Det ene angreb efter det andet prægede 8. etape af Tour de France, og heller ikke på 9. etape kan feltet forvente en stille dag. Det bliver modbydeligt hårdt, vurderer cykelekspert. 

181,5 kilometer i Jura-bjergene fra Nantua til Chambéry. Start direkte op ad en kategori 2-stigning, og herefter yderligere seks stigninger, hvoraf tre af dem er uden for kategori. Læg dertil gennemsnitlige stigningsprocenter på 4,2 - 10,3, en hård 8. etape og samlet otte dages cykling, og tilbage står man med en hård og udfordrende etape, der for flere rytteres vedkommende bare skal overstås inden hviledagen på mandag. 

For de mest udfordrede ryttere handler det om at holde sig inden for tidsgrænsen, så de ikke ryger ud af Touren. Specielt franske Arnaud Demare (FDJ) kan få problemer med overholde tidsgrænsen efter de maveproblemer, han har haft. Det så hvert fald ikke godt ud på 8. etape, hvor han kom i mål over 37 minutter efter vinderen Lillian Calmejane (Direct Energie). 

"Etapen er afgjort en af Tourens hårdeste etaper. Den er modbydelig hård, og etapens sidste bjerg, Mont du Chat, er isoleret set Tour de Frances hårdeste bjerg," siger cykelekspert Jesper Carstens. 

Feltet når op i en højde på 1.504 meter på Mont du Chat, og den gennemsnitlige stigningsprocent på den 8,7 kilometer lange stigning er 10,3. Stigningen er da også uden for kategori. 

Mont du Chat var også med i Criterium du Dauphine, der blev kørt tidligere på året, og som danske Jakob Fuglsang overraskende vandt den samlede sejr i. Han vandt også etapen med Mont du Chat, så danskeren fra Astana ved, hvordan bjerget skal klatres. I en spurten mod Froome, Porte og Aru var Fuglsang hurtigst. Og heldigst. 

"I Criterium du Dauphine var der 15,5 kilometer til målstregen fra toppen af Mont du Chat, mens der på Tour-etapen er hele 26 kilometer, så det bliver sværere for de spinkle klatrertyper at holde konkurrenterne bag sig på det lange flade stykke mod mål," siger Jesper Carstens. 

Kamp om bjergtrøjen

I dette års Tour de France er der ikke mange bjergafslutninger - der er tre, hvoraf kun en enkelt af dem er uden for kategori. Det betyder - modsat tidligere, at der er større sandsynlighed for, at en lykkerider vinder den prikkede bjergtrøje, lyder vurderingen fra Jesper Carstens. Han pointerer, at der er 85 point, hvis man vinder samtlige bjergtoppe på etapen, mens der blot er 62 point på 18. etape, der slutter på Col d'Izoard, hvor bjergpointene endda fordobles, da det er en målstigning. 

"Alle, der har den mindste ambition om at vinde bjergtrøjen, skal afsted her. Det er den her etape, der skal skabe grundlaget for at vinde trøjen, og derfor kan vi forvente at se Thibaut Pinot (FDJ) stikke afsted. Franskmanden er udelukkende i løbet for at vinde en etape og bjergtrøjen, så det her er hans kongeetape," siger Jesper Carstens. 

Rafal Majka (Bora-hansgrohe) har vundet bjergtrøjen to gange tidligere, og hvis han vil gentage sidste års triumf, skal han sikre sig point på denne etape, men det kan blive svært, vurderer Jesper Carstens. 

"Majka er fint med i klassementet, så han får ikke lov til at køre væk fra feltet. I stedet vil hans hold måske forsøge at kontrollere udbruddet, så han kan vinde nogle bjergpoint uden at gå med i udbruddet," fortæller cykeleksperten. 

Ifølge Jesper Carstens er det slet ikke sikkert, at et udbrud får lov til at cykle hele vejen og vinde etapen.

"Mont du Chat er så hård, at nogle af favoritholdene nok har ambitioner på den stigning, og da der er bonussekunder på stregen, kan de have interesse i at neutralisere udbruddet. Det er mest sandsynligt, at udbruddet bliver lidt taktisk, hvor flere af klassementsholdene, som Sky, Movistar, Ag2r og Astana, sender folk afsted, der kan hjælpe deres kaptajn i dalen fra Grand Colombier (etapens femte stigning, red.) til Mont du Chat eller fra Mont du Chat til målstregen," siger han og fortsætter: 
"Hvis klassementsrytterne folder sig ud på stigningerne, skal udbryderne være ekstremt stærke, hvis de skal holde dem bag sig. Umiddelbart hælder jeg mest til, at etapen bliver vundet af en klassementsrytter."

Hvor står favoritterne?

Der skete ingen forskydninger i toppen af klassementet på 8. etape. Selvom der blev markeret lidt, førte det ikke til nogen alvorlige angreb. 

"Tager man de romantiske cykelbriller på, så kan man håbe, at en tør spille ud på Grand Colombier, og så har et par holdkammerater i udbrud, der kan føre vedkommende frem til foden af Mont du Chat. Det er jo sådan noget, man gerne vil se som cykelfan, men det er ufatteligt svært at praktisere i virkeligheden," siger Jesper Carstens. 


Og grunden til, at det vil være svært at praktisere på 9. etape, er først og fremmest Team Sky, der har et hold, der kan kontrollere løbet, og som ikke vil lade klassementsryttere tage tid på Froome. 

"Derudover er det også ekstremt energikrævende, så selv hvis man slår hullet hen til Mont du Chat, er det tvivlsomt, om man kan holde de øvrige ryttere bag sig op af stigningen," siger Jesper Carstens. 

Selvom Jakob Fuglsang vandt Mont du Chat-etapen i Criterium du Dauphine, så spår Jesper Carstens ham ikke mange chancer på 9. etape: 

"Med danske briller håber man selvfølgelig på, at Jakob Fuglsang kan gentage bedriften, men jeg finder det ikke særlig realistisk længere. Holdets plan A og B må simpelthen være Fabio Aru, og jeg forventer, at danskeren kommer til at arbejde for ham. Fuglsang virker ikke helt til at have samme form som Aru."

Blandt etapens favoritter finder man Chris Froome (Team Sky), Thibaut Pinot (FDJ), Fabio Aru (Astana), Richie Porte (BMC Racing Team), Daniel Martin (Quick Step Floors) og Pierre Rolland (Cannondale-Drapac). 

Også Alberto Contador (Trek-Segafredo) og Nairo Quintana (Movistar) er blandt kanditaterne til etapesejren, men ifølge Jesper Carstens har de ikke vist meget i løbet indtil videre. 

"Der er ikke noget, der indikeret, at de distancerer de øvrige på etapen. For dem begge gælder det dog, at Mont du Chat er en stigning, der passer dem bedre end La Planche des Belles Filles," siger Jesper Carstens og fortsætter: 


"Leder man efter en rytter, der har været lidt "skjult" indtil videre, så kan man måske pege på Romain Bardet (Ag2r La Mondiale). Han så ret skarp ud på La Planche des Belles Filles, og han er god på stigninger, men også en ganske habil nedkører. Han tør satse og køre aggressivt. Han vil få det svært, hvis han er alene i front på det flade stykke ind mod mål, men han har muligheder på en etape som denne."

Etapen starter allerede klokken 11:55 fra Nantua, hvorefter rytterne skal tilbagelægge 181,5 kilometer til Chambéry. Med en gennemsnitsfart på 37 km/t vil etapen være færdig 16:45, og de vil være på toppen af Mont du Chat-stigningen 16:18.

Odds på vinderen af 9. etape

Bedste odds Bookmaker
Thibaut Pinot 9,00  Betfair Sportsbook
Rafal Majka 34,00
Betfair Sportsbook
Chris Froome 7,00
NordicBet
Daniel Martin 11,00
Betfair Sportsbook
Pierre Rolland 17,00
Bwin
Fabio Aru 10,00
Bet365
Romain Bardet 14,00
Danske Spil
George Bennett 26,00
Betfair Sportsbook