Sæsonen på ATP-touren er et overstået kapitel, men der spilles stadig challengers- og futures-turneringer rundt omkring, og på fredag begynder én af sæsonens helt store og prestigefyldte begivenheder; Davis Cup-finalen. Den står mellem Frankrig og Belgien og afvikles i franske Lille.

Davis Cup, finale

Frankrig vs. Belgien

Sted: Lille, Frankrig

Underlag: Indendørs hard

Frankrigs spillertrup

Jo-Wilfried Tsonga

Lucas Pouille

Pierre-Hugues Herbert
Nicolas Mahut

Belgiens spillertrup

David Goffin

Steve Darcis

Ruben Bemelmans

Arthur De Greef

En lidt tam Davis Cup-sæson, hvor mange af verdens bedste spillere har været fraværende, har nået sit klimaks, og selv om sæsonen naturligvis har budt på en masse spænding i de hidtidige opgør, så kan vi nu se frem til en finale, hvor der på begge mandskaber er klassespillere repræsenteret. Davis Cup er stadig en kæmpe begivenhed, selv om man vel næppe kan undsige, at turneringen gennemgår lidt af en kriseperiode med masser af frafald pt. Vi kan dog godt forvente vild stemning på lægterne (29.000 tilskuere) og to mandskaber, hvor alle spillerne vil gå igennem ild og vand for at løfte det ombejlede Davis Cup-trofæ.

Frankrig har i mange år været én af de nationer i verden med flest topspillere, men ligesom det kniber lidt med at gå hele vejen i de store individuelle turneringer, så har det også haltet lidt på Davis Cup-scenen i forhold til at køre den franske bus det sidste stykke i mål. Les Bleus har ikke vundet Davis Cup siden 2001, og det vil være en kæmpe triumf for holdkaptajn, Yannick Noah, hvis han efter så kort tid på posten formår at bringe trofæet hjem til Frankrig.

Frankrigs vej har mildest talt været let. Japan uden Nishikori, Storbritanien uden Murray og Serbien uden Djokovic har gjort spinkle forsøg på at stoppe det franske mandskabs ridt mod finalen, og selv om Serbien faktisk leverede over al forventning med en Dusan Lajovic i spidsen, så har der vel egentlig aldrig rigtig været spænding om, hvorvidt Frankrig ville stå som den ene part i weekendens finale.

Belgien, der tabte finalen på hjemmebane til Storbritanien for to år siden, har derimod været igennem nogle drabelige opgør, og efter sejre over Tyskland, Italien og Australien kunne man næsten unde dem at vinde titlen for første gang nogensinde i landets historie.

Belgierne slog i første runde et stjernespækket tysk mandskab med Kohlschreiber og Zverev-brødrene i spidsen, hvor særligt Steve Darcis funklede i fraværet af den nationale helt, David Goffin. Ved den lejlighed vandt De Loore og Bemelmans doublen over Zverev-brødrene, og det er en kæmpe tort, at De Loore ikke er til rådighed i finalen, eftersom De Greef, der er med i stedet, ikke er i nærheden af samme kaliber i doublesammenhæng.

Italien i kvartfinalen blev slået 3-1 uden den helt store slinger og med Goffin tilbage på holdet, men semifinalen mod Australien med Kyrgios i spidsen har uden tvivl været én af Davis Cup-sæsonens klimakser, hvor Belgien fik vendt 1-2 til samlet sejr på 3-2. Også her var Darcis belgiernes store helt, da han vandt femte og afgørende rubber mod Jordan Thompson.

Forventninger

Det er umiddelbart svært at se, hvor belgierne skal finde deres tre point. Goffin er i fremragende form efter både at have slået Nadal (dog skadet) og Federer ved sæsonfinalen i London for en uges tid siden. Det er ikke mange spillere, der slår Federer indendørs, og Goffin, der senere tabte finalen i tre sæt til Dimitrov, må have tanket en ordentlig bunke selvtillid på den konto. Derfor er det ikke utænkeligt, at Goffin kan hente to point til de belgiske underdogs, men derfra ser det ud til at være op ad bakke for belgierne.

Darcis skal dog på ingen måde undervurderes. Han er en rigtigt god Davis Cup-spiller, selv om også han har nogle underlige nederlag på cv'et i denne turnering. Motivationen og formen plejer at være i top hos Darcis i turneringen, og sådan som Pouille spillede mod Lajovic (tabte i fire sæt), så er det ikke utænkeligt, at presset bliver for stort for ham, og så er Darcis farlig. 

De to vil i givet fald skulle møde hinanden i en femte og afgørende rubber, men det vil formentlig kræve forinden, at Goffin har hentet to sejre over både Tsonga og Pouille. Tsonga er som regel uhyggelig indendørs på hjemmebane, og han har vist fin form i optakten, men han har ikke altid været lige overbevisende i Davis Cup-sammenhæng.

Selv om Goffin er brandvarm, så tror jeg, han får det svært ved at slå en fuldt restitueret Tsonga på fransk grund. Hvis Tsonga formår at spille med presset med sig, så er han én af verdens allerbedste spillere, og man kunne godt frygte, at Goffin er ved at være godt slidt ovenpå en meget hård sæsonafslutning, som da også har budt på en frygtelig masse slinger - blandt andet et nederlag på hjemmebane i Antwerpen til Tsitsipas.

Taber Goffin til enten Tsonga eller Pouille, så skal Darcis hive rigtigt mange kaniner op af hatten, da det med den svagere belgiske double in mente formentlig vil kræve, at Darcis så slår både Tsonga og Pouille. Det sker med al sandsynlighed ikke.

Markedet

Ingen bookmakere med licens har åbnet for spil på finalen, men det kunne tyde på, at Frankrig får mindst 75% hos bookmakerne uden licens, så mon ikke det licenserede marked kommer til at ligge nogenlunde i samme leje, hvilket også stemmer fint overens med min personlige chancevurdering.