18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Paris-Roubaix 2019 - optakt: Odds, tips, spilforslag

Tags: Optakter, Cykling
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+

Paris-Roubaix 2019
14. april

Navigation:
Odds & Tips
Favoritter
Rute

2018:
1 Peter Sagan
2 Silvan Diller
3 Niki Terpstra 

Brostenssæsonen kulminerer for alvor nu. Paris-Roubaix er klassikernes moder, og BetXperts faste cykelekspert, Jesper Carstens, guider dig igennem den franske klassiker i denne optakt.

Paris-Roubaix er kulminationen på brostenssæsonen. Det er ikke det sidste brostensløb, for der er både løb på den franske og belgiske scene, hvor brosten er involveret. Men det er det sidste af de store i år. Det sættes et punktum, terrænet skiftes ud, og brostensspecialisterne sætter sig nye mål.

Først skal Paris-Roubaix 2019 altså lige overstås, og det er ingen smal sag. Med sine 250 kilometer og mere end 50 kilometer brosten er det et af årets hårdeste løb. Man kan ikke vinde løbet uden at være i topform. Brostenene blotter dig, hvis du er svag.

For et år siden tog Peter Sagan endelig sin helt store triumf i løbet. Med 50 kilometer til mål stak han afsted, da konkurrenterne et øjeblik var uopmærksomme. Han fangede morgenudbruddet, og her havde Silvan Dillier evnerne til at hænge på verdensmesteren. Schweizeren bidrog også i føringsarbejdet og kunne slutte løbet med en flot andenplads. Han var løbets store historie.

Sådan er det fra tid til anden. Paris-Roubaix er mere end bare et cykelløb. Tænk blot på alle de fantastiske historier, vi har fået i nyere tid. Som eksempelvis i 2016, hvor Mathew Hayman, der var få dage fra at blive 38 år, overlistede selveste Tom Boonen i spurten. Eller hvad med i 2011, hvor Johan Vansummeren kom alle favoritterne i forkøbet, mens Lars Bak tog femtepladsen.

Jep, store historier er der mange af. Forhåbentlig kan vi tilføje endnu en til samlingen efter Paris-Roubaix 2019.

Og jeg tror, at en outsider har ganske pæne chancer for at levere en overraskelse. I Flandern Rundt kunne ingen af topfavoritterne gøre forskellen, og da Alberto Bettiol samtidig havde en fremragende dag, tog han en flot triumf. Det understreger, at der ikke er ét dominerende hold eller én dominerende rytter - og det åbner alt andet lige for outsiderne. Spørgsmålet er bare, hvilke outsidere der profiterer af det.

Paris-Roubaix 2019 Odds & Tips

Hold øje med cykeltips fra Jesper Carstens.

Vinderodds til Paris-Roubaix 2019

Bedste odds Bookmaker
Peter Sagan 4,00
888sport
John Degenkolb 12,00
Bet365
Greg van Avermaet 12,00
Alexander Kristoff 12,00
Yves Lampaert 16,00
Wout van Aert 16,00
Oliver Naesen 16,00
Zdenek Stybar 18,00
Luke Rowe 22,00
Nils Politt 29,00
888sport
... ...
...
Kasper Asgren 34,00 Bet365
Mads Pedersen 67,00 888sport
Magnus Cort 151,00 Bet365

Paris-Roubaix odds er senest opdateret: 19. januar, 12:00

Favoritterne til Paris-Roubaix

Det er ingen nem opgave at finde en favorit til Paris-Roubaix. Der er simpelthen ingen ryttere, der for alvor har markeret sig i denne forårssæson. Derfor må jeg i gang med en ret bred favoritgruppe. 

Peter Sagan, Bora-hansgrohe

Chancevurdering: 12 %

På papiret - og hos bookmakerne - er der ingen tvivl: Peter Sagan er favoritten. Han mestrer alt i det her løb, og han er stærk. Han så også ok ud i Flandern Rundt, men jeg hæfter mig alligevel ved, at han havde sine udfordringer på stigningerne. Det er typisk en indikator for, at formen måske ikke helt er så god, som man håber.

I al fald for en rytter som Peter Sagan. I topform havde det været ham, der legede med rivalerne op ad Oude Kwaremont. I stedet blev han overhalet af de fleste og endte bagerst i favoritgruppen over bakken. 

Når det så er sagt: Han så ganske god ud på flad vej, og det er slet ikke utænkeligt, at Paris-Roubaix simpelthen bare passer ham bedre i år. Det kan for eksempel handle om et par kilo for meget - men umiddelbart virker det i højere grad til at handle om, at han simpelthen bare er på 90-95 % frem for 100 %.

Peter Sagan vandt løbet for et år siden, men han får svært ved at gøre det igen. Jeg kaster markant færre procenter efter ham, end oddsene angiver. 

John Degenkolb, Trek-Segafredo

Chancevurdering: 8 %

På sine bedste dage var John Degenkolb fuldstændig umulig at sætte på pavéerne. Han var en traktor, der pløjede over brostenene, og da han samtidig havde én af de bedste spurter, var han skræddersyet til Paris-Roubaix. Han nåede da også at vinde en udgave, indtil et forfærdeligt træningsuheld satte ham ud af spillet i noget tid.

Degenkolb er på vej tilbage. Han er der ikke helt endnu, og sandsynligvis når han aldrig sit tidligere niveau, men mindre kan også gøre det. Han har haft sine problemer på de belgiske hellinger, men det er ikke noget nyt - det har altid været hans udfordring. Til gengæld så han glimrende ud i Milano-San Remo, indtil mekanikbøvl satte ham ud af billedet, og han er altid en af de hurtigste efter 250 kilometer.

Med andre ord: Degenkolb bliver meget svær at slå, hvis han kommer ind på Velodromen i den forreste gruppe. Og det tænker jeg faktisk, der er ganske pæne chancer for. Formen virker til at være der.

Først og fremmest er Degenkolb bare dygtig, men derudover er der også hele det taktiske spil. Flandern Rundt viste, at favoritterne har meget svært ved at gøre forskellen. Det plejer ofte enten at betyde, at de næstbedste udnytter chancen, eller at en større gruppe skal afgøre tingene. 

Det kan dog hurtigt ende i det rene indianerløb, og her har en rytter som Degenkolb en stor ulempe. Trek-Segafredo har nemlig ikke kørt så godt som håbet, og han vil således få meget svært ved at kontrollere tingene. Her havde det gjort en verden til forskel, hvis Stuyven havde ramt sit tårnhøje niveau.

Jeg tror godt, Degenkolb kan vinde løbet - men det kræver en fabelagtig dag.

Greg van Avermaet, CCC

Chancevurdering: 7 %

Greg van Avermaet har allerede vundet løbet tidligere i karrieren, og yderligere har han opnået tre top5-placeringer. Det er ganske pænt af en rytter, der på papiret ikke passer perfekt til Paris-Roubaix.

Greg van Avermaet er en af de bedste ryttere i feltet efter en hård dag i sadlen. Han er fremragende på pavéerne, han er hurtig i en lille gruppe især efter en hård dag, og han er en fremragende væddeløber. 

Han har dog nogle ulemper. Først og fremmest har han et ret ringe hold, hvorfor det ikke er ham, der kommer til at svinge taktstokken i finalen. Han er derimod afhængig af at andre hold kører i hans tjeneste. Og så vil rigtig mange af rytterne i feltet simpelthen bare have en hurtigere afslutning, end van Avermaet vil.

Det er dog blevet til top 5-placeringer de seneste tre udgaver af løbet, så naturligvis hører Greg van Avermaet til blandt de interessante ryttere i det her felt. 

Zdenek Stybar, Deceuninck-Quick Step

Chancevurdering: 7 %

Seks gange har Zdenek Stybar kørt Paris-Roubaix. Fem gange er han endt i top10. To gange er han blevet to'er i løbet. Paris-Roubaix er bare et løb, der passer ham ufatteligt godt - også selvom det på papiret ikke burde. Han er en rytter, der som type burde være bedst i Flandern Rundt, men faktum er bare, at han som regel er meget bedre i Paris-Roubaix.

Det, tror jeg også, er tilfældet i år. Han skuffede i Flandern Rundt, hvilket skyldes sygdom på dagen. Sygdommen skulle dog ikke være alvorlig, og jeg forventer således, at han er tilbage på sit høje niveau her, og så vil han være farlig i finalen.

Quick Step stiller med et svagt hold. Ok, de har stadig Lampaert og Gilbert, hvorfor de er bedre end de fleste, men Jungels misser løbet og Gilbert har ikke just brilleret i Paris-Roubaix tidligere. Men måske kan Flandern-sensationen Kasper Asgreen levere stort i Paris-Roubaix? Det er afgjort et løb, der bør passe ham og hans motor meget bedre. Uanset hvad: Enten Lampaert eller Asgreen skal nok ramme dagen, hvis Quick Step vil have fordelen i finalen.

Men Stybar kan altså også uden at lukrere på holdets styrke. Han er en rigtig god rytter, der sagtens kan vinde i en direkte favoritduel. 

Udfordrerne

Jeg har allerede skrevet det et par gange, men jeg ser et ganske åbent løb, der sagtens kan ende med en små-overraskende sejr. Ryttere i den følgende kategori vil ikke være en overraskelse, men de er heller ikke - som jeg ser det - blandt de absolutte favoritter.

Først og fremmest er der Alexander Kristoff (UAE). Han er på papiret en fabelagtig rytter til løbet, men faktum er, at han blot har én top 10-placering i løbet. Derfor er jeg naturligvis også lidt tilbageholden med at placere ham som en favorit. Hvad er Kristoffs problem? Passer han måske slet ikke til løbet? Har det bare været ren uheld? Sandheden er nok midt imellem. Løbet er måske ikke det bedste for Kristoff med sin lange udskilning, men han har også været uheldig.

Jeg tror stadig på Kristoff. Han er åbenlyst i fremragende form, og en flad rute bør altså altid passe ham. Men historikken er ikke med ham, og jeg  tænker, at en lang, hård dag med konstant højt tempo måske umiddelbart slider mere på ham end de mange temposkift i for eksempel Flandern Rundt. 

Deceuninck-Quick Step har foruden Zdenek Stybar også Yves Lampaert, der bør passe bedre til Paris-Roubaix end Flandern Rundt. Jeg synes ikke helt, at Lampaert har taget den udvikling, som man kunne håbe på. Han har dog blot én top10-placering i løbet (og ingen i Flandern Rundt), så man skal passe på med at tro alt for voldsomt på Lampaert.

Lampaert kan ganske vist lukrere på holdstyrken, men som jeg tidligere har argumenteret, så er Quick Step jo ikke specielt meget stærkere end de øvrige hold: Gilbert har aldrig for alvor leveret i flade Paris-Roubaix, Bob Jungels springer løbet over, og Kasper Asgreen kan vel næppe holde Flandern Rundt-niveauet. De er fortsat et stærkt hold, men forskellen på de andre er ikke stor. Lampaert kan gå hele vejen, men jeg tænker, at det skal ske via et "tidligt" udspil i finalen.

Ag2r sætter deres lid til Oliver Naesen. Den forhenværende belgiske mester var blevet syg op til Flandern Rundt, men han leverede pænt nok, og jeg forventer, at han er helt klar til Paris-Roubaix. Men er det virkelig et løb, der passer ham? Tja. Det er det måske, men Oliver Naesen har også efterhånden vist, at han ikke ligefrem er den rytter, der sætter konkurrenterne.

Han er småhurtig, men ikke hurtig nok. Jeg har svært ved at se ham vinde løbet, men det er selvfølgelig ikke helt umuligt. Han skal dog ud og gribe chancen.

Cykelcross-stjernen Wout van Aert (Jumbo-Visma) har allerede bevist, at han er meget mere end bare en cykelcross-stjerne. Den forsvarende vinder af PostNord Danmark Rundt er altid med i finalerne. Han mangler endnu at få sin helt store sejr, men det virker til at være et spørgsmål om tid.

Allerede sidste år var han med i finalen. Det forventer jeg egentlig også, at han er i år. Han er simpelthen så dygtig, at jeg tvivler på, at han bliver sat på pavéerne. Han har haft et lille problem med at være udkørt i finalerne, og det kan også sagtens være hans problem i det her løb. Det er nemlig drønhårdt. Han er dog hurtig i en lille gruppe, så hvorfor skulle han ikke kunne krydse målstregen først?

Jeg har slået på tromme for Nils Politt (Katusha Alpecin) hele ugen. Tyskeren passer perfekt til det her løb, og han er i den grad en rytter, der har leveret fornemt. Han var med helt fremme i Flandern Rundt, hvilket var lidt overraskende, eftersom han er nogle kilo for tung til for alvor at være med. Derfor passer Paris-Roubaix ham bare bedst.

Det viste han også sidste år, hvor han var med langt fremme. Jeg må dog også erkende, at hans odds er banket alt for langt ned efterhånden - især for en rytter, der ikke rigtig vinder. Han er dog utvivlsomt i enestående form, og jeg vil slet ikke bliver overrasket, hvis sidste sæson syvendeplads vekslestil en podieplads. 

I samme åndedrag kan man nævne Luke Rowe (Team Sky). Han kom lidt til kort i Flandern Rundt, men Paris-Roubaix bør passe ham ganske fint. Han har været i flot form indtil videre, men mangler naturligvis slutproduktet. Team Sky råder også over Gianni Moscon og nok særlig Dylan van Baarle, hvor især sidstnævnte kan ende med at blive bedste mand.

Lotto-Soudal har et stærkt kort i form af Tiesj Benoot. Han vinder ikke særlig ofte - faktisk næsten aldrig - og han har kun kørt Paris-Roubaix to gange: I 2015 (100) og i 2016 (114). Han er langt stærkere end det, men det er hellingerne, der er hans styrke, så hvor skal han gøre forskellen i Paris-Roubaix? Han har niveauet til det, men umiddelbart tvivler jeg på ham i sidste ende.

EF Education First har været vanvittigt stærke indtil videre, og i Flandern Rundt hev de en fremragende sejr hjem til Bettiol. Italieneren stiller ikke til start i det her løb, hvilket giver chancen til andre ryttere. På papiret har de jo Sep Vanmarcke, der er holdets klare kaptajn, men han har ikke været helt på toppen. Det betyder, at de hurtigt kan komme til at satse på en vanvittigt velkørende Sebastian Langeveld, der lige akkurat sniger sig op i denne kategori. Han er et klassisk bud på en rytter, der kan stikke af lidt tidligt i den sene finale og lave overraskelsen. 

Langskud

I denne kategori kigger jeg på de ryttere, der har en lidt mindre chance for at vinde løbet. Helt umuligt er det ikke, men det skal bare gå deres vej.

Først er der sprintertyperne. Det er sjældent, at Paris-Roubaix decideret ender i en spurt, men det hænder, at sprinterne har en fremragende dag  og sidder med helt i front. Her tænker jeg primært på Arnaud Demare, Fernando Gaviria og Andre Greipel. De har alle tre en fin chance for at sidde med i favoritfeltet, men det kræver en god dag. Demare var med langt fremme for nogle år siden, men var til gengæld én af de svageste på pavéerne sidste år. Han er stærkere end det normalt. Gaviria har vist nogenlunde takter i brostenssæsonen, men han har også manglet energien i finalerne. 

Der er også Matteo Trentin (Mitchelton-Scott). Han er også hurtig, men kan til gengæld køre løbet en del mere aggressivt end de øvrige ryttere. 

Flandern Rundt-sensationen Kasper Asgreen passer egentligt meget bedre til Paris-Roubaix. Den danske rytter har en eminent motor, og hvis det, vi så i Flandern Rundt, er et udtryk for hans niveau, så er han med helt ind i finalen her. Jeg tror dog umiddelbart, at der var tale om en fremragende dag, og at han får lidt svært ved at ramme lige præcis det niveau igen.

Apropos motorer. Én af de største sidder hos Stefan Küng (FDJ). Man kan nogle steder få over odds 100 på ham og det ser jeg fidusen i, for Küng har på papiret den helt rigtige profil til det her løb. Ok, han får svært ved at afslutte det, og faktum er, at han aldrig rigtig har leveret her. Han har dog potentialet til at være med.

Såfremt benene er ok igen, så er Sep Vanmarcke afgjort en større favorit, end oddsene indikerer. Det er dog ualmindeligt svært at finde formen på blot en uge, men han var jo faktisk ikke helt ringe i Flandern Rundt. Jeg holder døren lidt på klem for Vanmarcke. 

Det samme gør jeg for Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Han er bomstærk, men det lader til, at formen er blevet mistimet en lille smule. Det er synd og skam. Formen kan nå at indfinde sig, men det virker tvivlsomt. 

Afslutningsvis er der to interessante hjælpere. Jens Keukeleire (Lotto-Soudal) har kørt rigtig stærkt hele foråret, og eftersom Tiesj Benoot ikke nødvendigvis er så vild med Paris-Roubaix, kan Keukeleire få ganske gode chancer for at levere et super resultat her. Han er tidligere blevet 6'er i løbet. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) har også leveret flot tidligere i løbet, og han kan få sin chance, mens alle kigger på Wout van Aert. 

Paris-Roubaix Ruten

Det er en ganske klassisk Paris-Roubaix-rute - naturligvis. Den ændrer man ikke alt for meget på. Den ser sådan ud:

Der er altså 29 pavéer i år. Det var der også sidste år. Hver enkelt pavé bidrager med noget, men der er nogle af dem, der er noget vigtigere end de øvrige - det er dem, arrangørerne har givet fem stjerner i sværhedsgrad:

  • 19: Trouée d'Arenberg: 2,4 kilometer lang efter 162,5 km
  • 11: Mons-en Pévèle: 3,0 kilometer lang efter 209 km
  • 4: Carrefour de l'Arbre: 2,1 kilometer lang efter 240,5 km

Frem til Arenberg-skoven plejer feltet at være nogenlunde intakt. Selvfølgelig er der nogle, der bliver smidt på de ti første pavéer, men blandt favoritterne bør alle sidde med frem til Arenberg-skoven. Her bliver tempoet skruet gevaldigt  i vejret. Herefter er der som regel to udfald: enten holdes tempoet oppe, ellers forsvinder farten lidt ud af feltet. Vurderet ud fra Flandern Rundt er det nok mest sandsynligt, at løbet går lidt i stå igen.

Det betyder, at næste nøglepunkt er Mons-en Pévèle, men faktisk er Bersée (pavé nummer 12) også ganske hård. Herfra begynder finalen senest, og den fortsætter hele vejen hen til Carrefour de l'Arbre, der er den sidste afgørende pavé. Den, der kører først over den pavé, plejer at have ganske gode chancer for at vinde løbet.

Man er dog nødt til at kigge lidt på klassikersæsonen indtil videre, og den viser os i den grad, at favoritterne er ganske jævnbyrdige. Det åbner for et meget åbent løb, der både kan blive meget passivt eller rent indianerløb. 

Paris-Roubaix 2019
14. april

Navigation:
Odds & Tips
Favoritter
Rute

2018:
1 Peter Sagan
2 Silvan Diller
3 Niki Terpstra 

Kommentarer

Feedback