Et finsk studie skal undersøge, om en næsespray med stoffet Naloxon, som blokerer hjernens dopaminproduktion, kan forhindre ludomaners trang til at spille.

En gruppe finske forskere har igangsat en undersøgelse, der skal påvise, om spilafhængighed kan behandles med en næsespray, skriver The Guardian. Næsesprayen indeholder stoffet Naloxon, som på hospitaler og skadestuer bruges som nødbehandling til folk, der har taget en overdosis af eksempelvis heroin, opium eller morfin. Naloxon blokerer hjernens produktion af dopamin, og forskerne forventer, at et par sprøjt med næsesprayen vil nedsætte den afhængiges trang til at spille.

Undersøgelsen er den første af sin slags og vil involvere 130 testpersoner, hvoraf halvdelen vil modtage et placebo. Ifølge en af de finske forskere, Hannu Alho, er undersøgelsen en videreudvikling af et tidligere forsøg, hvor en pille med en tilsvarende mængde Naloxon blev afprøvet. Forsøget viste, at pillen havde en indvirkning, men det havde dog den begrænsning, at pillen først virkede efter en time. Netop derfor forsøger man sig nu med en næsespray.

"Gambling er meget impulsivt. Der kan opstå et øjeblikkeligt behov for at spille. Derfor har vi ledt efter et præparat, der har en hurtig effekt, og næsesprayen virker på få minutter," siger Hannu Alho til The Guardian.

Forsøget ventes at vare i et år.