18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Matchfixing i dansk fodbold

Opdateret
Peter Arnholdt Peter Arnholdt
Skribent, scout og guide. Jeg bor i Belo Horizonte og var på Mineirão d. 8. juli 2014, da tyskerne bankede brasserne med 7-1. SoMe-styrmand for BetXpert siden februar 2023 og ejer af portalen Brasserbloggen, hvorfra jeg mandsopdækker brasiliansk fodbold.
Vis mere
Vis mindre

Der er stort fokus på matchfixing i dansk fodbold efter Superliga klubben Lyngby Boldklubs testkamp mod HamKam, hvor der var mistænkeligt spilmønster og underlige dommerkendelser i slutminutterne. Men der har været en række sager om matchfixing i dansk fodbold og du kan her se en gennemgang af nogle af de største matchfixing-sager med danske klubber og spillere.

Debatten om matchfixing er dukket op igen med HamKam - Lyngby sagen.

Træningskampen mellem norske HamKam og Superliga-klubben Lyngby den 10. februar 2024 fik en noget absurd afslutning, hvor Lyngby til alles overraskelse fik tildelt hele tre straffespark i slutfasen.

HamKam har lavet en indberetning efter de bizarre dommerkendelser i skandalekampen, og der er nu startet en matchfixing-undersøgelse hos UEFA.

Det blev faktisk i alt til fire straffespark i kampen, hvor dommeren virkede meget interesseret i at kampen endte med ´Over 2,5 mål´. Så der kom tre straffespark i det sidste kvarter af kampen, og udover de mistænkelige kendelser, så blev der også placeret usædvanligt mange væddemål på ´Over´ på liveodds på kampen.

- Der var et mærkeligt og usædvanligt antal væddemål, der blev placeret på 'overs'. Det begyndte meget stærkt efter 10 minutters spil og fortsatte indtil den første scoring.

  • Ivo Romano, der er uafhængig konsulent og tidligere UEFA-konsulent til Tipsbladet.

Træningskampen blev spillet i Antalya og dommerpåsætningen skete via arrangøren af træningskampene i Tyrkiet.

Matchfixing i B.93s kampe

I februar 2023 var B.93 igennem et lignende scenarie som Lyngby Boldklub, da Østerbro-klubben var på træningslejr i Tyrkiet. Her taber B.93 med 2-5 til ukrainske PFC Lviv. Efter kampen har det ukrainske fodboldforbund lavet en anmeldelse til både FIFA og UEFA med mistanke om matchfixing.

B.93´s sportsdirektør Martin Møller Jensen udtalte til Tipsbladet:

- Der blev dømt nogle straffespark i den kamp, som jeg synes var mærkelige. De får et straffespark, hvor bolden rammer vores stopper i hovedet, og der bliver så fløjtet for, at den skulle have ramt ham på armen.

- Keeperen redder straffesparket, men så dømmer han omspark. Det er linjedommeren, der dømmer omsparket, selvom vi kunne se på video bagefter, at vores keeper ikke forlod stregen. Vi får også et straffespark i anden halvleg, som også er til den tynde side, men ellers er der ikke rigtig noget i løbet af kampen, som jeg husker som skørt.

Seneste matchfixing sag i dansk fodbold

B.93 havde tilsyneladende ikke lært noget af kampen mod PFC Lviv, så de tog på endnu en træningstur til Tyrkiet og NordicBet Liga-klubben mødte polske Miedź Legnica i februar 2024.

Her opstod der mistænkeligt spilmønster under kampen, da odds for sejr til B.93 fra det 14. til det 48. minut faldt fra odds 3,25 til odds 1,88, selv om stillingen i kampen fortsat var 0-0. Det tyder på, at der er blevet sat massive indsatser på liveodds for B.93 ville vinde kampen. 

Østerbro-klubben vandt kampen mod Miedź Legnica med 1-0 og B.93-direktør Patrick Hyldgård er ærgelig over disse matchfixing-sager og oplyser, at de nu vil overveje fremtidige træningslejre i Tyrkiet.

FC Roskilde-sagen

I maj 2019 smider FC Roskildes cheftræner Christian Lønstrup en bombe i omklædningsrummet, da han har fået oplysninger om at hans spillere er involveret i matchfixing og taber med vilje.

Lønstrup delte disse oplysninger med spillertruppen på et taktikmøde efter opgøret Næstved - FC Roskilde den 8. maj, hvor FC Roskilde tabte 1-4.

-Jeg har genset video af kampen. Det er den næstbedste række i Danmark. Der skal ikke laves de fejl, der bliver lavet, hvor spillere helt undgår at gå i tacklinger. Slet ikke, når vi spiller for overlevelse.

  • Christian Lønstrup

Den 14. maj valgte ledelsen i FC Roskilde at suspendere Christian Lønstrup.

Det kom efterfølgende frem, at der blev der spillet store summer euro på FC Roskilde skulle være bagud ved pause og tabe med mere end ét mål. TV 2 SPORT og Operation X afslørede, at der blev satset for store beløb tyske Tipico-kiosker disse to væddemål i flere spillekiosker indenfor få timer.

Den tyske spiludbyder Tipico har måtte udbetale mere end 300.000 danske kroner på de mistænkelige væddemål med handicapsejr til Næstved og halvleg/fuldtid. Det er mere end 10 gange så meget som der normalt bliver udbetalt til en normal kamp i 1. division.

I efterforskningen var der særligt fokus på 4 Roskilde-spillere, der fik endevendt deres personlige økonomi. Men i marts 2020 valgte Midt- og Vestsjællands Politi at standse efterforskningen.

”- Jeg er overbevist om, at der har foregået matchfixing i Danmark. Jeg er også overbevist om, at Roskilde-sagen har meget mere i sig end det, politiet har været i stand til at kunne finde ud af. - lektor i Sports Betting Integrity Chris Kronow Rasmussen”

Mistænkeligt gult kort til Jores Okore

Der kom stort fokus på AaBs Jores Okore, der mod OB den 18. oktober 2019 kastede sig ind i en lidt satset tackling og får et gult kort i tillægstiden. Umiddelbart ikke en opsigtsvækkende hændelse, men det førte til mistanke om matchfixing, da der var spillet usædvanligt høje beløb på, at der netop ville falde en advarsel til AaB-forsvareren i kampen.

Bet25 og Danske Spil skulle have udbetalt gevinster for et sekscifret beløb til oddsere, som havde satset på gult kort til Okore. Et langt højere beløb end man normalt oplever på disse odds på kort til spiller.

Nordjyllands Politi modtog i februar 2020 en anmeldelse om såkaldt matchfixing relateret til fodboldklubben AaB. På grundlag af overtrædelse af straffelovens § 279 omhandlende bedrageri indledte Nordjyllands Politi en efterforskning af sagen

Anti Doping Danmark valgte at politianmelde Jores Okore, der dog ikke kunne finde de fældende beviser og valgte at droppe sagen. Anti Doping Danmark var derefter ude med kritik af Nordjyllands Politi for ikke at have foretaget en grundig efterforskning i sagen.

Tabte SønderjyskE med vilje?

SønderjyskE tabte Superliga-opgøret den 2018 med 1-2 til FC Midtjylland i Superligaens sidste runde af grundspillet. Nederlaget betød, at de SønderjyskE endte på ottendepladsen i stedet for syvendepladsen i grundspillet.

Og grundet turneringsstrukturen, så var det er faktisk en fordel for SønderjyskE, der kom med i en langt mere favorabel nedrykningspulje

I første omgang gik DBU's disciplinærudvalg ind sagen, men den blev overtaget af DIF’s Matchfixingnævn.

A screenshot of a social media postDescription automatically generated

Fra klubbens officielle Twitter-profil var der flere opslag, der tydeligt udtrykte glæde ved FCM's sene scoring og det efterfølgende nederlag. Klubben trak dog senere sine tweets tilbage.

SønderjyskE har fået kritik af deres kommunikation. De meddelte op til kampen at "…langt hen ad vejen spiller vi efter at vinde" og "…vi går efter en sejr til at starte med, så må vi se, hvad der sker i de andre kampe" 

Efter slutfløjt blev angriber Christian "Greko" Jakobsen spurgt ind til om SønderjyskE tabte kampen med vilje:

"Det er til grin. Der er ikke så meget mere at sige. Det gør sgu ondt på stoltheden, synes jeg. Men ja. Man gør det bedste for klubben," sagde Christian "Greko" Jakobsen til TV3 Sport. 

Sønderjyskes nederlag fik også stor indflydelse for FC Midtjylland, der vandt mesterskabet i en dramatisk sæsonafslutning, hvor Brøndby blev slået på målstregen efter deres kaotiske 2-2 kamp i Horsens.

Brøndbys daværende sportsdirektør Troels Bech udtalte:

- Det havde været fuldstændig ligegyldigt, at vi spillede uafgjort i Horsens, hvis ikke én af de største fodboldskandaler i dansk historie indtraf, nemlig at SønderjyskE valgte at forære pointene væk i sidste kamp i grundspillet i Herning. De fralagde sig beviseligt et point i overtiden ved målrettet at skabe alle forudsætninger for Midtjyllands mål.

 - Det er jo så bananrepublikansk en tilstand, så jeg næsten ikke kan forstå, det har fundet sted i dansk fodbold, og så lige i et år, hvor det kostede os et dansk mesterskab. Det er manipulation af en fodboldkamp og den sorteste plet i mine 35 år i dansk topfodbold.

  • Daværende sportschef for Brøndby IF Troels Bech

Carsten Hemmingsen får 6 måneders karantæne

I 2016 fik Carsten Hemmingsen et halvt års karantæne og en bøde på 25.000 kr for matchfixing. Hemmingsen var træner for 2. divisionsklubben Middelfart og havde i to tilfælde spillet på nederlag til sin egen klub. Og derudover har han spillet på 16 kampe i egen turnering, hvilket er i strid med matchfixing-loven.

Carsten Hemmingsen stoppede i november 2015 som træner i Middelfart, da han trådte frivilligt tilbage.

Tyske bagmænd tilstår matchfixing i Superligaen

I december 2015 blev det i en tysk retssag afsløret, at fem bagmænd havde bestukket en FC Vestsjælland-spiller med 450.000 kroner for at være med til at fixe kampen FC Vestsjælland-Esbjerg 1-4 (1. november 2014) og FC København-FC Vestsjælland 2-0 (22. februar 2015).

- Gennem telefonaflytninger har vi direkte været i stand til at bevise kontakt mellem de anklagede og spilleren fra den danske klub. Det har også kunne konstateres, at den danske spiller er blevet betalt til at agere sådan, at de anklagede har vundet penge på kampe som var manipuleret, siger anklager Michael Wahl.

Det menes, at matchfixingen også havde forbindelse til FC Vestsjællands kamp mod Randers i november 2014. hvor mistænkeligt spilmønster fik bookmakeren Tipico og Cashpoint til at lukke for spil på Superliga-kampen.

Spillemønstrene blev opdaget takket være alarmsystemerne i Essa, European Sports Security Association, hvor mange af de største europæiske spilleselskaber udveksler data for at spotte kampe, hvor der kan være tale om aftalt spil.

FCVs Kristoffer Wichmann får karantæne for matchfixing

FC Vestsjælland-spilleren Kristoffer Wichmann blev i februar 2013 idømt en karantæne på 6 måneder af DBU's disciplinærudvalg efter at han via stråmænd havde spillet for mindst 9000 kroner på egne kampe.

Sagen blev taget op af politiet for at få undersøgt, om der var begået strafbare forhold.

I april erkendte Kristoffer Wichmann, at han havde spillet penge på kampe, som han havde været involveret i, men afviste at der var tale om matchfixing. FC Vestsjælland ophævede kontrakten med Wichmann, der i maj yderligere fik en bøde på 25.000 kroner.

Men en måned senere idømte DBU's disciplinærudvalg så Kristoffer Wichmann en ny karantænestraf på seks måneder samt en ny bøde; denne gang på 30.000 kroner. Straffen blev givet, da det blev afsløret, at der var foretaget yderligere spil på kampe, som Kristoffer Wichmann selv var involveret i tilbage i 2012 og 2010.

Lyngbys Kim Aabech får otte spilledages karantæne

Lyngby-spilleren Kim Aabech fik 6 spilledages karantæne for matchfixing og yderligere to dages karantæne for at have givet urigtige oplysninger.

Få timer inden Lyngby Boldklubs superligakamp mod FC København i Parken søndag den 6. november 2013 satte Kim Aabech penge på i alt 13 væddemål.

De tre af dem var på kampen i Parken, som han var udtaget til. Spiludbyderen har bekræftet Kim Aabechs indskud på i alt 6.500 kroner, og at han satsede tre væddemål på sin egen kamp til trods for, at han overfor DBU har fastholdt, at han kun spillede én gang på kampen FC København-Lyngby Boldklub.

Hvidovre sagen

Det blev kaldt danmarkshistoriens første sag om matchfixing, da den professionelle sportsbetter `MT` blev idømt et års betinget fængsel for groft bedrageri.

”MT” havde sammen med fire Hvidovre IF-spillere aftalt, at i 1. divisionsopgøret mod FC Hjørring 24. oktober 2010 skulle Hvidovre IF indkassere mindst fire mål. Blandt disse var Hvidovre-målmanden Lasse Krogh.

I alt spillede de fem personer for 100.000 kroner, og de fik en gevinst på 300.000 kroner, da Hvidovre tabte kampen med 4-2.

En måned senere gik ´MT´ igen sammen med de fire Hvidovre-spillere og de aftalt, at placere væddemål for 270.000 kroner på, at Hvidovre IF ville tabe med mindst to mål til Vejle 14. november 2010.

Her endte kampen med en 5-0 sejr til Vejle, hvilket førte til en gevinst til matchfixerne på godt 600.000 kroner. Derudover var ”MT” samt en anden sportsbetter taget til Macau for at spille på kampen dér, hvor det er muligt at placere meget store beløb på enkelte kampe.

´MT´ delte også oplysningerne om matchfixingen af kampen mellem Vejle og Hvidovre IF til en filippinsk organisation, der satsede for mellem to og tre millioner kroner på kampen hos spiludbydere i Asien.

I juni 2016 blev sigtelsen mod de fire spillere fra Hvidovre IF frafaldet af politiet grundet manglende beviser. DBU satte gang i disciplinærsager mod de fire spillere, men de valgte at stoppe sagen i november 2016 efter 5 måneders sagsbehandling.

Foto: ERWIN SCHERIAU / APA / AFP

Ofte stillede spørgsmål om matchfixing

Hvornår var den første matchfixing-sag i dansk fodbold?

Hvidovre sagen fra 2010 bliver ofte fremhævet som den første matchfixing-sag i dansk fodbold. Her blev bagmanden ´MT´ idømt et års betinget fængsel for groft bedrageri.

Kommentarer

Feedback