Fem klubber fra den næstbedste liga i Armenien er blevet kendt skyldige i matchfixing og er nu smidt ud af rækken.

Hvis man følger flittigt med i den næstbedste armenske fodboldliga, vil man vide, at der i denne sæson har været en del store sejre. Endda meget store sejre. 

Antallet af kampe med cifre som 12-0, 9-2, 0-6, 1-8, 8-2 med flere var blevet så mange og iøjnefaldende, at man fra det armenske fodboldforbund (FFA) havde undersøgt sagen samt fået ”utvetydige beviser fra internationale organisationer og organer, som bekæmper regelbrud,” lyder det ifølge EB.dk og Reuters fra forbundets præsident, Armen Melikbekijan. 

Det har nu resulteret i, at de fem klubber Lokomotiv Yerevan, FC Yerevan, Aragats, Torpedo Yerevan og Masis er blevet smidt ud af den næstbedste række på grund af matchfixing. 

Præsidenten for det armenske fodboldforbund tiltrådte i december 2019 med et løfte om at komme netop matchfixing til livs. 

Matchfixing i de næstbedste rækker

Det er måske ikke så overraskende, at denne sag drejer sig om matchfixing fra den næstbedste række i Armenien. Ifølge en undersøgelse fra Sport Integrity Services foregår 40 procent af al matchfixing angiveligt i de næstbedste rækker. Det skrev SBC News tilbage i juni.  

Konsulentvirksomheden havde i undersøgelsen fundet 1.700 kampe i perioden 2017-2019 for værende mistænkelige. Heraf var 628 kampe, cirka 40 procent, fra de næstbedste fodboldligaer. De bedste ligaer tegnede sig for 377 kampe, mens de tredjebedste ligaer og derunder stod for 298 kampe. Tallet for ungdomskampe var 149 kampe. 

Man fandt desuden, at når matchfixere spiller på deres kampe via livevæddemål, gør de det ofte indenfor de første 15 minutter af kampen.