BetXpert har hyret den dygtige brugertipper Soendle som baseball-ekspert – en post der sjovt nok engang blev udfyldt af Ole Larsen, Soendles betting-inspiration.

Se Soendles første eksperttip:

Onsdag 01:10  Boston Red Sox - Tampa Bay Rays: 1
Onsdag 01:10  Miami Marlins - Minnesota Twins: 2

Duellen

Skåret helt ind til benet er baseball en klassisk amerikansk arketype: DUELLEN. En revolverduel, high noon, på den støvede gade uden for saloonen. En duel mellem pitcheren (manden med bolden) og fyren med battet.

Fascinerende, med andre ord. Det synes amerikanerne i hvert fald. I Europa er baseball ikke nær så populært, men der er skam folk der følger sporten, og nogle af dem tipper på kampene.

Her på BetXpert har vi i perioder haft gode MLB-debatter i forum, og vi har også haft haft eksperttippere der kunne bidrage og inspirere. Men desværre kun en håndfuld eksperter over en periode på snart 20 år, og de fleste af årene har posten stået tom... Sidst vi havde en Major League Baseball-ekspert, var i 2015. Men nu prøver vi igen.

Soendle: Embedsmand med MLB på hjernen

Soendle – en 41-årig embedsmand fra Hobro der har været bruger af BetXpert siden 2012 - vakte tidligere på sommeren opmærksomhed med indsigtsfulde og konstruktive kommentarer til andre brugeres MLB-spilforslag, og da tipredaktøren kontaktede ham, lod han sig overtale til at vise hvad han selv kunne i brugertip-systemet.

Hans analyser (der skulle kun en håndfuld til før redaktøren var overbevist om hans analysekompetence), en god dialog samt et indblik i hans personlige regnskab har fået tipredaktøren til at smække ekspertpanel-døren op på vid gab og byde velkommen.

Det personlige regnskab fortæller at de seneste par måneder har givet en tilbagebetaling på 127% for 85 spil. En skyhøj tilbagebetaling der næppe holder i længden – det er Soendle fuldt opmærksom på – men jaja, hellere stort overskud end underskud...

Historiens vingesus: Ole Larsen/”Investor”

Det trak absolut heller ikke ned at Soendle, da han skulle fortælle lidt om sin betting-erfaring, meldte at han for cirka 10 år siden blev inspireret af ”Vind på Sport”, en bettingbog skrevet af Ole Larsen.

Det huede den nostalgiske redacteur. Larsen huserede nemlig her på BetXpert som finurlig og indsigtsfuld klummeskribent (pseudonym: ”Investor”, og klummen hed ”Odds Med Omtanke”) i 2006 samt i 2012. I 2012 var han desuden MLB-ekspert. Så Soendle træder så at sige i sin mentors fodspor nu. 

Soendle, der ikke var opmærksom på Ole Larsens BetXpert-fortid før den nostalgiske redaktør gjorde opmærksom på det, reagerede med glæde og stolthed:

”Hvor er det sjovt med Ole Larsen, Betxpert, MLB og nu mig selv. Han har jo været lidt et forbillede for mig pga. bogen, og jeg ser det kun som et ekstra plus, at jeg på sin vis skal fylde Oles sko ud... Haha.... Det gir mig et smil på læben. Men også lidt æresfrygt, må jeg tilstå...”

Soendle træder i det hele taget ind i ekspertpanelet med respekt. For Ole Larsen, naturligvis, men også for oddssætterne/markedet – samt for brugerne af BetXpert.

Respekt for markedet, men overskud er muligt

MLB er fyldt med statistikker som bookmakerne nok har styr på – eller også ”stjæler” de deres odds fra (amerikanske) bookmakere med tjek på skidtet. Med andre ord kan det være svært at finde en ”edge” og score overskud. Det hjælper at bookmakerne typisk giver en høj teoretisk tilbagebetaling på MLB. Men der er stadig en juice-margin der skal indhentes, og hvordan gør man det? KAN man gøre det? 

Ja, siger Soendle – men man skal passe på.

”Man skal have respekt for markedet i almindelighed og de store bookies oddssætning i særdeleshed. Især på en så stor sport som baseball, hvor de makedsførende bookies velsagtens har et hav af ansatte til at monitorere ligaen. At tro, at man altid har en edge vil være dybt naivt. Alligevel er der gode muligheder for overskud - jeg har i hvert fald haft en heldig/dygtig hånd gennem længere tid.

Jeg passer på med at bilde mig ind, at jeg har en edge overfor bookies, som har mange folk til at sidde og nørde i de samme statistikker, som jeg har til rådighed. Men når det er sagt, så bruger jeg faktisk en del krudt på statistikkerne. Også når det kræver, at man skal et spadestik dybere ned. Det er nok min uddannelse fra statskundskab, som har givet lyst til statistik og nørderi med tallene. 

Jeg ser altid på pitcherne, som det første. Her er fx. ERA vigtigt at kigge på, men det kan ikke stå alene. Det skal ses i lyset af alle mulige andre delkomponenter, som bookmakerne måske ikke altid får dyrket i detaljen. Desuden er der batternes performance mod højre- vs. venstrehåndede pitchere. Tro det eller lad være - der er stor forskel. Der er supplerende tal for pitcherens strikeouts, players left on base (LOB), HR/9, BABIP, OPS osv, osv). 

Der er masser af vigtig info gemt bag tallene, og jeg bruger tid på at orientere mig i statistikken. Og nogle gange synes jeg bookmakernes linjer ser anderledes ud, end jeg ville have sat dem til. Og ja - i de tilfælde mener jeg at have en mindre egde ift. at se statistikkerne i en større sammenhæng. Men indrømmet: Det er svært, og jeg har meget at lære endnu.”

Respekt for brugerne af BetXpert

Soendles respekt strækker sig også til brugerne af BetXpert:

”Jeg har altid været enorm glad for BetXpert. Jeg har mest af alt fungeret som passiv bruger, men jeg har nydt stor glæde af folks dybe indsigt, viden og generøse deling af tanker og spilforslag. Nu vil jeg gerne give lidt igen, og jeg går ydmygt til opgaven. For mig er BetXpert er fantastisk platform, hvor spillere på en let og overskuelig måde kan gøre alle klogere på alle hjørner af bettinguniverset. Vi har noget unikt sammen, som vi skal passe på, og som vi skal værme om. Det skal vi huske på. Også når variansen går imod os, eller når vi er for hurtige til at kritisere hinanden for indlæg, som måske er skrevet i en kontekst langt fra eget syn på sagen.”

Lidt mere om Soendle

”Jeg hedder Søren Harding Søndergaard og er 41 år gammel. Jeg bor i Hobro med min kone, og jeg er den stolte far til 3 raske sønner på 3, 11 og 13 år. Til dagligt er jeg statslig ansat konsulent under Beskæftigelsesministeriet, nærmere bestemt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Her arbejder jeg med implementering af beskæftigelsespolitik i bred forstand, hvilket betyder, at jeg har masser af dialog og samarbejde med både kommuner, a-kasser og uddannelsesinstitutioner om lovgivningen på beskæftigelsesområdet. En spændende og varieret hverdag - og jeg kan tilføje, at det er en myte at tro, at embedsmænd blot er stive bureaukrater, som sidder og støver bag skrivebordet. :-)

Hvorfor er jeg så blevet bidt af baseball? Tja... - jeg ved det dybest set ikke. Jeg er generelt ret sportsgal, og jeg finder stor glæde ved at sætte mig ind i mange forskellige sportsgrene. Og baseball har noget særligt over sig. Det er jo ubestridt een af verdens største sportsgrene, og blot fordi den ikke er særlig udbredt på vores breddegrader, så betyder det ikke, at vi ikke overser noget hamrende spændende sport fra den anden side af Atlanten.

Jeg har tit forestillet mig at vokse op i USA. At have de "4 store" tæt inde på livet og som en naturlig del af opvæksten. Ville jeg så blive en "basketball-fyr"? Næppe, jeg har hverken højden eller drøjden, og dét der med at "bytte" point kampen igennem er ikke lige mig. Ville jeg så vælge ishockey? Nej, nej, jeg er bambi på et sæt skøjter, og det uanset om det er på is eller hjul, og det ville aldrig blive mig at dele øretæver ud på isen. Men så Amerikansk Fodbold? Nej, nej, så skulle det da være som free safety, hvor jeg kunne ramme receiverne og ikke omvendt. Det er meget fedt at se på, men jeg ville nødigt tage del i kampen.

Så er der baseball tilbage. Ja, det er lige mig. En avanceret omgang rundbold for store stærke voksne mænd. Hvor er det fedt. Det er især det "spil", der foregår mellem pitcheren og batteren for det scorende hold. De sekunder, hvor de står og stirrer på hinanden, inden pitcheren sender bolden afsted fra mound'en. Wow. Det er noget ved! What a mind game. Hvad sender pitcheren mon afsted? En fast ball? En slider? En changeup? En curveball? You newer know, og det er bare tæske fascinerende at se "spillet i spillet". 

Jeg har vel fulgt ligaen i en håndfuld år efterhånden, men det er først her de seneste år, at jeg har gjort ligaen til mit foretrukne betting-objekt, men det fungerer bare godt for mig, og jeg føler, at min indsigt efterhånden rækker ret langt.

Bettingerfaring: Ja, jeg har egentlig bettet i mange mange år. Det går helt tilbage til dengang min far og jeg havde fast mandagsaftale om at lave de ugentlig 16 rækker til tips 13. De skulle jo afleveres i kiosken senest i løbet af onsdagen for at spillet kunne sendes med posten til tipstjenesten og være fremme inden weekenden. Det var en anden tid, men også en fed tid som havde sin egen charme, og hvor man virkelig kunne se frem til lørdagsbold og dong i TV. 

I nyere tid har jeg taget mit betting mere seriøst, og jeg husker, at jeg fandt min inspiration i bogen "Vind på sport" af Ole Larsen. Jeg tillærte mig en kritisk sans for betting og fik et nuanceret forhold til, hvor vigtigt det er, at man får den rigtige pris (odds) for sit væddemål. Jeg husker et eksempel fra bogen, hvor odds blev sammenlignet med køb af en liter mælk. Du kan sagtens købe en liter mælk til en 20'er på tankstationen en enkelt gang eller to, men hvis du konsekvent handler din mælk til overpris, så går det ud over din privatøkonomi på den lange bane. Det er det samme med betting. Du skal sørge for, at du får den bedste pris på dine væddemål, for på den måde får du det bedste fundament til en sund betting-økonomi.”