Det klassiske italienske etape-cykelløb Tirreno-Adriatico køres 6.-12. marts. Se hvad cykelekspert Jesper Sørensen skriver om ruten, favoritterne og outsiderne...

Læs den nyeste optakt om Tirreno-Adriatico 2017 her

Tirreno-Adriatico 2013 har det, som Paris-Nice (3.-10. marts) mangler: De helt store kanoner. Alberto Contador, Chris Froome, Cadel Evans, Joaquim Rodriguez og Vincenzo Nibali er alle med her, ligesom sprinterfeltet består af Mark Cavendish, Andre Greipel, Tyler Farrar, Peter Sagan og mange andre.

Det er ikke nyt, at sprinterne søger mod Tirreno-Adriatico: Få dage efter løbets afslutning venter Milano-San Remo, hvor mange af sprinterne har ambitioner. Men at der er så markant forskel på klassementsrytterne i Paris-Nice og Tirreno-Adriatico, peger i retning af nye tider.

Tips

BetXpert vil komme med tips til Tirreno-Adriatico løbende. Følg vores eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

Ruten

Løbet starter med en holdtidskørsel på 1. etape. Den er mere eller mindre flad i samtlige 16,9 kilometer. Her kan der komme et par store forskelle mellem de største klassementsfavorittere. Alberto Contador har for eksempel et meget stærkt hold, hvorimod andre – fx Damiano Cunego og Lampre – kan få det sværere.

2. etape venter en 232 kilometer lang rute, der er relativt flad. Det er en af grundene til at sprinterne søger mod Italien: Lange etaper. Det er en vigtig test forud for Milano-San Remo, der er næsten 300 kilometer. Afslutningen er dog helt flad, og det bør ende i massespurt.

Dagen efter venter 3. etape, der er næsten 200 kilometer lang. Igen er den mest flad, men den er lidt småkuperet i finalen. Et udbrud kan måske snyde sprinterholdene, men med så mange stærke sprintere, virker det meget tvivlsomt.

4. etape venter de helt store bjerge. Prato di Tivo er på programmet igen i år, og her kan Contador, Froome, Rodriguez, Nibali, Evans og co. give den gas. Sidste år vandt Nibali på denne stigning, men dengang var konkurrenterne Kreuziger, Horner, Hoogerland, Scarponi og Pozzovivo. Konkurrencen ser stærkere ud denne gang.

5. etape byder på Chieti-afslutningen. Den har været på programmet de seneste tre sæsoner. To gange har Scarponi vundet her, mens Peter Sagan tog sejren sidste år. Passo Lanciano venter dog undervejs, og den stigning gør finalen endnu hårdere. Selvom det er en kort bakke, så var den i 2011 for hård for Philippe Gilbert – Peter Sagans show sidste år var exceptionelt.

Hernæst er de helt store store udfordringer overstået. 6. etape kan måske snyde nogle. Etapen er 209 kilometer lang og kuperet det meste af dagen, men de sidste 10 kilometer er flade. Et udbrud kunne meget vel vinde her, ellers en spurt.

Løbet slutter med 7. etape, der er en 9,2 kilometer lang enkeltstart. Den er helt flad. Den kan skabe små forskelle rent tidsmæssigt.

Storfavoritterne

Alberto Contador, Team Saxo-Tinkoff

Alberto Contador kan meget sjældent løbe fra favoritværdigheden, når der er stigninger på programmet. Således er han også favorit her i Italien. Spanieren er næsten altid klar på et højt niveau. Det er svært at se, at han skulle kunne misse podiet. Okay, han var ikke helt på toppen i Tour of Oman, men Tirreno-Adriatico er et løb, som han nok meget gerne vil tilføje til resultatlisten, hvorfor niveauet må forventes at være noget højere.

Hvis man kigger tilbage på Contadors historik, vil man ligeledes se, at han sædvanligvis er i god form på denne tid af året – førhen har han bare kørt Paris-Nice, som han vandt i 2007 og 2010. Contador elsker yderligere at køre i Italien, så jeg regner med, at han er klar. Desuden har han et skræmmende stærkt hold med til Italien.

Chris Froome, Team Sky

Jeg tør dog ikke helt holde Alberto Contador som den enlige storfavorit. Chris Froome har holdt et fint niveau, og han vandt senest Tour of Oman foran Contador. Det resultat kan man dog ikke bruge som alverden i forhold til deres senere Tour-duel. Tirreno-Adriatico bliver derimod den første reelle styrkeprøve.

Ingen af dem kommer i Tour-form, men til gengæld bør de være på et ganske respektabelt niveau. Froome kører en god enkeltstart – lidt bedre end Contador – og samtidigt klatrer han rigtig godt. Og hans hold er ligeledes stærkt.

Jeg giver Contador en lille fordel, fordi han simpelthen er en anelse stærkere i bjergene end Froome (og stort set alle andre), men jeg forventer at se begge ryttere på podiet.

Øvrige favoritter

Cadel Evans, BMC

Jeg tror, Cadel Evans så småt er på vej mod en ganske fin sæson. 2012 var ikke et udtryk for hans reelle styrke. Det viste han allerede i Tour of Oman, hvor han blev nummer 3. Han var ikke helt på toppen, men han var den stabile Cadel Evans, som vi kender fra 2011 og de forudgående sæsoner.

Har han styrken til at følge Rodriguez, Froome og Contador hvis de træder an? Nej, det tror jeg ikke helt. Men han er klar, hvis en af dem misser. Han er stabil, og hvis han kommer til stregen, så er han også relativt hurtig. Chieti-etapen kunne meget vel ende med en Evans-sejr. Men den samlede sejr ser jeg ikke i kortene, medmindre de to storfavoritter fejler.

Joaquim Rodriguez, Katusha

Joaquim Rodriguez er måske den rytter, der har størst chance for at drille Contador og Froome. Hvis formen er, hvor den skal være, så kan han få dem alle til at lide, og under Vueltaen sidste år viste Purito, at han var (næsten) umulig at fjerne fra Contadors baghjul. Hans acceleration gør, at han kan få essentielle bonussekunder.

Samtidigt må man ikke glemme, at han har udviklet sig voldsomt på enkeltstarterne, og Katusha overrasker igen og igen på holdtidskørslerne. De er ikke samme hæmsko for Rodriguez længere, men det kommer efter alt at dømme dog stadig til at koste ham lidt tid. Hans forbedring gør dog, at han i allerhøjeste grad er med inde i kampen om sejren.

Vincenzo Nibali, Astana

Vincenzo Nibali vandt løbet sidste år, men i det her felt kan han godt få det svært. Som klassementsrytter er han en af de bedste: Han kører godt i bjergene, og han kører en god enkeltstart. Men han er ikke exceptionel i nogle af disciplinerne. Han får det nok svært, hvis Froome, Contador og Rodriguez giver den gas fra bunden af Prato di Tivo.

Men omvendt kan et skifte til Astana have været med til at give ham det sidste skub frem i karrieren. Det er jo ikke fordi han decideret er dårlig: Han har vundet en Grand Tour, og han er endt på podiet i de to andre. Men alligevel bliver han ikke rigtigt betragtet som en af de allerbedste, og jeg tror ærlig talt også han skal være glad for podiet i det her løb.

Outsidere

Feltet stopper ikke med at være interessant her. De fem førnævnte ryttere er nogle af de absolut stærkeste klassementsryttere i feltet, men vi har stadig mange interessante navne tilbage. Hvad med sidste års podierytter, Chris Horner, der – hvis han har en god uge – kan være med helt fremme? Det er nok tvivlsomt, men sidste år kom han også lidt ud af intet og var med.

Hvis Chris Froome mod forventning ikke skulle være helt klar, så er Team Skys columbianske duo, Rigoberto Uran og Sergio Henao nok klar til at tage over. De har muligvis fået en fri rolle, men Froome er kaptajnen.

Et bedre bud er måske Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling), der skal forsøge at ride videre på Blanco-bølgen. Ligeledes må man heller ikke undervurdere Samuel Sanchez, Domenico Pozzovivo og Damiano Cunego.

Fælles for dem alle er dog, at feltet er så stærkt, at deres chancer må anses som meget små. Det er simpelthen for svært at se bort fra Contador, Froome, Rodriguez, Evans og Nibali.