VM i Håndbold 2017 for kvinder starter 1. december, mens Danmarks første kamp er 2. december. Læs Roman Empires uddybende VM i håndbold 2017 optakt, der gennemgår alle 24 deltagende nationer og kommer med bud på deres slutplacering i gruppen.  

Tyskland er værtsnation for VM i Håndbold 2017 for kvinderne, og det starter fredag den 1. september, når Leipzig Arena lægger hal til turneringens første opgør, når værterne tager imod Cameroun klokken 19. De danske kvinder åbner med et opgør mod Montenegro lørdag den 2. december klokken 20.30. 

Tv-rettighederne er delt mellem DR og TV 2, så der er rig mulighed for at se en masse VM-håndbold i december. TV 2 Sport viser også flere af kampene fra turneringen. 

Finalen spilles den 17. december i Hamborg. Semifinalerne bliver også spillet her, hvor det er Barclaycard Arena, der lægger hal til kampene - her er der plads til 13.000 tilskuere. 

VM i håndbold 2017: Odds og tips

Hold øje med BetXperts håndbold-eksperter, der løbende vil komme med tips på kampene i turneringen. 

Roman Empire er allerede ude med to tips til VM i Håndbold for kvinder, der begge er langtidspil: 

Iveta Luzumova bliver topscorer til odds 26,00 hos Unibet. 

Tjekkiet vinder President's Cup til odds 5,00 hos Bwin.

Udvalgte odds på vinderen af VM i Håndbold 2017

Bedste odds Bookmaker
Norge 2,35
Bwin
Rusland 8,00
Danske Spil
Frankrig 9,00 Bwin
Holland 12,00
NordicBet
Tyskland 20,00 Danske Spil
Spanien 21,00 Bwin
Danmark 22,00
Betsafe
Brasilien 25,00
Unibet
Sverige 26,00 Bwin
Ungarn 34,00 Bwin
Sydkorea 51,00 Unibet
Montenegro 51,00 Bwin
Serbien 61,00
LeoVegas
Polen 200,00
NordicBet

Gruppe A

Gruppe A spilles i Trier. 

Frankrig

Efter en kort nedgangsperiode er Frankrig atter på vej frem under kyndig ledelse af Olivier Krumholz, der vendte tilbage som landstræner igen sidste år efter nogle års pause. Frankrig har gennemført generationsskiftet, som har kastet en række meget atletiske og fysisk stærke spillere af sig. Samtidig blomstrer den franske liga de her år med en boomende økonomi. Frankrig kan se frem til EM på hjemmebane næste år.

Frankrig er som altid kendetegnet ved deres bomstærke defensiv, som skaber gode betingelser for keeper Amandine Leynaud. De er notorisk målfattige, omend det er blevet bedre med generationsskiftet. Der er et stort spørgsmålstegn ud for stjernen Allison Pineau, der tidligere er blevet kåret til verdens bedste håndboldspiller. Pineau har været ude med en ankelskade hele sæsonen, men hun er noget overraskende blevet klar i 11. time og kan blive en stor X-faktor og afgørende for Frankrigs muligheder i turneringen.

Frankrig kan stille i stort set stærkeste opstilling, og de mangler kun reservekeeper Glauser, der er ude på grund af  graviditet.

Bud på gruppeplacering: 1

Rumænien

Spanske Ambros Martin overtog sidste år roret hos det rumænske landshold sideløbende med sit klubvirke i storklubben Györ i Ungarn. Martin har sat skik på holdet og indført 2 mod 2-spillet, som Spanien excellerer i. Danmark har haft fornøjelsen af Rumænien i knald eller fald-kampene ved de to seneste slutrunder, og de to kampe har vist Cristina Neagus kolossale betydning for holdet. I VM i Danmark i 2015 var Neagu fuldstændig outstanding, og afgørende for rumænsk avancement og vice versa ved EM i Sverige sidste år, hvor Neagu var en skygge af sig selv i kvartfinalen mod Danmark.

 

Der har været stor udskiftning hos Rumænien ifb. med det længeventede generationsskifte. Væk er tidligere tiders profiler som Ungureanu, Bradeanu, Manea og Nechita, mens der dog er blevet plads til evigt-unge Ardean-Elisei på fløjen. I fraværet af disse rutinerede spillere hviler der et enormt pres på Neagus skuldre, og Rumæniens skæbne er om muligt i endnu højere grad end tidligere lagt i hendes hænder.

Bud på gruppeplacering: 3

Spanien

Spanien var finalister ved EM i 2014, hvor det blev til sølv, men skuffede fælt ved seneste slutrunde, hvor de blot blev nr. 11 ved EM i Sverige. Den legendariske træner Jorge Duenas er stoppet – og i stedet tiltrådt hos Brasilien, og ligeledes er der udskiftning i besætningen.

 

Spaniens finurlige playmaker Aguilar er skadet og har været ukampdygtig hele sæsonen. Der er ikke fundet plads til de aldrende profiler Nely Carla Alberto og Martha Mangue, der begge slår deres folder i fransk klubhåndbold. Mangue er en institution i spansk håndbold, og hendes mange assists og raids vil blive savnet hos Las Guerreras.

 

De skal sætte deres lid til deres fremragende keeperduo med de evigt-unge sprællemænd Silvia Navarro og Darly de Paula, der begge kan være temmelig intimiderende på deres gode dage. Offensivt skal meget igennem ekvilibristen Nerea Pena, der har et enormt højt topniveau.

 

Bud på gruppeplacering: 2

Slovenien

Slovenien er med ved en VM-slutrunde for første gang siden 2005. Det er ikke mindst træner Uros Bregars fortjeneste. Bregar er til daglig træner i mesterklubben KRIM, og både klub- og landshold har de seneste sæsoner rykket sig i positiv retning efter flere års stilstand.

Det er ikke kun træneren, der går igen fra KRIM til landsholdet – således er hele 12 ud af de 28 spillere i bruttotruppen fra klubholdet. Deriblandt flere unge talenter. Holdets store stjerne, højrebacken Ana Gros, slår dog sine folder hos franske Metz, der har spillet et fremragende gruppespil i Champions League. Der hviler et tungt pres på Gros, da Barbora Lazovic fra storklubben Vardar – og ligeledes højreback – har valgt at stå over slutrunden, mens fløjraketten Tamara Mavsar er ukampdygtig pga. skade. Dermed er det ligesom i EM-kvalkampen mod Danmark for nylig et amputeret slovensk landshold. Slovenerne kan dog glæde sig over, at det er lykkedes at nationalisere kæmpetalentet Elizabeth Omoregie i tide – en ganske spektakulær spiller, der er skiftet til Slovenien fra Bulgarien.

Bud på gruppeplacering: 4

Angola

Angola har fået dansk træner i form af Morten Soubak, der førte Brasilien til tops ved VM i 2013. Det er dog tvivlsomt, om Soubak kan rykke Angola lige så langt som Brasilien, da hverken ambitioner, spillermaterialet eller faciliteterne matcher dem, han arbejdede med i Brasilien.

Morten Soubak har på forhånd hårde kår, da Angola er ramt af et regulært babyboom, hvor en lille håndfuld af deres spillere er ude pga. lykkelige omstændigheder. Dette gælder bl.a. playmaker Natalia Bernado, der var en åbenbaring under seneste VM-slutrunde. Da de profilerede Kiala-søstre – der er halvsøstre til netop Bernado – er fortid på landsholdet, ligner det på forhånd en op ad-bakke turnering for Angola, der ellers har vundet mange håndboldhjerter med deres enorme X-faktor og dejligt forfriskende spillestil.

Angola plejer at være god for en overraskelse eller to, men det ser på forhånd svært ud for de afrikanske mestre med alle deres fravær in mente. En spiller, der er værd at holde øje med, er bagspiller Guialo.

Bud på gruppeplacering: 5

Paraguay

Det er blot Paraguays tredje optræden ved en VM-slutrunde, og de var senest med i 2013, hvor det blev til en 21. plads.

Paraguay er kvalificeret via deres 3. plads ved de panamerikanske mesterskaber tidligere i år – en billet de akkurat snuppede for snuden af Uruguay. At det ikke er nogen stolt håndboldnation understreges af 10 måls-nederlaget i semifinalen mod Argentina, der tabte med 18 mål til Brasilien i finalen.

Noget atypisk har Paraguay valgt udelukkende at nominere 16 spillere til slutrunden i modsætning til de 28 spillere, man maksimalt kan udtage i bruttotruppen. Det betyder også, at i tilfælde af skader kan de ikke skifte ud i truppen, og man har tidligere set sydamerikanske hold gøre lignende og stå tilbage med temmelig amputerede hold i løbet af turneringen.

Holdets største profil er playmaker Marizza Faria, der som den eneste har været med ved alle Paraguays VM-slutrunder. Faria var et smut forbi spansk håndbold tidligere, og allerede ved VM i 2007 havde hun rundet over 100 landskampe.

Paraguay er gruppens prügelknabe, og deres mission må være at undgå slutrundens sidste plads – en bedrift de har klaret ved begge deres hidtidige slutrunde-deltagelser ved at blive nummer 23 i 2007 og 21 i 2013.

Bud på gruppeplacering: 6

 

Gruppe B

Gruppe B spilles i Bietigheim-Bissingen.

Norge

Norge er forsvarende verdensmestre efter udraderingen af Holland i finalen ved VM i Danmark for to år siden. På trods af status som forsvarende mestre har Norge historisk set haft markant større succes ved EM-slutrunder end ved VM. Således har de sejrsvante norske jenter 8 x EM-guld mod 3 x VM-guld.

Norge har igennem mange år været dygtige til at løbende generationsskifte og har deraf kunnet opretholde et højt niveau. Stammen på holdet har allerede spillet sammen i mange år, og bagspillerne Stine Oftedal, Veronica Kristiansen og Nora Mørk er alle i deres bedste håndboldalder som 26-27-årige. Tilmed har de tidsnok fået verdens bedste stregspiller Heidi Løke klar efter barsel.

Der er enorme spidskompetencer på det norske landshold, der er så tæt på komplet som muligt. Det er svært at udpege svagheder, men forsvaret kan være sårbar efter Marit Malm Frafjords landsholdsstop. Derudover har Norge som regel altid én offday i slutrunderne – heldigt for dem kommer den som regel tidligt i turneringen, hvorefter de plejer at spille sig gode i takt med, at turneringen skrider frem.

Den norske landstræner Thorir Hergeirsson har luksusproblemer, og således er Silje Solberg, der kom på All Star-holdet ved EM i 2014, ikke udtaget. Norge er ubesejrede i 25 kampe inden VM, og modstanderne skal stå tidligt op for at vælte Norge af håndboldtronen.

Bud på gruppeplacering: 1

Sverige

Det svenske kvindelandshold stod i 00’erne i skyggen af herrerne, men er siden kommet godt efter det. Kulminerende med sølv ved EM i 2010 og siden bronze i 2014 – de har dog haft det sværere ved VM-slutrunderne.

 

De svenske spillere slår ofte vejen forbi danske klubber. Således har halvdelen af truppen deres daglige gang i den danske liga, mens hele 13 af 16 spillere på et tidspunkt har repræsenteret et dansk hold.

 

Der var store forventninger til svenskerne ved EM på hjemmebane sidste år, men det blev til en skuffende 8. plads efter lutter nederlag i mellemrunden. Det kunne tyde på, at forventningspresset blev for stort. Denne gang kan de spille mere frit, og de har vist lovende takter op til slutrunden, hvor de slutteligt ydmygede Danmark i den sidste træningskamp. En kamp der åbenbarede et stærkt alternativ til deres vante 6:0-forsvar i form af et effektiv 5:1-forsvar anført af spændstige Jamina Roberts.

 

Svenskerne kan på dagen slå alle hold, men de lider ofte under, at de ikke har samme bundniveau som de andre medaljekandidater og deraf ofte præsterer noget ujævnt gennem en slutrunde. En stor del af Sveriges skæbne ligger i hænderne på playmaker Gulldén, der led under skader ved skuffelsen på hjemmebane sidste år.

 

Bud på gruppeplacering: 2

Ungarn

Ungarn er endnu et af efterhånden mange landshold med dansk træner. Kim Rasmussen blev headhuntet til landstrænerjobbet i Ungarn, efter han nærmest sensationelt førte Polen i to VM-semifinaler i træk.

Kim Rasmussen fik spoleret sin første slutrunde som ungarsk landstræner ved EM i Sverige sidste år, hvor Ungarn oplevede det værste skadeslazaret i 52 år og måtte tage til takke med en uvant 12.plads.

Ungarn har en række gode boldspillere i bagkæden, hvor det overraskende ikke er blevet plads til Zita Szucsanszki. Derudover er tovejsspilleren Tomori ikke blevet sin knæskade kvit i tide – en skade der har holdt hende ude hele sæsonen. "Dronningen" Anita Görbicz er på landsholdet tilbage i bagkæden, mens hun hos det stjernespækkede klubhold Györ må nøjes med en tjans på venstrefløj. Görbicz varmede op til slutrunden med 11 mål i den sidste træningskamp. Derudover er det værd at holde med stortalentet Gabriella Toth, der kan få sit store gennembrud ved slutrunden.

Akilleshælen har gennem længere tid været defensiven og keeperne. Ikke siden Katalin Palinger har Ungarn haft en habil keeper. I søgningen efter en stærk keeper er Györ-reserven Eva Kiss fravalgt denne gang, og yngre kræfter i form af Blanka Biro og Kinga Janurik er i stedet blevet valgt.

På top er Ungarn et fremragende hold med stort potentiale, men de har haft svært ved at præstere over en hel slutrunde og har deraf ikke vundet medalje siden EM 2012, hvor det blev til bronze.

Bud på gruppeplacering: 3

Tjekkiet

Tjekkiet er med ved VM igen, efter kvalifikationen mislykkedes i 2015. I mellemtiden er det blevet til en 10. plads ved EM sidste år.

Tjekkiet har ved tidligere slutrunder bidt fra sig og leveret opsigtsvækkende resultater. Kendetegnende har dog været, at gassen er gået af ballonen i takt med turneringen er skredet frem – og deres manglende bredde er kommet til udtryk. Så længe kræfterne rækker, plejer Tjekkiet at være konkurrencedygtige.

Det er først og fremmest bagspillerne Iveta Luzumova samt Michaela Hrbkova, som tjekkerne skal sætte deres lid til. Begge spiller i Bundesligaen og udgør de primære trusler i bagkæden – og scorer størstedelen af holdets mål. Luzumova har spillet et imponerende efterår for et temmelig decimeret Thüringer, der overvintrer på førstepladsen i Bundesligaen og er videre i Champions League - med Luzumova som topscorer. i sidstnævnte. En utrættelig spiller, der er vant til at tage et stort slæb. På højrefløj savner Tjekkiet en af de største profiler i form af Jana Knedlikova, som har været ukampdygtig nogle måneder hos storklubben Györ. Endelig er det værd at holde øje med playmaker Petra Manakova (tidligere Ruckova), der udgør en stærk bagkæde med føromtalte spillere.

Tjekkiets afhængighed af spillere som Luzumova og Hrbkova blev udstillet i weekenden, hvor de tabte med 25-16 til Norges B-landshold i en kamp, hvor de to blev sparet.

Fru Fortuna har ikke tilsmilet Tjekkiet, og de er havnet i turneringens mest jævnbyrdige gruppe med fem europæiske hold, og Tjekkiet kunne meget vel ende med sorteper.

Bud på gruppeplacering: 5

Polen

Polen har nærmest sensationelt været i semifinalen ved de to seneste VM-slutrunder under ledelse af danske Kim Rasmussen. Det er i begge tilfælde blevet til en 4. plads. Selvom det er tvivlsomt, at de kan gentage successen, har de vist storform op til slutrunden med nogle meget overbevisende sejre over Brasilien og Rumænien ved en træningsturnering i Rumænien.

 

Polens helt store stjerne er Karolina Kudlacz, der har en lang og glorværdig karriere i Bundesligaen. Hun smøger ærmerne op og fører fra front og har rundet 800 mål på landsholdet. Ved sin side har hun den vigtige tovejsspiller Kinga Achruk, der efter en årrække hos det montenegrinske storhold Buducnost er vendt hjem til polsk håndbold. Langt størstedelen af spillerne repræsenterer klubber i hjemlandet, og blot en lille håndfuld spillere har valgt at søge lykken udenfor landets grænser. En spiller, der er værd at have et ekstra øje på, er stortalentet Monika Kobylinska på højreback – en spiller med en flot svævefase og et godt skud, der til dagligt spiller i tyske TuS Metzingen.

 

Succeskriteriet for polakkerne må først og fremmest være at avancere fra indledende gruppespil, hvor de er havnet i dynamitpuljen. De har ved de seneste slutrunder vist, at man ikke skal undervurdere dem. Krydret med et par markante profiler er det et stærkt kollektiv, der har banet vejen til deres succes. De kan godt skabe nogle overraskelser undervejs, hvis de holder kadencen fra træningskampene.

Bud på gruppeplacering: 4

Argentina

Argentina har kvalificeret sig til VM for 8. gang i træk efter deres sølvmedajler ved de panamerikanske mesterskaber på hjemmebane. Finalen blev dog en grum oplevelse for Argentina, der blev maltrakteret af deres evige rivaler fra Brasilien med hele 18 mål.

 

Argentinas damer har stået noget i skyggen af deres herrer, som har leveret flere store overraskelser de senere år. De blev nr. 18 ved VM i Danmark i 2015, hvilket er deres bedste placering nogensinde. Det bliver dog svært at gentage den bedrift, da de har fået sværest mulige lodtrækning i en gruppe med lutter europæiske hold.

 

En spændende ung spiller hos Argentina er playmaker Elke Karsten, der spiller i spanske Bera Bera. Hun var allerede med ved VM i 2013 som 18-årig. Højreback Luciana Mendoza er holdets største skudtrussel og en meget rutineret spiller, der er med ved VM for fjerde gang. Mendoza spiller også til dagligt i spansk håndbold ligesom en håndfuld andre spillere – en markant udvikling ift. 2015-udgaven, hvor alle pånær én spiller spillede i den hjemlige liga.

 

Argentinas mål må være at komme ud af VM med skindet på næsen. En sidsteplads i gruppen synes lige så sikker som amen i kirken, men de bør have nok kvalitet til at undgå en samlet sidsteplads i turneringen.

 

Bud på gruppeplacering: 6

Gruppe C

Gruppe C spilles i Oldenburg

Danmark

Efter nogle magre slutrunder og en kikset OL-kvalifikation på hjemmebane var der endelig fremgang for Danmark ved EM i Sverige sidste år, hvor det til sidst blev til nederlag i bronzekampen mod Frankrig.

 

Det danske kvindelandshold har været præget af meget uro og fnidder de senere år. Landstræner Klavs Bruun Jørgensen har prioriteret at få ryddet ud i det, og det har betydet, at enkelte dygtige spillere har måtte lade livet i landsholdssammenhæng. Til gengæld synes gruppen nu mere sammentømret og med større holdånd og sammenhold end tidligere.

 

Optakten er blevet spoleret en smule med skader til Anne Mette Hansen og Stine Bodholt, der var sikre kort i startopstillingen. Stregspiller Bodholt har dog så meget bedring med knæet, at hun er rejst med holdet til Tyskland, og hendes deltagelse ikke længere er udelukket.

 

I Klavs Bruun Jørgensens første tid som landstræner var der et enormt fokus på defensiven, som efterhånden har et godt niveau, hvorfor fokus nu er rettet mod offensiven. I træningskampene har der været svingende præstationer offensivt, og det bliver afgørende, om Danmark kan løse den del af spillet – også i takt med man skifter ud i startopstillingen.

 

Størstedelen af det danske landshold kommer i rigtig god form fra deres respektive klubber, hvilket tegner lovende, men Danmark fik en rids i lakken i den seneste træningskamp, hvor man blev kørt over af Sverige.

 

Bud på gruppeplacering: 2


Rusland

Rusland har historisk set været en magtfaktor ved VM, mens de har haft længere til succes ved EM. Således har de vundet 4 x VM-guld, mens det endnu ikke er blevet til guld ved EM. Russerne stiller op til VM med OL-guld i bagagen fra Rio 2016.

 

Russerne er som Angola udfordret af et regulært baby boom. Således er profiler som keeper Sedoykina samt bagspillerne Anna Sen, Vladlena Bobrovnikova samt Viktoria Zhlinskayte ude på grund af graviditet. Derudover er nogle af russernes unge talenter testet positiv for doping – meldonium – deriblandt kæmpetalentet Skorobogatchenko. På trods af de mange afbud har russerne stor kvalitet på holdet, og de har fået tilført en stjernespiller i form af Yulia Managarova, der endelig har udstået sin landsholdskarantæne ifb. med skiftet fra Ukraine til Rusland. Noget overraskende er der ikke blevet plads til Polina Kuznetcova på venstrefløj, hvor hun normalt har været et stærkt aktiv.

 

På bænken er det stadig legendariske Evgeni Trefilov, der styrer holdet med hård hånd og verbale skideballer. Han er en ikonisk træner, der har ført Rusland igennem både store triumfer og store skuffelser.

 

På papiret er det få hold, der matcher russerne, og de viste god form i træningsturneringen Møbelringen Cup op til VM, hvor de opnåede uafgjort mod værterne fra Norge, og dermed fik de sat en stopper på Norges stime af 24 sejre i træk.

 

Bud på gruppeplacering: 1


Brasilien

Brasilien skulle toppe ved OL på hjemmebane i Rio 2016, men sådan gik det ikke. Efter et flot gruppespil gik gassen fuldstændig af ballonen i kvartfinalen mod Holland. Den danske træner Morten Soubak har givet depechen videre til spanske Jorge Duenas – det samme har en række forsvarsprofiler; Daniella Piedade og Fabiana Diniz, mens også højrefløj Alexandra do Nascimento, der blev kåret til verdens bedste håndboldspiller i 2012, er stoppet. Ude er ligeledes den stærke venstrefløj Fernanda da Silva, der er på barsel.

 

Brasilien er stadig kendetegnet ved bagspillerne Eduarda Amorim og Ana Paula Belo, der i en årrække har spillet i europæiske storklubber. De sidder tungt på venstreback og playmaker og har størstedelen af billetterne, mens man har veteranen Deonise Faschinello som højrehåndet højreback med forcer i gennembrudsspillet.

 

I målet har de en fremragende duo i Mayssa Pessoa og Barbara Arenhart, men det er tvivlsomt, om defensiven kan holde samme niveau som tidligere med førnævnte karrierestop in mente. Brasiliens udfordring gennem årene har været en sårbar bredde, hvor niveauet er faldet markant i takt med udskiftningerne, og profilerne er efterhånden oppe i en alder, hvor de ikke længere kan spille så tunge minutter som tidligere.

 

Brasilien kan med deres topniveau levere en overraskelse, men det ligger ikke i kortene, at de gentager triumfen fra VM 2013, hvor de nærmest sensationelt strøg helt til tops.

 

Bud på gruppeplacering: 4

Montenegro

Montenegro har fokuseret på generationsskiftet efter deres gyldne æra kulminerende i 2012-2014. Flere af profilerne har været på kant med træner Dragan Adzic, der også er klubtræner i Buducnost. Således stillede et noget reservepræget og ungt hold op til EM i Sverige sidste år, hvor det også blot blev til en placering som nr. 13.

 

Kort før VM-slutrunden er der sprunget en bombe i montenegrinsk håndbold. Dragan Adzic er blevet erstattet af svenske Per Johansson, og samtidig har profilerne Jovana Radicevic og Katarina Bulatovic atter meldt sig under landsholdsfanerne. To meget markante forstærkninger af højresiden – og spillere der kan gå forrest.

 

Med svensk træner kan forventes en anderledes og mere skandinavisk præget spillestil med fokus på kontraspillet fremfor det brutale forsvarsspil, som har kendetegnet holdet. I den kontekst er holdet i øvrigt uden forsvarsbissen Suzanna Lazovic, der er mest kendt for en hensynsløs nedslagtning af Estavana Polman for nogle slutrunder siden. Ligeledes må holdet klare sig uden den dygtige venstrefløj Majda Mehmedovic, der ligesom bagspiller Marija Jovanovic er blevet skadet kort før slutrunden. I målet har keeper Sonja Barjaktarovic takket af, mens arvtagerne i form af Marina Rajcic og Alma Hasanic er lovende, og især førstnævnte har haft en stor sæson i franske Metz.

 

Det helt store generationsskifte er sat på standby, og Montenegro er atter på et konkurrencedygtigt niveau. De spændte ben for Danmark ved OL-kvalifikationen i 2016. Selvom de næppe rammer fordums styrke fra Bojana Popovic-æraen, kan de godt levere en overraskelse eller to ved slutrunden.

 

Bud på gruppeplacering: 3

Japan

Japan er som det næstbedste asiatiske hold efter Sydkorea fast inventar ved slutrunderne. De er dog endnu aldrig gået videre fra det indledende gruppespil – og det bliver der næppe lavet om på i 2017 heller.

 

Kendetegnende for japanerne er, at de er ret små og vævre spilletyper med hurtige fødder. Deres tekniske formåen er relativ god, og de har nogle meget finurlige kombinationer i højt tempo, men de bliver ofte fysisk overmatchet. De fleste japanske spillere spiller i den japanske liga, men en undtagelse er Ayaka Ikehara, der er skiftet til de forsvarende danske mestre Nykøbing Falster. Ikehara har været et frisk pust på trods af sprogbarrieren og har været en af de mest træfsikre spillere i den danske liga i efteråret. Hun er samtidig den første japanske spiller, der har optrådt i Champions League. Foruden Ikehara har japanerne en bemærkelsesværdig keeper i Sakura Hauge, der er født og opvokset i Norge – og som fik landsholdsdebut i 2015.

 

Japan har dansk islæt på trænerbænken i form af Ulrik Kirkely, der skiftede en tjans som assistent i HC Odense ud med jobbet som japansk landstræner. De skal kæmpe med Tunesien om at undgå sidstepladsen i gruppe C og arbejde videre frem mod VM på hjemmebane i 2019 og siden OL i Tokyo i 2020.  

 

Bud på gruppeplacering: 5

Tunesien

Tunesien har i mange år været synonymt med Mouna Chebbah, og det har ikke ændret sig. Mouna Chebbah – en gammel kending af dansk håndbold – har rundet de 35 år og har i karrierens efterår boltret sig i fransk håndbold. Hun er stadig en målmaskine og har på landsholdet rundet over 1.000 mål.

 

Konkurrencen i Afrika er ikke så hård som tidligere, og det har Tunesien profiteret af. De blev nr. to ved de afrikanske mesterskaber i december 2016, men led et ydmygende nederlag på hele 36-17 til Angola i finalen. Der er ikke meget, der tyder på, at niveauet er væsentligt højere for tiden – således var de bagud med de usædvanlige cifre 22-6 mod Frankrig ved halvleg i en optaktskamp i ugen op til denne slutrunde.

 

Tunesien lider under, at Mouna Chebbahs medspillere ikke holder specielt højt niveau. Det er blevet forværret, efter at den lovende stregspiller Asma Elghaoui er stoppet på landsholdet og i stedet har opnået ungarsk statsborgerskab.

 

Nøglekampen for Tunesien er gruppespillets sidste kamp mod Japan, hvor de skal forsøge at sætte to points på kontoen.

 

Bud på gruppeplacering: 6

Gruppe D

Gruppe D spilles i Leipzig

Holland

Holland er den store solstrålehistorie i international kvindehåndbold. Fra en anonym tilværelse har de på rekordtid etableret sig i verdenstoppen og skabt eufori i Holland, hvor de spiller for fyldte tribuner – selv i træningskampe mod sekundahold.

Fortællingen om Holland tager sit afsæt i dansk klubhåndbold i starten af dette årtusinde. Et samarbejde opstod, da GOG manglede forstærkninger, mens hollænderne manglede et sted at udvikle sig. Den hollandske rigmand Ton van Born finansierede en stor del af udgifterne, og således kom en flok hollændere under Jan Pytlicks vinger på Sydfyn. Det blev en kæmpe succes, og resten er historie. Siden har en lang række hollandske stjerner valfartet til dansk klubhåndbold – og de senere år har flere taget skridtet videre til europæiske storklubber.

Hollandsk håndbold er siden blevet meget godt organiseret med akademier. De dygtigste spillere er i en tidlig alder endt i enten dansk eller tysk håndbold, hvor de er blevet skolet godt. Det høster landsholdet frugterne af disse år. Både ved seneste EM og VM er det blevet til sølvmedaljer for Oranje.

Under kyndig dansk vejledning i form af Helle Thomsen har holdet rykket sig. Holland har dog ikke haft den bedste optakt. Rutinerede Maura Visser, som Helle Thomsen genopfandt, da hun kom til som landstræner, er ude på grund af graviditet. Reserven på højreback Sanne van Olphen er ikke med på grund af skade, som har holdt hende ude i stort set hele efteråret i Viborg. Nøglespiller Estavana Polman har ikke kontinuerligt ramt sit bedste niveau efter barsel, mens superstjernen Nycke Groot har haft et meget skadesplaget efterår.

På trods af de langt fra optimale forudsætninger forud for slutrunden skal man ikke udelukke ny hollandsk medalje – sammenholdet, viljen og æren er kolossal på dette landshold.

Bud på gruppeplacering: 1

Tyskland

Der har været stor udskiftning hos tyskerne de senere år. Ud af røget nogle spillere, der skabte uro på holdet – og det har bl.a. kostet storskytten Susann Müller hendes plads. Træner Michael Biegler, der stopper efter slutrunden, har valgt kollektivet og harmonien på holdet – og derfor er VM-topscoreren fra 2013 valgt fra.

 

Tyskland har bedre forudsætninger end nogen anden i optakten. Man valgte at indføre en landsholdspause i Bundesligaen udenfor den almindelige landsholdstermin, hvor landsholdet havde en ugelang træningslejr for en lille måned siden, hvor man samtidig spillede landskampe mod et reservespækket hollandsk landshold.

 

Tyskernes største bekymring har været en optakt fyldt med skader. Højrebacken Anne Hubinger er ude med en ankelskade, mens flere andre profiler har døjet med skader og siddet ude i de sidste træningskampe. Således har træner Biegler valgt at vente til torsdag med at udtage sit endelige hold – bare én dag før Tyskland åbner VM mod Cameroun.

 

Der er garanti for fyldte hjemmebaner og god opbakning, men foruden keeperne er der blot to spillere i bruttotruppen, der har rundet 100 A-landskampe, og det er derfor også et relativt urutineret landshold med et snit på 55 landskampe i truppen på 28 spillere. Man har tidligere set, at hjemmebanen kan give vinger, men samtidig bukkede Sverige også under for det ved EM sidste år.

 

Bud på gruppeplacering: 2

Serbien

Serbien er historien om spildt talent. Alt var rosenrødt, da man ved EM på hjemmebane i 2012 endte som nr. 4 og fulgte det op med et sæt sølvmedaljer ved VM på hjemmebane året efter.

 

Anført af en sprudlende playmaker, Andrea Lekic, der blev kåret til verdens bedste håndboldspiller i 2013, så fremtiden meget lys ud for serberne. Spillere som keeper Katarina Tomasevic, venstreback Sanja Damjanovic og stregspiller Dragana Cvijic var i deres bedste alder, mens de stadig havde rutinerede kræfter i form af spillere som Jelena Eric og Svetlana Ognjenovic. Der opstod ballade mellem træner Sasa Boskovic og flere af profilerne, og i kølvandet på det nægtede flere af Serbiens største profiler at spille. Boskovic vandt midlertidigt magtkampen, men siden fulgte en sportslig deroute af rang.

 

I februar 2016 blev Boskovic fyret, og op til denne slutrunde er der sket forsoning. Således har Cvijic, Damjanovic, Lekic og Tomasevic atter stillet sig i landsholdets tjeneste efter små fire års fravær. Fire år, hvor Serbien kunne have konsolideret sig i toppen af international håndbold. Nu starter de i stedet forfra.

 

Serbien har et ganske kompetent hold med god fysik. De er et hold, der scorer mål fra alle positioner på banen. Serbiens akilleshæl har ofte været, at de kan falde sammen i modgang med deres mange humørspillere.

 

Serbiens største spiller, Andrea Lekic, kæmper en kamp med tiden om at blive klar efter at have pådraget sig en skulderskade, der har holdt hende ude den seneste måneds tid. Serbiens skæbne hænger i høj grad sammen med Andrea Lekic’ deltagelse.

 

Bud på gruppeplacering: 3

Sydkorea

Sydkorea er historien om et land, der jagter OL-succes intensivt. Succes ved OL betyder alt for sydkoreanerne, og derfor giver de sig selv de bedst mulige forudsætninger for at peake hvert fjerde år. Det betyder også, at så snart OL er overstået, trykker de på reboot-knappen.

 

Med Sydkoreas enorme fokus på OL ser man et tydeligt mønster: At de præsterer langt bedre ved VM-slutrunden op til OL end slutrunden efter en VM-slutrunde. Det er blot ét år siden sidste OL-slutrunde, og Sydkorea er derfor allerede i genopbygningsfasen frem mod Tokyo 2020.

 

Tidligere var der en del mystik og hemmeligheder omkring det sydkoreanske hold, der var meget lukket for omverdenen. Det har ændret sig over de senere år, hvor de er begyndt at sparre med europæiske hold, og senest deltog de også i træningsturneringen Møbelringen Cup i Norge – noget der tidligere var helt udelukket. Det blev til tre nederlag i tre kampe, men de viste løbende bedre takter efter afklapsningen i premieren mod Norge.

 

Sydkorea er markant bedre offensivt end defensivt. De lukker rigtig mange mål ind og har ikke siden OL i Atlanta 1996 haft en keeper, der har præsteret på et højt niveau. Offensivt er de meget nytænkende og tænker ud af boksen. De præsterer kombinationer, som man normalt ikke ser på disse breddegrader, og modstandernes forsvarsspillere kan ofte ligne statister, når sydkoreanerne lykkes.

 

Det er efterhånden længe siden, Sydkorea har gjort sig gældende ved VM. De blev verdensmestre i 1995 og præsterede på et godt niveau i 00’erne, men gassen er de senere år gået lidt af ballonen. Med deres historik med dårlige VM-præstationer efter OL-år skal man ikke forvente, at de for alvor gør sig gældende, men de kan godt levere en overraskelse undervejs med deres atypiske spillestil.

 

Bud på gruppeplacering: 4

Kina

Kina er fast inventar ved VM, og dette er deres 13. VM-slutrunde i træk. Kineserne spiller tredjeviolin i Asien efter Sydkorea og dernæst Japan. Sådan har mønstret været i en årrække, og i år var ingen undtagelse ved de asiatiske mesterskaber. Kina tabte knebent med ét mål til Japan i semifinalen, men sikrede sig bronze med solid sejr over Kazakhstan. Modsat de andre asiatiske hold har Kina mere højde og drøjde, men omvendt er de knap så spektakulære og fodrappe.

 

Kina havde en opblomstring ifb. med OL-slutrunden på hjemmebane i 2008, hvor deres satsning gav pote i form af en meget overraskende 6. plads – hvor de undervejs slog både Frankrig og Sverige. Siden er det blevet hverdag for kineserne, der blev nr. 17 ved seneste VM i Danmark.

 

De har dog ikke kastet håndklædet i ringen. I efteråret ansatte de den tidligere SK Aarhus-træner Jesper Holmris som landstræner, og de har været i Danmark på træningslejr inden VM. De spillede bl.a. en lukket træningskamp mod Danmark i Frederikshavn i sidste uge.

 

Det er tvivlsomt, om Kina kan bide skeer med de bedste i gruppen, og det vil være en gedigen overraskelse, om de går videre til knock out-fasen. For Kina gælder det om at slå Cameroun i gruppespillets sidste kamp.

 

Bud på gruppeplacering: 5

Cameroun

Cameroun er et ubeskrevet blad på den store scene. Det er blot deres anden VM-deltagelse efter VM i 2005, hvor de med nød og næppe og på bedre målscore i gruppespillet undgik sidstepladsen i turneringen, der gik til Australien.

 

Cameroun har kvalificeret sig til slutrunden på ret spektakulær vis. Således skulle der en diskvalifikation af Senegal til for at bane vejen for Cameroun. Ved de afrikanske mesterskaber havde Senegal oprindeligt slået Tunesien i semifinalen, men de blev efterfølgende disket for at bruge en ulovlig spiller i form af Dongo Camara, og dermed fik Cameroun tildelt bronzen uden kamp. I det indledende gruppespil havde selvsamme Senegal slået Cameroun med ni overskydende mål, mens Cameroun også tabte med 16 mål til Angola. Nogle vil mene, at Cameroun er med på billig baggrund.

 

Foruden bronzen de blev tildelt ved de Afrikanske mesterskaber i 2016 har Cameroun de seneste 10 år været placeret mellem nr. 5-7 i Afrika, og derfor må man forvente, at de bliver gruppens prügelknabe. Det ligner en kamp mod Paraguay i President's Cup om at undgå turneringens sidsteplads.

 

Bud på gruppeplacering: 6