Det italienske etape-cykelløb, Tirreno-Adriatico (8. - 14. marts), byder altid på et spændende væddeløb. Jesper Sørensen har kigget nærmere på løbet, favoritter, outsidere og odds i denne optakt.

Få etapeløb fanger mig så ofte, som Tirreno-Adriatico gør. Løbet, der køres fra vest-Italien (det Tyrrhenske hav) til øst-Italien (Adriaterhavet), formår næsten altid at levere et bragende godt cykelløb. 

Alligevel lever det lidt i skyggen, da den franske pendant, Paris-Nice, i flere dage overlapper Tirreno-Adriatico og uden tvivl fanger de fleste 'almindelige' cykelfans. 

Løbet kan man dog ikke klandre mange ting: De laver som regel en udfordrende rute og har ofte flere store klassementsprofiler til start. Ryttere som Contador, Froome, Quintana og Nibali har i høj grad valgt dette løb over Paris-Nice de seneste mange år. 

I 2016 opstod en speciel situation, da dårligt vejr afkortede løbet og fjernede et nøglemoment, der gjorde at løbet pludselig skulle afgøres blandt helt andre ryttere end ventet: Valverde, Nibali og van Garderen var forhåndsfavoritterne, men da bjergene forsvandt, blev det Greg van Avermaet og Peter Sagan, der kæmpede om treforken.

Vinderen af løbet vinder en helt særlig pokal. Som vinder af løbet mestrer man nemlig de to have, og man får således en gylden trefork - måske cykelsportens sejeste pokal - som bevis på at man er havets hersker.

Odds & Tips - Tirreno-Adriatico 2017

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Odds på vinder af Tirreno-Adriatico 2017

Bedste odds Bookmaker
Nairo Quintana 2,75
Bet365
Thibaut Pinot 4,00
Bet365
Tom Dumoulin 8,00
Bet365
Tejay van Garderen 9,00
Bet365
Bauke Mollema 13,00
Bet365
Vincenzo Nibali 13,00
Bet365
Geraint Thomas 16,00
Bet365

Favoritten

Kigger man på feltet, er der ét navn, der springer en i øjnene med det samme.

Nairo Quintana, Movistar

CV: 37 %

Nairo Quintana er startet ret stærkt i denne sæson, og han ligner således den store favorit til at vinde Tirreno-Adriatico. 

Det skyldes at årets konge-etape er fjerde etape, der slutter på toppen af Terminillo. Det er et seriøst bjerg, hvor Nairo Quintana utvivlsomt vil være den helt store favorit til at vinde etapen.

Han kommer fra Abu Dhabi Tour, hvor han ikke fik nogen specielt god placering. Det skyldtes dog lidt andre ting: dels var stigningen der ikke hård nok, dels blev der kørt alt for taktisk. Contador gjorde et fremragende job med at pisse Quintana af. 

Da Quintana vandt Tirreno-Adriatico i 2015, skete det efter en solosejr på netop Terminillo, der også dengang var løbets konge-etape. 

Movistar kommer med et ganske solidt hold til holdløbet, og de kan give ham bedre støtte i bjergene, end de gjorde i Mellemøsten. Det bør betyde, at Quintana er i løbets førertrøje før den sidste enkeltstart, og så er spørgsmålet om tidsforskellen ned til de øvrige er stor nok til at vinde løbet. 

Nairo Quintana til odds 2,75 hos Bet365*

Værdien er snæver i forhold til oddsets størrelse, men der ER værdi i min optik på at Nairo Quintana vinder løbet. Han bør være den suverænt bedste bjergrytter, og hvis han kan gentage triumfen fra 2015, hvor han afgjorde løbet på samme stigning, så ser det pænt ud.

Du skal dog være varsom: Vejret kan drille på denne tid af året, og sidste år blev konge-etapen skåret ud af løbet. Det ændrer alt. Men under de forudsætninger vi har i øjeblikket, så indeholder odds 2,75 hos Bet365* ganske snæver værdi. 

Udfordrerne

Feltet af udfordrere er ret bredt, men skulle jeg pege på tre mand, så er det Thibaut Pinot og Bauke Mollema. Andre - der bliver skubbet i 'outsiderne'-kategorien - kommer dog ret tæt på dem.

Thibaut Pinot, FDJ

CV: 18 %

Lad os lige kigge lidt på ruten. Først er der et holdløb, hvor FDJ har udviklet sig til et af de bedre hold på WorldTouren. Det er blandt andet sket, fordi Pinot er blevet en ørn i enkeltstartsdisciplinen.

Således kan Pinot næsten ende med at tage tid på alle konkurrenterne på første og sidste etape. Dermed er hans mission på fjerde etape ligetil: Han skal 'bare' forsvare sig mod Quintana og co.

Han viste i Ruta del Sol, at formen afgjort er hvor den skal være, da han vandt konge-etapen for snuden af Alberto Contador. I Strade Bianche viste han, at han også har holdbarheden.

Franskmanden elsker de italienske løb, og han skal senere på året køre klassement i Giro d'Italia. Han er ret god til disse ugelange etapeløb, og det er slet ikke umuligt, at han ender med at vinde løbet.

Bauke Mollema, Trek-Segafredo

CV: 8 %

Bauke Mollema er én af de interessante ryttere i dette felt. Han har udviklet sig flot i de seneste par år, og han er en af de bedre bjergryttere, når alt kører for ham. Han har gode minder fra Terminillo, hvor han tidligere blev nummer to efter netop Quintana.

Han kører en solid enkeltstart, og Trek-Segafredo kan nok også levere et hæderligt holdløb, men han skal stadig ud og vinde tid på de øvrige etaper, hvis han vil vinde løbet. Det vil sige: han skal være offensiv på fjerde etape.

Formen har set ret god ud i denne sæson, og jeg synes det tyder på et nyt podie for den stabile hollænder, der imponerede stort i Tour de France sidste år. Han er ikke bleg for at angribe - det så vi senest i Abu Dhabi Tour, hvor han angreb, selvom det var en tand for sent. 

Kan være hollandsk værdi

Bauke Mollema giver 13 gange pengene igen. Det er på kanten i forhold til værdi. Jeg hælder til, at der er snæver værdi i vinderodds men pæn værdi, hvis man vælger each-way-varianten. Så får man nemlig odds 4, hvis han ender på 2. eller 3. pladsen.

Jeg kaster 8 % efter Bauke Mollema og samlet set giver jeg ham 27 % for at han ender på podiet. 

Outsiderne

Der er en række interessante outsidere, men mange af dem har jeg svært ved at se som reelle vindere.

Det gælder ikke Vinceno Nibali (Bahrain-Merida). Rammer han sin storform, så er han én af favoritterne her. Men gør han det? Nibali har været svær at aflæse i de seneste par år, og samtidigt kommer han med et ringe hold til holdløbet, der besværliggører hans muligheder. En Nibali i storform er på niveau med Pinot og co.

Fabio Aru (Astana) er ret interessant. Astana kan køre et solidt holdløb, og han er skarpere i ugelange etapeløb, end han plejer at være. Det skyldes måske, at han er blevet sheriffen på holdet efter Nibalis exit. Han kan vinde fjerde etape, men han kommer til at tabe tid på enkeltstarten til sidst. 

Fabio Aru til odds 34 virker interessant

Fabio Aru får svært ved at vinde løbet, men akkurat som ved Bauke Mollema, kan det være interessant at kigge efter et each-way-spil. Odds 34 kan hentes hos Bet365*, og det betyder at man får odds 9,25 ved en anden- eller tredjeplads. Det kan jeg egentligt ret godt lide, selvom jeg tror enkeltstarten gør det svært for ham.

Tejay van Garderen (BMC Racing Team) har store egenskaber, ingen tvivl, men jeg har svært ved at blive ved med at tro på ham. De kan køre et flot holdløb, og han kan køre en flot enkeltstart, men han får det svært på bjergetapen, og det kan koste hans vindermuligheder.

Team Sky kommer med både Geraint Thomas og Mikel Landa. Geraint Thomas er en glimrende enkeltstartsrytter, men har lidt begrænsninger i bjergene trods alt. Landa er en glimrende bjergrytter, men har store begræsninger på enkeltstarten, og Team Sky kommer ikke med det bedste hold til holdløbet. Jeg har svært ved at se dem tage sejren.

Tre ryttere, der er glade for enkeltstarten, er Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Sunweb) og Bob Jungels (Quick Step). Jeg synes, at alle tre ryttere har for store begræsninger i bjergene til at kunne vinde løbet, men rammer én af dem en superdag og begrænser et eventuelt tidstab, så kan de vinde hele løbet på enkeltstarten. Dumoulin har set formstærk ud - måske kan han gøre det. Han satser på klassement i denne sæson.

Andre interessante ryttere: Rui Costa, Rigoberto Uran, Simon Spilak, Michal Kwiatkowski, Diego Rosa, Rohan Dennis, Adam Yates og mange flere.

Ruten - Tirreno-Adriatico 2017

En klassisk, afbalanceret rute, siger arrangørerne. Det må man sige ja til - der er lidt for alle ryttertyper i dette etapeløb. Samtidigt er det dog også et løb, der er noget hårdere end normalt.

1. etape venter et helt fladt holdløb i Lido di Camaiore, der skal være startby i dette løb indtil 2020. Holdløbet er uden de store forhindringer, og der er kun fire sving på ruten, hvorfor farten kommer til at være høj.

Allerede på 2. etape kommer der guf for klassikerrytterne. Etapen er 228 kilometer lang, og den er kuperet i finalen. I Pomarance slutter man af på samme stigning, som blev brugt i 2016, hvor Stybar sejrede. Bettini - der er fra området - har dog påpeget, at to af de bakker, der er på de sidste 70 kilometer, kommer til at blive særligt krævende.

Efter en hård start på løbet, får sprinterne deres chance på 3. etape. Det får de brug for, for dagen efter venter løbets kongeetape.

Terminillo står nemlig på programmet på 4. etape. Tilbage i 2015 grundlagde Quintana sejren med et semi-tidligt angreb på stigningen. Etapen er 171 kilometer lang, men det er de sidste 16,1 kilometer, der er interessante. Her stiger det i snit med 7,3 % - det er en flot stigning i marts.

Bemærk: Vejret KAN spille ind tidligt i marts. Sidste år blev løbets konge-etape aflyst grundet sne (i højderne) og det ændrede løbet markant - til stor ærgelse for mange, der havde lavet vinderspil forud for løbet.

Den etape jeg glæder mig mest til, er 5. etape. På denne etape - der slutter i Fermo - får vi igen en kuperet etape, men denne gang er der flere små, meget skrappe stigning. Muri, som de kaldes i Italien. Etapen slutter med en skrap stigning mod mål.

Sprinterne får deres sidste chance for at teste Milano-San Remo-formen på 6. etape

Løbet sluttes - som så ofte før - men en kort enkeltstart i San Benedetto del Tronto. 7. og sidste etape er 10,1 kilometer lang, og ofte er enkeltstarten blot symbolsk, men det hænder at vi får drama for alle pengene - som fx sidste år, hvor løbet blev afgjort af ét sekund.