AaB at vise, at de også kan bygge på i spillet med bolden og særligt i afslutningsspillet.

I dette vindue har AaB sagt farvel til Yann Rolim, der kun i korte glimt viste sine offensive kvaliteter. Endnu er der ikke hentet noget ind, men mon ikke AaB gerne vil forstærke offensiven, hvor også nogle af de yngre spillere har haft svært ved at slå for alvor igennem?

Ligesom AGF så har jeg AaB i gruppen af hold, som har den 5.-7. bedste trup i Superligaen på nuværende tidspunkt. Alt andet end top 6 vil være en skuffelse i Aalborg.

Transfers ind:
Bardhec Bytyqi (Skive IK, lejeaftale udløber).

Transfers ud:
Yann Rolim (Barra FC, lejeaftale udløber).

AaB slutter i top 6 til 2,70 hos 888sport*

Jeg ser AaB i puljen af hold, der kvalitetsmæssigt ligger fra 5-7. Man mangler lidt offensivt, men man sluttede i top 6 sidste år, og der bør være mere end 37 % chance for, at det sker igen. CV: 39-40 %

Brøndby IF

Ord kan nok ikke beskrive den skuffelse, som stab, spillere, fans mv. oplevede i sidste sæson, da Brøndby smed guldet dybt inde i overtiden i Horsens. En fremragende sæson og et forspring på fem point med fire kampe igen blev smidt.

Overordnet set synes jeg, at Brøndby var det bedste hold over hele sæsonen målt på præstationerne, og det bakkes også op af Twitter-kontoen, Tap In Fodbold, hvor Brøndby sluttede øverst i  "Table of Justice", som tager udgangspunkt i expected goals.

Brøndby var det hold, som havde klart flest skud på mål i sidste sæson med 6,36 skud på mål pr. kamp, og med udgangspunkt i expected goals var Brøndby det hold, som skabte klart flest store målchancer. Offensivt spredte Brøndby sine mål meget ud, og man viste sig både stærke i etableret spil, på omstillinger og også på offensive standarder. Holdet fra Vestegnen formåede at score hele 62 mål i dangerzone i sidste sæson.

Defensivt synes jeg stadig, at man viser sig sårbare, når de store midtstoppere skal ud i de længere løb mod eget mål. Der er ingen tvivl om, at Brøndbys presspil er virkeligt stærkt, men når det ikke sidder i skabet, så er der muligheder for modstanderne. Brøndby viste sig også knap så dygtige på defensive standarder, og knap 46 % af målene imod kom i forbindelse med dødbolde.

Der har været forholdsvis stor aktivitet hos Troels Bech i dette vindue, hvor man har sagt farvel til Frederik Rønnow. En stor profil og det bliver spændende, om Marvin Schwäbe kan fylde de store sko ud fra dag 1. En anden profil har også sagt farvel, Teemu Pukki skifter til Norwich, og det er en mand med mål i støvlerne, som kan blive savnet. Derudover har man også sendt Besar Halimi retur til Mainz efter endt lejeophold.

På ind-siden er der også kommet spændende tilgange udover Schwäbe. Kroaten Ante Erceg skal forsøge at tage over for Pukki i angrebet. En hurtig og dygtig presspiller, som blandt andet var en profil for Hajduk Split for en kort periode siden. Derudover er også Mikael Uhre hentet ind til angrebet.

Alexander Zorniger fik ligeledes sin ønskespiller, da Dominik Kaiser, der nok er udset til at spille én af 8'erne er kommet til. Defensivt ser man stærke ud på backpositionerne, hvor bredden er stor. Anthony Jung, der leverede et rigtig stærkt forår, er skiftet permanent, stabile Björn Kopplin er hentet i Hobro, mens Jens Martin Gammelby, der var en stor profil i ligaen i sidste sæson, er kommet til fra SIlkeborg og skal kæmpe med Johan Larsson om højrebacken.

Som jeg tidligere lidt har været inde på, så synes jeg, at Brøndby ligner et hold på omtrent samme niveau som FCM og FCK, og jeg forventer igen, at Brøndby vil kæmpe med om de helt sjove pladser i den kommende sæson.

Transfers ind:
Mikael Uhre (SønderjyskE), Gustaf Nilsson (Silkeborg IF, lejeaftale udløber), Gregor Sikosek (Silkeborg IF, lejeaftale udløber), Gregers Arndal-Lauritzen (HB Køge, lejeaftale udløber), Morten Frendrup (egne rækker), Björn Kopplin (Hobro IK), Jens Martin Gammelby (Silkeborg IF), Ante Erceg (FC Shabab Al-Ahli Dubai), Marvin Schwäbe (Hoffenheim), Dominik Kaiser (RB Leipzig) og Anthony Jung (RB Leipzig).

Transfers ud:
Besar Halimi (Mainz 05, lejeaftale udløber), Jan Kliment (VfB Stuttgart, lejeaftale udløber), Frederik Rønnow (Eintracht Frankfurt), Teemu Pukki (kontraktudløb), Viktor Anker (kontraktudløb) og Svenn Crone (Silkeborg IF).

Esbjerg fB

Danmarks femte største by er tilbage i Superligaen efter et år i 1. Division. Her sluttede man som nr. 2, inden man slog Silkeborg over to kampe o,,g dermed sikrede sig oprykning til landets bedste række.

Esbjerg var det hold, som scorede flest mål i 1. division sidste år, og man har da også flere spændende offensive spillere på holdkortet. En spiller overstrålede dem alle i sidste sæson, og det var unge Anders Dreyer, som også endte som topscorer i 1. Division med 18 mål. Det er bestemt ikke nogen dårlig høst for en spiller, som primært gør sig på kanten.

Defensiven er bygget op om flere rutinerede spiller, og endnu en er kommet til, da man har signet finske Markus Halsti i FC Midtjylland. Umiddelbart så mangler man lidt kvalitet i de bagerste rækker, og spørgsmålet er, hvor dygtige man er, når man skal til at forsvare sig mere, end hvad der var tilfældet i sidste sæson.

Offensivt har Esbjerg som sagt flere spændende unge spillere, som fik masser af spilletid i sidste sæson. Foruden Dreyer har man lynhurtige Oti Essigba på den anden kant, mens Adrian Petre viste målnæse, når han endelig fik lov at spille.

Udover Markus Halsti har Esbjerg sagt goddag til en anden rutineret finne, Joni Kauko, der er hentet i Randers. Af nævneværdige fravær kan nævnes Andrés Schetino og Tim Hölscher, hvor særligt sidstnævnte kunne have bidraget på den sidste tredjedel med kreativitet.

Jeg forventer, at Esbjerg kommer til at få det svært, og jeg har dem sammen med Vendsyssel, som de dårligste hold i rækken.

Transfers ind:
Brent McGrath (FC Fredericia, lejeaftale udløber), Markus Halsti (FC Midtjylland) og Joni Kauko (Randers FC).

Transfers ud:
Ben Aziz Zagre (KOZAF, lejeaftale udløber), Andrés Schetino (Fiorentina, lejeaftale udløber) og Tim Hölscher (kontraktudløb).

Esbjerg under 28,5 point i gruppespillet til 1,65 hos Danske Spil*

Nr. 11-14 sluttede under dette pointantal i sidste sæson. Jeg ser Esbjerg som det næstsvageste hold på nuværende tidspunkt, og der er ikke de samme “badebilletter”, som flere af holdene viste sig at være i grundspillet sidste sidste sæson. CV: 62-63 %

FC København

Der var bestemt ikke noget positivt at skrive hjem om for nogen med sympati for FCK i sidste sæson, hvor københavnerne skuffede markant. Holdet sluttede hele 27 point efter de danske mestre fra FC Midtjylland i sidste sæson, og det er i den grad noget, som ikke påvirker selvforståelsen positivt på Østerbro.

Det skal dog med, at FCK var en sæson igennem, hvor man var ramt af skader til flere af de bærende spillere. Blandt andet var Robin Olsen, Erik Johansson, Federico Santander ude med skader i længere perioder, det fik sin indflydelse sammen med, at man indenfor en kort periode havde sagt farvel til flere profiler, som var skiftet til udlandet.

Jeg synes dog, at FCK formåede at løfte deres niveau markant i foråret sammenlignet med efteråret, og her var Viktor Fischer selvfølgelig en markant tilgang i januarvinduet, og han var holdets bedste spiller i foråret.

Skal man se lidt på typerne af mål, som FCK scorede, så var de rigtige dygtige til at eksekvere fra dangerzone, hvor man scorede 80 % af holdets mål fra. Derudover var FCK det hold, som rent procentuelt scorede flest mål i etableret spil i sidste sæson med 58,5 %.

Erik Johansson er nu taget hjem til Sverige, og det bliver spændende, hvad det betyder for en FCK-defensiv, som skrantede i sidste sæson. Man manglede i høj grad en leder, hvilket man ikke får fra hverken Michael Lüftner eller Denis Vavro. Nu har man hentet en svensk-græker i Östersunds, Sotirios Papagiannopoulos, og Andreas Bjelland, som ligner det kommende makkerpar hos københavnerne.

I angrebet har man sagt farvel Federico Santander, som efter min mening var den bedste 9’er i Superligaen. Ind er hentet en gammel kending, Dame N’Doye, der seneste har spillet i tyrkiske Trapzonspor, hvor han fik 25 kampe med fem mål til følge. Mange af dem var dog med udgangspunkt på kanten. Man har ligeledes hentet bosnieren Kenan Kodro i tyske Mainz (dog udlejet til Grasshoppers i foråret).

FCK forventer derudover også at sælge Robin Olsen, der har været en sikker sidste skanse. Ind er kommet Jesse Joronen, som er hentet i Horsens efter en god sæson hos “De Gule”

Jeg forventer, at FCK igen vil være en kandidat til at kæmpe om guldet efter en meget skidt sidste sæson. Holdets offensive signinger er dog kommet forholdsvis sent på plads, Pieros Sotiriou er skadet, mens man har haft flere spillere til VM. Man skal måske ikke forvente et FCK-hold, der kommer flyvende fra start.

Transfers ind:
Jesse Joronen (AC Horsens), Bashkim Kadrii (Randers FC, lejeaftale udløber), Sotirios Papagiannopoulos (Östersunds FK), Dame N'Doye (Trabzonspor) og Andreas Bjelland (Brentford).

Transfers ud:
Andrija Pavlovic (Rapid Wien), Morten Hjulmand (FC Admira Wacker), Laszlo Köteles (kontraktudløb), Youssef Toutouh (kontraktudløb), Uros Matic (Austria Wien, lejeaftale), Erik Johansson (Djurgårdens IF), Kim Christensen (karrierestop) og Mikael Antonsson (karrierestop).

FC Midtjylland

Ulvene fra heden løb med guldet i sidste sæson, da de som tidligere nævnt nuppede guldet fra Brøndby i de sidste kampe i mesterskabsspillet. En stærk slutspurt, hvor man også havde marginalerne på sin side, men der er ingen tvivl om, at FCM over hele sæsonen præsterede på et rigtig højt niveau.

Dertil skal man huske, at midtjyderne faktisk solgte Rasmus Nissen og Alexander Sørloth i januarvinduet, mens Paul Onuachu var skadet i en længere periode i foråret. Et pointsnit på 2,36 over en hel sæson er dog enormt flot.

En stor del af succesen skyldes det systemskifte, som FCM for første gang lavede, da men tabte til FCK i Parken. Der gik man over til en 3-4-3-opstilling, som dog senere varierede lidt på de offensive pladser. Et system, som virkelig passede til de spillertyper, som FCM har i deres trup.

En af de bekymringer, jeg havde ved FCM i sidste sæson, var, at en stor del, 41,25 %, af holdets mål blev scoret på dødbolde, 30 % på omstillinger og 28,75 % efter etableret spil. Det får mig til at stille spørgsmålet, om man virkelig kan være et tophold, når man scorer så stor en del af holdets mål efter dødbolde?

Ser man på de øvrige tophold, Brøndby, FCN og FCK så scorede de alle klart flest af deres mål efter etableret spil. Ser man på de store ligaer, så vil mit postulat være, uden at have data på det, at det samme er tilfældet her.

Defensivt er der ikke så meget at sætte på FCM, som virkelig har fået opbygget en solid defensiv. Du finder ikke en bedre stopperduo/trio i Superligaen end Kian Hansen, Bubacarr Sanneh og Erik Sviatchenko. Tager man udgangspunkt i expected goals, så havde FCM ligeledes den bedste defensiv i sidste sæson.

Der har været voldsomt gang i svingdøren hos FCM allerede tidligt i transfervinduet. Man har formået at holde fast i start 11'eren fra sidste sæson, sagt farvel til mange unge spillere, der er sendt på lejeophold, mens potentielle profiler er kommet til. Af de mest nævneværdige transfers kan nævnes Dominik Drexler, der er hentet i Holstein Kiel, og som var en af de bedste spillere i 2. Bundesliga sidste sæson.

Derudover har man også hentet Ayo SImon Okosun i AC Horsens, som var en stor profil for Bo Henriksen og co. i sidste sæson samt en ung svensk venstre back, Joel Andersson, der er fast mand på det svenske U21-landshold, og som meldes hentet for op mod 10 mio. kr.

Der er ingen tvivl om, at FCM har en meget stærk trup igen i år, og jeg synes, at man på nuværende tidspunkt har en mindst lige så stærk trup, som FC København og Brøndby. De kommer til at kæmpe om guldet i denne sæson.

Transfers ind:
Mayron George (Lyngby BK), Mikael Anderson (Vendsyssel FF, lejeaftale udløber), Simon Kroon (SønderjyskE, lejeaftale udløber), Awer Mabil (Pacos Ferreira, lejeaftale udløber), Jakub Thomsen (Thisted FC, lejeaftale udløber), Kristian Riis (Vendsyssel FF, lejeaftale udløber), Frederik Brandhof (Skive IK, lejeaftale udløber), Erik Sviatchenko (Celtic), Dominik Drexler (Holstein Kiel), Manjrekar James (Vasas), Sammy Skytte (Silkeborg IF), Søren Reese (Viborg FF), Ayo Simon Okosun (AC Horsens), Jens-Lys Cajuste (Örgryte IS) og Joel Andersson (BK Häcken).

Transfers ud:
Manjrekar James (FC Fredericia, lejeaftale), Sammy Skytte (AC Horsens, lejeaftale), Søren Reese (AC Horsens, lejeaftale), Nikolaj Kirk (Brentford, lejeaftale), Andreas Poulsen (Borussia Mönchengladbach), Markus Halsti (Esbjerg fB), Sebastian Buch Jensen (FC Fredericia, lejeaftale), Victor Torp (FC Fredericia, lejeaftale), Henry Uzochokwu (FC Fredericia, lejeaftale), Mikael Anderson (Excelsior, lejeaftale), Jakup Thomsen (FH, lejeaftale) og Rafael van der Vaart (kontraktudløb).

FCM slutter bedre end FCK i grundspillet til 2,30 hos Danske Spil*

To trupper, som jeg egentlig ser meget lige kvalitetsmæssigt. FCM har forstærket truppen og særligt bredden og har et totalt inkorporeret koncept. FCK har hentet stærke spillere ind, men duellen bør være mere lige, end 2,30 på FCM indikerer. CV: 46-47 %

FC Nordsjælland

Jeg var godt nok skeptisk omkring FC Nordsjællands sæson, efter at man sidste sommer sagde farvel til tre af holdets bedste spillere, da Marcus Ingvartsen, Stanislav Lobotka og Andreas Maxsø alle tog til udlandet. Læg så oveni, at man i januar solgte Emiliano Marcondes, som havde været holdets klart bedste spiller sammen med Mathias Jensen i efteråret.

Holdet sluttede dog på en flot 3. plads og formåede at holde FCK bag sig, og det skyldes ikke mindst et stærkt efterår, mens foråret bød på lidt mere svingende præstationer. Noget der måske også var naturligt nok med tanke på, at man på en kort periode havde sagt farvel til fire af holdets bedste spillere.

Det er dog svært for alvor at tænke, at nu kan det ikke blive ved for FCN. Sælge store profiler og stadig slutte i toppen og præstere godt, men Kasper Hjulmand og hans stab hiver det ene store talent frem efter det andet, som har spillestilen inkorporeret på rygraden op og bringer dem i spil.

Offensivt er FCN stærke. Det er, når man har bolden, at holdet har sine styrker, og man er især stærke i etableret spil, hvor klart flest af holdets mål scores. Man har dog flere omstillingsdygtige og hurtige spillere, der giver dem masser af muligheder på omstillinger.

Defensivt har man stadig noget at arbejde med, og selvom man sluttede som nr. 3, så var der kun tre hold, som lukkede flere mål ind end FCN. Et af de steder, man især har problemer, er på defensive standarder. Her har man bestemt ikke mange spillere med styrker i luftsspillet, og knap 41,5 % af holdets mål imod kommer herfra.

Man skal formentlig igen forvente et FCN-hold, der er involveret i mange målrige kampe. Spillestilen fordrer simpelthen bare en offensiv stil, og særligt oppe på kunstgræsset i Farum er man stærke og føler sig godt til rette.

FC Nordsjælland har i dette vindue sagt farvel til Ernest Asante, der er taget til Mellemøsten. Han fik sat en del mål på tavlen i sidste sæson, men jeg mener ikke, at han bliver svær at erstatte for klubben. Man har ligeledes sagt farvel til Alex Runarsson, som er taget til fransk fodbold. Her har man en udmærket erstatning i Nicolai Larsen, der tidligere har været førstekeeper i AaB. Man arbejder dog nok på en målmand mere.

Jeg har en forventning om, at FCN igen bør ende i top 6. Man har så afklaret en spillestil og er så stærke på bolden, at holdets topniveau er på et rigtig højt niveau. Spørgsmålet er dog, om man kan holde på nogle af profilerne. Jeg forventer dog ikke, at man kan forsvare holdets 3. plads fra sidste sæson, og spørgsmålet er, om man egentlig skal klassificeres som så meget bedre end AGF, AaB og OB.

Transfers ind:
Mohammed Fellah (OB, lejeaftale udløber), Abdul Mumin (HB Køge, lejeaftale udløber) og Jakob Johansson (Randers FC, lejeaftale udløber).

Transfers ud:
Tobias Mikkelsen (Brisbane Roar), Lasse Petry (kontraktudløb), Runar Alex Runarsson (Dijon) og Ernest Asante (Al Jazira FC).

Hobro IK

Sidste sæsons oprykkere fra Hobro leverede en ganske fin sæson, hvor man ikke på noget tidspunkt for alvor var i nedrykningsfare. Man sluttede således med hele 12 point ned til Silkeborg i én af de to puljer hvorefter, man tabte til SønderjyskE over to kampe.

En af hovedårsagerne til Hobros fine sæson skal findes i angrebet, hvor Pål Kirkevold havde en fremragende sæson, hvor han endte som topscorer i Superligaen. Det bliver spændende at se, om nordjyderne kan formå at holde på nordmanden, eller om om han skal videre til en større klub.

Min anke ved Hobro er, at utrolig meget af holdets spil med bolden skulle gennem ham. Der er ingen tvivl om, at han er en rigtig fin spiller, men jeg synes, at man i Hobro var alt for afhængige af Kirkevold, og man så også holdets præstationer dale i perioder, hvor Kirkevold ikke var lige så målfarlig.

Hobro har ikke den bredeste trup, og særligt på midtbanen er man sårbare, hvis der er fravær til Vito Mistrati eller Jonas Damborg. De to udgør en stærk central midtbane, men i min optik så er niveauspringet for stort fra de to til de potentielle erstatninger.

Op mod denne sæson har Hobro lavet en udskiftning på trænerposten, da Thomas Thomasberg valgte at tage til Randers FC. Ind er kommet den tidligere svenske mestertræner, Allan Kuhn.

Holdet er bygget op om en solid defensiv organisation, og jeg synes, at Hobro forsvarer deres felt stærkt. Faktisk var Hobro et af de hold, som procentuelt lukkede færrest mål ind fra dangerzone, kun overgået af SønderjyskE. Derimod lukkede man knap 24 % af holdets mål ind på spark uden for feltet, hvilket muligvis siger lidt om, at man ikke har Superligaens stærkeste keeper mellem stængerne.

Hobro har op til denne sæson sagt farvel til den solide back, Björn Kopplin, der er taget til Brøndby. En spiller med et højt bundniveau, som vil blive savnet. Derudover har Quincy Antipas også forladt Hobro.

Man har endnu ikke foretaget de store signings, hvor den tidligere FCK-angriber, Julian Kristoffersen, der ikke for alvor slog til i Djurgården i Sverige, er kommet til.

Jeg har en forventning om, at Hobro igen kommer til at misse top 6 i denne sæson. Rent kvalitetsmæssigt ser jeg dem i gruppen af hold fra 8-11. Der skulle eftersigende være stor interesse for Pål Kirkevold, og bliver han solgt, er det svært at se Hobro hente en angriber på samme niveau.

Transfers ind:
Alexander Molberg (OB), Julian Kristoffersen (Djurgårdens IF) og Adrian Kappenberger (FC Helsingør).

Transfers ud:
Björn Kopplin (Brøndby IF), Quincy Antipas (kontraktudløb), Wilfried Domoraud (kontraktudløb) og Nicolaj Jørgensen (kontraktudløb).

OB

Fynboerne skal efter en skuffende sidste sæson, hvor man først sluttede uden for top 6 og siden ikke endte på 7. pladsen, som gav mulighed for en Europa League Playoff-kamp mod FCK, forsøge at rejse sig og sigte efter en placering i det sjove selskab i foråret.

Selvom OB egentlig var et af de hold, som lukkede færrest mål ind i sidste sæson, så var man paradoksalt nok det hold, som tillod tredjeflest skud på eget mål. Det kan give en indikation af, at OB-defensiven overpræsterede en del i sidste sæson, hvilket også understøttes af expected goals.

Der er ingen tvivl om, at OB skulle være glade for, at man havde en stærk keeper mellem stængerne, og Sten Grytebust var da også holdets bedste spiller i sidste sæson. Offensivt præsterede man egentlig fin i min optik og med udgangspunkt i expected goals, så underpræsterede man faktisk på denne front og skabte chancer til flere mål, end det blev til.

Den skuffende sæson betød, at OB har valgt at sige farvel til cheftræner Kent Nielsen og erstattet ham med den tidligere succestræner i SønderjyskE, Jakob Michelsen. Umiddelbart er det et trænerskifte, der lægger op et stilskifte i måden at spille på. Kent Nielsen var en possession-orienteret træner, der godt kunne lide at holde bolden i holdet, mens Michelsen er mere direkte i hans tilgang.

OB har fået ryddet lidt ud i truppen og sagt farvel til en del spillere, der havde kontraktudløb, og som ikke spillede alverden i sidste sæson. Man har hentet Alexander Ludwig ind til midterforsvaret, hvor jeg forventer, at han tager pladsen ved siden af Kenneth Emil Petersen.

Jeg ser OB i den kommende sæson, som et hold, der ligesom AGF og AaB skal kæmpe om de to sidste pladser i top 6. Transfervinduet er stadig ungt, men mon ikke OB vil lede efter at forstærke truppen. Man kunne særligt godt bruge noget fart på de offensive pladser.

Transfers ind:
Yao Dieudonne (Vendsyssel FF, lejeaftale udløber), Mads Frøkjær (egne rækker), Jonathan Harboe (egne rækker), Alexander Ludwig (AC Horsens) og Mathias Jørgensen (egne rækker).

Transfers ud:
Mohammed Fellah (FC Nordsjælland, lejeaftale udløber), Joan Simun Edmundsson (Armenia Bielefeld), Jacob Buus (kontraktudløb), Mathias Thrane (kontraktudløb), Nana Welbeck (kontraktudløb), Joao Pereira (kontraktudløb), Rasmus Jönsson (kontraktudløb) og Alexander Molberg (Hobro IK).

OB slutter i top 6 til odds 2,55 hos 888sport*

Ligesom AaB og AGF ser jeg OB i gruppen af hold fra 5-7. Man har fået ny træner i Jakob Michelsen, der tidligere har præsteret godt med SønderjyskE. Truppen kunne godt bruge yderligere forstærkninger, men der bør være min. 40 % chance for, at de slutter i top 6. CV: 40-41 %

Randers FC

Det var noget af en turbulent sæson, som Randers oplevede i sidste sæson. Hele tre træner stod i spidsen for holdet, der i lang tid lå og rodede helt i bunden af tabellen. Randers overlevede dog, da de sluttede på en 12. plads og dermed undgik de helt nervepirrende kampe mod holdene fra 1. Division.

Sæsonen startede med Olafur Kristjansson som træner, og selvom man fristede en plads helt i bunden, så var det tydeligt, at Randers ikke havde haft marginalerne med sig. Med udgangspunkt i expected goals havde Randers nemlig præsteret noget bedre, end pointhøsten viste. Senere havde man en periode med Ricardo Moniz, som bestemt ikke var noget at skrive hjem om.

Rasmus Berthelsen tog over i foråret og fik nogle af de gamle Randers-dyder tilbage: En forholdsvis solid defensiv organisation med tanke på, at man stadig var et bundhold. Derudover viste Randers sig som et rigtig omstillingshold i sidste sæson, og man var det hold, der procentuelt scorede klart flest af deres mål på omstillinger (hele 46 %).

Her var det særligt to af de offensive spillere, som præsterede på et højt niveau. Baskhim Kadrii og Saba Lobjanidze gik forrest, når det kom til offensivt outfit. Den ene af de to er nu væk, idet Kadriis lejeaftale er udløbet. Derfor skal Randers nu ud og finde en spiller, som både kan byde ind med mål men også kreativitet, for lige nu oser truppen ikke af kreative spillere.

Man har ligeledes sagt farvel til målmand Hannes Halldorsson, men bedømt på hans præstationer gennem sidste sæson, så ligner det ikke noget stort tab.

Jeg ser Randers som et hold, der igen kommer til at kæmpe om at skulle undgå de her kampe om nedrykning sidst på sæson, og de befinder sig i min optik i gruppen af hold fra 8-11, hvor holdene rent kvalitetsmæssigt er forholdsvis lige.

Transfers ind:
Tobias Damsgaard (egne rækker), Simon Graves Jensen (egne rækker) og Emil Riis Jakobsen (Derby County).

Transfers ud:
Mayron George (Lyngby BK), Joni Kauko (Esbjerg fB), Bashkim Kadrii (FC København, lejeaftale udløber), Jakob Johansson (FC Nordsjælland, lejeaftale udløber), Eero Markkanen (AIK, lejeaftale udløber), Mandla Masango (kontraktudløb) og Hannes Halldorsson (Qarabag).

SønderjyskE

Det var vel egentlig svært at forvente mere af et SønderjyskE-hold i sidste sæson end den 8. plads, som holdet sluttede på. Klubben var involveret i en noget omdiskuteret sag, hvor det utvivlsomt lignede, at man lukkede et mål ind med vilje for at sikre sig 8. pladsen, som gav et klart bedre udgangspunkt inden gruppespillet.

Det betød, at kampene i gruppespillet stort set kunne karakteriseres som træningskampe idet, at Randers og Lyngby var så langt efter, som tilfældet var.

Ser man lidt på SønderjyskE som hold, så er det ikke ligefrem det mest sprudlende mandskab i forhold til spillet med bolden. De er et fysisk stærkt hold, som er stærke i duelspillet, og som har en fin defensiv base. Kun 66 % af holdets mål imod blev scoret i dangerzone, mens man dog lukkede 21,5 % af målene ind fra positioner uden for feltet.

SønderjyskE var dog stærke til at komme i gode scoringspositioner, og 81 % af holdets mål blev scoret i dangerzone. Det er ligeledes værd at bemærke, at SønderjyskE er et af de bedste hold, når det gælder både offensive og defensive standardsituationer.

Sønderjyderne har sagt farvel til Mikael Uhre, der er taget til Brøndby og Simon Kroon, hvis lejeaftale udløb. To offensive spillere som spillede en del i løbet af sæsonen og foråret for Kroons vedkommende.

Som erstatning for Uhre har man hentet en på papiret meget spændende spiller i hollandske Matt Lieder, der scorede hele 30 mål i 31 kampe i den næstbedste hollandske række i sidste sæson. Derudover har man hentet en gammel kending i Johan Absalonsen hjem fra Australien.

Jeg forventer igen en sæson, hvor SønderjyskE bliver et svært hold at spille imod - særligt på hjemmebane. Jeg ser SønderjyskE som det 8. bedste hold i Superligaen, hvor man trupmæssigt er lidt dårligere end AaB, OB og AGF, men samtidig er stærkere end Hobro, Horsens og Randers.

Transfers ind:
Teit Jacobsen (HB Torshavn, lejeaftale udløber), Matt Lieder (FC Eindhoven), Johan Absalonsen (Adelaide) og Victor Smedsrud (egne rækker).

Transfers ud:
Mikael Uhre (Brøndby IF), Simon Kroon (FC Midtjylland, lejeaftale udløber), Emil Scheel (Viborg FF), Mikkel Hedegaard (karrierestop), Sakari Mattila (kontraktudløb) og Casper Olesen (kontraktudløb).

Vejle Boldklub

Traditionsklubben Vejle er tilbage i Superligaen efter en del år i 1. division. Holdet sluttede som nr. 1 i sidste sæson og nuppede altså den direkte oprykningsplads til Superligaen.

Vejles sæson kan vel deles op i to dele, efteråret og foråret. I efteråret viste man noget mere målfarlighed med den farlige trio, Allan Sousa, Dominik Vinicus og Imed Louati. Her var store og stærke Dominik Vinicius særligt den helt store profil, hvor han bidrog med masser af mål, hvilket også sikrede ham et skifte til kinesisk fodbold.

I foråret skulle Vejle så forsøge at fortsætte de gode præstationer fra efteråret uden Vinicius, men nigerianeren var svær at erstatte, og man scorede kun to mål i forårets første seks kampe. Til gengæld så var man meget solide bagude, og man lukkede kun seks mål ind i løbet af foråret. Som en konsekvens af at det ikke fungerede offensivt, valgte Adolfo Sormani at skifte fra 4-3-3 til 3-5-2.

Det betød, at man stadig var solide defensivt, mens man løftede niveauet offensivt, da det gav mere frihed til de to offensive profiler på holdet, Sousa og Louati. Jeg kan dog stadig være bekymret for, at man kan komme til at mangle en decideret målscorer.

Vejle har fået ryddet en smule op i truppen og sagt farvel til en del spillere, som ikke spillede så meget. Man har dog også mistet Simone Branca, som var fast mand på den centrale midtbane i foråret for Sormani.

Af væsentlige spillere, der er kommet til, kan Tobias Mølgaard, der nok skal kæmpe med Viljormur Davidsen om pladsen på venstre wing back, nævnes, mens man ligeledes har hentet en midtstopper, Emmerson, der ligner en fast starter.

Jeg forventer, at Vejle formentlig skal kæmpe om at undgå nedrykning i den kommende sæson, og man skal nok sætte sin lid til holdets stærke defensiv. Umiddelbart vurderer jeg Vejle som det stærkeste af de tre oprykkerhold.

Transfers ind:
Tobias Mølgaard (Thisted), Dino Hodzic (Fredericia, lejeaftale udløber), Adam Jakobsen (BK Frem), Thomas Gundelund (egne rækker), Lucas From (egne rækker) og Vladis Emmersón (Olimpik Donetsk).

Transfers ud:
Peter Utaka (kontraktudløb), Kim Elgaard (kontraktudløb), Adriel D'Avila Ba Loua (Mimosas, lejeaftale udløber), Nicolaj Ritter (kontraktudløb), David Arshakyan (kontraktudløb), Christian Kudsk (Thisted FC, lejeaftale), Kasper Nøhr (kontraktudløb), Simone Branca (kontraktudløb), Jacob Schoop (kontraktudløb) og Alexandru Boiciuc (FC Sheriff, lejeaftale).

Vejle slutter bedre end Esbjerg i grundspillet til odds 2,00 hos Danske Spil*

Jeg ser Vejle, som det bedste hold af de to. Vejle har en stærk defensive organisation, som jeg har større tiltro til kan bære holdet til point, end hvad jeg tror om Esbjergs stil og kvalitet. CV: 54-55 %

Vendsyssel FF

Den sidste oprykker fra 1. Division skal findes i Nordjylland, hvor Vendsyssel snuppede den sidste plads, efter at man slog Lyngby over to kampe. Man lå dog og kæmpede med blandt andet HB Køge og Viborg helt til de sidste kampe, hvor man så endte på 3. pladsen.

Vendsyssel skiftede i løbet af foråret træner, da Erik Rasmussen stoppede. Det var den tidligere Superliga-spiller i blandt andet Silkeborg, Jens Berthel Askou, som overtog holdet og førte dem til triumf i de to kampe mod Lyngby, hvor Vendsyssel ikke var det bedste mandskab over to kampe, men derimod det mest effektive.

Det er ikke lutter stjernenavne, som pryder Vendsyssels holdkort, men derimod skal man forsøge at skabe resultater ud fra et stærkt kollektiv. Hvis man skal fremhæve nogle spillere, som kan være spændende at følge den kommende sæson, så har man en ung dynamisk centrale midtbane med Mikkel Frankoch som den meste defensive, mens det tidligere udlandstalent Morten Knudsen (tidl. Inter) og Moses Opondo udgør de to 8’ere.

Derudover har man en mand i Emmanuel Ogude med lidt x-factor i det offensive. Han var en stor profil i 2. Division for B93, og han gjorde en god figur for nordjyderne i foråret. Han ligner manden, som er førstevalget på angrebspositionen.

Vendsyssel har sagt farvel til flere af stamspillerne fra foråret, hvor blandt andet de to FCM-lejesvende Mikael Anderson og Kristian Riis er fortid. Det samme er Christian Overby, Mohammed Diarra og Mathias Schlie, som også fik en del minutter i sidste sæson.

Nordjyderne har kigget mod divisionerne i forsøget på at forstærke truppen, hvor bl.a. Jeppe Svenningsen og Allan Høvenhoff er kommet fra Thisted, og Sebastian Czajkowski er hentet i B93. Man har også indhentet Superliga-erfaring, idet man har sagt velkommen til Alexander Juel Andersen, Daniel Christensen (tidl. AGF) og Søren Henriksen.

Jeg ser Vendsyssel som det umiddelbart dårligste hold i Superligaen, hvis man tager et kig ned over truppen. Der er nok heller ikke nogen tvivl om, at klubben har som målsætning, at man først og fremmest skal forsøge at redde sig.

Transfers ind:
Jeppe Svenningsen (Thisted), Sebastian Czajkowski (B93), Allan Høvenhoff (Thisted FC), Mads Boe Mikkelsen (AGF), Daniel Christensen (KVC Westerlo), Søren Henriksen (FC Helsingør), Alexander Juel Andersen (AGF) og Seyi Adekoya (Seattle Sounders).

Transfers ud:
Christian Overby (HB Køge), Mathias Schlie (kontraktudløb), Kristian Riis (FC Midtjylland, lejeaftale udløber), Yao Dieudonne (OB, lejeaftale udløber), Mikael Anderson (FC Midtjylland, lejeaftale udløber), Mohammed Diarra (kontraktudløb), Andres Albech (kontraktudløb) og Marcus Solberg (kontraktudløb).