Kig en kamp længere frem... Livebetting er stort på bettingmarkedet, men man kan bruge igangværende fodboldkampe til mange ting – eksempelvis til indskud på et af de to holds kommende kamp. Er et hold i færd med at under- eller overpræstere helt vildt, så kan man være sikker på, at oddsene til holdets kommende kamp vil forandre sig. Kan man nå at hoppe med på vognen, inden det sker, vil man sidde med klar værdi. Men kan skal være hurtig. Allerede 12-15 minutter inde i Saudi-Arabiens åbningskamp mod Rusland begyndte odds på Uruguay i deres kommende kamp mod Saudi-Arabien at falde som en sten...

Et site som BetXpert kan bruges til mange ting, bl.a. værdisøgning på oddsmarkederne. En sådan værdi kan på basis af superb analyser, markedsudviklinger, team news, indtrufne situationer eller omstændigheder eller måske noget så simpelt som en spiludbyder, som hænger med et odds, opstå.

Alt det bør BetXpert som nyttigt redskab kunne hjælpe den værdisøgende better med. Men hvad BetXpert har meget vanskeligt ved er at være behjælpelig, når det kommer til pludselig opståede udviklinger eller ”huller” på markedet, det simpelthen på grund af praktisk timeline... for skal man som better udnytte dén slags, så har man simpelthen ikke tid til at vente på bettingmedier eller andre skriver om dem...

Hvor vil jeg hen med pludselig opståede udviklinger eller ”huller” på bettingmarkedet? Jo, jeg sigter imod, at odds på et hold, en kamp, en begivenhed, kan være uforandrede i evigheder, for så, lige pludselig, at te sig som en ukontrollabel rutsjebane.

Og når sådanne ting sker, skal man være hurtig, ekstrem hurtig endda, og det efterlader ikke tid til research på BetXpert eller andre steder (med mindre man har været så snedig at få øje på den potentielle odds-rutsjebane i forvejen og derfor allerede har gjort sin research!).

Oddsudvikling

Dette er jo en VM-artikel, og derfor vender jeg blikket til den igangværende VM-slutrunde i Rusland. Alle gruppespillets kampe, ikke kun dem i gruppespillets første spillerunde, men også i anden og tredje spillerunde, har haft odds offentligjort meget længe, hos nogle spiludbydere endda siden nytår. Disse odds har, som det sker i alle kampe efter bookmakernes pris-offentliggørelser, så været udsat for løbende markedspåvirkninger, hvor priserne på det ene eller den andet hold er blevet skruet et klik eller to den ene eller den anden vej.

Når vi tænker odds og oddsudvikling, så er ét tidspunkt imidlertid meget vigtigere end alle andre, nemlig når vi er undervejs i et holds kamp inden det oddssatte opgør, vi har vores faktiske fokus på. I løbet af denne første kamp eller i timerne – minutterne, bør jeg faktisk sige – umiddelbart efter, vil der nemlig ofte ske en så kraftig oddsjustering til holdets efterfølgende kamp(e), at effekten kan vise sig enorm.

Uruguay-sejr: Fra 1,22 til 1,12 på 45 minutter (uden de spillede)

Lad os tage et eksempel fra under dette VM i Rusland, og vi kaster blikket på Saudi-Arabien. Og lad os sige, at vi torsdag i sidste uge i timerne op til åbningskampen mellem Saudi-Arabien og VM-værterne Rusland forsøgte at orientere os om kampen i gruppespillets anden spillerunde mellem Saudi-Arabien og Uruguay (spilles denne onsdag).

Det første, vi ville konstatere, var, at ingen internationale asian-bookmakere var ude med asian handicap-linjer på opgøret mellem Uruguay og Saudi-Arabien. Eller på nogle andre kampe i gruppespillets anden spillerunde for den slags skyld.

Visse asian-bookier ville have 1X2-odds offentliggjort, men det til ret lave indskudslimits. Så markedet ville være hos primært de europæiske 1X2-spiludbydere. Lad os kigge på en illustrativ større én af disse, Bet365*, og på 1X2-oddsene i Uruguay-Saudi-Arabien i gruppespillets anden spillerunde:

Oddsene på Uruguay - Saudi-Arabien umiddelbart før åbningskampen torsdag blev fløjtet i gang var 1,22 – 6,75 – 17,00 ... i løbet af første halvleg mellem Rusland og Saudi-Arabien droppede de til ved pausen at være ... 1,12 – 10,00 – 26,00!

Eksemplet er illustrativt. Saudi-Arabien var simpelthen så meget ringere, end hvad man på forhånd forventede, at odds imod dem i en kamp programsat seks dage senere droppede som en sten og det i løbet af én halvleg.

Og det var pga. Saudi Arabien, ikke Rusland

Og at det rent faktisk var Saudi-Arabien, der var klart ringere, end man havde regnet med, og ikke Rusland, der var klart bedre, kunne ses ved et tilsvarende blik på den anden anden spillerundekamp i gruppe A mellem Rusland og Egypten (spilles i morgen tirsdag).

Oddsforandringerne i det møde var fra før åbningskampens startfløjt til pausen nemlig kun som følger:

Rusland – Egypten, inden åbningskampen start: 2,14 – 3,20 – 4,00
Og ved pausen: 2,10 – 3,30 – 4,20.

Så okay, lidt forøget tiltro til Rusland, men ikke meget, slet ikke noget i sammenligning med oddsdroppet på Uruguay.

Jeg har kigget på oddsudvikling andre steder end hos blot Bet365*, men mønstret er det samme på hele markedet.

Egypten - Uruguay: Som forventet

Kigger vi lidt yderligere på oddsene i Uruguay - Saudi-Arabien, så ser vi udvikling fra pausen i torsdagens åbningskamp og frem til nu, men ikke noget i sammenligning med hvad der skete i første halvlegs blot 45 minutter.

Odds faldt ikke engang yderligere på Uruguay, hvilket mange måske ellers ville have troet, men forklaringen var simpel. Rusland scorede ganske vist tre kasser mere i anden halvleg mod kun to i de første 45 minutter, men for alle betragtere af kampen, der ved noget om fodbold, så var 45 minutter alt rigeligt til at bedømme Saudi-Arabiens katastrofale mangel på niveau. Anden halvleg var blot en bekræftelse og rykkede ikke ved billedet. Og derfor ikke den store udvikling af odds i anden halvleg.

Heller ikke ikke nogle væsentlige bevægelser at berette om efter kampen, men dagen efter stod jo så Egypten - Uruguay på programmet, og så skulle man igen være klar til at overvåge oddsudvikling. Lidt skete der (med odds på Uruguay - Saudi-Arabien, forstås) i løbet af mødet mellem Egypten og Uruguay, men ikke meget. Og hvorfor ikke? – Jo, fordi Uruguay præsterede på nogenlunde det niveau, ikke bedre, ikke dårligere, end hvad eksperter på forhånd havde tiltroet dem. Derfor ingen grund til større justeringer af odds i holdets kommende kampe.

Tilbagejusteringstendensen

Jeg skal så tilføje, at odds i Uruguay - Saudi-Arabien de seneste dage langsomt er blevet justeret en lille smule tilbage. Lige nu (hos Bet365*) står de således i 1,14 – 9,00 – 23,00. Det er en tendens, man ofte kan iagttage. Når en stor chanceforandrende åbenbaring spiller sig ud, så overreagerer markedet ofte en smule, hvilket en dag eller to senere typisk justerer sig med en mindre bevægelse tilbage mod det udgangspunkt, som var inden åbenbaringen. Denne mindre justering dog naturligvis langt fra at være i nærheden af, hvor meget odds ændrede sig, mens åbenbaringen stod på. Oddsmovements i Uruguay – Saudi-Arabien illustrerer glimrende denne tendens, så for lige at rekapitulere:

Odds Uruguay – Saudi-Arabien:
Odds ved startfløjt i Rusland-Saudi Arabien: 1,22 – 6,75 – 17,00
Odds ved pausen i Rusland-Saudi Arabien: 1,12 – 10,00 – 26,00
Odds nu: 1,14 – 9,00 – 23,00

Den slags kan udnyttes, men kun hvis man er på stikkerne og ekstremt tidligt ude. Undervejs i Rusland - Saudi-Arabien burde man således allerede efter kun 12 minutter have puntet hårdt på Uruguay i deres senere kamp mod Saudi-Arabien. Et kvarter inde i åbningskampen begyndte værdien at smuldre mere og mere for ved pausen at være væk.

Danmarks odds mod Australien

Samme oddsudvikling, omend ikke så ekstrem (da Saudi-Arabien har været det hold indtil nu under VM, der har åbenbaret den største forskel mellem reelt niveau og forventet niveau) har man kunnet iagttage i andre kampe. Danmarks gruppe C er et godt eksempel. Inden Australiens kamp mod Frankrig stod odds for dansk sejr over Australien i 1,70, efter Australiens indsats mod Frankrig var oddset for dansk sejr steget en smule til 1,72, og efter Danmarks indsats mod Peru er oddset på dansk sejr over Australien nu 1,83 (odds igen taget fra Bet365*).

Ikke noget super-overraskende der. Justeringen sker på baggrund af eksperter, oddssættere og markedets vurdering af Danmark og Australiens respektive styrker, en vurdering, der naturligvis er under løbende justering, og sjældent under mere forandring, end hvad man ser det undervejs i en kamp, hvor det pågældende hold enten er i færd med at over- eller underpræstere. Det i forhold til, hvad forhåndsvurderingen af det pågældendende holds styrkeniveau ellers oprindeligt pegede på.

I praksis er det ekstremt vanskeligt at udnytte disse tendenser. Man kan naturligvis være klar ved tasterne, hver gang en kamp er undervejs, og så alt efter præstationerne løbende gøre indskud på holdenes efterfølgende kampe, og principielt bør der ligge et klart bettingoverskud i vente, gør man det (og gør man det kompetent vel at mærke. Blot at følge måltavlen vil nemlig ikke virke).

Hvor stort overskuddet vil være, det specielt set i forhold til en tidsinvesterings ratio, er imidlertid uklart. For det første er det jo langtfra i alle kampe, hvor man vil kunne få øje på noget, som skal flytte cv-procenter i fremtidige opgør, og dernæst er man jo også afskåret fra tunge asian handicap-indskud, da asian-bookierne simpelthen ikke har åbnet for asian handicap-spil på disse kampe endnu. Det gør de først, efter et holds foregående kamp er færdigspillet, og så er alt potentiel værdi væk.

Hey, hvad med ligakampe?

Kløgtige læsere af disse linjer vil på nuværende tidspunkt have et relevant spørgsmål: ”Jamen hvad så med eksempelvis kampe i den engelske Premier League, mens sæsonen er i gang? Her offentliggøres jo linjer og priser ikke kun typisk til næste spillerunde, men til de to forestående spillerunder... så bør man da kunne lave omfattende værdi ved akkurat samme metode, som skribenten beskriver her under VM-kampene?”

Svar: ”Ja... og så alligevel desværre nej.” Problemet er, at spilpræstationer/udvist niveau i en ligakamp undervejs i en ligaturnering langtfra skal rykke lige så meget til et holds efterfølgende kamp, som det skal under en VM-slutrunde. Undervejs i en ligasæson er man meget mere sikker på et holds gennemsnitlige niveau, og at holdet i en kamp spiller langt bedre eller langt dårligere end forventet, ja det skal da rykke en smule i vurderingen af det opgældende hold grundniveau, men ikke nær så meget, som var det en af VM-deltagerne i Rusland, der var langt over eller under niveau. Det fordi man i en VM-slutrunde er være langt mere usikker i forhåndsvurderingerne af holdenes reelle niveau.

At man så alligevel i Premier League, Serie A eller what have you, kan have en fordel i at gøre indskud live i et holds kamp – ikke på den pågældende kamp, der er i gang, men på holdets næstkommende kamp, er evident. Der ér værdi at finde sig her, i tidligt at foruddiskontere kommende markedsbevægelser, når kampen er slut, så at sige. Hvor stor denne værdi så er... ja, det er mere tricky, men den er på grund af effektive og større tidligere markeder mere håndgribelig end under en VM-slutrunde, hvor denne slags spil mest tenderer til lyde godt, men hvor det i praksis ofte viser sig vanskeligt at demonstrere noget håndgribeligt eller kontinuerligt overskud ved det. Skulle man i en igangværende kamp snuble over virkeligt cv-forandrende ting i et af de to mandskabers kommende kampe, ja så er der selvfølgelig ingen grund til at holde sig tilbage. Man skal dog være ekstremt hurtig på tasterne, men helst ikke så hurtig, at man ikke lige husker at tjekke, at værdien måske rent faktisk allerede ér væk, fordi der har været andre aktører på markedet, som har reageret hurtigere, end du har...

1X2 euro-bookmakere har gang i pengemaskinen

Så ikke så meget konkret fodbold denne gang i dagens VM-artikel, men det, overlever du, kære BetXpert-bruger, jo nok. Vi kan konstatere, at helt forudsigeligt har de store favoritter haft det svært. Når jeg skriver forudsigeligt, så mener jeg smart money forudsigeligt, for mindst lige så forudsigeligt så har 1X2 euro-bookmakerne kronede dage i denne tid, da de jo opererer i et markedssegment, hvor deres kunder simpelthen ikke "kan lade være med" at gøre indskud på storfavoritter til små odds... Good grief, men det er jo folks egne penge, så fred være med det.

Og nu vi er ved ikke kun 1X2 euro-bookmakerne, men også smart money, så kan jeg hilse at sige fra Saigon, at der er ingen klager på VM indtil videre. Bortset fra et mis af Saudi-Arabien i åbningskampen er alle syndikatets punts på de store underdogs gået hjem.

To kampe, som ikke involverede store underdogs, Portugal - Spanien og Peru - Danmark, er gået i smalt samlet minus (Portugal +0,25 halvt vundet, Peru DNB tabt) er jeg vidende om, men tunge punts på Australien +1,75, Island +1,25, Mexico +1 og Schweiz +1,25 har alle siddet lige i skabet.

Saigon estimerer, at hvis alt i denne dags og morgendagens sidste spillerunde i gruppespillet går syndikatet imod, så vil der stadig være et smalt overskud scoret på gruppespillets første spillerunde. Men dels er slutrunden jo lang, og intet er garanteret fremover, og dels er det lige nu heller ikke tiden at hvile på laurbær, så første spillerunde i gruppespillet i dag og i morgen skal gerne sluttes godt af.

I den ånd er jeg i dag (ligesom syndikatet, ved jeg, omend deres linjer måske ender lidt anderledes) ude på to kampe:

To spilforslag til i dag

Belgien-Panama: Niveau-forskel, hævet over enhver tvivl, men det er også en meget høj handicap-linje, Belgien er blevet udstyret med. Og for høj i min bog. Derfor har jeg kastet mig over Panama på asian handicap +2, hvilket betyder pengene tilbage i fald, Belgien skulle vinde med præcist to mål. Unibet* tilbyder odds 1,93 for Panama +2, (nede i 1,76 efter artiklens publicering) hvilket jeg finder vældigt godt betalt. Det gør de førende dansk-licensløse internationale bookmakere også, da de typisk er nede i odds 1,88 for Panama +2 (nu 1,82).

 

Tunesien-England: Denne her har jeg allerede skrevet om – hvilket betyder, at jeg så bliver nødt til at skive lidt mere... Jeg var for en uges tid siden ude med et forhånds-pick til syndikatet i Saigon på Tunesien +1,25, alternativt +1 eller +1,5 alt efter, hvor deres vurdering ville pege på størst prisfordel. Jeg vil her indledningsvis kommentere på Tunesien +1,25-linjen.

 

Min anbefaling blev skudt afsted til et markedsodds på 1,89, hvilket er faldet til 1,82. Ikke urovækkende som sådan, idet  jeg peger på værdi ned til 1,76, men dog stærkt irriterende, og også en smule uventet. Jeg havde (og jeg ved, Saigon var enig) forventet, at mange public money ville falde på England-siden holdende prisen på Tunesien oppe på kontinuerligt bred-margin værdiniveau, men det lader til, at tidlige smart money har ødelagt den forudsigelse. Jeg ved, at Saigon-syndikatet nøje overvåger markedet på denne her, men har ingen idé om hvornår præcist, de planlægger deres indskud. Ligeledes tør jeg heller ikke spå om udviklingen frem til  kampstart senere i aften. Måske kommer der ikke til at ske det store fra nu af, men hvad ved aldrig, for indskudsmæssigt har denne kamp alle ingredienser til stede for potentielt store markedsmovements.

Min anbefaling til BetXpert-brugerne, der ønsker at gøre indskud på Tunesien-England i dag, er i øvrigt at trække lidt potentiel lavodds-risiko ved engelsk ét-måls-sejr-udfaldet væk, og så i stedet overføre det til et lidt lavere odds for selve bettet. Jeg sigter til at tage Tunesien på asian handicap +1,5, som betales med odds 1,62 hos Unibet* (nu faldet til 1,56, odds 1,60 fås hos Nordicbet*).

Artiklen er den toogtyvende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.