Du kan her læse håndboldeksperten Roman Empires optakt og spilforslag til semifinale mellem Danmark og Tyskland. Der er kampstart fredag aften kl. 20.30 og du kan se de bedste odds på håndboldbraget.

Landstræner Nikolaj Jacobsen og håndboldherrerne står over for værtsnationen Tyskland i fredagens semifinale ved EM i herrehåndbold 2024 slutrunden.

Forhåndsfavoritterne Danmark og værtsnationen Tyskland tørner sammen i den sene semifinale. Begge var på forhånd spået, at de ville nå langt og har indfriet forventningerne.

Der kom lidt malurt i bægeret for danskerne med nederlaget til Slovenien i den sidste og betydningsløse mellemrunde-kamp mod Slovenien. Danmarks første nederlag i en slutrunde i næsten to år.

Tyskland rendte også ind i et nederlag i deres sidste kamp i mellemrunden, da Kroatien snuppede en sejr på 30 - 24 over værtsnationen, der dog allerede før kampen havde sikret sig pladsen i semifinalen.

Danmark jagter finalepladsen

Danmark er storfavoritter til at snuppe sejren mod de tyske værter. Kampen fløjtes i gang fredag klokken 20.30. Du kan se semifinalen direkte på TV 2 og TV 2 Play.

Tyskland - Danmark

Se mere om kampen i vores MatchCenter.

Tyskland kan se frem til massiv opbakning fra fansene

De danske håndboldherrer skal forbedre sig på en vild stemning med omkring 20.000 håndboldfans i Lanxess Arena i Køln. Tyskerne skal forsøge at udnytte hjemmebanefordelen til at tage sejren mod det stjernebesatte danske landshold.

- Det er nødt til at være vores fordel. Vi er underdogs, vi har brug for tilskuerne, og at de skubber os. Vi kender alle de danske spillere. De er verdens bedste og har bevist det i mange år nu, så vi har brug for en perfekt dag, hvor tilskuerne gør det til en særlig dag.

Tysklands Juri Knorr håber på støtte fra de tyske fans.  ​

Arenaen i Køln bliver også kaldt ’The Handball Cathedral’ og har siden 2010 årligt huset det spektakulære Final Four-stævne i herrernes Champions League.

Med årene er der også skabt ’The curse of Lanxess Arena’ efter et utal sensationelle resultater og ditto dramaer, der har udspillet sig i Lanxess Arena.

Danmark kommer toptunet ind til semifinalen

Danmark har gradvist spillet sig op gennem slutrunden. Efter en noget tøvende start og lidt slinger i valsen indledningsvist mod Tjekkiet har Danmark fundet melodien.

I kampen mod Tjekkiet lykkedes det de undertippede tjekker at tage farten ud af det danske angrebsspil ved at dække ultraoffensivt på Mathias Gidsel og Simon Pytlick. Nok en gang demonstrerede Danmark dog en evne til at grave dybt i værktøjskassen og finde løsninger på udfordringerne.

Siden fulgte meget overlegne sejre mod Grækenland, Portugal og Holland. Mellemrunde-kampen mod Sverige blev lige så tæt, som man kunne frygte – og hvor Danmark først efter et langt VAR-drama lige akkurat trak det længste strå.

Nordmændene bød ikke på mange udfordringer, mens træner Nikolaj Jacobsen valgte at lade både Magnus Saugstrup, Mathias Gidsel og Simon Pytlick sidde over mod Slovenien – givetvis de tre vigtigste spillere på holdet.

Mens det har været både nødvendigt og tiltrængt med hvil til stjernerne må det alligevel bekymre landstræneren, at reserverne i den grad ikke magtede at løfte opgaven mod et ellers temmelig svækket Slovenien.

Danmark har for vane at spille utrolig smalt og trække store veksler på stjernerne, men man kan aldrig gardere sig mod uheld og lige nu virker Danmark mere sårbare på bredden end først antaget.

Mathias Gidsel har igen været den toneangivende spiller i den danske offensiv. Han skaber konsekvent et overtal i banen, som giver angrebet gode arbejdsbetingelser. Danmark har spillet meget over midten med stor aktivering af stregspillerne, men samtidig har det i større grad gjort de ellers normalt træfsikre fløjspillere mere arbejdsløse i 6 mod 6-spillet.

Mikkel Hansen har været den altoverskyggende spiller på landsholdet igennem mange år, men med først Mathias Gidsel og siden Simon Pytlicks kvantespring har han fået en mere perifær rolle.

Således har man mest benyttet sig af Mikkel Hansen, når vurderingsspillet har været prioriteret, mens Rasmus Lauge har ført dirigentstokken, når der været bud efter mand-mand spillet og man har ønsket at presse modstandernes forsvar fladt, så Mathias Gidsel og Simon Pytlick kan få mere rum at boltre sig på.

I defensiven har meget været bundet op på Magnus Saugstrup, der har udviklet til sig en verdensklasse stregspiller i begge ender. Utrættelig spiller han fuldtid med nøgleaktioner en masse i begge ender af banen.

En åbenbaring for Danmark under denne slutrunde har været målvogter Emil Nielsen, der har fortsat de gode takter fra klubholdet og lukket helt af. Niklas Landin er givetvis stadig førstevalget især i de afgørende kampe, men der er næppe lige så lang snor og tillid som tidligere, og det skaber tryghed at have en storspillende Emil Nielsen til at tage over.

Ser man bort fra blamagen i den resultatmæssigt ligegyldige kamp mod Slovenien går Danmark toptunet ind til semifinalerne med alle.

Tyskland satser på ´Big Bad Wolff´

Tysklands vej til semifinalen har ikke været så ligetil som Danmarks. Ganske vist var hverken Schweiz eller Nordmakedonien nogen alvorlig hurdle for værterne, mens der mødte tyskerne et reality check mod Frankrigs ’Les Experts’.

De var alvorligt på hælene mod Island, som med rette kunne føle sig bortdømt i den afgørende fase, mens Tyskland mirakuløst reddede sig uafgjort mod Østrig med et vildt comeback efter Østrig ellers førte med fem mål undervejs i anden halvleg.

Med ryggen mod muren rejste tyskerne sig mod Ungarn – og da resultaterne forinden flaskede sig var semifinale-billetten allerede sikret inden den afgørende kamp mod Kroatien, som de endte mod at tabe mod en storspillende Kuzmanovic i det kroatiske mål.

Tyskland har arbejdet på et generationsskifte frem mod dette mesterskab. Med en gennemsnitsalder på bare 26 år har det været imødekommet med spænding om dette unge tyske landshold ville få vinger af hjemmebanen eller bukke under for det store pres.

Indtil videre har holdet i den grad bestået og indfriet forventninger med en plads i semifinalen. Holdet føres an af Juri Knorr og Julian Köster, som begge blot er 23 år.

Knorr med 43 mål og 25 assists, mens Köster følger trop med 26 mål og 24 assists i syv kampe. Julian Köster har ligeledes en meget central rolle i den tyske defensiv, hvor han dækker i midterblokken.

På stregen huserer de brølstørke og kompaktbyggede Johannes Golla og Jannik Kohlbacher. Mens Danmark i høj grad baserer spillet på fart og mand-mand dueller, der skal skabe overtal – excellerer tyskerne mere i vurderingsspillet ført an af Juri Knorr med dirigentstokken og med de voluminøse stregspillere til at dele banen op.

I målet har Tyskland rutinerede Andreas Wolff med kælenavnet ’Big Bad Wolff’. På sine bedste dage er han modbydelig og det har han allerede vist prøver på flere gange under denne slutrunde. Andreas Wolff havde en meget stor aktie i tyskernes overraskende EM-guld i 2016, og endnu en gang er tyskernes skæbne lagt i hænderne på ankermanden.

Tysklands mulighed for at vinde over Danmark er forsvindende lille, hvis ikke Andreas Wolff disker op med storspillet.

Begge hold har under slutrunden været forskånet for skader. Hos Danmark døjer Rasmus Lauge med en hælspore, mens Tysklands foretrukne højrefløj Timo Kastening sidst sad over med sygdom, men det forventes, at begge hold kan stille i absolut stærkeste opstilling til dette brag af en semifinale.

Spiller for spiller er Danmark et væsentligt bedre hold end Tyskland. Ingen af holdene er for alvor lykkedes med at få bredden i spil, men Danmark har mere at skyde med fra bænken, hvis det bliver nødvendigt.

Danmark er ligeledes langt foran både på erfaring, taktiske greb og dybden i værktøjskassen. Danmark har fordel af en ekstra hviledag, som dog også har været rejsedag, mens Tyskland har spillet hele deres mellemrunde i Lanxess Arena i Køln. Tyskerne har et fantastisk hjemmepublikum på over 20.000 tilskuere i ryggen og decibelniveauet kan blive øredøvende, men meget skal gå op i en højere enhed og Danmark underpræstere, hvis tyskerne skal trække sig sejrrigt ud efter 60 minutter.

Men intet er sikkert i Lanxess Arena.

Danske Spil* Bookmakere: Guld til Danmark vil give oddserne en million kr.

Der er en hårfin grænse mellem selvsikkerhed og arrogance. Og lige nu har Danske Spil* rigeligt med selvsikkerhed på vegne af det danske håndboldlandshold ved EM i Tyskland.

”Vi forventer, at Danmark vinder EM-guld, og vi forventer, at vi kommer til at udbetale omkring en million kroner, når finalen er spillet færdig på søndag,” siger Mads Mortensen, der er oddssætter og håndboldekspert hos Danske Spil*.

Han medgiver, at det godt kan virke en kende arrogant at snakke om dansk guld, når der nu både mangler en semifinale og en finale, men det er nu engang sådan landet ligger.

”Det er ikke fordi, vi er arrogante. Det danske landshold er simpelthen bare i en klasse for sig ved dette EM. Og det kan blive mere og mere udpræget mod slutningen af turneringen, hvor skader og træthed begynder at spille mere ind: Der er det en kæmpe fordel at have så bred en trup, som Danmark har. Og bare for en god ordens skyld, før aftenens semifinale: Vi er ret sikre på, at Danmarks brede trup til enhver tid trumfer Tysklands hjemmebanefordel,” siger Mads Mortensen, som ikke ligger søvnløs oven på Danmarks nederlag til Slovenien i den seneste kamp.

”Nej, det var en gratis kamp, hvor resultatet ikke betød det store. Der var plads til at spare på kræfterne, og lur mig om ikke det var gået anderledes, hvis Danmark havde haft brug for et resultat,” siger Mads Mortensen.

Hent et freebet på 50 kr. hos Cashpoint*

Du kan få et freebet på 50 kroner hos Cashpoint* ved først at placere et væddemål på 50 kroner på EM i håndbold. Se mere om Cashpoints kampagnetilbud her.

Ofte stillede spørgsmål om Danmark - Tyskland

Hvornår spiller Danmark mod Tyskland ved EM i herrehåndbold?

Danmark spiller mod Tyskland i EM i herrehåndbold semifinalen fredag den 26. januar kl. 20.30.

Hvor afvikles semifinalen mellem Danmark og Tyskland?

Semifinalen spilles i Lanxess Arena i Köln.