Tour de France 2018 byder på en meget varieret rute, der kalder på en alsidig mester. Jesper Carstens kigger nærmere på kalenderens største løb.

Tour de France 2018 skal afgøres på en meget varieret rute. Hvor 2017-ruten i høj grad var designet til at skabe et spændende løb til allersidste etape, så er 2018-ruten designet med det formål at finde en komplet vinder af løbet. Bakker, bjerge og brosten kalder på rytterne i juli 2018.

Velkendte stigninger som Col de Tourmalet og Alpe d'Huez er på programmet, men det er i høj grad et Tour de France, der tør udforske nye dele af Frankrig. I år er der således grusveje på programmet, skønt de næppe får en altafgørende rolle. 

Når vinderen skal hyldes i Paris vil vedkommende have klaret et holdløb, skrappe bakkeafslutninger, hårde, korte bjergetaper, brostenspavéer og en enkeltstart. 

Tour de France-ruten 2018: Vild og varieret

Løbet indeholder blandt andet en holdtidskørsel på 3. etape på 35 kilometer, mens 6. etape slutter på toppen af Mur de Bretagne. Dette er blot begyndelsen på en meget varieret 2017-rute, der håber at kunne hylde en komplet vinder af løbet, når det slutter i Paris.

Dette illustreres måske bedst på 9. etape, der køres samme dag, som der spilles VM-finale i fodbold. Arrangørerne har været nødt til at gøre noget for at kunne trække seererne til trods finalen, så man skal på denne etape passere 15 brostenspavéer, der i alt strækker sig over 21 kilometer (sidst var der "kun" 13 kilometer). Etapen slutter i den legendariske cykelby, Roubaix.

2017-ruten havde ikke mange etaper, der passede til såkaldte grimpeurs. Der synes at være flere af disse kuperede etaper i 2018-udgaven. Således er 10. etape ret kuperet. Der er grus undervejs på ruten, men det er alt for tidligt på etapen til at skabe noget spænding omkring det. Finalen kan blive interessant. Kombinationen af Col de Romme og Col de la Colombiere blev brugt i 2009, hvor det skabte noget ganske seværdigt cykelløb.

11. etape er en kort en af slagsen med 108 kilometer. Der er fire stigninger undervejs, og etapen slutter på La Rosiére. Der er over 4.000 højdemeter på denne etape, og med den korte distance indbydes der til angreb.

Lidt flere højdemeter venter der på 12. etape, hvor feltet slutter på den måske mest legendariske stigning i Frankrig, Alpe d'Huez. Undervejs passeres Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer. Alpe d'Huez er en stigning, der altid trækker mange folk til.

14. etape venter den velkendte, skrappe afslutning i Mende. Det er nok en etape for udbryderne, men klassementsfavoritterne plejer at kunne gøre en forskel her også.

De næste bjerge kommer på 16. etape af Tour de France 2018, hvor ruten kortvarigt besøger Spanien. Etapen slutter med en nedkørsel, og med tanke på hvad der venter på den efterfølgende etape, er det ikke utænkeligt, at det bliver en rolig dag.

For 17. etape er kun 65 kilometer lang, men indeholder ikke desto mindre tre skrappe stigninger og over 3.000 højdemeter. Det er på sådan en etape, at mange ryttere tør angribe lidt tidligere end normalt. Det er den sidste etape i årets Tour de France, der slutter på toppen af en stigning.

Der er dog stigninger på 19. etape, hvor blandt andet Col du Tourmalet venter. Etapen er kuperet og lang, og kan måske bruges til at sætte et sidste angreb ind, men etapen slutter med en nedkørsel, der ofte kan sætte en dæmper på det hele.

20. etape er en 31 kilometer lang enkeltstart i ret kuperet terræn. Her bliver løbet afgjort, inden 21. etape slutter med den velkendte afslutning på Champs Elysees.