Årets sidste store turnering, hvis vi ser bort fra Davis Cup-finalen, løber af stablen fra den 12.-19. november, og det er ikke hvilken som helst turnering. Nitto ATP Finals 2017, som turneringen er døbt nu, dækker over ATP's sæsonfinale for de otte spillere på touren, som har hentet flest point i kalenderåret 2017. 

Nitto ATP Finals 2017

Sted: London, England

Deltagerantal: 8
Underlag: Indendørs hard
Kvalificerede spillere*:
1. Rafael Nadal

2. Roger Federer

3. Alexander Zverev

4. Dominic Thiem

5. Marin Cilic

6. Grigor Dimitrov

7. David Goffin

8. Jack Sock

* Stanislas Wawrinka er kvalificeret som 7'er på race-listen, men pga. skade har han været nødsaget til at melde afbud.

Grupperne 

Gruppe Pete Sampras

Rafael Nadal

Dominic Thiem

Grigor Dimitrov

David Goffin

Gruppe Boris Becker

Roger Federer

Alexander Zverev

Marin Cilic

Jack Sock

Forventninger og vurderinger

Gruppe Pete Sampras

Nadal har døjet lidt med sine knæ, hvilket fik ham til at trække sig før kvartfinalen mod Krajinovic i Paris, så der er lidt uvished i den forbindelse. Under alle omstændigheder har sæsonfinalen i London aldrig helt været Nadals kop te, og det er stadig én af de få store turneringer på touren, som Nadal stadig har til gode at vinde.


Det er dog ikke sådan, at han aldrig har været en faktor ved sæsonfinalen. Tre semifinaler og to finaler er det blevet til, og med et relativt tyndt felt i år, er der ikke noget at sige til, at verdensetteren er sat som bookmakernes klare nummer to på listen over favoritter.

Lodtrækningen har været god ved ham, synes jeg. Dominic Thiem rammer slet ikke formen pt., og i det hele taget har han altid været yderst middelmådig i den sidste del af sæsonen og indendørs i det hele taget. Han faldt helt sammen mod Gasquet hjemme i Wien og havde heller ikke meget at byde ind med mod Verdasco i Paris, så optakten til sæsonfinalen har været alt andet end problemfri for det østrigske vidunderbarn, som dog klarede sig bedre end forventet med tre ok præstationer ved sæsonfinalen sidste år. Er Nadal fit, så forventer jeg ikke, han kommer til at få de helt store kvaler med Thiem.

Det næste navn i denne gruppe, Grigor Dimitrov, har noget bedre chancer for at gøre skade i puljen. Dimitrov er en langt mere naturlig indendørsspiller end både Nadal og Thiem, og han kommer heller ikke ind til turneringen i dårlig form efter solide præstationer i både Stockholm og Paris. Dimitrov har et solidt indbyrdes overtag mod Goffin (7-1), som meget vel kan vise sig at blive den afgørende kamp om en billet til semifinalen, men omvendt er han ilde ude mod Nadal i deres indbyrdes historik, hvor Nadal fører 10-1. Derudover skal det nævnes, at Goffin vandt deres seneste opgør, og det er ikke ligefrem uden betydning, at sejren kom tidligere i 2017 på indendørsunderlaget i Rotterdam.

Derfor tror jeg også, at Goffin kan vise sig at blive gruppens "dark horse", selv om bookmakerne slet ikke har tiltro til ham her og generelt vurderer Dimitrovs chancer noget større for at gå hele vejen. Goffin har været lidt svingende den seneste måneds tid, efter han ellers høstede en masse sejre og to titler i Asien. Goffin er nede 3-0 indbyrdes mod Nadal, men til gengæld fører han 7-3 over Thiem, der muligvis kan gøre mere skade mod Dimitrovs baghånd, end han kan mod Goffins stabilitet.

Mit bud er, at Nadal vinder puljen med Dimitrov som 2'er, men jeg er langtfra overbevist om, at Nadal bare sådan lige går videre, og jeg tror, Goffin står med gode kort på hånden for at vinde én eller to kampe. Dimitrov kunne meget vel have timet sin form rigtigt fint til denne uge, og så kan han godt gå til finalen, hvis han vel at mærke slipper for Federer i en semifinale. Thiem tror jeg ikke på.

Gruppe Boris Becker

Roger Federer er gruppens, turneringens, bookmakernes og min klare favorit til at vinde endnu en sæsonfinale, som han også gjorde i 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 og 2011. Han har tabt finalen til Djokovic i 2012, 2014 og 2015, og jeg går stærkt ud fra, han tørster voldsomt efter at vinde sin syvende sæsonfinale, eftersom han altid har været meget tydelig omkring, at netop denne turnering rangerer højt hos ham. Federer ER indendørskongen og i en turnering, hvor sæsonens bedste spillere er repræsenterede, er det ret naturligt, at han forbereder sig optimalt til den. 

Federer meldte til Paris' turneringsdirektør, Guy Forgets, store ærgrelse afbud til Paris Masters, selv om han i teorien kunne have nået Nadal på førstepladsen, men det har han med al sandsynlighed alligevel gjort, fordi han netop rangerer sæsonfinalen så højt, at han har villet være helt klar på alle parametre til at gå efter endnu en titel.

Han har et rigtigt fint indbyrdes overtag mod både Sock og Cilic, men inkl. en Hopman Cup-match er han faktisk nede 3-2 i den indbyrdes historik mod det tyske stjerneskud, Zverev. Zverev rammer dog slet ikke sit topniveau for tiden, og spørgsmålet er, om han kan grave det frem fra gemmerne igen nu, hvor sæsonen er gået på hæld. Kan han dét, så ser jeg Zverev som den klart største og måske eneste reelle trussel til Federer i denne pulje, og hvis Nadal ikke er på 100%, så ser jeg nok egentlig også Zverev som den eneste reelle forhindring på Federers vej til at løfte titelpokalen.

Marin Cilic bliver ved at skuffe mig, når jeg forventer mig allermest af ham, og selv om han nåede finalen ved Wimbledon, så efterlod han alligevel det indtryk fra den turnering, at han er lysår efter Federer, der gav ham en ordentlig omgang tæsk i finalen. Cilic vandt US Open i 2014, hvor han spillede guddommeligt og alt flaskede sig for ham i kvartfinalen, semifinalen og finalen, men sidenhen er vi ikke rigtigt blevet forkælet med tennis af helt samme kaliber fra hans ketcher. Kroaten har været med to gange i turneringen og er 1-5, hvilket vidner om en spiller, der ikke helt kan matche de absolut bedste, når det kommer til stykket.

Jack Sock har vel ikke engang spillet en specielt god sæson, og mentalt lignede han en færdig mand i Stockholm, hvor han chokede mod Fognini i kvartfinalen, men nogle gode præstationer på hard court i den første tredjedel af sæsonen og en vanvittig afslutning på sæsonen med den sensationelle sejr i Paris Masters gav ham lige akkurat nok point til at ramme årets 9. plads, som i Wawrinkas fravær var ensbetydende med kvalifikation til hans første optræden ved ATP Finals. Sock har tabt samtlige seks sæt, han har spillet mod Federer, men han er 1-1 med Zverev og har slået Cilic i to meget store kampe og aldrig tabt til ham. Kan han køre videre på noget momentum og selvtillid fra Paris-titlen, mens Zverev måske stadig er lidt under par, så er det ikke umuligt, amerikaneren kan fortsætte sin stime af sejre og komme med Federer i semifinalerne.

Mit bud er, at Federer vinder puljen relativt overlegent foran Zverev. Cilic har jeg ikke den helt store tiltro til, og jeg har egentlig en bedre fornemmelse omkring Socks muligheder. 

Nitto ATP Finals 2017 odds

Outright-markedet

Federer er som tidligere nævnt bookmakernes helt store favorit, og han er helt nede i 1,70 som det højeste hos Nordicbet* og Betsafe. Jeg har helt ærligt svært ved at se ham tabe her, men der skal trods alt spilles fem kampe, før han står med trofæet i hænderne, og 1,70 er lige lavt nok, når der samtidigt skal tages højde for potentielle skader og en Zverev, der kan ramme topniveauet ud af det blå. 

Nadal ligger i 4,33 hos Bet365*, men det synes jeg ikke rigtigt er interessant, da der både er tvivl omkring hans fysik, samtidigt med at han ikke normalt præsterer her og er blevet sat på plads af Federer hele sæsonen. Skal Nadal vinde, så vil det formentlig kræve, at Federer løber ind i et nederlag til en anden spiller end Nadal, som ganske enkelt ikke har våbnene til at slå Federer indendørs.

Bwins odds 9,00 på Zverev ville være interessant, hvis tyskeren ikke lignede en skygge af sig selv pt. og generelt en færdig mand for sæsonen. Klemmer han sig videre fra gruppen, hvilket jeg jo forudser, så kan man stå med et godt spil med de 9,00, men det kræver, at han løfter sit niveau betragteligt, før han kommer i nærheden af titlen, og det har jeg nok ret svært ved at se for mig.