Et nedrykningsdrama i den spanske La Liga tilbage i 2011 har været undersøgt for matchfixing. Sagen er nu genåbnet, og de spanske anklagere går efter fængselsstraf og karantæne til de implicerede parter, der tæller flere fodboldstjerner fra store klubber i Europa. 

Zaragoza vandt over Levante på sæsonens sidste spilledag i La Liga i sæsonen 2010/2011, da de på udebane den den 21. maj 2011 vandt 2-1. Med sejren overlevede Zaragoza i La Liga, mens Levante uanset resultatet ikke kunne rykke ned. 

Ifølge den spanske sportsavis Marca blev sagen afvist for to år siden, og flere nøglevidner trak sig i januar 2016, men den 5. februar blev sagen genåbnet, og nu er spanske anklagere klar til at føre sagen videre.


"Det er svært ikke at præsentere en mere tydelig sag uden en indrømmelse," siger kilder fra anklagerens kontor til den spanske sportsavis Marca

De spanske anklagere går efter en fængselsstraf til de 41 involverede på 2 år, mens de går efter en karantæne på 6 år. I Spanien bliver domme under to års fængsel ofte gjort betinget før førstegangsovertrædere, så det er ikke sikkert, at hvis fodboldstjernerne i sagen dømmes, at de så ikke skal ind og afsone dommen. 

Ifølge anklagerne modtog Levante-spillerne i alt 965.000 euro, som svarer til cirka 7,2 millioner kroner, hvis de tabte kampen med vilje. Anklagerne hævder yderligere, at Zaragoza først udbetalte pengene til egne spillere og ansatte, som efterfølgende hævede dem og gav dem i kontanter til spillerne fra Levanta, skrev Ritzau i et telegram fra 2014, hvor anklageren netop havde sigtet 41 involverede ved en retssal i Valencia. 

Ander Herrera: "Min samvittighed er ren"

Det er prominente navne, der er på listen over de 41 implicerede i sagen: Atletico Madrids Gabi, Manchester Uniteds Ander Herrera, Gironas Christhan Stuani, Leicesters Vicente Iborra og Lazios Felipe Caicedo er alle navne på den lange liste. I alt er mere end 30 spillere på listen over anklagede

"Som jeg udtalte tilbage i 2014, hvor sagen blev rejst, så har jeg aldrig haft noget at gøre med manipulation af kampresultater. Og jeg kommer aldrig til det. Hvis jeg nogensinde bliver bedt om at vidne i retten, vil jeg være glad for at møde op, for min samvittighed er ren. Jeg elsker fodbold, og jeg tror på fair play både på og uden for banen," har Manchester United-spilleren Ander Herrera ifølge Ekstra Bladet sagt for nyligt om anklagerne. 

Også den daværende Zaragoza-træner, Javier Aguirre (tidligere landstræner for Mexico og Japan), er blandt de implicerede sammen med klubbens tidligere sportsdirektør, Antonio Prieto, og ejeren i 2011, Agapito Iglesias. 

Javier Aguirre har ligesom Ander Herrera afvist kendskab til matchfixingen. I 2014 bedyrede han gennem det japanske fodboldforbunds advokat sin uskyld: 

"Han sagde til mig, at han var meget vred, og at han som professionel træner aldrig har gjort sådan noget," har advokaten Yutaka Miyoshi ifølge Ritzau.

Levantes daværende træner, Luis Garcia, er ikke blandt de 41 implicerede. 

Ifølge Ekstra Bladet forventes retssagen at starte indenfor seks måneder.