Blot to dage før VM blev den spanske landstræner Julen Lopetegui højst overraskende fyret. Erstatningen blev landsholdets sportsdirektør, Real Madrid-legenden Fernando Hierro, men hvordan kommer denne voldsomme uro til at påvirke det spanske landsholds chancer for at vinde VM? BetXpert to spanske fodboldeksperter kommer her med deres bud. 

Tirsdag blev det offentliggjort at Spaniens (nu daværende) landstræner Julen Lopetegui efter VM skulle overtage trænersædet i Real Madrid efter Zinedine Zidane stoppede. Det kom som en overraskelse for mange. Også for det spanske fodboldforbund. 

Ifølge forbundets præsident Luis Rubiales blev han orienteret fem minutter inden, at trænerskiftet blev offentliggjort. Og det var han meget utilfreds med. Så meget, at han havde mistet tilliden til landstræneren, og det endte med at koste Julen Lopetegui jobbet onsdag.

Det hele sker blot to dage inden, at Spanien spiller deres første kamp ved VM i Rusland mod gruppens formodede sværeste modstander fra Portugal. Trænerskiftet kom også så meget bag på forbundet, at de ikke stemte på, hvem der skulle have værtskabet for VM 2026 ved FIFAs kongres tidligere om onsdagen - Luis Rubiales skulle redde, hvad reddes kunne, og han havde derfor forladt kongressen.

Det er langt fra nogen drømmeoptakt til en VM-slutrunde. Tværtimod. Det kan næsten ikke blive værre end at skulle fyre træneren. Hvordan kommer det til at påvirke spillerne, der angiveligt skulle have protesteret mod fyringen af Julen Lopetegui? BetXperts to spanske fodboldeksperter kommer her med deres bud. 

Fra favoritter til semifinale

Janek Kirkegaard:
"Valget var eftersigende mellem Fernando Hierro og U21-træneren, Celades. Og ærlig talt: begge valg jo en klar svækkelse, da ingen af trænerne har stor trænererfaring eller har formået alverden i deres trænerkarriere. 

Hierro er en større profil i Spanien end Celades. Gennem hans store fodboldkarriere, samt fortid som Real Madrid-assistent, så tror jeg, han har nemmere ved hurtigt at få spillernes respekt, omend jeg er helt sikker på, at Celades er en bedre og mere taktisk træner. 

Jeg må erkende, at jeg på nuværende tidspunkt ikke ved, hvilken effekt det vil have på taktikken, at Hierro bliver træner. Jeg tror, at han vil prøve at køre videre med Lopeteguis taktik, og ikke skabe for meget forandring her tæt på slutrunden. 

Jeg havde Spanien som favoritter til VM-titlen, men da jeg synes, konkurrencen er tæt i år, så vil jeg være overrasket hvis de når længere end en eventuel semifinale på baggrund af seneste døgns udvikling. "

Taktiske begrænsninger og brudt tillidsbånd

Jesper Carstens: 
"Det kan ikke undgå at give noget uro i truppen. Mit indtryk er, at Julen Lopetegui har været ganske vellidt som spansk landstræner, og det var jo også årsagen til, at Sergio Ramos og co. blandt andet nævnte ham som ny Real Madrid-træner, så der er grund til at tro, at især Real Madrid-delen af truppen er lidt oprørte. Også selvom afløseren er Real Madrid-mand.

Afløseren - Fernando Hierro - har en markant Real Madrid-fortid, og det har fået nogen til at pege på, at der er sket et brud i den spanske spillestil, men jeg vil næsten påstå, at det spanske landshold i forvejen har brugt de seneste år på at tilegne sig en mere Real Madrid-agtig DNA. Man kan også pege på, at Fernando Hierros begrænsede trænerkarriere peger i retning mod en nedgradering på trænerposten.
 
Det er selvfølgelig korrekt: Der er tale om en nedgradering, men måske ikke så stor igen. Lopetegui var næppe det store taktiske geni - hvilket fans af portugisisk fodbold måske vil huske fra hans Porto-tid. Han styrke var derimod, at han var en del af den spanske, røde tråd, da han vandt både U19 og U21 EM med de spanske landshold. Den tråd er Hierro om nogen en del af. Men jeg tænker, at han er taktisk begrænset i forhold til Lopetegui, så spørgsmålet er, om han kan tilpasse taktikken lige så godt undervejs i kampene i løbet af turneringen.
 
Det største slag er dog på det personlige plan. Spillerne har helt klart haft et tillidsbånd til Lopetegui,som de var klar til at kæmpe for. Det kan koste meget på det menneskelige plan, at der sker den her vilde udskiftning et døgn, før den største turnering overhovedet begynder."
 

Hvordan reagerede oddsmarkedet?

Overraskende nok, så viser oddssammenlingningssiden Oddsportal ikke de store udsving i oddset på, at Spanien vinder VM. Hos både Nordicbet*, Bwin* og Bet365* steg oddset en enkelt gang fra 7 til 7,50. Hos en førende licensløs bookmaker var der lidt mere aktivitet. Oddset var om formiddagen på 6,64, hvorefter det steg til 6,9, 7,00, 7,02 og nu - i skrivende stundt - odds 7,03. 
 

Kigger man derimod på oddsene for Spaniens første kamp fredag aften klokken 20 mod Portugal, så har der været noget mere aktivitet på oddsmarkederne hos de dansklicenserede bookmakere. Hos Bet365* steg oddset på spansk sejr fra 1,90 om morgenen til nuværende odds 2,10. Flere gange undervejs blev oddsene justereret. Lignende udviklinger ser man også andre af de dansklicenserede bookmakere. Hos Bet365* faldt oddset på sejr til Portugal fra 4,75 til 4,00 for kort efter at stige igen til 4,20, som er det nuværende odds. En førende licensløs bookmaker har oplevet en lignende udvikling - bare med flere justeringer undervejs.