Den varslede internetblokade mod udenlandske spiludbydere skal beskytte det danske spilmarked mod kriminalitet. Det er dog muligt at købe sig lovlig for et kontant beløb.

En ansøgning, lidt behandlingstid og ikke mindst et kontantbeløb i form af 2-3 millioner kroner årligt og det samme i startgebyr er, hvad det kræver, for de udenlandske spiludbydere at gå fra ulovlige til lovlige aktører på det danske spilmarked, når det fra 1. januar 2011 bliver muligt at erhverve sig licens ifølge forslaget til den såkaldte ”Lov om Spil”.

Ulogisk lov
Det undrer professor lic.jur. Søren Friis Hansen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet, som blandt andet har skrevet en længere, udredende artikel om den danske spillelovgivnings forhold til EU-reglerne i tidsskriftet ”Skattepolitisk Oversigt”:

”Hvis lovforslagets formål er at bekæmpe kriminalitet, så mangler jeg en forklaring på, hvordan en side som ladbrokes.com pludselig er ulovlig, mens ladbrokes.dk så kan være lovlig fra 2011, hvis bare der er betalt en licens. Hvis man har godkendt selskabet Ladbrokes i Danmark, forudsætter det vel, at selskabets aktiviteter ikke kan sættes i forbindelse med kriminalitet,” vurderer han.

Paradoks hos Danske Spil*
Ifølge EF-domstolens Gambelli-dom fra 2003 må de nationale regeringer ikke uden videre må opretholde et forbud mod udefrakommende aktører på spillemarkedet, med mindre der findes helt særlige anledninger herfor. Og her har den danske stat altså slået på, at kun med et helt eller delvist lukket marked, kan ludomani og kriminalitet holdes nede, som et argument mod en total liberalisering.

Det skaber samtidig den paradoksale situation, at Danske Spil* indirekte associeres med et firma, der pludselig ikke kan operere lovligt i Danmark og risikerer at blive blokeret på internettet. I januar indgik det Brøndby-baserede selskab således en aftale med PartyGaming Plc. om leverance af online poker og casino, men det forhindrer ikke PartyGaming Plc. i eventuelt at blive udelukket fra det danske marked fra starten af juni, hvis det nuværende lovforslag vedtages af Folketinget.

”Det skal være ens for alle, så de kan heller ikke operere på markedet uden en tilladelse,” understreger Morten Rønde, der er specialkonsulent i Spillemyndigheden, som fører tilsyn med den danske spillelovgivning.

Bred politisk støtte til lovforslag
Lovforslaget får støtte af en særdeles bred forligskreds, hvor kun Enhedslisten har valgt at stå udenfor. Kritikken af licenssystemet, der med et trylleslag kan gøre diverse spiludbydere stuerene, får da heller ikke Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, til at ryste på hånden.

”På den lange bane tror jeg, at en blokering også kommer til at beskytte dem, der søger licens her i Danmark,” siger han til BetXpert.




Læs også disse artikler:



En ny spillelov truer med internetblokeringer af udenlandske spiludbydere, men BetXpert kan nu berolige de bekymrede danske spillere. Hvis de kan en smule skoleengelsk, vil de stadig have mange muligheder for at spille.

Læs mere   

------------------------------------------------------------------------------  

Forslaget til den nye Spillelov er i strid med EU’s regler, advarer ekspert. Alligevel bliver den efter alt at dømme vedtaget i Folketinget...

------------------------------------------------------------------------------  

Flere udenlandske spiludbydere overvejer at droppe licenssøgningen i Danmark, hvis det nuværende forslag til Spilleloven gennemføres. Også de danske spillere rammes hårdt, lyder advarslen...

Læs mere   

------------------------------------------------------------------------------