Den norske Eliteserien sparkes i gang på årets morsomste dag, når Kristiansund på hjemmebane tager imod titeludfordrerne fra Molde den 1. april. Læs den norskbosatte dansker Peter Noe Byskovs optakt til Eliteserien 2017. 

Nicklas Bendtner er kommet fra Nottingham Forest i England, hvor han havde begrænset succes, til mesterholdet Rosenborg. Det har skabt overskrifter i både danske og norske medier. Det bliver interessant at følge, om tilgangen af den danske angriber kan øge interesseren for norsk fodbold, eller om interessen bliver cirka lige så stor, som da rettighederne til russisk fodbold blev en del af den danske TV-hverdag på grund af Michael Laudrups trænerskifte til Spartak Moskva. 

Den norske sæson starter faktisk allerede onsdag den 29. marts, hvor UNICEFs Mesterfinale spilles på Brann Stadion. Kampen er mellem vinderen af pokalturneringen og ligaen sidste år, men da Rosenborg vandt begge pokaler spiller de mod nr. 2, Brann.

Nicklas Bendtner i Rosenborg

Efter tilgangen af Nicklas Bendtner til Rosenborg har Norge fået en utrolig stor profil til Eliteserien. Ifølge flere norske medier er dette en af de største signings nogensinde, så mon ikke, at det får sig noget ekstra opmærksomhed. Selv i Eliteseriens eget officielle managerspil er Bendtner den dyreste, så forventningerne er høje.

Rosenborgs tidligere angriber, Christian Gytkjær, scorede sidste sæson 19 mål og var overlegen topscorer i Tippeligaen, som var ligaens navn sidste år. Alle hans mål blev scoret indenfor ca. 11 meter og enkelte på straffe, så Bendtner burde få en god mulighed for at overtage Gytkjærs plads og blive topscorer for Rosenborg.

Læs Estadisticas' tip på, at Bendtner bliver topscorer i Eliteserien.

Læs også Estadisticas' tip på, at Bendtner scorer et hattrick i løbet af sæsonen.

Angrebsprofiler

Men er Bendtner så skarp nok til at blive topscorer for hele ligaen? Han er i hvert fald blandt bookmakernes favorit til at have scoret flest mål, når sæsonens sidste kamp er færdigspillet. Her tager vi et kig på, hvem der ellers er med i kampen om at blive topscorer i Eliteserien:

Marcus Pedersen (Strømsgodset): Efter overgangen fra Brann har han scoret 19 mål i 29 ligakampe over de sidste par sæsoner. I samme angreb har vi sidste års OBOS-liga topscorer Pontus Engblom, som nettede hele 26 gange for ligaens nr. 4.

Mostafa Abdellaoue (Aalesund): Efter lidt op- og nedture hos OB og FCK har han endelig fundet sin rette plads i angrebet hos Aalesund. Endte som nr. 2 på topscorerlisten i forrige sæson med 13 mål.

Sigurðarson (Molde): angriberen med fortid i blandt andet Wolverhampton og FCK kan blive en outsider til titlen, hvis han kan holde sig skadesfri.

Daouda Bamba (Kristiansund): Nr. 2 på topscorerlisten i OBOS-ligaen i sidste sæson med 20 kasser. Skal nu dele angrebet med Benjamin Stokke, som var topscorer for Levanger (også OBOS) med 14 mål. Det er et yderst interessant angreb, som oprykkerholdet Kristiansund har.

Torbjørn Agdestein (Odd): Topscoreren fra Haugesund i sidste sæson spiller nu for et, på papiret, bedre hold. I samme angreb har vi den evigt farlige canadier Olivier Occéan. Med sine 35 år er han dog ved at være i sin karrieres efterår.

Mohammed Abdellaoue (Vålerenga): Storebror til Mos. Scorede 7 mål i 19 kampe i sidste sæson, og han kan ved en fuld sæson få mange flere træffere.

Danskere i Eliteserien 2017

Lad os også tage et kig på danskerne, som er bosat rundt omkring i de norske fjelde:

Aalesund: Mikkel Kirkeskov (forsvar) – spillede 29 af 30 kampe sidste sæson og scorede 2 mål.

Haugesund: Frederik Gytkjær (midtbane) – nytilkommer og bror til Christian Gytkjær, som også startede sin norske fodboldkarriere med fast kontrakt hos Haugesund (havde et enkelt lejeophold hos Sandnes først), før han gik videre til Rosenborg og blev topscorer i sidste sæson med 19 mål, hvilket medførte et vinterskifte til 1860 München.

Molde: Christoffer Remmer (forsvar) – tidligere FCK’er, som nok får mere spilletid her i Norge.

Rosenborg: Udover Nicklas Bendtner har vi bl.a. Mike Jensen. Kaptajnen fra Trondheim har i de sidste 3 sæsoner haft sidste eller næstsidste fod på bolden 39 gange fordelt på 20 mål og 19 assist. Han blev årets spiller i Tippeligaen 2016. Sidste dansker i Rosenborg er Jacob Rasmussen, som efter ophold i både Schalke 04 og St. Pauli skiftede til Trondheim i januar.

Sarpsborg 08: Andreas Albech (forsvar) er nytilkommer fra islandsk fodbold. Før det spillede han dansk 1.division i Skive. Matti Lund Nielsen har midtbanen, hvor han spiller bag Patrick Mortensen. Patrick Mortensen er nok mest kendt for at være topscorer for Lyngby i 1.divison med 23 mål i sæsonen 2013/14.

Sogndal: Magnus Pedersen (forsvar) – fik enkelte kampe sidste år, men er kun 20 år. I angrebet har de en 19-årig ved navn Kasper Nissen, som er relativt ukendt.

Stabæk: Tonny Brochmann (midtbane) – var én af de bærende kræfter for Jerv i sidste sæson og var utroligt tæt på at sikre dem oprykning i playoff-kampene mod netop Stabæk. Får nu spilletid i Eliteserien igen efter at have spillet for Sogndal tidligere i karrieren.

Viking: Ligesom Sarpsborg og Rosenborg har Viking også tre danskere. I forsvaret har vi Claes Phillip Kronberg, der har været årets spiller i Sarpsborg to år i træk, før han skiftede til Viking. Steffen Ernemann på midtbanen lavede årets mål i Tippeligaen 2013 og er faktisk også kommet fra Sarpsborg, hvor han havde en utrolig vigtig rolle – både på og udenfor banen. Denne rolle tager han videre til Viking. Sidste dansker i Eliteserien er Patrick Pedersen, der er tidligere angriber i Vendsyssel og Reykjavik.

Den samlede værdi af alle spillere i ligaen er på 115,58 mio. euro (ifølge Transfermarkt.com), og Lionel Messis værdi er vurderet til 120 mio. euro. Omskrevet til danske kroner er Messi ca. 32,9 mio. kroner mere værd end alle spillere i den norske liga.

Eliteserien 2017 odds

Odds på vinderen af Tippeligaen 2017

Bedste odds Bookmaker
Rosenborg 1,50
Danske Spil
Odd 10,00 Danske Spil
Molde 13,00
Unibet
Strømgodset 17,00
Bet365
Brann 20,00
NordicBet
Vålerenga 41,00 Bet365
Viking 36,00 Unibet
Haugesund 100,00 NordicBet
Sarpsborg 76,00 Unibet
Lillestrøm 121,00 Unibet
Ålesund 151,00 Bet365
Tromsø 200,00 Danske Spil
Sogndal 200,00 NordicBet
Stabæk 200,00 Danske Spil
Kristiansund 350,00 NordicBet
Sandefjord 500,00 NordicBet

Favoritterne

Rosenborg

De forsvarende mestre er klare favoritter til at vinde ligaen på alle bettingsites. Sidste år slog de alle rekorder og vandt ligaen allerede i september – med 6 runder igen. Rosenborg har fans over hele Norge, og de vil have god opbakning i hele landet. Men de skal ud og spille 30 "finaler" mod hold, som alle vil stoppe dem, før de kan være sikre på mesterskabet igen i år. De både starter og slutter sæsonen mod Odd, som vil være en rival til titelkampen, så der er lagt op til en gyser-afslutning.

Værdi i Rosenborg til ikke at vinde mesterskabet?

Rosenborg giver odds 2,40 hos Danske Spil* for ikke at vinde mesterskabet. Vi kommer nok ikke udenom, at Rosenborg er klare favoritter til at vinde Tippeligaen 2017, men er de virkelig større favoritter end 55 procent? Hvis bare et enkelt af de andre 15 hold overrasker i sæsonen, er det overhovedet ikke usandsynligt, at Rosenborg ikke vinder mesterskabet. 

Odd

Set tilbage på de sidste 10 år er deres bedste placering 3. pladsen fra sidste år og fra 2014. Odds træner, Dag-Eilev Fagermo, er god til at lægge pres på modstanderne, og det kan blandt andet ses i begge deres sejre over Rosenborg i sidste sæson. Nogle vil nok argumentere for, at Rosenborg allerede havde vundet mesterskabet i andet opgør mellem holdene, men træner Kåre Ingebrigtsen havde udtalt på forhånd, at de gik efter pointrekorden i Trondheim. I tillæg kan nævnes den vilde kamp mod Dortmund i august 2015, hvor Odd overraskede alt og alle og var foran 3-0 efter 22 minutter. De tabte dog 3-4. I returopgøret tabte de 7-2, og derfor var det samlede tab på 11-5.

Af interessante tilgange kan nævnes Haugesunds topscorer Torbjørn Agdestein samt den tidligere FCK- og Esbjerg-spiller Pape Paté Diouf. Selv om de har sagt farvel til Bentley i angrebet, er de ikke blevet mindre farlige. På midtbanen har de årets Tippeliga-spiller fra 2014 i Jone Samuelsen. Han spillede dog kun halvdelen af deres kampe i forrige sæson. På målmandsposten kan nævnes den kun 21-årige Sondre Løvseth Rossbach, som har spillet samtlige minutter de sidste to sæsoner.

Molde

Guldvinderne fra 2011, 2012 og 2014 med Ole Gunnar Solskjær i spidsen er klar til at kæmpe om guldet igen. En af deres centrale spillere, Vegard Forren, valgte at forlade Molde efter jul og var senere tæt på at smutte til Rosenborg, men valgte i sidste ende at tage til England og Brighton & Hove Albion. En særdeles spændende spiller har de i Sander Svendsen. Han har spillet hele sin karriere hos Molde. Det lyder af meget, men han fik debut for knap 4 år siden, og i dag er han kun 19. Hvis han får nok med spilletid, så er spørgsmålet om han er i Norge, når sommerferien er ovre.

Molde vinder Eliteserien 2017 til odds 13,00 hos Unibet*

Jeg vurderer Moldes chancer til at være 8-10 procent for, at de vinder Eliteserien. De har et godt hold og umiddelbart kan de spille lige op med alle. De har god erfaring i toppen, og de har trods alt fået tre guldmedaljer de sidste seks år.  

Strømsgodset

De vandt ligaen i 2013 og blev nummer 2 i 2012 og 2015. De har udlånt eller solgt de fleste af deres afgange til OBOS-ligaen. Af tilgange har de hentet Stian Ringstad tilbage fra Braga, som kun havde sin fodboldfortid i Lillestrøm ellers.

Den mest interessante spiller, de har hentet, er svenskeren Pontus Engblom. Han spillede sidste sæson for OBOS-ligaens nr. 4, men scorede hele 26 mål og var klar nr. 1 på topscorerlisten. I sæsonen før havde han 17 mål og var også (delt) nr. 1. I angrebet skal han spille sammen med Marcus Pedersen. De sidste 2 sæsoner har han scoret 19 mål i 29 kampe.

Som en tilføjelse kan man håbe at dansk-libaneseren Bassel Jradi gør en god figur, for han står stadig i valget om at spille for Danmark eller Libanon.

Brann 

Min yndlingsklub. I slutningen af 2013 ansatte de svenske Rikard Norling, som gik ud og sagde, at de skulle kæmpe med om guldet. Det endte ikke helt, som Norling ville det, og ca. et år senere var nedrykning en realitet. Efter en halv sæson i OBOS-ligaen lå Brann i midten af tabellen, og Norling måtte fyres.

Erstatningen blev Lars Arne Nilsen, som virkelig fik vendt bøtten. Fra midten af OBOS endte Brann pludselig på en direkte oprykningsplads, og sidste år overraskede de hele fodbold-Norge og tog sølv i Tippeligaen. Lars Arne Nilsen fik titlen som årets træner for præstationen. Brann stod for et helt unikt sammenhold.

En af mine favoritspillere (og Brann-yndlinge), Erik Huseklepp, ville gerne være blevet i klubben, men klubben ville ikke det samme, så i vinters skiftede han til rivalerne fra Haugesund. Den centrale forsvarsspiller Vadim Demidov ville også videre og er nu i Minnesota Utd.

Ellers har de hentet Vito Wormgoor, forsvarsspiller fra Aalesund, og han er gået direkte ind og har taget anførerbindet. Han har knap 200 kampe i Æresdivisionen. Peter Orry Larsen er også nytilkommer fra Aalesund og skal kæmpe om en plads på en yderst stærk midtbane.

Angrebet i Brann er ikke det stærkeste, men hvis Torgeir Børven kan finde et ekstra gear, så kan angrebet med Jakob Orlov, Steffen Lie Skålevik og Børven godt blive en farlig cocktail.

Bud på slutstilling

Skulle jeg komme med et frækt bud på en vinder af Eliteserien 2017, så tager jeg chancen og satser på, at Rosenborg ikke vinder ligaen. Jeg tror, at Molde kan overraske og vinde mesterskabet, og det giver odds 13,00 hos Unibet*.

Nedenunder er mit bud på, hvordan Eliteserien ender, når alle runder er færdigspillet til november. Det gør ondt i mit Brann-hjerte at komme med dette bud, men jeg skal jo være realistisk. Jeg håber dog, at jeg tager fejl. Buddet giver rig anledning til diskussion. Og man kan jo retorisk spørge, om jeg har fået lidt for meget norsk fjeldluft?

 1. Molde
 2. Rosenborg
 3. Odd
 4. Strømsgodset
 5. Brann
 6. Sarpsborg 08
 7. Aalesund
 8. Vålerenga
 9. Kristiansund
 10. Viking
 11. Haugesund
 12. Lillestrøm
 13. Tromsø
 14. Stabæk
 15. Sogndal
 16. Sandefjord