Hvordan er det nu lige, det er, hvis handicappet er 0,75? Hvad er kvarte handicaps? Hvad er forskellen på almindeligt handicap og den asiatiske udgave?

Mens den slags er ligetil for rutinerede gamblere, er det knapt så oplagt for mindre øvede, der udelukkende er vant til spil på 1X2 og måske ”europæiske” handicaps (f.eks. H 0-1 - udeholdet fører med ét mål fra start; her skal hjemmeholdet vinde med mindst 2 mål før et spil på ettallet går hjem).

I Asian Handicaps er man nødt til at tænke helt anderledes.

Denne artikel er del af en mini-serie. Artikelserien er tænkt som en indføring i, først hvordan man spiller og forstår Asian Handicaps, dernæst hvordan man udnytter dem og opnår beherskelse af de optimale værdi-spil.

Denne artikel drejer sig om det førstnævnte - hvordan fungerer Asian Handicap? - og jeg skal straks ile med at bede om tilgivelse fra BetXperts skare af rutinerede gamblere. For jer er der ikke noget at hente i denne første del. Tilhører du derimod den gruppe, der ikke er helt sikker på, hvordan de forskellige handicap-differentieringer fungerer, så bør du læse artiklen. Ønsker du at spille Asian Handicaps, bør væddemåls-typens principper og funktioner sidde på rygmarven.

Nyttige betragtninger og fif at hente, selv for rutinerede gamblere, er der derimod i ”Asian Handicaps - beherskelse”. Ud fra egne erfaringer fortæller jeg i den artikel om, hvordan man omregner de forskellige handicap-værdier (hvor stor bør odds-forskellen f.eks. være på ”-0,5” og ”-1,5” - eller ”+0,75” og ”+1,0”) og jonglerer Asian Handicaps med 1X2- eller double-væddemål for at optimere værdi.

Apropos værdi er der også denne artikel: " Asian Handicaps - hvorfor". Måske af mindre praktisk betydning for os gamblere, men forhåbentlig interessant nok endda. Den fokuserer på Asian Handicaps opståen, hvorfor Asian Handicaps er betydeligt mere økonomisk rentabel for gamblere end 1X2-væddemål (fx er odds på -0,5 ofte højere end på det almindelige ettal - selv om det reelt er samme spil), samt hvorfor mange europæiske bookmakere skyr Asian Handicaps som pesten.

Men nok snak om de andre Asian Handicap-artikler, lad os komme til sagen og starte med begyndelsen. Hvis du ikke er fortrolig med de basale Asian Handicap-regler, så skulle der gerne være rådet bod på det efter denne artikel.

To udfald i stedet for tre

Et Asian Handicap adskiller sig fra et almindeligt europæisk mål-handicap ved, at der kun er to udfald at vædde på. Jeg vælger at tage udgangspunkt i en fiktiv kamp fra den italienske Serie A, Milan - Parma.

I et ”europæisk” handicap ville bookmakeren stille den op noget à la (oddsene er ikke præcise, blot ment som et eksempel): Milan - Lazio (0-1): 1: 2,25 X: 3,60 2: 3,00

I et tilsvarende Asian Handicap ville opstillingen måske være således: Milan (-1,5) - Lazio (+1,5): 2,35 - 1,65

Det samme væddemål kan alt efter bookmaker være stillet op på andre måder, f.eks disse to: Milan (-1,5) - Lazio: 2,35 - 1,65 eller: Milan (-1,5): 2,35 Lazio (+1,5): 1,65

Som man ser, er der i Asian Handicaps kun to udfald. I dette tilfælde kan man vædde på, at enten vinder Milan med to mål eller mere (til odds 2,35), eller også på, at Lazio maksimalt taber med én kasse (til odds 1,65).

I det europæiske mål-handicap kunne man spille på tre udfald, Milan-sejr med to eller mere, Milan-sejr med præcist ét mål eller Lazio til at få mindst uafgjort.

Så langt så godt. Hvad nu hvis Milans mål-handicap var ”-1” i stedet for ”-1,5”? I så fald ville væddemålet se sådan ud (og her tillader jeg mig blot at benytte den øverste af de tre Asian Handicap-opstillinger i ovenstående): Milan (-1) - Lazio (+1): 1,75 - 2,20

Gør man indskud på Milan (her til odds 1,75), skal de stadig vinde med to mål, for at væddemålet går hjem. Er indskuddet gjort på Lazio, får man gevinst (til odds 2,20), såfremt Lazio ikke taber. I og for sig meget ligesom i en europæiske handicap-kamp, men med én væsentlig forskel.

Hvad hvis Milan vinder med præcist ét mål? I en europæisk handicap-kamp (0-1) ville der så være gevinst til spillere, som havde gjort indskud på handicap-X’et, og indskud på Milan og Lazio ville være tabt. Sådan er det ikke i Asian Handicaps, hvor der kun er to indskudsmuligheder.

Her vil Milan-sejr med ét mål udløse, at både indskyderne på Milan-siden og på Lazio-siden får hele deres indskud tilbagebetalt.

Var kampen udbudt med følgende handicap: Milan (-0,5) - Lazio (+0,5): 1,40 - 3,05 (hvor Milan er belastet med et handicap på ”-0,5”), er sagen i princippet ligesom med det indledende eksempel, hvor Milans handicap var ”-1,5”, blot er odds på Milan her naturligvis lavere, da kravet kun er, at de skal vinde kampen (dvs ligesom et almindeligt ettal).

Som man ser, er der massiv odds-rykning, da to-måls-sejr er et betydeligt hårdere krav end blot at vinde kampen, ligeledes er kravet til Lazio om at skulle have mindst uafgjort betydeligt skrappere end før, hvor de var tilladt at tabe med ét mål.

Forestiller man sig følgende handicap: Milan (0) - Lazio (0): 1,20 - 4,75

...så betyder det, at begge hold starter lige (på 0), og at at indskud på begge hold tilbagebetales, såfremt kampen sluttet uafgjort.

Nu skulle der være styr på sagerne, hvis det er ”lige-ud-ad-lande-vejen”-Asian Handicaps med enten hele eller halve mål-handicaps. Imidlertid er det ikke slut med det. For at matche to hold så lige som muligt, udbyder bookmakerne ofte ”kvarte” mål-handicaps, og her er det, at det bliver en smule kompliceret.

De kvarte handicaps

Forstiller vi os, at bookmakeren har sat vores kamp op med følgende konditioner: Milan (-1,25) - Lazio (+1,25): 2,00 - 1,90

Eller således (hvilket er det samme væddemål) Milan (-1,-1,5) - Lazio (+1,+1,5): 2,00 - 1,90

... så vil mange måske misse med øjnene. Hvad betyder det?

”Opsplittede” eller ”kvarte” Asian Handicaps er i virkeligheden to væddemål i ét, hvor det ene foregår på det første handicaps betingelser, og det andet på det det andet handicaps betingelser.

Pædagogisk er det nemmest at forklare handicappet ud fra den ”opsplittede” præsentation-metode (”-1,-1,5”), men de fleste bookmakere bruger af nemheds- og overskueligheds-hensyn på deres hjemmeside oftest den ”kvarte” præsentation.

Uanset er det det samme. I tilfældet med et mål-handicap til Milan på ”-1, -1,5” (eller ”-1,25”) deles væddemålet så at sige over i to halvdele.

I første halvdel har man Milan til odds 2,00 på handicappet ”-1” og i anden halvdel Milan til samme odds 2,00, men her på handicappet ”-1,5”.

Begge væddemål udregnes selvstændigt, og hver for halvdelen af den samlede indskudssum. Har man satset på Milan, og vinder de med to mål, vinder man begge væddemåls-halvdele, hvilket svarer til, at hele indskuddet forrentes med odds 2,00. Slutter kampen uafgjort eller med Lazio-sejr, tabes begge halvdele, og hele indskuddet er væk.

Men hvad nu, hvis Milan vinder med ét mål? I så fald får vi vores indskud tilbage for den ene halvdel af væddemålet (”-1”-delen), mens indskuddet på den anden halvdel (”-1,5”-delen) er tabt. Har vi satset f.eks. 100 kroner, får vi altså 50 kroner tilbage.

Dette koncept skal forstås, og det er væsentligt ved spil på Asian Handicaps. Måske mange gamblere umiddelbart ikke vil se det som noget særligt at få halvdelen af indskuddet tilbage (”det er jo ikke derfor, man spiller...”), men halvt indskud tilbage er en ”trøstpræmie”, som ikke må undervurderes. På den lange bane kan det være af stor betydning for ens spilleregnskab.

Og til slut de ”halve” gevinster...

Men vi er ikke færdige med de Asian Handicaps endnu, og jeg har gemt det sværeste til sidst. For hvad nu, hvis vi i ovennævnte Asian Handicap-matchning havde satset vores penge på Lazio?

Hvis Milan vandt kampen med to mål eller mere, havde vi tabt hele indskuddet, og hvis Lazio havde fået uafgjort eller vundet, ville vi have vundet til odds 1,90. Men hvad nu, hvis Milan vandt opgøret med præcist ét mål, hvor ville vi så stå?

Svaret er: ikke så dårligt, omend heller ikke 100 procent optimalt. Vi ville imidlertid nok så væsentligt få gevinst og dermed overskud.

Igen er vi nødt til at dele væddemålet op i to dele: Del 1 (med handicappet ”+1” til Lazio) ville gå ”lige op”, og vi ville få tilbagebetalt indskuddet, og den anden halvdel (”+1,5”) ville vi vinde. Forestiller man sig, at vi havde sat 100 kr. på Lazio, ville vi således få de 50 kroner tilbage for første del, samt til odds 1,90 vinde for de resterende 50 kroner = 95 kroner. I alt ville vores udbetaling være 145 kroner.

Dette er den forståelsesmæssige og pædagogisk korrekte udregningsmetode, men når man har fået en smule rutine på bagen, ender man med den hurtigere regning blot at ”halvere” oddset, når man har vundet på et såkaldt ”kvart” handicap.

I tilfældet fra før med Lazio, ”halverer” man værdien over 1,00 - altså 0,90. Det giver efter halvering 0,45, hvorefter man lægger 1,00 til igen. Så får hele væddemåls-indskuddet gevinst-oddset: 1,45.

Der findes tabeller med, hvad de forskellige Asian Handicaps medfører, men det er som med alt andet her i livet så absolut at foretrække at forstå fremfor at huske. Leger man med tanken om at gøre indskud på Asian Handicap, bør man under alle omstændigheder mestre væddemål-typens grund-idé.


Denne artikel blev bragt første gang 22. september 2007, som led i Torbens mini-serie om Asian Handicap.

Læs de to andre artikler:

Asian Handicaps - hvorfor

Asian Handicaps - beherskelse

Se også vores basale Asian Handicap-guide