Vi skal vidt omkring i denne måneds gennemgang i spilleverdenen (bl.a. et smut omkring Barack Obama og hvorfor man som gambler bør vende tommelfingeren opad for ham ved præsidentvalget...). Men uanset at der officielt er dømt agurke-tid og dermed tomgang-snak, så ikke et ord i denne artikel om hverken EM-slutrunde, Wimbledon eller WSOP i Las Vegas. Men vi starter dog i Internet-pokerens verden, hvor PokerStars i dén grad er ved at rykke fra konkurrenterne.


PokerStars giver konkurrenterne baghjul

Som sagt, I finder intet her om World Series of Poker, det kan I læse om andre steder. Men lidt om poker skal vi ha’, det dog ikke fra Nevada, men fra Internettets cyper-space.

Antallet af poker-spillere, der sidder hjemme i dagligstuen og med at klik sender bluffs og raises afsted over Internet, er støt stigende - som det har været det længe.
Det skulle jo forlede én og anden til at tro, at det er ”fede tider” for poker-udbyderne, men flere og flere af aktørene på det internationale spillemarked klager over, at det er vanskeligt at klare sig i branchen nu om dage. Årsagen er ikke, at der ikke er nok potentielle poker-kunder, men at konkurrencen om dem er forbandet hård, og at det koster dyrt i reklamer, promotions og markedsføring at få dem ind i butikken og ikke mindst få dem til at blive der. Loyale kunder er ikke en saga blot i Internet-pokerverdenen, men der er procentuelt færre af dem end for blot et par år siden. Nu er tendensen, at poker-spillere shopper rundt for at få en bedre deal (promotion eller rake-back) hos konkurrerende firmaer, også selvom de egentlig er godt tilfreds, hvor de allerede spiller.

Nogle firmaer gør sig godt i den øgede konkurrence, andre ikke. Kendetegnende for poker-markedet i dag er det, at det er spiludbydere, hvad angår intens og offensiv markedsføring, som ikke er bange for at have spenderebukserne på, der klarer sig godt.
Et godt eksempel på det finder vi i PokerListings’ seneste statistik, som viser, at PokerStars i dén grad har givet konkurrenterne baghjul.

Fra maj til juni måned steg PokerStars’ omsætning og antal af spillere med seks procent (holder dét for alle årets 12 måneder, vil det være en fordobling af års-omsætningen - et lille matematisk regnestykke, der kan være nyttig inspiration for sports-bettere: - kan du holde en månedlig tilbagebetaling på 106 procent, og tager det i gennemsnit en måned at gennemspille summen på din bankroll, så vil din bankroll i løbet af et år være vokset til det dobbelte).

Det gennemsnitlige antal af aktive PokerStars-spillere på alle tider af døgnet var i juni måned 12.856, hvilket er næsten dobbelt så mange som verdens næststørste poker-udbyder p.t., FullTilt, kan fremvise. FullTilt havde 6.774 spillere, mens nummer tre på ranglisten, TitanPoker, havde 4.959 spillere i gennemsnit.
Verdens største pokerselskab for blot halvandet år siden, PartyPoker, er nu blot verdens fjerdestørste, hvad angår spillere og omsætning. 4.290 spillere er i gennemsnit at finde hos PartyPoker.


Briterne på Bingo

Ellers er det store hit disse dage ikke poker, men bingo. Især i Storbritanninen har bingo virkelig fat i den halvdel af befolkningen, som normalt går under navnet kvinder. Ifølge en undersøgelse fra informations-sitet ”BingoPort” så har briterne ”bingo’et” for ikke færre end 5,5 mia. kroner online de seneste 12 måneder.
”Det er en større vækst, vi ser i bingo i denne tid, end set i noget andet spil før,” siger BingoPort’s direktør Scott Logan, der tilføjer: ”Det faktum, at online bingo-spillere har købt bingo-spil for mere end 600 mio. pund (5,5 mia. kroner) er fantastisk, især når man tager i betragtning, at folk i Storbritannien ikke har så mange penge mellem hænderne i dag. Men selvfølgelig, spilleindustrien er ikke overrasket, de har hele tiden vidst, at denne vækst ville komme.”

Ifølge BingoPort er ”Sun Bingo” den største aktør med i alt 19 procent af Storbritanniens samlede omsætning, efterfulgt af ”Gala Bingo” (16 %) og ”Foxy Bingo” (13 %).


En sand herligheds-cocktail

Når der er god business på et område, kigger andre brancher som regel interesseret til, om det ikke skulle være muligt at score sig noget af kagen. Og en virksomhed, der altid er om sig, er tv-selskabet ”Sky”, der bl.a. står bag pokerudbyderen SkyPoker.com, casinospil-udbyderen SkyVegas.com og bookmakeren SkyBet.com. Sky er selvfølgelig også hoppet ombord på bingo-vognen, og det med en nyskabelse.

Sky eller ”British Sky Broadcasting”, som de retteligt hedder, har annoceret et nyt tiltag, ”Sky Bingo Interactive”, som tillader tv-seerne at spille bingo samtidig med, at de ser deres favorit tv-program.
For at deltage i denne herligheds-kombination, skal tv-kiggerne/bingo-spillerne blot trykke på en rød knap på deres Sky-fjernbetjening, og vupti, så dukker en bingo-menu op. Spilleren kan så på sin fjernbetjening beordre bingo-numre og trækning til at fylde et hjørne af tv-skærmen, mens resten af skærmen er helliget favorit tv-programmet.

”Vi er meget begejstrede for at være de første, der kan tilbyde vores seere denne spændende mulighed,” udtaler Edward Moss, marketing-direktør for Sky, og han tilføjer (ifølge Sky-pressemeddelsen angiveligt ikke mindre begejstret): ”Om mandagen og torsdagen er der oven i købet udvalgte bingo-spil, hvor man kan være med gratis!”

Eneste problem er for mål-gruppen er vel, om de nu får tid til overs til de fyldte chokolader...


Illegale væddemål for 6 mia.

Et spring om til den anden side af planeten til verdens folkerigeste nation Kina.
Hvad der længe har været til irritation for vestlige forretnings-folk (indtil de lærer systemet at kende ;-)) er, at det meste jura og lovgivning i Folkerepublikken er ren gråzone.
Den slags er behændigt for diktaturer, det ligegyldigt, om disse måtte have en kommunistisk PR-titel eller en i folkemunde mere moralsk anløben højre-ekstremist-benævnelse. Forskellen er… ja, hvad?

I Kina kan man tillade sig alt, blot man ikke generer kommunist-partiet. Hvad har det med gambling at gøre, kan man spørge? - jae, de store af verdens online- og offline-spillefirmaer kaster i disse år interesserede blikke efter det potentielt særdeles interesssante kinesiske marked, for det er ingen hemmelighed, at de gerne vil have foden indenfor.

Det er imidlertid ikke så nemt, for ”teknisk set” er gambing forbudt i Kina. At det foregår i vid udstrækning alligevel, er en anden sag, og det ikke kun på gadeplan, men også via Internet. Der er efterhånden en del store internationale spiludbydere, der ”så småt” opererer i Kina, men dog uden den store og aggressive markeds-føring, vi kender det fra Vesten. Man skulle jo nødig gå hen at irritere magthaverne...

En gang imellem slår styret da også ned - det sker ca. en gang om året - og statuerer et eksempel. Som regel er der dog mod små fisk - men ikke altid.
For et par uger siden arresterede politiet i Kunming 20 mistænkte for at: ”Have drevet illegal spillevirksomhed og (...) foranrettet uorden i den almindelige sociale sammenhæng.” (hvad det sidste betyder, må man gætte sig til).

Ifølge avisen ”Shanghai Daily” er der tale om den måske største sag om illegal gambling nogensinde i Folkerepublikkens historien. Angiveligt skulle de 20 mistænkte have taget imod væddemål af forskellig art for mere end 6 mia. kroner (yes, seks milliarder!) og på det scoret sig et overskud på ca. 150 mio. kroner.
De medsammensvorne benyttede sig af et omfattende netværk af ”gade-spil” med ”penge fra hånd til hånd” eller ”over disken”, og ikke mindst af et fuldt moderne Internet-site, som ville gøre enhver vestlig bookmaker stolt, hvor politiet indtil videre har identificeret godt 5.000 kunder. Disse vil dog ikke blive retsforfulgt (i Kina er det - helt forudsigeligt - gråzone, om det for den enkelte kineser er tilladt at spille eller ej, uanset spiludbyderen måtte være ulovlig).

De 20 arresterede anses dog blot for at være stråmænd for de virkelige bagmænd bag Kunming-spilleoperationen, angiveligt de to Hong Kong-brødre, Tan Zhiwei og Tan Zhiman. De to Tan-brødre er bl.a. kendt for i 1999 at have åbnet en mini-udgave af Las Vegas i Myanmar! Senere har de to brødre spredt deres interesser til Internet-gambling, hvor de har opdyrket og administreret et større netværk i Sydøstasien med den primære kunde-gruppe i Kina.

Indtil for ganske nylig mentes Tan-brødrenes hovedkvarter med 3.000 ansatte, online-server, odds-sætning, kunde-service og -support at være drevet fra den 12 mio. indbyggere store by Guangzhou (i mainland Kina, tæt på Hong Kong). Brødrene har nu forladt Kina, angiveligt af ”helbreds-årsager”.


Tomlen op for... Obama

Vi slutter af i USA, ikke med poker-showet på Rio i Vegas, men med et mindst lige så interessant spil involverende ikke færre mængder af hverken pokerface, bluffs eller penge - det amerikanske præsident-valg.
Efter at demokraternes kandidat Barrack Obama har fået offentlig støtte af det seneste halve års intense modstander på de indre demokrat-linier, Hillary Clinton, er Obama rykket gevaltigt på odds-listen. Fra før at have en spinkel favorit-rolle mod republikanernes kandidat John McCain er Barrack Obama nu, hvad vi kalde storfavorit til at rykke bopælen til Det Hvide Hus.

Et bet på Barrack Obama giver nu kun omkring odds 1,50 på spillemarkedet, mens der er omkring tre gange pengene at hente sig på John McCain. Som en kuriøsitet kan man nævne, at de personlige kandidater Bob Barr og Ralph Nader begge står til omkring 100 gange pengene, men det ligner vilde under-odds...

Nu kan man selvfølgelig spekulere i at score sig et par skillinger på præsident-valget, der løber af stablen den 4. november, men ellers er spørgsmålet: Hvem skal man holde med?
Well, denne skribent vil på ingen måde blande mig i hverken amerikanernes eller BetXpert-brugernes politiske sym- og/eller antipatier vedr. de to kandidater, men fra et gambling-synspunkt er der måske en lille årsag til, at man bør holde tomlen oppe for Obama.

Mens John McCain i hele sin politiske karriere har talt hårdt imod alle former for legaliseret gambling - bortset fra Las Vegas-casinoerne, naturligvis - så har Barrack Obama endnu ikke udtalt sig hverken for eller imod. Det garanterer ingenting, men i det mindste har man da lov at håbe. Vinder McCain, er der derimod ingen tvivl om, at den af George W. Bush indførte kampagne mod og ulovliggørelse af Internet-gambling vil fortsætte.

Og det vil da være synd. Jeg husker med nostalgisk glæde tilbage til de dage, hvor amerikanske Internet-pokerspillere flittigt donerede til europæere med lidt mindre machohævdelses-behov, men måske lidt mere gemt under kasketten...



BetXpert bringer fra tid til anden en opdatering på, hvad der er sker af opsigtsvækkende, faktuelle, skæve eller sjove ting indenfor spilleverdenen. Nyheder af dansk og global karakter indenfor ikke kun sports-betting, men gambling i det hele taget vil finde vej til den tilbagevendende feature-artikel.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler:
http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag:
http://www.betxpert.com/ekspert/torben/