Efter fire dage uden de store stigninger, bliver klassementsrytterne og resten af feltet testet på Tourens 5. etape, der slutter med en 5,9 km. lang stigning på gennemsnitligt 8,5 procent.

160,5 kilometer skal Tour de France-feltet tilbagelægge fra Vittel til La Plance des Belles Filles, hvor de undervejs skal passere to kategoriserede stigninger. Årets første bjergetape byder på muligheder for et udbrud, men cykel- og bettingekspert Jesper Carstens vurderer, at etapen vindes blandt favoritterne.

”Jeg tror, at der er en række ryttere, der gerne vil have muligheden for at køre efter etapesejren, hvorfor vi kommer til at se en favoritduel,” siger cykel- og bettingeksperten.

Jesper Carstens fremhæver BMCs Richie Porte, der kort viste tænder på 3. etape. Yderligere er der også bonussekunder til vinderen på toppen, og i kampen mod forhåndsfavoritten Froome er hvert eneste sekund vigtigt i kampen om den gule førertrøje.

”Det er værd at bemærke, at finalestigningen ikke er specielt lang. Vi har i år set, at Richie Porte for alvor har sin styrke på de her korte bjerge. Det så man senest i Romandiet Rundt, hvor han godt nok tabte spurten til Simon Yates, men hvor han ellers smadrede resten af feltet,” siger Jesper Carstens.

Jesper Carstens vil dog ikke kategorisk afvise, at et udbrud holder hjem. Team Sky har de seneste par år vist flere gange, at de ikke nødvendigvis behøver etapesejrene i bjergene, hvor de har vist en tendens til at kontrollere udbruddet, men ikke hente det.

”Det må konkurrenterne gøre, hvis de vil have etapesejre. På den måde sikrer Sky sig også, at de har flest mulige hjælpere til finalen. BMC må forventes at ville køre udbruddet ind, da de har Richie Porte blandt favoritterne til etapesejren,” siger Jesper Carstens.

Klassementsrytterne skal slå til

Froome vil som regel gerne sætte en tyk streg under, at han er løbet bedste rytter, når feltet rammer første bjergetape, så Jesper Carstens forventer en offensiv kørsel på etapens sidste målstigning.

”Der er kun tre bjergafslutninger i årets løb, så hvis man vil lave en stor forskel i bjergene, så er det her en etape, man skal slå til på. Det er en finale, der er fantastisk til Alejandro Valverde, men desværre udgik spanieren på første etape af løbet. Hans holdkammerat Nairo Quintana må frygte afslutningen en smule, hvor han nok skal klare sig fint, men kan tabe værdifulde sekunder til Froome og Porte, da han ikke besidder samme accelerationsstyrke som de to,” vurderer Jesper Carstens.

”Det skal blive spændende at se Alberto Contador, der i år har haft en anden optakt til løbet. Normalt kører han efter sejren i Criterium du Daphine, men holdet nærmest tvang ham til at tage det roligt, så han kunne spare kæfter. Han har indtil videre i årets Tour fløjet lidt under radaren, men han kan blive meget farlig på denne afslutning, ”tilføjer Jesper Carstens.

Fuglsang har lille chance for etapesejr

Jakob Fuglsang viste i Criterium du Dauphine, at formen var god, da han vandt etapeløbet, som Froome tidligere har fundet flere gange. På Tourens 3. etape. der sluttede med en kort stigning, og som Sagan vandt, viste Fuglsang også god form, da han kom ind på en 7. plads.

”Med danske briller er det spændende at følge Fuglsang på 5. etape. Det er ikke for alvor en stigning, hvor Astana kan udnytte, at de har to ryttere til rådighed. Dertil er afslutningen ikke lang nok. Men både Fuglsang og Aru har vist så god form, at de begge bør få lov til at gå efter etapesejren,” siger Jesper Carstens. 

”Fuglsang er ikke den mest eksplosive rytter, men han har bevist, at han kan følge de bedste. Finalerampen, der måler op til 20 procent på de sidste meter, er normalt ikke guf for ham, men med hans nuværende form er det svært at afskrive ham fra noget som helst,” fortsætter Jesper Carstens.

Bookmakerne vurderer også, at Jakob Fuglsang har mulighed for at tage etapesejren på den 160,5 km. lange 5. etape. De vurderer, at han har cirka 3-5 procents chance for at tage sejren.

Odds på vinderen af 5. etape fra Vittel til La Planche des Belles Filles

Bedste odds Bookmaker
Chris Froome 4,33
NordicBet
Richie Porte 4,5
Betfair Sportsbook
Nairo Quintana 18,00
Danske Spil
Fabio Aru 13,00
Bet365
Alberto Contador 41,00
Bet365
Jakob Fuglsang 28,00
NordicBet
Romain Bardet 29,00
Bet365
Daniel Martin 15,00
Bwin
Thibaut Pinot 26,00
Bwin
Stephen Cummings 26,00
Betfair