En nordirsk studerende har trukket Bet365 i retten, efter at bookmakeren har nægtet at udbetale 8,5 millioner kroner med henvisning til reglerne for at benytte en stråmandskonto. Datoen for retssagen er nu blevet fastlagt.

Må man eller må man ikke benytte sig af en stråmandskonto til at placere et væddemål? Det er det helt store spørgsmål i tvisten mellem en nordirsk studerende og den engelske bookmaker, Bet365, som skal afgøres i retten.

I juni 2016 fordelte dengang 19-årige Megan McCann næsten 210.000 kroner på 960 each way Lucky 15s på 12 forskellige heste i fire forskellige væddeløb. Væddemålet endte med at give et afkast på næsten 8,25 millioner kroner, men hverken de penge eller Megan McCanns indskud er tikket ind på hendes konto.

Bet365 mener nemlig, at McCann har forbrudt sig mod bookmakerens "Third Party Rule", som frit oversat kan fortolkes som en regel om stråmandskonto. Derfor er pengene blevet tilbageholdt. Kort og godt mener bookmakeren, at Megan McCann har spillet for en anden persons penge, og det er et brud på reglerne.

Ikke overraskende er Megan McCann uenig i den tolkning, og hun har derfor sagsøgt Bet365. Retssagen finder ifølge The Guardian sted den 13. november 2018 i Belfast, Nordirland.

Sagen kan få indflydelse på, hvordan bookmakernes regler og vilkår på det engelske marked skal fortolkes.

Lange, komplicerede og vage regler og vilkår

Bet365 skriver i sine regler og vilkår, at bookmakeren til enhver tid kan suspendere og lukke en konto, hvis:

"Bet365 mener, at du har brugt hjemmesiden på en urimelig måde  [...] eller hvis din konto anvendes til en tredjeparts fordel."

Under afsnittet "Fair anvendelse" skriver bookmakeren:

"Du må ikke bruge hjemmesiden til en tredjeparts fordel eller til et formål, der (ifølge Bet365) er ulovligt, krænkende, uanstændigt, eller som Bet365 finder diskriminerende, bedragerisk, uærligt eller upassende [...] Bet365 vil tilbageholde betaling til en kunde, der mistænkes for dette eller hvor betalingen mistænkes for at være til en tredjeparts fordel." 

Megan McCann afviser at have accepteret den regel, da hun accepterede Bet365s regler og vilkår, som hendes advokat kalder "for lange, komplicerede og alt for vage til, at den gennemsnitlige kunde kan forstå dem." 

I en korrespondance med Bet365, som The Telegraph har set, skriver advokaterne, at bookmakerens regler og vilkår er en formuleret liste over scenarier, som bookmakeren altid vinder. "Plat, så vinder jeg. Krone, så taber du," skriver de blandt andet. 

En talsmand fra Bet365 har udtalt, at bookmakeren har undersøgt sagen og holder fast i, at Megan McCann har brudt reglerne. Derfor må retssystemet nu træde ind og afgøre, hvem der har ret.

Bedrageri og snyd

Dagen efter væddemålets afgørelse kontaktede Megan McCann Bet365, hvor en medarbejder lykønskede hende med gevinsten. Den efterfølgende dag blev hun dog ringet op af en repræsentant for bookmakeren, som stillede hende en række spørgsmål, herunder "hvad er dit stjernetegn?"

Efter at hun havde svaret tilfredsstillende på alle personlige og kontorelaterede spørgsmål, blev hun oplyst, at hun ville modtage sine penge indenfor to døgn. Dette skete dog ikke - hendes konto blev i stedet lukket.

Megan McCanns advokater kalder i et brev til Bet365s advokater sagen for "ligetil." 

"Vores klient placerede et væddemål hos jeres klient. Hun vandt. Hun har ret til sin gevinst," står der i brevet.

Bookmakerens advokater lader sig dog ikke ryste.

"Dette er forkert. Det er en sag, hvor jeres klient har benyttet kontoen [...] ved brug af midler fra og til fordel for en tredje part. Det er en voldsom overtrædelse af vores klients vilkår. Vores klient har en begrundet mistanke om, at jeres klient er skyldig i kriminelle overtrædelser inklusiv bedrageri, snyd og forsøg på snyd," svarer de.

Den engelske pendant til Spillemyndigheden, UKGC, er i øjeblikket i gang med at undersøge lignende sager, hvor bookmakere har nægtet at udbetale gevinster til en vindende spiller. Direktør Sarah Harrison har appelleret til spiludbyderne om at behandle deres kunder retfærdigt og direkte adresseret, at nogle bookmakere bevidst har upræcise og indviklede regler og vilkår.