BetXperts analyseredaktør Jens Bøye gør status for ekspertpanelet anno 2015: Det går fremad, men det kan og skal blive endnu bedre...

Flere og bedre eksperttips. Så simpelt var undertegnedes nytårsforsæt.

1. januar satte vi gang i en oprustning der skulle styrke BetXpert på to fronter. Vi ønskede flere artikler samt flere & bedre analyser. Vi hyrede en artikelredaktør, og jeg skiftede jobtitel fra redaktør til analyseredaktør, dvs med primær-ansvar for tips.

Januar var overdragelsesmåned, så her midt i maj har vi haft cirka tre en halv måned med det nye redaktions-setup.

Som tidligere ansvarlig for artikelområdet kan jeg roligt sige, at det har fået et gevaldigt løft med Peter Bollerup ved roret. Der produceres mange flere (og flere interessante) artikler. Den del af oprustningen kører fint.

Livestream khabib vs. McGregor UFC 229: Her kan du se kampen

 

Flere og bedre eksperter

Men hvad med tip-delen - hvordan går det med den? Lad os se lidt på det:

De seneste 10 år har det været een af mine arbejdsopgaver at coache eksperterne. Ikke bare redigere deres analyser, men også - hvor nødvendigt - sparre med dem mens de skriver/tænker og give dem feedback bagefter. For at gøre dem bedre. Som skribenter og som tippere.

Det skal ikke overfortolkes. Ind i mellem har jeg haft held med at gøre eksperter markant bedre end de var da de begyndte, men som udgangspunkt er det ikke mig der kan tage æren for en eksperts dygtighed, derimod hans eget talent og hårde arbejde.

Og lad mig i øvrigt slå fast: Vi har en række knalddygtige eksperter - masser af indsigt og både lyst og evne til at formidle deres viden.


Det kan og vil jeg ikke tage æren for. Derimod: Hvis en ekspert mangler kompetencer, er det i sidste ende mig der bærer ansvaret. Hvorom alting er:


Ovennævnte coaching bruger jeg nu mere tid på, ligesom jeg bruger mere tid på at hyre ekstra folk, herunder dygtige brugertippere der er interesserede i en eksperttjans. Vi har nemlig for få eksperter og har ikke formået at dække de vigtigste områder godt nok.

Fokus på værdi-fornemmelse

En anden ændring er at vi nu fokuserer mere på værdi-fornemmelse end før - altså om eksperten kan sætte realistiske chancevurderinger, og om han er i stand til at få overskud på sine tips. Hvis ikke, skal han forbedre sig - ellers mister han sin plads.

Alfa og omega på BetXpert er informations- og meningsudveksling. Vi har altid set mere på om en ekspert har indsigt i sit område end om han formår at få overskud. Det har ændret sig. Indsigten og formidlingen af den er stadig i højsædet, men vi har besluttet os at opprioritere overskuds-delen.
 

Gradvis proces

Disse tiltag skal gøre førnævnte nytårsforsætter til virkelighed: Flere og bedre tips.
 

Her skal det kort bemærkes at ekspert-optimeringen i sagens natur vil være gradvis. Jeg regner helt klart med at det i forvejen dygtige ekspertpanel vil fremstå klart skarpere når 2015 er omme end da året begyndte, men her og nu er der stadig meget der kan og skal forbedres.

Men lad os alligevel se lidt på hvordan det indtil videre går for det fromme ønske:

Læs vores store optakt til kampen mellem Khabib Nurmagomedov og Conor McGregor her.

 

Overskud og fodboldoptimisme

Sort på hvidt siger statistikken at ekspertpanelet har en tilbagebetaling på 103% i år 2015.

Brugbare tips

Vi er klar over at alle tips ikke er lige brugbare. Pga limits og slash vil spilforslag fra niche-sportsgrene og specialspil som transfertips og målscorerspil ofte være mindre interessante for storspillere eller have kortere tid í spilbarhedszonen end fx 1X2-spil fra en stor fodboldliga.


Det er dog værd at notere sig at man i vores statistik-oversigt kan zoome ind og se regnskabet for fx 1X2-spil (”Single”). Gør man det, vil man se at vores fodbold-1X2 i år tegner sig for en tilbagebetaling på 111% efter 222 tips. Til gengæld er der underskud på fx asian-spil, men alt i alt er der samlet overskud på fodboldtips, også hvis man ser bort fra fx trupudtagelses- og transfertips.

Overskud, med andre ord. I sig selv ikke noget at råbe hurra for - vi har trods alt haft overskud hvert eneste år siden BetXpert gik i luften for mere end 10 år siden - men der er alligevel et par ting der giver grobund for optimisme.

Dels ser 2015 noget bedre ud end 2014 der hostede og harkede og kun lige sneg sig op på 101%. Dels har vores fodboldtips (der pt tegner sig for cirka en tredjedel af alle vores ekspert-spilforslag) en tilbagebetaling på 106% i år. Højere end det ellers glimrende år 2012 (105%) og klart bedre end 2014 hvor fodboldafdelingen gav underskud (97%).
 

Et vigtigt område der længe har været ekspertpanelets smertensbarn, gør altså fremskridt. Det i øvrigt selv om denne redaktør - der har en nebengeschæft som fodboldekspert - personligt har haft en tung start på året (97%).

Overoptimistiske chancevurderinger

Men tilbagebetaling - overskud/underskud - er ikke alt. Man bør også se på forholdet mellem tilbagebetaling og gennemsnitlig betvalue (betvalue er som bekendt relationen mellem odds og chance). Jo længere de er fra hinanden, jo dårligere er man til at sætte chancevurderinger. Og hvis betvaluen er højerere end tilbagebetalingen, risikerer mange af læserne af spilforslagene at få underskud selv om eksperten selv har overskud.


I 2015 tegner ekspertpanelet sig indtil videre for en gennemsnitlig betvalue på 106,93. Dvs klart højere end tilbagebetalingen på 103%. En markant diskrepans der fortæller at ekspertpanelet IKKE gør det godt nok endnu.

Også her er fodbold en opmuntring: Den gennemsnitlige betvalue på 105,84% er stort set identisk med tilbagebetalingen.

Her skal dog indskydes et forbehold: Vi er kommet med 541 fodboldtips i år. Et pænt tal, men ikke nok til at vi kan siges at være forbi varians-humplen. Den pæne tilbagebetaling og den flotte overenstemmelse mellem tb og betvalue KAN være udtryk for tilfældigheder.
 

Flere tips?

Apropos antal: Nytårsforsættet talte ikke bare om bedre tips, men også om FLERE tips. Hvordan går det med det?

I 2014 producerede ekspertpanelet i alt 3998 tips, det højeste tal siden 2005. Af de 3998 tips blev 1539 lavet i januar-april. I år lagde samme fire måneder ryg til 1528 tips.

Ikke helt skidt, altså - bortset fra den vigtige detalje at sidste års tip-produktion, uanset at det var den største siden 2005, IKKE var stor nok. Vi vil have flere analyser og flere tips, især fra vigtige og pt forsømte områder som de store fodboldligaer.

Vi producerede 489 fodboldtips i januar-april dette år. I samme periode sidste år kom vi med 502 styk. Et fald, med andre ord.

Mangel på fodboldeksperter

Dertil kommer dog vores info-analyser. Dvs analyser af kampe hvor vi ikke umiddelbart kan finde værdi i oddsene, men vi synes kampene er så vigtige/interessante at vi gerne vil analysere og diskutere dem. I håbet om at nogle af vores dygtige brugere kan komme med inputs, nye vinkler, der måske kan udmønte sig i værdi. Og hvis ikke, nåja, så kan vi bruge debatten og kamp-informationerne fremadrettet - til holdenes kommende kampe.

Langt de fleste af vores info-analyser er af fodboldkampe. I 2014 kom vi med 167 info-analyser i januar-april. I år kom vi med 182 styk i årets første fire måneder.

En pæn stigning, men bagved de pæne tal gemmer sig det nøgne faktum at mange af info-analyserne er skrevet af undertegnede redaktør eller en redaktionsassistent fordi vi i det konkrete tilfælde har manglet tid og eller indsigt til for alvor at grave efter værdi i den pågældende kamp. Og vi har manglet fodboldeksperter med specialindsigt i de givne ligaer.

Så svaret på ”Hvordan går det med tip-antallet?” er: Ikke supergodt, men heller ikke helt skidt, og der er udsigt til yderligere forbedringer. Vi har nemlig i år hyret syv ekstra eksperter - dertil kommer at to nuværende eksperter begge har taget hånd om et ekstra område - og flere er på vej.
 

Status for ekspertområder

Her følger en konkret gennemgang af vores ekspertområder: Hvor er vi dækket ind, hvor er der kommet nye folk til, og hvor mangler vi stadig ekstra eksperter?
 

Fodbold

Superliga

I april hev vi Rasmus Jørgensen (110% for 10 tips) ind i panelet: http://www.betxpert.com/artikel/betxpert-hyrer-ekstra-superliga-ekspert

En lovende aspirant er desuden i gang med kvalifikation.

SL-tips kommer også ind i mellem fra:

Tommy Shearer (110% efter 193 tips)

Source (137% efter 16 tips)
Rasmus B. Olesen (105% efter 265 tips)

Frank Pilantra (103% efter 124 tips)

Desuden træder vi fra redaktionens side til med info-analyser af Superliga-opgør - hvis de ikke er blevet dækket af ekspert- eller brugertips.

Nedre danske rækker
1. og 2. division fik i april en ekspert i Troels Vranov Sørensen: http://www.betxpert.com/artikel/betxpert-hyrer-sportsgal-slagter-til-1-og-2-division 
 

Tips kommer også ind i mellem fra Tommy Shearer

Premier League

Vi har to rutinerede folk i Jesper Møgelby (total: 105% efter 323 tips. 2015: 126% for 29 tips) og Nicolaj Stage (total: 103% for 578 tips. 2015: Kun 4 tips).

Tommy Shearer spæder også til ind i mellem.

Desværre har de ikke lige så meget tid som tidligere, så vi søger ekstra PL-kyndige.

En lovende aspirant er i gang med kvalifikation, men der er nok plads til flere.

Fra redaktionens side træder vi til med info-analyser af de vigtigste PL-opgør hvis disse ikke er dækket af ekspert- eller brugertips. Men vi ønsker flere tips.


Bundesliga

Kugelblitz (total: 99% for 1011 tips. 2015: 119% for 20 tips) er i samme situation som PL-eksperterne: Det kniber med tiden. Vi har derfor behov for mindst een ekstra Bundesliga-ekspert.

Er du tysk- og BL-kyndig, må du meget gerne maile [email protected]

Fra redaktionens side træder vi til med info-analyser af de vigtigste BL-opgør hvis disse ikke er dækket af ekspert- eller brugertips. Men vi ønsker flere tips.
 

Primera

Eksperter søges! http://www.betxpert.com/artikel/hablas-espanol
 

Er du spansk- og Primera-kyndig, må du meget gerne maile [email protected]

Fra redaktionens side træder vi til med info-analyser af de vigtigste primera-opgør hvis disse ikke er dækket af brugertips. Men vi ønsker jævnlige tips.

Serie A

Mark Mameli (total: 104% efter 196 tips. 2015: 115% efter 25 tips) der har været hos os siden 2010, fik i marts selskab af Emil Birkeland Klintorp (114% efter 11 tips): http://www.betxpert.com/artikel/betxpert-hyrer-serie-a-ekspert-med-staerke-kompetencer

Fra redaktionens side træder vi til med info-analyser af de vigtigste Serie A-opgør hvis disse ikke er dækket af ekspert- eller brugertips.

Ligue 1

Den bedste franske række dækkes af undertegnede (total: 106% efter 1075 franske L1-tips. 2015: 104% efter 62 tips).

Jeg assisterer desuden i Serie A, Bundesligaen og Premier League (samlet overskud i alle, men 2015-underskud i Serie A og BL) samt en sjælden gang imellem i Primera og Superligaen. Foruden Champions League (samlet overskud, men underskud i år) og Europa League (omvendt).

Champions League, Europa League og landskampe

Her skal vores ligaeksperter være meget mere flittige til at spæde til. De vigtigste kampe er dog blevet dækket.
 

Allsvenskan

Efter halvandet år uden svenske eksperttips fik vi i marts Allsvenskan tilbage på programmet.

Svensk-danske Samuel Jönsson, ekspert 2012-13 (128% efter 28 tips), gjorde comeback på BetXpert med en optakt og har siden fulgt op med tips.

Samuel vil ind mellem også komme med tips til de nedre svenske fodboldrækker.

Siden april bidrager Jonas Germannsen (skriver desuden om portugisisk og russisk fodbold) også med Allsvenskan-tips. Han bor nemlig i Malmö.

Tippeligaen

Har i årevis stået tom, men siden april har tennisekspert Asger Hess-Olesen (taget sig kærligt af den norske liga (112% efter 5 tips).

Brasilien (og internationale klubturneringer i Sydamerika)

Frank Pilantra (total for alle ligaer: 107% efter 2044 tips. 2015: 134% efter 72 tips).
 

Portugal

Dækkes af Jonas Germannsen (96% efter 54 tips. 2015: 101% efter 38 tips)


Rusland:

Fleksible Jonas Germannsen samlede i marts den russiske handske op og har i skrivende stund 128% efter 14 tips.

England, League 1 og 2

Søren Jonassen (total: 111% efter 182 tips. 2015: 108% efter 109 tips).

Diverse fodboldrækker

Torben N. Sørensen (total: 99% efter 1809 tips. 2015: 101% efter 37 tips).

Torben har desværre ikke haft ret meget tid i år.

Tennis

Asger Hess-Olesen (total: 107% efter 781 tips. 2015: 101% efter 172 tips).
Lars Baes (total: 104% efter 923 tips. 2015: 95% efter 110 tips).

Kampsport (boksning og MMA)

Loke Barrett (96% efter 587 tips. 2015: 62% efter 15 tips).

Håndbold

BetXperts i forvejen stærke håndboldteam fik i marts tilgang af Chipurin (107% efter 35 tips):

http://www.betxpert.com/artikel/ny-ekspert-betxpert-udvider-staerkt-haandboldteam

Teamets andre medlemmer:

Roman Empire (total: 106% efter 1466 tips. 2015: 104% efter 247 tips)

Matias Mortensen (total: 104% efter 44 tips. 2015: 114% efter 11 tips)


Basketball (inkl NBA)
BankShot (99% efter 185 tips. 2015: 78% efter 63 tips)
 

En ekstra ekspert kan være på vej - kvalifikation er i gang.

Cykling

Jesper Sørensen (total: 119% efter 566 tips. 2015: 103% efter 45 tips)
Jacob Nordestgaard (total: 111% efter 237 tips. 2015: 98% efter 17 tips)

Formel 1: Efter tre år som brugertipper tog Michael Nielsen i februar springet ind i ekspertpanelet: http://www.betxpert.com/artikel/stor-formel-1-optakt-2015-odds-og-favoritter

Dansk Ishockey (og VM)

Mike Larsen (total: 109% efter 1552 tips. 2015: 125% efter 78 tips)

NHL (og VM)

I april kunne BetXpert byde tilbage til Peter Seeberg (109% efter 502 tips. 2015: 139% efter 14 tips), dygtig NHL-ekspert der har samlet staven op efter 4 års fravær fra panelet: http://www.betxpert.com/artikel/comeback-til-navnkundig-nhl-ekspert

En ekstra ekspert kan være på vej - kvalifikation er i gang.
 

Vintersport

Nicolai Kristensen (total: 111% efter 3297 tips. 2015: 102% efter 296%)

Badminton:

Steen Pedersen (126% efter 163 tips). Ex-landstræneren har desværre ikke haft ret meget tid i denne sæson.


Andet
Der er mange andre potentielle ekspertområder - fx dart og snooker. I øvrigt områder hvor vi er så heldige at have nogle knalddygtige brugere der er flittige til at komme med inputs (fx HP til snooker og Jokir til dart). I det hele taget er BetXpert i høj grad afhængig af brugernes inputs, med eller uden eksperttips som debatoplæg.

Vi er også særdeles glade for de mange brugertips der leveres - de er med til at løfte siden og give den endnu mere brugbart indhold.