Kvindernes sæsonafslutning i Singapore står for døren, og vi er så heldige herhjemme, at vi har Caroline Wozniacki med i det meget stærke felt. Turneringen spilles fra den 22. til den 29. oktober, og det er sæsonens otte bedste spillere, der har kvalificeret sig til at spille om de mange præmiepenge og den megen prestige.

BNP Paribas WTA Finals Singapore

Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Dominika Cibulkova
Præmiepenge: 7 millioner US Dollars (inkl. doubleturnerngen, som spilles sideløbende)

Hvem er med?

Sæsonens otte bedste spillere (de, der har samlet flest point sammen i løbet af 2017) har kvalificeret sig til turneringen. Følgende spillere er med:

1. Simona Halep
2. Garbine Muguruza
3. Karolina Pliskova
4. Elina Svitolina
5. Venus Williams
6. Caroline Wozniacki

7. Jelena Ostapenko

8. Caroline Garcia

Formatet

De otte spillere inddeles i to puljer á fire spillere. Nummer ét og to fra hver pulje går videre. 1'erne møder 2'erne i semifinaler, hvorefter der spilles en afgørende finale mellem de to semifinalevindere.

Grupperne er som følgende: 

Hvid gruppe: 

Karolina Pliskova

Venus Williams

Garbine Muguruza

Jelena Ostapenko

Rød gruppe:

Simona Halep

Caroline Garcia

Caroline Wozniacki

Elina Svitolina

WTA Finals Odds

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Garbine Muguruza 5,50
Bet365
Simona Halep 5,50
Bwin
Elina Svitolina 6,50
Bet365
Karolina Pliskova 7,00 Bet365
Caroline Garcia 9,00
Unibet
Caroline Wozniacki 9,00 Unibet
Venus Williams 10,00
888sport
Jelena Ostapenko 10,00 888sport

Spillerne

Simona Halep #1 (Rumænien)

Den lille rumæner fik endelig fat på den førsteplads på verdensranglisten, som hun har jagtet så længe, da hun spillede sig i finalen i Beijing i årets sidste store turnering inden sæsonfinalen i Singapore. Jeg tror, det har taget et massivt pres af Haleps skuldre. Hun har stadig ikke vundet en Grand Slam-turnering, og de mange lige ved og næsten-forsøg på at nå WTA-listens førsteplads var efterhånden ved at brændemærke hende permanent som den evige 2'er på touren.

Det var tydeligt, at befrielsen var til at mærke hos hende, da drømmen gik i opfyldelse i Beijing, og hendes niveau i den kinesiske turnering blev da også kun bedre og bedre, indtil hun igen var tilbage i rollen som 2'er, da hun tabte finalen til Garcia. Inden da imponerede hun stort ved bl.a. at slå Sharapova hele 62 62.

Halep har været med i sæsonfinalen de sidste tre sæsoner. I 2014 spillede hun sig i finalen, hvor hun blev kørt lodret over af en storspillende Serena Williams. De sidste to år har hun ikke formået at spille sig videre til semifinalerne. Jeg holder hende ikke som favorit i år af den simple grund, at hun efter min mening ikke har topniveauet til at vinde de helt store turneringer, hvilket hun heller ikke rigtigt har formået i år, hvor det "kun" er blevet til en titel i Madrid på grus (ingen sejre over top 10-spillere). Det er med hende, som det er med Wozniacki. Selv om de begge har tårnhøjt topniveau og kan slå alle på dagen, så er der som regel i de store turneringer en enkelt spiller eller to af de, der besidder et større våbenarsenal, som rammer topniveau, og som formår at slå igennem Halep. Som eksempel kan nævnes, at hun f.eks. er bagud hele 8-1 indbyrdes mod Serena Williams, men pudsigt nok fører hun så til gengæld 5-1 over Pliskova, som ellers har et meget tungt spil og et højt topniveau. 

Chancevurdering: 15%

Det er bestemt ikke sådan, at Halep er uden chance for at vinde denne titel, og jeg tror, at hun går benhårdt efter det som ny verdensetter, der gerne vil bevise sit værd. Jeg kunne forestille mig, at hun ryger ud i semifinalen mod en velspillende hardhitter, men rammer hun sit absolut bedste niveau, hvor hun får vekslet mellem offensiv og defensiv tennis, så har hun ganske fine chancer for at gå hele vejen.

Garbine Muguruza #2 (Spanien)

Her har vi én af de spillere, som render rundt med et ekstremt højt topniveau, hvilket indtil videre har bragt hende to Grand Slam-titler. Hun vandt Wimbledon i år og smadrede Halep 61 60 i finalen i Cincinnati, men derudover har 2017-sæsonen faktisk været lidt af en skuffelse for Muguruza, der har tabt fire af sine seneste otte kampe.

Muguruza virker en anelse metaltræt, synes jeg, og spørgsmålet er, om hun kan hive sit højeste gear op af lommen i Singapore. Der er efter min mening ikke rigtigt noget, der tyder på det, men det vil omvendt ikke overraske mig voldsomt, hvis hun får spillet sig varm i løbet af turneringen. Hun er én af de spillere, der kan falde helt igennem, men hun kan også køre samtlige modstandere over.

Spanieren er med for tredje år i træk. Sidste år kom hun lige akkurat ikke videre fra gruppespillet, men i 2015 gik hun til semifinalen, hvor hun tabte knebent 7-5 i tredje sæt til den senere turneringsvinder, Radwanska.

Chancevurdering: 15%

Hvis det viser sig, at Muguruza kommer med sit topniveau, så kan jeg godt hive mig op til at give hende mindst 25% for en titel, men da der ikke er meget, der tyder på, det er den vej, hun entrer turneringen, så synes jeg ikke, hun skal have mere end 15% chance. 

Karolina Pliskova #3 (Tjekkiet)

Det er lidt sammen historie med Pliskova, som det er med Muguruza. Hun har et skyhøjt topniveau, og på sit bedste har hun vel, bortset fra Serena Williams, den bedste serv på touren. Jeg synes dog, hun er for endimensionel, som mange af tourens største hardhittere i det hele taget er, og det bider hende som regel bagi, når tingene ikke forløber helt, som hun ønsker det. 

Pliskova har egentlig været i rædderlig form efter hendes normale standarder siden semifinalen ved French Open og titlen i Eastbourne. Kvartfinalen ved US Open dækker mere over middelmådig modstand end kvalitet fra Pliskovas side. Hun kommer ind til turneringen i Singapore med nederlag til Kerber, Barty og Cirstea i bagagen, og selv om det selvfølgelig ikke er dårlige spillere, så skal der altså mere til, hvis hun skal gøre sig forhåbninger om at skabe et resultat mod top 8.

Pliskova har kun deltaget i sæsonfinalen én gang tidligere - i 2016, hvor hun røg ud efter puljespillet.

Chancevurdering: 10%

Hun bør normalt have meget større chance for at slutte øverst på podiet i sådan en turnering, men den ringe form gør, at jeg har minimal tiltro til, hun kan skabe ret meget her. Får hun på en eller anden måde spillet sig i form i løbet af ugen, så har hun dog niveauet til at slå dem alle.

Elena Svitolina #4 (Ukraine)

Svitolina er nok min turneringsfavorit. Jeg synes, hun spillede fremragende i Beijing, hvor hun havde matchbold mod den senere turneringsvinder, Garcia, og hendes turneringssejr i Toronto, hvor hun slog Venus William 61 62, Halep 61 61 og Wozniacki 64 60 har virkelig printet sig ind på nethinden her.

Efter min mening har hun dét, der skal til for at blive den næste Grand Slam-vinder. Hun bevæger sig godt, og hun har samtidigt en fremragende offensiv og en ret stærk psyke, som dog på linje med alle andre kvindelige tennisspillere bliver sat en smule ud af drift engang imellem. Dét, der afskrækker mig lidt her, er, at Svitolina trak sig med skade i Hong Kong i sidste uge. Hvis hun kommer til Singapore med den mindste skavank, så vil det nærmest være umuligt at slå sig igennem et felt som det her.

Årets deltagelse ved sæsonfinalen er samtidigt Svitolinas første af slagsen.

Chancevurdering: 18%

Som tidligere nævnt så kan denne chancevurdering blive skudt godt og grundigt i stykker, hvis det viser sig, at ukraineren ikke er 100% fit. Er hun fit, hvilket er svært at spå om, før vi har set hende i aktion, så skal hun mindst have 20% for at vinde sit hidtil største trofæ i karrieren.

Venus Williams #5 (USA)

Venus, som er eneste ikke-europæer i feltet, har ikke vundet en eneste titel i år, men hun har været tourens måske mest stabile spiller i de store turneringer. Derudover har hun faktisk kun spillet 13 turneringer i løbet af hele sæsonen, så det giver sig selv, at hun har haft travlt med at skrabe point sammen, når hun endelig har været i ilden.

Det er en fantastisk historie med tourens alderspræsident, der bare fortsætter med at køre på, selv om alderen er fremskreden, og Sjögrens Disease satte hende alvorligt tilbage og fik folk til at spå om et øjeblikkeligt karrierestop. I løbet af 2017 fik hun i øvrigt også lige kørt en ældre mand ihjel... Til trods for alt dette har hun alligevel formået at spille sig i to Grand Slam-finaler og én -semifinale, og der er nok mange tennisfans, der lige havde håbet, hun kunne få en enkelt GS-titel mere til samlingen.

Sådan skulle det desværre ikke gå i denne omgang, men formen i US Open var god, og kan hun finde den frem igen, så har hun da ikke helt dårlige chancer for at skabe noget ravage i Singapore. Venus har spillet sæsonfinalen 1999, 2002, 2008 og 2009, og hun er aldrig røget ud før semifinalerne. Hun vandt titlen i 2008 og tabte til sin søster i finalen i 2009. Flere år har hun fravalgt at spille sæsonfinalen, selv om hun egentlig var kvalificeret.

Chancevurdering: 10%
Venus spillede godt ved US Open, hvor hun smed en gylden chance for at løfte dét trofæ, hun nok allerhelst ønsker at løfte én gang til. Derefter har hun kun spillet én turnering, hvor hun ikke så specielt godt ud og tabte stort til Osaka. Hun er en spiller, der har brug for at kunne spille sig i form i løbet af en turnering, da hun intet rammer, hvis formen er væk, og jeg har mine tvivl, om hun får mulighed for at finde sit bedste niveau her, selv om jeg håber på det bedste for hende.

Caroline Wozniacki #6 (Danmark)

Den danske stolthed har fortjent spillet sig til en sikker plads ved sæsonafslutningen. Hun er den spiller på touren, der har vundet flest kampe i år, men alligevel er det desværre kun blevet til en enkelt turneringssejr, som kom i Tokyo i september, hvor hun blandt andet fejede bane med Muguruza.

Wozniacki har tabt seks finaler i år, og det har været lidt gennemgående for hendes sæson, at hun har spillet stabilt og godt, men at hun er blevet kørt over af formstærke hardhittere, når turneringerne har spidset til. Jeg synes ellers, hun har formået at fastholde sin stærke defensiv samtidigt med, hun har fået mere krudt i forhånden, men det viser sig bare igen og igen, at det alligevel ikke helt er nok.

Danskeren har været i finalen i 2010 og i semifinalen i 2009 og 2014 i denne turnering, og særligt i jubelårene 2009-2010 var hun én af de helt store favoritter til at gå hele vejen. I 2014 tabte hun 7-6 i tredje sæt til Serena Williams i semifinalen.

Chancevurdering: 12%

Wozniacki kommer med selvtillid efter den længe ventede turneringssejr i Tokyo, og hun kan bestemt lukrere på, at flere af feltets hardhittere ikke rigtigt ser ud til at ramme formen. Men igen virker det umiddelbart ikke videre sandsynligt, at én eller to af de helt tunge spillere ikke finder noget form i løbet af turneringen, og så plejer det altså være svært for Wozniacki at stå imod.

Jelena Ostapenko #7 (Letland)

Årets helt store sensation, der ud af det blå vandt French Open med en eksplosiv offensiv og et fantastisk temperament. Hun har en enestående vindermentalitet, og kan hun holde sammen på sin offensiv tennis og evt. bygge en lille smule på ift. variation og taktisk snilde, så kan jeg ikke se, hvorfor Ostapenko ikke skulle være én af tourens helt store stjerner de næste mange sæsoner.

Ostapenkos form er ganske god. Hun vandt titlen i Seoul (i et svagt felt), og efterfølgende nåede hun semifinalen i både Wuhan og Beijing, hvor hun dog ikke havde kræfter til at yde megen modstand mod henholdsvis Barty og Halep. Jeg tror, de to ugers pause, som hun ender med at få siden Kina, ender med at bekomme hende vel, og jeg tror bestemt ikke, hun er uden muligheder her.

Det er første gang, Ostapenko spiller med i sæsonfinalen, og det kan måske vise sig at være en lille hæmsko for hende.

Chancevurdering: 10%

15% er måske lige i den høje ende for en spiller, der lige er blevet kørt over af både Barty og Halep og samtidigt ikke rigtigt har andre store meritter på cv'et end sin French Open-titel. Jeg tror, hendes lidt skødesløse taktiske sans kommer til at koste hende, for jeg tvivler på, hun kan ramme linjerne i så højt et tempo, som hun kunne i Paris.

Caroline Garcia #8 (Frankrig)

Tourens absolut mest formstærke spiller bookede højest overraskende en plads ved sæsonfinalen, da hun pludselig vandt de to store kinesiske turneringer i Wuhan og Beijing i september-oktober. Det var der bestemt ikke mange, der havde forudset, men Garcia kørte mod forventning på to uger i træk og stjal dermed den ottende billet fra Johanna Konta, der intet ramte, da hun skulle sikre sig sin billet.

Garcia spillede med en vild selvtillid i Kina og kom tilbage fra umulige situationer mod både Barty i Wuhan og Svitolina i Beijing, og hun gjorde det med en skøn aggressivitet bygget op omkring sin stærke serv. Nu er spørgsmålet, om Garcia formår at fastholde det momentum, som hun sad så tungt på for nogle uger siden. Det er alligevel en lang pause, der har været siden Kina, og nu er der ovenikøbet lidt pres på hende, fordi hun kommer til Singapore med de to store WTA-titler i rygsækken.

Garcia debuterer ved WTA's sæsonfinaler i år.

Chancevurdering: 10%
Jeg har helt ærligt svært ved at se hende fortsætte i det spor, som hun kørte i i Wuhan og Beijing. Hun var drevet af adrenalin, selvtillid og momentum, men grundlæggende holder jeg hende stadig ikke som én af verdens bedste spillere. Hvis hun finder sit absolutte topniveau igen, så kan hun gøre det, men det er meget at forlange, at hun skal ramme 100% her tre uger efter, hun ramte sin overligger to uger i træk.