18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix: Holland er storfavorit

Opdateret
HighrollerEkspert Highroller
Mine specialer er underholdning, betting og casino/kampagner, specialmarkeder og matematisk valuespotting generelt.
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Kommentarer (26)

Eurovision 2019
Lørdag den 18. maj klokken 21.00, Expo Tel Aviv, Tel Aviv, Israel

Semifinaledatoer: Den 14. maj klokken 21:00 og den 16. maj klokken 21:00.

Værter: Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar og Lucy Ayoub

Eurovision vises på DR1. Det kan ligeledes streames hos DR TV.

Danske Leonora kvalificerede sig til finalen ved Det Europæiske Melodi Grand Prix i Tel Aviv, men hvad forventer bookmakerne? Se odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix, historik, sangvurdering og anekdoter i denne finaleoptakt, som blandt andet byder på islandsk SM-orgie og en klar storfavorit.

Bemærk: Optakten om odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix  er senest opdateret den 17. maj kl. 14:08 med startrækkefølgen til finalen, odds på vinderen, analyse af semifinalerne samt opdaterede analyser af favoritterne ved Det Europæiske Melodi Grand Prix 2019 og tilføjelser af to afsnit om nye favoritter (Australien og Aserbajdsjan).

Efter at Netta sidste år vandt Eurovision-finalen som favorit foran Cypern med sin MeToo-inspirerede vindersang "Toy", går rejsen i år til solrige Israel. Et historisk, religiøst spraglet og politisk kontroversielt land. Der kan forventes flere protester mod Israel fra kritikere. Men bare rolig, arrangørerne har været kloge og har valgt fest- og badebyen Tel Aviv som værtsby. En ungdommelig, pulserende og festglad by, hvor Eurovisions formål om fælles bånd og tolerance kan sikres langt bedre end i den konservative hovedstad.

Der er igen i år et bredt udvalg af varierende sange til forskellig musiksmag. Fra det traditionelle til det mørke og spændende til det skøre og vanvittige. Alt det, vi kender og elsker og hader ved Eurovision.

Denne optakt til Det Europæiske Melodi Grand Prix giver dig et overblik over nogle af de 26 deltagende lande i finalen og deres chancer og odds. 

Danske Spil

Oddset

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix

Hvilken placering får Danmark?
ODDS PÅ Eurovision
Se Danske Spils odds på Eurovision
NordicBet

NordicBet

Hvem sejrer i Tel Aviv? 

Hvilket nordisk land bliver bedst placeret?
ODDS PÅ Eurovision
Find Nordicbets specialspil på Eurovision 
Unibet

Unibet

Det Europæiske Melodi Grand Prix odds

Odds på alle landenes placeringer 
ODDS PÅ Eurovision
Unibet har mange specialspil på Eurovision

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix

Der tegner sig en klar favorit efter semifinalerne, hvor Holland, som har hungret efter en sejr siden 1975, står stærkt, mens det tegner til at blive hård kamp mellem de efterfølgende favoritter til top 10. Australien er bookmakernes næststørste favorit, mens Schweiz og Sverige følger i hælene på landet "Down Under". Efter dem kommer en fire lande; Island, Italien, Aserbajdsjan og Rusland, mens resten af deltagerne ikke vurderes til at have synderlige chancer for at vinde Det Europæiske Melodi Grand Prix. Danmark er ikke blandt favoritterne - nærmere tværimod. Der er odds 151 for en triumf til Leonora, der altså vurderes at have under 1 procents sandsynlighed for at vinde. 

Bemærk; flere af deltagerne kan købes til højere odds på Betfairs Spillebørs.

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix er senest opdateret fredag den 17. maj klokken 12:31.Oddsene afspejler ikke nødvendigvis 100 % sangens faktiske chancer, men mere er en sikkerhedsmargin efter markedets bedste estimat, især på specialmarkederne. Det er ikke lige så statistikstyret som eksempelvis fodboldodds og kan nemt ændre sig markant - især liveodds.

Betfairs Spillebørs har normalt livebets også under stemmeafgivningen. Bemærk, at en lille ændring i år medfører, at de samlede seerpoint oplæses i rækkefølge startende med det land, som fik færrest jurypoint.

Danmark i finalen: Analyse af semifinalerne

Tyve lande er stemt videre til finalen - 10 fra hver semifinale - og hertil kommer seks lande som er forhåndskvalificeret (The Big Five samt værtslandet). Du kan se, hvem der overraskede mest, og hvilke lukkeodds de enkelte lande stod i ved afgørelsen af de to semifinaler i kommentarerne til semifinaleoptakten. Bemærk, at stemmeresultaterne er hemmelige, og de offentliggøres først efter finalen. 

Danske Leonora gjorde et godt indtryk og overraskede ved at gå videre - formentlig på et af de yderste mandater i den svære semifinale 2. Denne var som bekendt den klart sværeste, idet hele seks lande som skønnes til at komme i top 10 er fra denne, mens kun to kommer fra den første. Albanien var - udover Danmark - den største oddsmæssige overraskelse i torsdagens semifinale, og det viser, at det betaler sig at skille sig ud, eksempelvis med sprog eller positivitet og glæde.

Danmark bør nok især sætte sin lid til jurypoint. Norge var torsdag aftens største oddsfald, og appellerer godt til seerne, samtidigt med at den havde mange vennelande i semifinalen. Albanien kan have fået mange point fra Rusland, hvis man skæver til OGAEs afstemning. Forvent også 12 point indbyrdes mellem eksempelvis Cypern og Grækenland.

Fra første semifinale var de to store overraskelser San Marinos diskosang og Hvideruslands friske sang, som begge indeholder fest og farver. De gik videre på bekostning af et par mere dygtige men usynlige bidrag, især dem med et lavt startnummer som eksempelvis Ungarn og Armenien.

Hvis vi skal gøre status her op til finalen med, hvad vi kan lære lodtrækningen til startrækkefølgen, så kan her nævnes:

  • Startrækkefølgen blev torsdag nat afgjort af en lodtrækning i første og anden halvdel og efterfølgende sat sammen af producerne. Det er alment kendt, at en sen startplacering - og gerne lige efter et kedeligt land - er en fordel. Jeg fulgte oddsændringerne lige efter lodtrækningen, hvor jeg så, at på få sekunder/minutter steg oddset på blandt andet Sverige og Ruslands straks til det dobbelte (lå i cirka odds 15 hos Betfair Spillebørs, men oddset på Sverige er siden faldet igen). Modsat faldt oddset på Schweiz og Australien, som fik sene startnumre.
  • Især Australien og Holland er tildelt gode sene startnumre i forhold til deres lodtrækning, hvilket kan tyde på, at de kan have vundet hver deres semifinale, idet producerne kender de hemmelige resultater af de to semifinaler.
  • Husk, at i finalen stemmer alle 41 lande, men dynamikken kan være lidt speget, fordi favoritlande ikke vil stemme på deres største konkurrenter.

Stærke nordiske sange og islandsk SM-orgie

Set med nabovenskablige øjne er det et historisk stærk felt, de nordiske lande stiller med: tre af de fire nordiske lande i finalen ligner top 10-placeringer. Set med danske øjne kan vi glæde os over dette, men desværre for os selv ligger vi i mine og bookmakernes øjne blot fjerdebedst af de fire, hvilket desværre vil koste Danmark (venne)point, da følgende tre andre nabolande kan høste de nordiske 12-taller:

Hate/love fra Island

Island har haft to forfærdelige år i træk uden finale, men har i år på flot vis valgt ikke at spille det kedelige, sikre kort, men i stedet satse på en meget unik sang med lidt mere kant og wow-effekt. Et 80er-punkrock-nummer med SM-tema, læder og latex af gruppen Hatari, som synges på eget sprog modsat mange andre. Kun to sange af de 26 lande skiller sig fuldstændig ud fra mængden af ellers triviel elevatormusik, og Islands er bestemt et nummer, man husker og lægger mærke til med en af årets bedste koreografier. De to sangeres stemmer minder om en kamp mellem en engel og en dæmon. Livets lyse og mørke sider.

Et nummer, man enten hader, elsker, hader at elske eller elsker at hade. Demokratiske afstemninger drejer sig ikke om, hvor meget man hader sange/kandidater, men om hvor mange som har sangen øverst på sin liste. Den vil nok score høje seerpoint, hvorfor det kan være en fordel at vente med eventuelt at oddse på sangen til at vinde efter jurypoint er afgivet live. Jeg har hørt bedstemødre sige, at de stemte på Island. Det er en sang, som virker bizar i starten, og man skal se den et par gange, før man begynder at se dens mesterværk. Jeg er dog usikker på, om den vil score nok jurypoint. Juryerne ranglister nemlig, hvorved medlemmerne kan straffe sange. Det er dog værd at bemærke, at ranglisterne de senere år er gjort eksponentielle fremfor lineære, hvorfor det er lidt sværere at straffe. Og juryerne EEELSKER nytænkning.

Island er årets største og mest usikre darkhorse og "guilty pleasure." Jeg hader den, men samtidig elsker jeg den og smuglytter til den. I et år med svage mainstream-konkurrenter kan alt ske i mangel af bedre. Jeg synes, årets udvalg vækker minder om 2014-sæsonen, hvor Armenien og Norges stille sange var storfavoritter a la Holland i år, mens en semi-outsider, Conchita, løb med sejren. Island ligger nr. 6 i Eurovisionworlds store afstemning, har megen vinderkarisma, og den minder vindertypemæssigt måske lidt om Lordi, som er det eneste "kitchnummer", der har vundet. Men er det musikalske godt nok? Meget afhænger af, hvordan juryerne modtager den.

Norsk ørehænger mangler et godt sceneshow

Gruppen Keiino stiller med en fin sang; "Spirit in the sky". Den indeholder samisk sang, "joik", som sammen med nordlys giver en utrolig stærk nordisk stemning af natur, skove og naturfolk blandet med dancebeat. Etnicitet møder modernitet, kan man vel sige, og selvom mange kritiserer dens retro-90'er-beat, er jeg selv vild med sangen. Faktisk har jeg den på min playliste sammen med Schweiz, hvor kun sange som Euphoria og Heroes ellers har fundet vej. Men jeg må anerkende, at den nok vil score lavt hos juryen. Den scorede meget højt hos seerne ved den norske finale, mens kun én af juryerne gav den toppoint. Næsten alle Youtube-ønskelister har den i top 3. Den ligger nr. 7 i Eurovisionworlds store afstemning. Men juryerne vil nok ikke score den højt, ligesom ved det norske Grand Prix, medmindre gruppen forbedrer sceneshowet.

Norge var det land, som faldt mest i odds live under semifinalerne, hvilket er et godt tegn med hensyn til seerpoint. Den ligger dog stadig et godt stykke under Sverige. Begge sange vil nok score godt med vennepoint fra Danmark. Norges sang mangler lidt nytænkning. Melodisk er sangen god og bør slå Danmark på især seerpoint.

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix hos Danske Spil 


Stærkt svensk bidrag er bedst i norden

Den formidable sanger John Lundvik er helt fortjent blandt favoritterne af de 41 lande med en flot storladen gospelsang, som ikke holder igen med kor og perfekt vokal. Den svenske sang bør kunne høste rigtig mange jurypoint, og den scorede helt utrolige otte ud af otte toppoint fra uafhængige juryer ved den svenske nationale finale mod gode modstandere. Endvidere har John Lundvik også skrevet årets engelske bidrag fra UK, som også er en fin gospelsang - dog ikke helt så god som Sveriges. Den bør stensikkert ende i top 10 og formentlig også blive bedst i Norden.

Jeg synes, den er god og stærk. Spørgsmålet er, om den er nytænkende nok og måske læner sig lidt for meget op ad sidste års juryvinder fra østrigske Cesar Sampson og ikke nytænker musikken. Fordelen er, at den vokalt ligner en mulig juryvinder, hvor vinderen i år formentlig skal findes hos juryernes topscorer. Der lader ganske enkelt til at være mange lande, som må forventes at dele seerpointene mellem sig i år - blandt andet Holland, Rusland, Schweiz, Island, Italien, Norge og Sverige.

Det Europæiske Melodi Grand Prix 2019: Hør alle sangene

Du kan høre alle 26 sange her. Videoen er et sammendrag af de 26 finalister, og sangene afspilles i den rækkefølge, de optræder i til finalen. 

Startrækkefølge til Det Europæiske Melodi Grand Prix

  1. Malta
  2. Albanien
  3. Tjekkiet
  4. Tyskland
  5. Rusland
  6. DANMARK
  7. San Marino
  8. Nordmakedonien
  9. Sverige
  10. Slovenien
  11. Cypern
  12. Holland
  13. Grækenland
  14. Israel
  15. Norge
  16. Storbritannien
  17. Island
  18. Estland
  19. Hviderusland
  20. Aserbajdsjan
  21. Frankrig
  22. Italien
  23. Serbien
  24. Schweiz
  25. Australien
  26. Spanien

Her er top 10-resultatet fra Eurovision sidste år:

Placering Land Point Telepoint Jurypoint Sang Startnummer
1

 

Israel

529 317 212 "Toy"
Netta Barzilai
22
2

 

Cypern

436 253 183 "Fuego"
Eleni Foureira
25
3

 

Østrig

342 71 271 "Nobody But You" 
Cesár Sampson
5
4

 

Tyskland

340 136 204 "You Let Me Walk Alone" 
Michael Schulte
11
5

 

Italien

308 249 59 "Non Mi Avete Fatto Niente" 
Ermal Meta & Fabrizio Moro
26
6

 

Tjekkiet

281 215 66 "Lie To Me"
Mikolas Josef
14
7

 

Sverige

274 21 253 "Dance You Off" 
Benjamin Ingrosso
20
8

 

Estland

245 102 143 "La Forza"
Elina Nechayeva
6
9

 

Danmark

226 188 38 "Higher Ground"
Rasmussen
15
10

 

Moldova

209 115 94 "My Lucky Day" 
DoReDos
19

Kilde: Eurovisionworld.com (hvor man kan lege med tallene).

De lande, hvor jury og seere var mest uenige sidste år, var især Sverige, Østrig, Danmark, Tjekkiet, Italien, Ukraine og Australien. Eksempelvis fik Sverige 253 point af juryen, men kun 21 af seerne, og Østrig lidt tilsvarende, mens Danmark havde modsatte problem. Seerfavoritten Israel blev treer hos juryen, mens juryfavoritten Østrig kun blev nr. 13 hos seerne. I 2017 vandt Salvador Sobral hos både jury og seere, mens Jamala i 2016 hverken vandt hos jury eller seere

Favoritter ved Det Europæiske Melodi Grand Prix 2019

Som beskrevet er der mange lande, som kan tænkes at dele seerstemmerne mellem sig. Sange som Rusland, Island og Norge kan måske straffes lidt af traditionelt kritiske juryer, som ranglister og hverken vil have showet til Rusland i 2020 (grundet homoseksuelles manglende rettigheder i landet og det ukrainske boykot) eller et larmende islandsk 80'er-punk eller norsk 90'er-dancebeat.

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix hos Nordicbet

Holland: En lidt kedelig, men fortjent favorit

Årets største favorit er Holland. Duncan Laurence synger den smukke og stille sang "Arcade." Den topper Eurovisionworlds afstemning på nettet før showet med næsten tre gange så mange stemmer som nummer to, og ligger i delt top 3 i OGAE, som er landenes fanklubafstemning. Den blev straks efter udgivelsen af sangen spillet ned i meget lave odds. Desuden er den faldet en del efter semifinalen, hvor den måske har vundet. Der er nogle indikationer på, at den kan have vundet semifinale 2 (vær opmærksom på, at det kun er indikationer, og at resultatet ikke er offentliggjort endnu). Trods en uheldig halvdelslodtrækning, hvor Holland trak første halvdel og ikke anden halvdel, har Holland har nemlig fået tildelt et af de bedste startnumre i den første halvdel. Oddsfaldet minder meget om tidligere store oddsfald som eksempelvis Salvador Sobral og Netta, hvor storspillerne spillede oddset ned og fik ret.

Sangen er ganske godt produceret. Den er stille og virker generelt bare velskabt. Den lød rigtig godt til både juryprøven (Se 1:41:00 i videoen her for juryprøven) og virkede stærk ved semifinalen med en god vokal. Den kan appellere til både jury og seere. Men skal man nævne ulemper ved den, så er den temmelig kedelig og ikke så catchy som eksempelvis Schweiz og Aserbajdsjan.

En anden ulempe er, at den ligner Norges 2014-sang med Carl Espen, som var favorit, men floppede og endte helt nede på en 8. plads. Duncans sang og vokale kvalitet er dog meget, meget bedre. Sangen ligner ikke tidligere vindersange, men man skal ikke undervurdere, at de fleste afstemninger har den helt i top, og at Eurovisionworlds afstemning har ramt rigtigt med tre af de seneste fire vindere. Afstemninger repræsenterer seerstemmer bedre end jurystemmer på grund af stemmemetoden. Der er ikke mange andre sange i år, som appellerer til både jury og seere, og Duncan vil nok køre den hjem. Den står i skrivende stund i 60 procents chance for at vinde i år."

Australien: Et sceneshow, man vil huske om 10 år

Bookmakernes nuværende andenfavorit er Australien, som imponerede ved første semifinale med sit flotte og unikke sceneshow svævende på pæle. Det var en ret stor overraskelse, da den oprindeligt - bedømt ud fra musikken alene - var spået en middelmådig placering. Meget få kunne lide musikken i musikvideoen, men man må ikke undervurdere underholdningsværdien. Det er et verdensklasse sceneshow, og at Kate Miller kan bevare roen syv meter oppe i luften og synge og smile samtidig er imponerende. Den har fået det allerbedste startnummer af favoritterne som næstsidste sang blandt de 26 finalister. Den kan også appellere godt til børn, hvis de da ikke er gået i seng. Den vurderes til at stå godt hos både seere på grund af det det visuelle og hos juryen på grund af nytænkning og talent, men nok mindre på grund af selve musikken. Jeg tror ikke, at den kan hente Holland, men hvis den gør det og går hen og vinder, så er spørgsmålet, hvor i Europa nærste års show skal afholdes.

Aserbajdsjan: En helstøbt og moderne sang:

Aserbajdsjan gode sang med et catchy omkvæd skal man heller ikke underkende. Den er moderne og spændende, og oddset er oppe omkring knap 40, men oddsudsving indikerer ikke, at den har vundet sin semifinale. Jeg tror, at den godt kan lande en top 10-placering eller endda bedre. Den får nok ikke mange point fra Armenien, og østlandenes toppoint kan gå til Rusland. Alt i alt er der god håndfuld lande, som kæmper indbyrdes om top 5 eller bedre, og Aserbajdsjan er nok ikke et land, som konkurrenterne vil straffe strategisk, da den ikke har status af en topfavorit ligesom eksempelvis Holland, Rusland, Schweiz og Sverige. Den minder lidt om Malta i scenestil, og den kan måske vinde lidt ekstra på, at Maltas sangerinde ikke præsterede helt så godt på tv i semifinalen.

Rusland: Skylder vi russerne en sejr?

I Melodi Grand Prix-sammenhænge evigt kontroversielle Rusland stiller med sangen "Scream" med den eminent dygtig sanger Sergey Lazarev, som blev flot 3´er i 2016. Han fortjente måske dengang reelt at vinde over Jamala, hvor hans gode vokal og vilde sceneshow vandt hos seerne, men han blev straffet af juryerne, hvoraf nogle endda slet ikke gav ham point. Måske kunne juryerne ikke i salen se, hvad vi andre visuelt så i fjernsynet. Måske skylder vi ham en sejr i år. Men jeg tror, at scenariet fra 2016 kan gentage sig. Den scorer ikke godt i OGAE-afstemning. Nogle medlemmer fra juryerne ønsker måske ikke Eurovision til Rusland, på grund af den måde homoseksuelle behandles på i landet, Ukrainsk boykot med mere. Han stiller dog igen med et sandt drømmehold af koreografer og har masser af vennelande. I den gruppe mangler Ukraine dog. Måske er forventningerne for høje. Han kan jo nærmest kun skuffe. Men Rusland er så stor en nation, og sangeren så dygtig, at den bør være en sikker top 10.

Selvom den virker lidt klinisk og arrogant, så ser vinderodds (cirka 30 på Betfairs Spillebørs) godt ud, hvis man ikke tror på teorier om startrækkefølge, juryhating og den slags. Den steg nemlig til det dobbelte odds lige efter offentliggørelsen af startrækkefølgen/lodtrækningen.

Schweiz: Despacito-inspireret overraskelse 

Årets mest positive overraskelse i forhold til tidligere år må være Schweiz. Den er min personlige yndlingssang i år sammen med Norge og rammer tidens toner inspireret af blandt andet latinhittet Despacito. Luca Hänni er en maskulin fyr, og sammen med en fængende sang, "She got me," som nærmest oser af dansekoreografi, vil den nok være svær at hade. Men kan vokalen mon holde til al den dans i musikvideoen? Man keder sig ikke, og der er altså ikke mange andre festlige glade sange i år. Men den kan måske tabe lidt på, at den ikke er vanvittig nytænkende, og den ligger kun nr. 5 i Eurovisionworlds store afstemning. Man kan sammenligne lidt med sidste års toer, Cypern med "Fuego", som "kun" blev femmer hos juryen trods et storslået sceneshow.

Italien: Kan politiske kontroverser give værdi?

Politiske kontroverser sætter et præg på Italiens bidrag i år. Sangen "Soldi" synges nemlig af Mahmood, som oprindelig er fra Afrika (Egypten), og efter han vandt i Italien, blev han offentligt kritiseret af Italiens politikere og regering. En hetz, der har flyttet mange europæiske fans over i den modsatte grøft, så de nu støtter ham, og det faktum kan give julelys i øjnene på bettere med tanke på, at hele tre af de seneste fem Eurovision-vindere har haft politiske budskaber, som måske har været afgørende for, at de løb med sejren. Italiens sang er blevet godt modtaget som en af de tidlige favoritter - især på Wiwibloggs - men er dog blevet overhalet og ligger nr. 3 på Eurovisionworlds afstemning. Den kan appellere til både seere og juryer. Den er nytænkende og stærk, men jeg synes ikke, den er tilstrækkelig catchy til at tage det hele ned, og selvom den ligger som suveræn nummer 1 på Spotify og flot i OGAE-afstemning, så har Italien før været overvurderede i disse afstemninger.

Odds på Det Europæiske Melodi Grand Prix hos Betfairs Spillebørs

Cypern: Overvurderet kopivare fra sidste år

En af bookmakernes mest overvurderede sange i mine øjne er Cypern. Sangen, "Replay", er næsten en direkte kopi af Cyperns ellers gode bidrag fra sidste år, og det må juryen da straffe. den kan næsten kun skuffe. Den er udmærket, men hvor er det originale? Det svarer til, hvis Danmark stillede med et vikingeskib igen i år. Den får nok 12 point fra Grækenland både i finalen og semifinalen, men odds 20 virker i mine øjne for optimistisk, på trods af at sangen er catchy. Så synes jeg, at Schweiz er både bedre og lidt mere original.

Spiltips fra Highroller, BetXperts underholdningsekspert

Hold øje med gode spilforslag i kommentarerne under denne artikel, som ofte tilføjes. 

Hold også øje med spilforslag til Eurovision fra mig under min profilside på BetXpert her, hvor du også kan tilmelde dig notifikationer og emails fra mig, når jeg udsender et spilforslag. 

Er du på udkig efter langskud og outsidere, kan du eksempelvis lige nu få odds 400 (minus 6,5% i kommission) på Grækenland til at vinde på Betfair Spillebørs, som eventuelt kan cashes ud, hvis oddset falder. Du kan også få odds 200 på Malta eller odds 30 på Rusland, og det virker umiddelbart højt sammenlignet med odds hos de traditionelle bookmakere."

Eller man kan være strategisk og købe (læs her, hvordan en spillebørs fungerer med køb og salg af odds) lande som eksempelvis Sverige, som forventes gode jurypoint, og senere trade ud live, da jurypoint ved afgørelsen offentliggøres før seerpoint. Seerfavoritter som Island, Holland, Rusland med mere kan eventuelt med fordel købes live senere til et højere odds efter juryafgivningen, hvor juryfavoritterne topper pointtabellen.

Fun facts om Det Europæiske Melodi Grand Prix

  • ABBAs Waterloo fik nul point fra knap en tredjedel af panelet i 1974.
  • Et bestemt land var særligt tilfredse med Danmark og Rasmussens bidrag sidste år. Ungarn gav os 24 point - 12 point fra både jury og seere.
  • Australien og Holland er danske point-vennelande sammen med de nordiske lande.
  • De danske seere skænkede slet ikke nogen point til Israels vindersang "Toy" sidste år.
  • Juryerne kan være meget uenige med seerne. Australien fik i 2017 eksempelvis flotte 171 point af juryerne, men kun 2 point af seerne.

Gode råde til betting på Eurovision-finalen 2019

  • Juryerne vil have vokal kvalitet, og manglende kor-harmoni kan koste point.
  • Nytænkning og musisk originalitet belønnes højt af især juryer.
  • Seerne elsker ofte det enkle og rene.
  • Kedelige sange kan godt få en god modtagelse af juryen, hvis de synges flot.
  • En vindersang har ofte en helhjertet original autencitet.
  • Et fedt og anderledes sceneshow betyder meget, men redder ikke en død sang.
  • Man kan som regel udpege vinderen blandt favoritfeltets sange, som stadig topper efter semifinalerne.
  • Det er enormt vigtigt at spotte, hvilke sange som kan fungere på en scene kontra headphone-sange/en god musikvideo.
  • Et forhåndskvalificeret land tager næsten altid sidsteplads, da semifinale-kvalificerede lande har stemmeopland.
  • European Broadcasting Union (EBU, arrangørerne bag Eurovision) har en algoritme for pointrækkefølgen i finalen, så spændingen holdes.
  • Favoritlande giver sjældent høje point til deres direkte konkurrenter - oftest de andre topfavoritter.
  • Det skøre er ok, men kun hvis der samtidig også er kvalitet (eksempelvis Conchita Wurst).
  • Der er en teoretisk chance for, at der kan komme afsløringer fra enkelte landes/juryers points et par dage efter semifinalerne.
  • Der kan opstå store oddsfald og stigninger på Betfairs Spillebørs, som kan udnyttes. Oddsfald afspejles hurtigst i vinderoddset.
  • Hype kan på dagen sætte gang i store svingninger på oddsmarkedet, men dog er de fleste oddsfald reelle nok. 
  • Topfavoritter lander meget sjældent udenfor top 10.
  • Venne- og nabolande-effekten er meget udbredt. Bemærk dog, at Armenien og Aserbajdsjan hader hinanden.
  • Juryer stemmer musikalsk "fornuftigt". Alle sangene rangeres, og det betyder, at hadesange kan straffes.
  • Itunes med mere er delvis retvisende. Stol derimod ikke for meget på Wiwibloggs afstemninger og Youtube.
  • Seerne og juryerne hader generisk dance/pop, mens de ikke har noget imod det lalleglade, glad-i-låget.
  • Tøjets farve og design betyder en smule.
  • Ungdommelig charme kan trække i en positiv retning især for de yngre, kvindelige seere.
  • Originalsprog er som udgangspunkt ikke nødvendigvis en kæmpe fordel.
  • Gode melodier (kompositioner) kan ikke stå alene. Skal en top-topplacering erobres, kræver det, at alle parametre spiller.
  • Husk på, at smag er forskellig. En sang, som man ikke selv kan fordrage, kan sagtens lyde fint i ørene på et andet segment.

Pointsystem med en lille ændring

Finalen ved Det Europæiske Melodi Grand Prix afgøres som altid af jurystemmer og seerstemmer. Juryens stemmer tæller 50 procent, og det samme gør seerstemmerne. Juryens og seernes point lægges sammen, og den samlede vinder findes. Juryens point, som er fra 1-12 point fra hvert lands jury, offentliggøres først. Derefter kommer de opsummerede seerstemmer fra alle 41 lande.

Juryen rangerer alle sange, undtagen sangen fra det land de selv repræsenterer. Juryen skal vurdere sangene ud fra både sceneoptræden, vokal, komposition og originalitet samt den overordnede indtryk. Juryen har faktisk allerede giver deres stemmer inden de tre liveshows. Det gør de aftenen inden liveshowet til hele Europa, hvor der er en slags generalprøve.

I år er der kommet en lille ændring i pointsystemet, der består i, at rækkefølgen for oplæsning af seerpoint skifter, således at værterne starter med det land, som fik færrest jurypoint og slutter med det land, som fik flest. Der gives i alt 2.378 seerpoint.

Jury- og seerpoint kan ofte være meget forskellige. Det skyldes blandt andet, at de professionelle jurymedlemmer skal rangliste alle 26 finalesange. Hermed har et enkelt jurymedlem en vis magt til at straffe hadesange og konkurrenter. Sidste år blev dette dog ændret markant, da jurymedlemmernes stemmeseddel blev gjort eksponentielt vægtet.

Der er fem jurymedlemmer per land. Fra Danmark er Johnny Reimar, Julie Berthelsen, Henrik Milling, Anders Bisgaard og Katinka "Katinka" Bjerregaard. 

Seerpoint gives helt simpelt efter stemmetal. Seerne stemmer på det land eller de lande, man elsker mest. Og det kan ofte være nabolande.

    Sådan er det gået Danmark ved Eurovision

    Danmark har tre gange sejret ved Det Europæiske Melodi Grand Prix. Og mens den første sejr ligger helt tilbage i 1963, da Grethe og Jørgen Ingmann vandt med "Dansevise", så skal begge de to seneste triumfer findes i dette årtusinde. I 2000 vandt Brødrene Olsen med "Fly on the Wins of Love", mens den nyeste sejr var barfodede Emmilie de Forest i 2013 med "Only Teardrops". 

    Leonoras sang "Love Is Forever" er skrevet af Lisa Cabble, Melanie Wehbe og Emil Lei. Førstnævnte har en flot Melodi Grand Prix-historik. Lisa Cabble var blandt andet med til at skrive Emmelie de Forests vindersang fra 2013, og alle hendes tre tidligere vindersange i Dansk Melodi Grand Prix er alle endt i top 5 i finalen (1995 Fra Mols til Skagen, 2011 New Tomorrow, 2013 Only Teardrops).

    Nedenfor følger en liste over, hvor det er gået Danmark de seneste ti år ved Det Europæiske Melodi Grand Prix: 

    • 2009: 13. plads med sangen "Believe Again" af Brinch
    • 2010: 4. plads med sangen "In a Moment Like This" af Chanée & N'evergreen
    • 2011: 5. plads med sangen "New Tomorrow" af "A Friend in London"
    • 2012: 23. plads med sangen "Should've Known Better" af Soluna Samay
    • 2013: 1. plads med sangen "Only Teardrops" af Emmilie de Forest
    • 2014:  9. plads med sangen "Cliche Love Song" af Basim
    • 2015: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Anti Social Media med sangen "The Way You Are" nummer 13 ud af 16.
    • 2016: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Lighthouse X med sangen "Soldiers of Love" nummer 17 ud af 18.
    • 2017: 20. plads med sangen "Where I Am" af Anja Nissen

    Du kan se flot og detaljeret historik for Danmark her.

    Historik for alle år siden 1956, med alle lande, finaler og semifinaler kan ses her, med placeringer, jurypoint og seerpoint, og point fra- og til.

    Skriv hjertens gerne jeres kommentarer og tanker herunder!

    Eurovision 2019
    Lørdag den 18. maj klokken 21.00, Expo Tel Aviv, Tel Aviv, Israel

    Semifinaledatoer: Den 14. maj klokken 21:00 og den 16. maj klokken 21:00.

    Værter: Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar og Lucy Ayoub

    Eurovision vises på DR1. Det kan ligeledes streames hos DR TV.

    Kommentarer

    Feedback