I dag er det Danmarks Idrætsforbund, som efterforsker matchfixingsager. DBU og Anti Doping Danmark vil have uafhængig efterforskningsenhed.

I slutningen af juni afholdt Danmarks Idrætsforbund (DIF) årsmøde i Idrættens Hus i Brøndby. Her blev der vedtaget hårdere straffer for matchfixing. Du slipper nu ikke med under to års fængsel, hvis du bliver kendt skyldig i at have udøvet matchfixing. 

Ved årsmødet gav Dansk Boldspil-Union (DBU) udtryk for, at man kunne stramme tøjlerne endnu mere, og nu melder de sig igen. Denne gang sammen med Anti Doping Danmark (ADD).

Efterlyser uafhængig efterforskningsenhed

I dag er det Danmarks Idrætsforbund, som står for at efterforske matchfixingsager. DBU og ADD ønsker, at man i stedet giver opgaven til et uafhængigt organ. Det skriver EB.dk via ritzau

Jesper Møller, formand i DBU, siger:

”Vi mener, at der skal findes en særlig domstol i landet, og at man er nødt til at lave en særlig efterforskningsenhed i Danmark, der kan tage sig af det.”

Michael Ask, formand for Anti Doping Danmark, mener ikke, at idrætten har kompetencerne til at undersøge sig selv.

”Det er ikke så smart, at den opgave ligger hos DIF, som ikke har kompetencerne. DIF kan beskyldes for en interessekonflikt, fordi man typisk skal undersøge noget, der er foregået i eget regi.”

Michael Ask foreslår, at ADD i stedet kan påtage sig ansvaret og begrunder det blandt andet med, at ADD ”har erfaring i efterforskning af andre integritetsbrud som doping i idrætten”. 

DIF vil beholde opgaven

DBU og ADD får opbakning af Jens Sejer Andersen, international direktør for organisationen Play the Game, som kæmper for gennemsigtighed i sport. Han påpeger blandt andet, at det er en stor opgave at efterforske denne slags sager, og at det kræver, at man har et beredskab, der kan gå i gang med det samme, når en sag opstår. 

Morten Mølholm, direktør i DIF, er dog ikke villig til at give faklen videre. 

”Efterforskningen skal ligge hos os, fordi idrætten skal være i stand til at tage hånd om de her ting selv.”

”Vi har et samarbejde med Anti Doping Danmark og hjælpes ad ressourcemæssigt. Men fuldstændigt at give efterforskningen fra os i DIF-regi ser jeg ingen grund til,” siger DIF-direktøren.

Morten Mølholm erkender dog, at DIF ikke kan klare opgaverne alene, og at man er nødt til at få hjælp fra politiet, spilleselskaberne og politikerne.