Eliteserien 2019 sparkes i gang i sidste weekend af marts – godt og vel en måned senere end sidste år. Nicklas Bendtner har overstået sin fængselsstraf og er tilbage hos den nye træner hjemme i Trondheim. Er dette året, hvor Rosenborgs mesterskabsstime stopper?

Eliteserien har lært lidt af tidligere fejl, for sidste år startede sæsonen en måned tidligere, men det endte med en del aflyste og udskudte kampe, da vinteren i Norge først sluttede engang i april.

Mesterfinalen skulle faktisk være spillet den 17. marts, men på grund af store mængder sne, samt at det norske fodboldforbund var bekymret for Ullevaals græstæppe før Norges møde mod Sverige den 26. marts, så blev kampen aflyst. Kampen skulle have været mellem vinderen af ligaen og vinderen af pokalturneringen, men da Rosenborg vandt The Double, så spillede de mod ligaens nr. 2, som var Molde. De blev dog enige om at spille en venskabskamp på det oprindelige tidspunkt, og det blev 1-0-sejr til Molde.

I den sidste weekend i november er ligaen afgjort, og samtidig er det afklaret, hvem der skal repræsentere Norge i de europæiske turneringer i 2019/20-sæsonen. I denne sæson skal vinderne fra Rosenborg igen prøve kræfter med Champions League, mens Molde, Brann og Haugesund får fornøjelsen af Europa League.

Odds på Eliteserien hos Bethard her

Odds på Eliteserien 2019

Udvalgte vinderodds Eliteserien 2019

Bedste odds Bookmaker
Rosenborg 2,00
Molde 3,25
Brann 10,00
Sarpsborg 08 10,00
Vålerenga 20,00
Strømsgodset 23,00

Odds på vinderen af Eliteserien 2019 er senest opdateret mandag den 25. marts kl. 16:03. 

Udvalgte odds på topscoreren af Eliteserien 2019

Bedste odds Bookmaker
Ohi Omoijuanfo 10,00
Tommy Høiland 12,00
Daouda Bamba 12,00
Franck Boli 15,00
Marcus Pedersen 15,00

Odds på topscoreren af Eliteserien 2019 er senest opdateret mandag den 25. marts kl. 16:08. 

Matthias Vilhjálmsson bliver topscorer til odds 21,00 hos LeoVegas, Unibet og Mr Green 

Han var en giftig angriber i Rosenborg, men stod lidt i skyggen af de andre spidser. I seneste træningskamp bankede han tre mål ind i 4-4-kampen mod Lillestrøm. Jeg vurderer hans chancer for at ende som topscorer til ca. 5 procent. 

Europa sidste sæson

Jeg vil betegne de norske holds Europa-eventyr som katastrofal i den forgangne sæson. Lillestrøm blev sendt ud af Europa League-kvalifikationen i 2. runde med et samlet 6-1-nederlag til LASK Linz.

Molde blev sendt ud i sidste runde inden gruppespillet med et samlet nederlag på 4-3 til Zenit Skt. Petersburg.

Desværre klarede Rosenborg ikke at komme i Champions League, men de kvalificerede sig til gruppespillet i Europa League sammen med overraskelsen fra Sarpsborg 08. Rosenborg tabte deres pulje gevaldigt, hvor det kun blev til én uafgjort kamp og fem nederlag. Derimod gjorde Sarpsborg 08 det bedre, og de fik én sejr, to uafgjorte og tre nederlag, men tabte – ligesom Rosenborg – deres pulje, og så var det norske eventyr ovre, før det egentlig var begyndt.

Nicklas Bendtner

Det er vel ingen underdrivelse at kalde Bendtners ophold i Trondheim for turbulent. Det er vel heller ikke noget nyt, at han fodrer aviserne med en masse overskrifter. Men én ting er sikkert; de er vilde med ham i Rosenborg.

Hans første sæson gav hele 19 scoringer og en titel som ligaens topscorer. Det samme kan man desværre ikke sige om 2018-sæsonen. Det blev en lidt mere amputeret præstation, som endte med fem mål og fem assists. Hans spillede dog også seks kampe færre end året før. Men nu hvor er Bendtner tilbage - både på og udenfor banen - er der så en reel mulighed for, at han igen kan blive ligaens topscorer? Det er ham, der tager Rosenborgs straffespark, og jeg tror på, at han er ved at være færdig med at dumme sig udenfor banen og dermed kan koncentrere sig om fodbolden og at score mål. 

Andre angrebsspillere at holde øje med

I forrige sæson endte Franck Boli fra Stabæk øverst på topscorerlisten med 17 mål. De tre foregående år er en Rosenborg-spiller endt på toppen. Men hvem er ellers med i kampen om at blive topscorer? Her er en liste over nogle at topkandidaterne, der er værd at holde øje med – der findes sikkert flere:

  • Marcus Pedersen (Strømsgodset): Ikke altid lige stabil, men når han finder formen, så scorer han en del mål.
  • Ohi Omoijuanfo (Molde): Sidste sæson var lidt halvsløj, men i 2017 endte han som nummer to på topscorerlisten med 17 mål – to mål færre end Bendtner. Efter det nylige skifte til Molde er han omringet af bedre spillere, og chancerne for endnu flere mål er bestemt til stede. Oddset på ham som topscorer er også faldet en del i løbet af den sidste uge.
  • Steffen Lie Skålevik (Sarpsborg 08): Arbejdshesten fra Bergen er pludseligt endt på Østlandet. Skålevik blev reservespiller, efter at Brann købte Bamba. Skålevik har en god tendens til altid at være på rette plads, så der er gode muligheder for et tocifret antal mål.​​​​​​
  • Daouda Bamba (Brann): Sommerens store transfer i Bergen fandt målet enkelte gange i efterårssæsonen. Med forstærkningerne omkring ham spår jeg ham en god sæson på toppen.
  • Thomas Lehne Olsen (Lillestrøm): Lynhurtige Lehne Olsen har haft en god første sæson i Lillestrøm. Året før i Tromsø var han én af de angribere, som skulle bruge flest chancer for at få mål. Dette ændrede sig i 2018, og det kan blive endnu bedre i 2019.
  • Matthías Vilhjálmsson (Vålerenga): Tidligere RBK-angriber som overraskende nok skiftede til hovedstaden i vinterhalvåret. Har vist en masse positivt i Trondheim, så han skal nok blive en succes i Oslo. I sidste træningskamp før sæsonstarten scorede han tre mål i 4-4-opgøret mod Lillestrøm.
  • Alexander Søderlund (Rosenborg): Altid farlige Søderlund skal dele angrebet med Bendtner. Er der nok mål i Rosenborg-angrebet til, at én af dem kan ende som topscorer?
  • Tommy Høiland (Viking): Den kontroversielle angriber er endelig tilbage i Eliteserien efter en sæson i OBOS-ligaen. Han spillede alle 30 kampe i sidste sæson og blev liga-topscorer med 21 mål.
  • Flamur Kastrati (Kristiansund): Spiller for et lidt mere middelmådigt hold, men Kastrati er altid (en irriterende) farlig angriber at stå overfor. Der skal nok komme mål ud af ham. Spørgsmålet er bare, om det er nok til at være med i toppen?

Her er lidt andre spillere, som kan være med i toppen: Leke James (Molde), Endre Kupen (Bodø/Glimt), Mushaga Bakenga (Tromsø), Mos (Strømsgodset), Thomas Amang (Molde), Chidera Ejuke (Vålerenga) og Torgeir Børven (Odd).

Odds på Eliteserien hos Bethard her

Danskerne i Eliteserien

Hvordan er det nu lige oversigten er på danske spillere nordpå? I 2017 var der 15 danskere i Tippeligaen. Det blev sidste år reduceret til 12 danskere. Frem mod midten af marts var der kun 10 danskere til den kommende sæson, men Haugesund hentede både en dansker den 19. og 20. marts, og derfor er tallet igen i år på 12. De har fordelt sig, så der faktisk findes danskere i mere end halvdelen af klubberne, og navnene på spillerne får du en oversigt over herunder:

  • Bodø/Glimt: Philip Zinckernagel skiftede til Glimt, lige før 2018-sæsonen startede. Det medførte 24 kampe og seks mål i debutsæsonen. Han blev én af de bærende kræfter for Glimt på midten. Zinckernagel har fortid i SønderjyskE.
  • Lillestrøm: På midtbanen har de Daniel Pedersen, som kom fra AGF i sommers. Jeg kender ikke så meget til hans historie fra Aarhus, men han er blevet en rigtig vigtig spiller Lillestrøm. Den tidligere Silkeborg-spiller Tobias Sahlquist kender jeg heller ikke så meget til, så jeg ved ikke, om det er en forstærkning. Han har haft et midlertidigt stop i Belgien.
  • Mjøndalen: Den danske fodboldnomade Tonny Brochmann er igen tilbage i Eliteserien efter at have været en halv sæson i OBOS-ligaen. Det er hans femte klub i Norge, siden han flyttede herop fra Horsens.
  • Haugesund: Én af de seneste danskertilføjelser kom i Haugesund, hvor de den 19. marts hentede Benjamin Tiedemann Hansen fra FC Nordsjællands midterforsvar. Den 20. marts blev Haugesund så endnu en dansker rigere, da de hentede forsvarsspilleren Mikkel Desler fra OB, hvor han i den seneste tid har stået i skyggen af Ryan Johnson. Han er hentet ind som erstatter for Kristoffer Haraldseid, som skiftede til Molde.
  • Molde: Efter sommerferien 2016 skiftede Christoffer Remmer FC København ud med Molde. Her har han siden været fast mand på backpladsen, og sådan ser det også ud i den kommende sæson.
  • Rosenborg: Den tidligere Brøndby-mand og nu anfører Mike Jensen er selvfølgelig en fast mand på Rosenborgs midtbane. Her diskede han sidste år op med seks mål, og han er den ene halvdel af de vigtige danskere i Trondheim. Anden halvdel består af Nicklas Bendtner, som ikke kræver yderligere introduktion.
  • Sarpsborg 08: I de sidste tre sæsoner har midtbanemotoren Matti Lund Nielsen været fast inventar. Han har forhistorie fra Italien og FC Nordsjælland.
  • Strømsgodset: Jeg går ud fra, at de fleste danskere kender til Martin Spelmann. Han bliver en spiller, som er garanti for en del gule kort. Jeg tror og forventer en masse fra Spelmann, og at han vil passe perfekt ind hos Godset.
  • Tromsø: Oliver Kjærgaard flyttede til Norge for lidt mere end et år siden, men blev udlånt det meste af sidste sæson til Nest Sotra i OBOS-ligaen. Jeg kender ikke så meget til hans kvaliteter.

Hvem er med i guldkampen udover Rosenborg?

Rosenborg

Den nye træner Horneland (hentet fra Haugesund) ønsker at fortsætte guldstimen, hvor man med sejren i år kan komme op med fem mesterskaber i træk. Som så mange andre tophold i andre ligaer så har Rosenborg ofte "stolpe ind". Men sådan er det jo ofte, når man er spilstyrende på modstanderens halvdel. RBK har ikke været så aktive på transfermarkedet, men de har alligevel fået kapret to af ligaens største profiler fra sidste år.

I angrebet har de forstærket sig med Babajida Akintola, som havde en fremragende sæson i Haugesund sidste år. Han bliver et godt match til træner Horneland. Som de flere måske ved, så er Akintola udlånt fra FC Midtjylland. Dertil har Rosenborg også hentet assistmaskinen Gjermund Åsen fra Tromsø. Han toppede listen sidste år med 10 stk. Rosenborg ligatitel sidste år var ikke så overbevisende, som den plejer. De indkasserede fem nederlag og vandt "kun" ligaen med fem point ned til Molde.

Molde

Ole Gunnar Solskjærs tropper uden Ole Gunnar Solskjær har været særdeles gode på transfermarkedet og er blevet en seriøs bejler til mesterskabet. Sidste år var det stortalentet Erling Braut Håland, som styrede angrebet i Molde. I min første sæson som ekspert tippede jeg, at Sander Svendsen ville blive solgt i sommerferien, hvilket stemte. Sidste år gættede jeg, at Håland ville blive solgt til sommer. Dette stemte også. Han blev solgt til Red Bull Salzburg, men blev udlånt tilbage til Molde for resten af sæsonen.

En af de store profiler, som Molde har hentet i vinterens transfervinduee, er én ligaens bedste midterforsvarere sidste år, Martin Bjørnbak, som kommer fra Bodø/Glimt. Dertil har de også været på rov i Strømsgodset, hvor de har hentet frisparkskongen Eirik Ulland Andersen. Næste profil de har hentet fra en konkurrent er den offensive midtbanespiller Erling Knudtzon fra Lillestrøm. Sidste profil hentede de 10 dage før sæsonstarten. Ohi Omoijuanfo fra Stabæk er nyeste "skud" i angrebet, og han kan bidrage med en del mål. Ole Gunnar Solskjærs tro følgesvend; træner Erling Moe har fået særdeles gode arbejdsforhold og der er ganske gode chancer for, at han kan fortsætte hvor United-træneren slap.

Molde vinder Eliteserien 2019 til odds 3,25 hos Bethard

Molde har et virkelig stabilt hold, og de har rustet  gevaldigt op. Selv uden Ole Gunnar Solskjær ved roret, så vurderer jeg deres chancer for mesterskabstitlen til 32-34 procent.

Vålerenga

Hovedstadsklubben bliver enten elsket eller hadet af folket. Jeg hører til i sidste kategori. Men jeg har valgt at tage dem med, da de er kommet særdeles hæderligt gennem vinterhalvåret. For udover at beholde nogle af deres vigtigste spillere har de fundet nøglespillere på både midtbanen og i angrebet. Nogen af jer kender ham måske, andre ikke, men Herolind Shala er netop kommet til hovedstaden. Han har tidligere spillet en halv sæson hos Lyngby. Efter Lyngby-opholdet var han i Start, hvor han blev en stor profil, og med nedrykning til Start var det naturligt at tage skridtet videre.

Ellers er de offensive spillere ved at være skræmmende. På kanten har de hentet Devyer Vega fra Brann. Han var én af mine yndlingsspillere i Brann – når han fik chancen. Problemer med skader gjorde, at han fik begrænset med spilletid. Her vil jeg mene, at VIF har gjort en fantastisk handel. Manden på toppen er hentet i Rosenborg. Matthiás Vilhjálmsson gjorde det rigtigt godt i angrebet i 2017-sæsonen. Han har dog også været ramt af skader, og spilletiden blev yderligere minimeret, da Rosenborg hentede Alexander Søderlund. Men jeg tror han finder sin rette plads i Oslo.

Sarpsborg 08

Sidste år kaldte jeg dem for talentfabrikken, og det samme vil jeg gøre i år. Sarpsborg 08 har fået solgt en del spillere i dette transfervindue, herunder er topscorer Patrick Mortensen rejst hjem til Danmark og AGF. Mikkel Agger er rejst nogenlunde samme vej - bare til Viborg i stedet. Dertil har de sendt et par spillere til Tyrkiet, og det har nok mest at gøre med, at de spillede så godt mod Besiktas i Europa League, at andre tyrkiske klubber fik øjnene op for dem.

Jeg har aldrig været så stor fan af Steffen Lie Skålevik, da han spillede i Brann, men han er virkelig en arbejdshest. Jeg tror, at han har gjort et fornuftigt valg, ved at bytte Vestlandet ud med Østlandet. Ellers vil jeg anbefale at lægge mærke til "megatalentet" Boubacar Konte, som er et af de største talenter, der er kommet fra Afrika til Norge. Han har været efterspurgt af en masse store europæiske klubber.

Det kan godt være, at Sarpsborg 08 ikke vinder mesterskabet, men de vil altid være en irriterende modstander, som gør det godt på deres kunstgræshjemmebane.

Læs Peter Byskovs tip på over 2,5 mål i Sarpsborg 08 - Molde her. 

Brann

Da jeg er Brann-fan, skal de selvfølgelig med. Det skal dog lige siges, at de rent faktisk har gjort det rigtigt godt siden oprykningen tilbage i 2015. De sidste tre år har givet hhv. andenpladsen, femtepladsen og tredjepladsen i ligaen, og der er rigtig gode muligheder for at kæmpe med om en topplacering igen i år.

Brann besidder klart en af Norges bedste forsvarsduoer. Nogle vil mene, at det er Skandinaviens bedste duo. Vito Wormgoor og Bismar Acosta hedder stopperparet. Brann brugte hele 2018-sæsonen på at ombygge den ene langside på stadion, men den er klar til den kommende sæson. Næsten 5000 flere tilskuere er der nu plads til på lægterne. Træner Lars Arne Nilsen har virkelig fået håbet om guld tilbage til Bergen.

Sidste sommers store samtaleemne i Bergen var deres salg af Sivert Heltne Nilsen til Horsens. Nogle mente, at det var den direkte grund til, at Branns spil faldt fra hinanden og derfor også grunden til, at de ikke vandt guld. På et tidspunkt i løbet af 2018-sæsonen var Brann foran med 10 point. Jeg håber dog og tror, at Brann har kvaliteterne på plads i år, så de kan være ordentlig med i mesterskabskampen.

Læs Peter Byskovs tip på sejr til Brann mod Odd her. 

Bud på slutstilling

Sidste år var jeg overbevist om, at Rosenborg ville vinde ligaen. I år er jeg knap så sikker. Rosenborg har været gennem en turbulent periode både på og udenfor banen, og med oprustningen i Molde så giver jeg titlen som vinder af Eliteserien 2019 til Molde. Herunder følger mit bud på en slutstilling i Eliteserien 2019:

  1. Molde
  2. Rosenborg
  3. Brann
  4. Vålerenga
  5. Sarpsborg 08
  6. Strømsgodset
  7. Lillestrøm
  8. Haugesund
  9. Mjøndalen
  10. Kristiansund
  11. Odd
  12. Stabæk
  13. Viking
  14. Bodø/Glimt
  15. Tromsø
  16. Ranheim

Strømsgodset ender over Haugesund til odds 1,73 hos LeoVegasUnibet og Mr Green

Jeg tror ikke, at Godset får så hård en sæson, som de gjorde sidste år. De har godt nok mistet et par profiler op til denne sæson, men Haugesund har mistet flere. Derudover er Haugesunds træner også hentet til Rosenborg. Jeg giver Godset ca. 60% chance for at havne over Haugesund i den kommende sæson.

Ranheim var én af ligaens absolut største overraskelser, da endte deres oprykningssæson som nr. 7. De gjorde det så godt, at de nu har fået solgt de fleste af deres profiler. Derfor spår jeg dem ikke mange chancer. I nedrykningsstriden har jeg også valgt at placere Tromsø, som jeg generelt ikke har stor tiltro til. De sluttede sæsonen fælt af med seks nederlag i deres sidste otte kampe.

Fantasy på norsk

Premier League har det stadig. NFL har det stadig. Superligaen har det stadig ikke. Men man kan stadig i Eliteserien lave sig eget Fantasy-hold.  Det er som sædvanligt gratis at deltage. Spillet minder lidt om de manager-spil, man har på holdet.dk*, men med nogle væsentlige ændringer. Du har 100 mio. til at vælge 15 spillere, og så gælder det om at vælge den bedste startellever til hver runde. I finder spillet her: Eliteserien Fantasy 2019. Jeg har selvfølgelig allerede lavet en liga til BetXpert som har koden: 2516-841. Opret dig endelig og tilmeld dig ligaen. Det blir kjempe gøy!

Mine første sæsoner som ekspert

I 2017 startede jeg utroligt dårligt. To af de første otte tips var korrekte. Det endte dog lidt hæderligt, og med de sidste syv tips korrekte endte jeg på 22/41 tips. 101% var tilbagebetalingen med en gennemsnitlig betvalue på 105,47.

I 2018 startede jeg faktisk lige så dårligt. Kun ét af de første seks tips ramte jeg rigtig. Igen sluttede jeg dog sæsonen stærkt af og fik de sidste seks tips, korrekte og derfor endte jeg med 12/28 tips. Det endte med 88 procent i  tilbagebetaling og en gennemsnitlig betvalue på 106,50.

Selvfølgelig kunne det have været langt bedre, end de 34/69 jeg er på nu, men som sæsonerne har gået, kan jeg vel ikke være andet end tilfreds. Totalt set er jeg på en tilbagebetaling på 96%. Jeg håber dog, at jeg endeligt knækker koden til Eliteserien.