De første ni etaper i Tour de France er kørt, og der har været masser af dramatik på de franske veje. Cykelekspert Jesper Carstens gør status over de forskellige trøjer på Tourens første hviledag. 

Tourens første hviledag er kommet, og det betyder, at det er tid til at kigge lidt på de forskellige konkurrencer i årets løb indtil videre. 

Ofte har man en tendens til at "lukke" dem hurtigst muligt, men der resterer altså fortsat 12 etaper af årets løb, og bjergene er først lige ved at komme i spil. Det kan ændre løbet fuldstændigt. 

I denne artikel kigger jeg nærmere på de fire trøjer, kommer med en lille status på stillingerne og forsøger at spotte et par værdispil eller to undervejs. I løbet af hviledagen håber jeg at udsende et par analyser, så hold øje med forsiden.

Pointkonkurrencen: Kittel fører komfortabelt

Rytter Point Odds Bookmaker
Marcel Kittel Quick Step Floors

212

1,38

888sport
Michael Matthews Team Sunweb

160

3,25

Bet365
Andre Greipel Lotto-Soudal

130

41

Betfair Sportsbook
Alexander Kristoff Katusha-Alpecin

113

51

Betfair Sportsbook
Sonny Colbrelli Bahrain Merida

73

201

Unibet

Efter ni etaper og fire massespurter har Marcel Kittel smidt sig solidt i førertrøjen. Med op mod fem massespurter tilbage - den første allerede på 10. etape - er det måske værd at gå efter det lave odds på Marcel Kittel, der har set ganske suveræn ud i spurterne.

Dels fordi vi må forvente, at han i al fald vinder yderligere to etaper, og dels fordi jeg næppe regner med at se Matthews blande sig alt for meget i top 3 i de flade afslutninger. Det er ligeledes begrænset, hvor ofte han kan gå på togt og tage point på etaperne.

Hans show på 9. etape var flot og mindede lidt om Sagan, men værd at bemærke var altså, at han fik brugt en del hjælpere fra holdet. Det bliver ikke ved med at gå. Ligeledes er han heller ikke så skarp i de flade spurter, som Sagan er, så med andre ord: han er ikke en direkte erstatning for verdensmesteren. 

Vil man hellere spille på Matthews, så kan det anbefales at gøre det efter 10. etape. Her må det nemlig forventes, at Kittel udbygger sin føring, hvorfor oddset nok får et lille nyk opad, medmindre Matthews klarer det bedre end forventet.

Herfra går anbefalingen dog på Kittel trods lave odds. 

Værdi i lavodds på tyske Kittel

Med op mod fem massespurter tilbage, er det svært ikke at pege på Kittel som vinder af konkurrencen. Han bør mindst vinde to-tre af de resterende fem, og det får Matthews svært ved at hente tilbage på bjergtogter. Oddset er lavt, men jeg sætter 75 % på, at Marcel Kittel vinder årets pointtrøje. 

Bjergkonkurrencen: En mere åben affære

Rytter Point Odds Bookmaker
Warren Barguil Team Sunweb

60

2,10

888sport
Primoz Roglic LottoNL-Jumbo

30

10

Bet365
Alexis Vuillermoz Ag2r

27

23

Bet365
Dan Martin Quick Step Floors

23

21

Betfair Sportsbook
Bauke Mollema Trek-Segafredo

18

26

Betfair Sportsbook

Warren Barguil har afgjort kørt sig i stilling til at tage bjergtrøjen, og når man tænker på, at der fortsat er mange point på spil i de kommende etaper, hvor det ikke afgøres på målstregen, så er det oplagt at pege på franskmanden.

Dels fordi han beviste, at han kunne, mens ryttere som Rolland og Pinot var helt bag om dansen på 9. etape, dels fordi der ikke er mange oplagte kandidater, der synes at have forudsætningerne for at vinde trøjen.

Næste store slag er på 12. etape, der slutter på Peyragudes. Det er egentligt ikke en optimal etape for Warren Barguil, da han får svært ved at komme i udbrud, når man ser på den flade etapestart. Derfor kunne oddsene snildt se anderledes ud efter den etape.

For det er nemlig en etape, hvor klassementsrytterne kan forventes at få lidt point. Den flade start gør, at de sandsynligvis kan kontrollere et udbrud, og så kan det ligne, at de kører om sejren. Favoritten på etapen vil muligvis være Dan Martin, der har set rigtig skarp ud.

Det interessante ved Dan Martin er, at han på toppen af Mont du Chat lige kørte sig lidt frem og tog nogle gratis bjergpoint. Kører han helhjertet efter trøjen? Måske. Måske ikke. Den er nok med i baghovedet, men i sidste ende er en podieplacering naturligvis langt vigtigere for Martin. 

Næsten alt i den her konkurrence afhænger af, hvordan favoritterne kører 12. og 17. etape. Hvis det bliver dem, der kæmper om sejren på de to etaper, så kunne det godt ligne, at trøjen vil ende hos en favorit alligevel.

Spiltanke: Der KAN være værdi i Dan Martin som bjergkonge

Odds 21 på Dan Martin som vinder af bjergtrøjen kan indeholde værdi. Jeg kan ikke blive helt klog på den. På den ene side har han jo mere eller mindre bevist, at han kører lidt efter trøjen, da han nuppede lette point på Mont du Chat, men på den anden side jagter han også en podieplacering, det kan i så fald koste her.

Ligeledes har han ikke for alvor holdet til at kunne jagte udbrud ind, hvorfor han ikke selv kan gøre meget for at stoppe udbryderne fra at "stjæle" pointene. Vi er altså ude i en situation, hvor han jagter bjergtrøjen, hvis den er inden for rækkevidde.

Næste store bjergetape er på 12. etape. Her er der en del point, og da den flade start på dagen gør, at Barguil kan få svært ved at komme i udbrud, har Martin faktisk en fin mulighed her for at hente lidt point, såfremt favoritterne skal køre om sejren. Jeg tror, jeg lidt forsigtigt kaster 4-5 % efter Dan Martin, og jeg hælder nok mest mod de 5 %. 

Ungdomskonkurrencen: Yates stikker af

Rytter Tid Odds Bookmaker
Simon Yates Orica-Scott

38:28:30

1,40

Betfair Sportsbook
Louis Meintjes UAE Team Emirates

2:58

3,50

Danske Spil
Pierre Latour Ag2r

3:28

15

Bwin
Emmanuel Buchmann Bora hansgrohe

6:44

23

Bet365
Guillaume Martin Wanty Gruope Gobert

13:21

81

888sport

Den her bliver holdt lidt kort, for med et forspring på lige knap 3 minutter, virker konkurrencen så godt som afgjort. 

Det er den selvfølgelig ikke, men Simon Yates har vist sig at være den skarpeste i konkurrencen, efter at Louis Meintjes gik helt ned på 9. etape.

3 minutter er meget tid, og jeg vil næsten påstå, at der skal en decideret off-day til, førend Simon Yates taber trøjen til Meintjes igen - men den kan jo altså komme, som vi så det på 9. etape med Meintjes.

Oddsene indikerer, at bookmakerne ikke helt stoler på Yates' stabilitet. Det kan jeg godt forstå: det er også lidt mit problem med ham. Kan han stå distancen? Jeg tror det.

Simon Yates til odds 1,40 hos Betfair Sportsbook*

Odds 1,40 er ikke meget, men det virker ikke desto mindre til at være et par tick for højt, når man tænker på, at han fører med næsten 3 minutter ned til Louis Meintjes, der ikke imponerede meget på 9. etape. Jeg er omkring 72-73 % her. 

Den gule trøje: Tæt i toppen - men ikke i odds

Rytter Tid Odds Bookmaker
Chris Froome Team Sky 38:26:28

1,33

Betfair Sportsbook
Fabio Aru Astana

0:18

6,00

Bet365
Romain Bardet Ag2r

0:51

15

888sport
Rigoberto Uran Cannondale-Drapac

0:55

51

Betfair Sportsbook
Jakob Fuglsang Astana

1:37

34

Bet365

Kun halvandet minut adskiller Jakob Fuglsang på 5. pladsen og Chris Froome i førertrøjen, men ikke desto mindre er briten storfavoritten til at vinde løbet.

Det er der flere årsager til. Først og fremmest har han et så stærkt hold, at han kan kontrollere store dele af etaperne. Dernæst er det ikke rigtigt lykkedes konkurrenterne at sætte ham endnu, og hvis det fortsætter, kan han køre sejren sikkert hjem på enkeltstarten til sidst. 

Men odds 1,33 er på ingen måde interessant for Froome.

Det er bare svært at se, hvem der skal snyde briten for sejren. Aru var meget selvsikker på 9. etape, men endte jo nærmest med at være den ringeste af de stærkeste, da han var lige ved at blive sat på toppen af Mont du Chat. Romain Bardet var uhyre stærk på nedkørslen, men selv hvis han skal gå hen og få førertrøjen før enkeltstarten, så vil han være én af de ringeste i den disciplin.

Rigoberto Uran har indtil videre været ret godt kørende, men det er svært at forestille sig, at han bliver ved med at være så god. Ligeledes er enkeltstarten ikke så god, som den har været.

Så er der danske Jakob Fuglsang, og jeg ved ikke om det er klaphatten, der trykker lidt i tindingerne, men jeg synes nærmest, at han var den stærkeste på 9. etape. Han angreb, sad med uden problemer, førte meget i finalen, og havde fortsat overskud til at lave noget i spurten, selvom det var lidt hjernedødt. Så meget for den narrativ i de danske medier om, at Fuglsang er en af de klogeste ryttere i feltet.

Hvis jeg skulle forsøge noget på de her odds, så blev det nok alligevel Rigoberto Urans odds 51 hos Betfair Sportsbook* eller Romain Bardets odds 15 hos 888sport*. Begge er langskud og skal have lidt held for at gå hjem.

Alternativt kan man overveje lidt top3-spil. Dan Martin bliver lidt glemt, men han har set suveræn ud, og den næste klassementstest på 12. etape passer ham særdeles godt. Han bliver mit værdispil.

Dan Martin i top3 til odds 5,50 hos Betfair Sportsbook*

Betfair Sportsbook* står lidt alene med det her odds, men der er ret god værdi. Han er mindre end ét minut fra podiet, og har ikke vist svaghedstegn endnu. Han kom sig fint fra styrtet, hvor Richie Porte hev ham med ned. Det meste af markedet giver odds 4 eller derunder, og jeg ender nok også på 24-25 % på irsk top 3-placering. Men han skal vinde tid før den afsluttende enkeltstart.