Efterårets amerikanske hard court-sæson har været i gang et par uger, men det er først nu med Canada Masters 1000, at vi for alvor får det tunge skyts i spil. Desværre har hele fire spillere fra top 6 været nødt til at melde fra til turneringen, hvilket betyder, at de to levende legender, Roger Federer og Rafael Nadal, står tilbage som turneringens klokkeklare favoritter.

Turneringen afholdes skiftevist i Montreal og Toronto, og sidste år vandt Novak Djokovic i Toronto. Sidst den blev spillet i Montreal (2015) vandt Andy Murray over Djokovic. Skal vi kigge lidt på, hvem af spillerne fra årets felt, der har klaret sig bedst i Canada de senere år, så har Kei Nishikori en udmærket rekordliste med en finaleplads fra Toronto 2016 og en semifinale fra Montreal 2015. Raonic nåede finalen i 2013 her i Montreal, men har ellers aldrig været forbi kvartfinalen i Canada. Federer har vundet den i 2004 og 2006, men han har aldrig haft den helt store succes i de ulige år i Montreal. Nadal snuppede titlen i Canada i både 2005, 2008 og 2013, hvilket gør Canada Masters til den mastersturnering på hårdt underlag, som Nadal har præsteret bedst i i karrieren sammen med Indian Wells.

Seedninger:

1. Rafael Nadal

2. Roger Federer

3. Dominic Thiem

4. Alexander Zverev

5. Kei Nishikori

6. Milos Raonic

7. Grigor Dimitrov

8. Jo-Wilfred Tsonga

Jeg vil i denne optakt tage et kig på de fire lodtrækningsdele, som desværre ikke indeholder Novak Djokovic, Andy Murray, Stanislas Wawrinka og Marin Cilic fra top 10. Til gengæld er vi så heldige at have et lille ekstra krydderi til turneringen, eftersom Nadal kan spille sig op på verdensranglistens førsteplads ved at nå en semifinale i Montreal.

Øverste fjerdedel

I den øverste fjerdedel er det helt store spørgsmål, om Nadal kan spille sig igennem den og dermed snuppe verdensrangslistens førsteplads fra Andy Murray. Tre kampe skal han vinde, før førstepladsen er en realitet, og det lyder måske ikke af meget, men han har ikke ligefrem været begunstiget af lodtrækningsheld. Han står til en ottendedelsfinale mod enten John Isner eller Juan Martin Del Potro (utroligt, som Del Potro konstant løber ind i hårde lodtrækninger efter sit comeback) og en kvartfinale mod hjemmebanehelten, Milos Raonic. Raonic skal dog først igennem en evt. ottendedelsfinale mod Goffin, som på sit bedste også kan være en trussel mod Nadal i kvartfinalen.

Hverken Raonic eller Goffin rammer dog topniveau pt. Goffin er lige kommet tilbage fra en grim skade ved French Open, og mens han har naturligt brug for lige at spille sig tilbage i form igen, så har Raonic ganske enkelt bare ikke fået det til at spille 100 procent i år. Den ultraseriøse canadier med de tårnhøje ambitioner kæmper en smule mentalt, synes jeg. Han har virket stærkere i den afdeling, end han gør i år, og hvis en spiller som ham med små margener i sit spil og en masse tiebreaks ikke har selvtilliden, så er han altså sat alvorligt og meget afgørende tilbage. Som et resultat af de lidt pauvre resultater er Raonic også røget helt ned som 10'er på ranglisten. 

Nadal er i form (tror jeg) og har en god historik i de canadiske mastersturneringer, så jeg tror faktisk ikke nødvendigvis hverken Goffin eller Raonic bliver den sværeste hurdle for spanieren i forsøget på at nå verdenstoppen. Derimod kunne formstærke John Isner i ottendedelsfinalen blive en yderst ubehagelig "overraskelse" for ham. Efter min mening er Isner bedre spillende end Raonic pt., og modsat Raonic så kommer Isner med hele bagagen fyldt med selvtillid efter to mindre turneringssejre i Newport og Atlanta, hvor han har vundet samtlige kampe uden sættab.

Næstøverste fjerdedel

Denne fjerdedel har bestemt også masser af farlige spillere i sig. Zverev er i forrygende form og seedet til at gå i semifinalen mod Nadal, men Tsonga vandt i Toronto i 2014 og er aldrig røget ud før kvarten, når turneringen er blevet afholdt i Montreal. Han har dog været et godt stykke under niveau efter turneringssejren i Lyon i maj, men han er også blevet far i år, og det kan måske have taget en del af overskuddet hos ham, som det gør hos alle andre dødelige væsener.

Zverev spiller fremragende i denne uge i Washington, hvor han pt. er nået til finalen efter en solid sejr i to sæt over Nishikori, og med Zverevs høje topniveau in mente, så må han være den oplagte favorit til at gå igennem fjerdedelen, selv om han til tider stadig kan svinge lige lovligt meget i niveau + der gemmer sig gode hard court-spillere som Gasquet, Kyrgios, Anderson, Querrey og Muller i lodtrækningen. 

Skuffer Zverev, som han trods alt har gjort ved flere lejligheder i denne sæson i store kampe (DC-nederlag til Darcis på hjemmebane og French Open mod Verdasco), så tror jeg på, at Tsonga finder noget form undervejs og vil være den mest oplagte konkurrent til at gå igennem til semifinalerne. Muller og Kyrgios er nede i en henholdsvis lille og stor bølgedal pt., mens både Anderson og Querrey kommer i god form, men også med mulig fatigue ovenpå sidste uges finalepladser/titler.

Næstnederste fjerdedel

Den klart svageste fjerdedel efter min mening. Dimitrov og Thiem er de seedede til at gå videre til kvartfinalen, mens Berdych og Pouille er de på papiret hårdeste konkurrenter til en semifinaleplads. Berdych spillede et flot Wimbledon, men tabte så til Kokkinakis i Mexico i sidste uge. Pouille er ikke i form, lader det til, og det synes jeg egentlig heller ikke, Dimitrov er. Han bliver ved at skuffe efter en flot sæsonåbning i det australske, og jeg har svært ved at se, hvordan han skal komme igennem både Mischa Zverev, Berdych og Thiem her. 

Skulle bulgareren mod forventning finde sit bedste niveau i Canada, så er han selvsagt farlig for alle i denne fjerdedel, men Federer har som regel krammet på ham, og da vinderen af denne fjerdedel står til at møde vinderen af nederste fjerdedel, hvor Federer er klar favorit, så nærer jeg ingen illusioner om, at Dimitrov får sit helt store gennembrud i denne turnering.

Det mest interessante ved denne fjerdedel er efter min mening, at det er lykkedes at samle en fjerdedel, hvor samtlige useedede spillere virker uden nogen reel chance for at skabe noget som helst. Det skulle da lige være Jared Donaldson, som har et pænt spil på hard court og ser ud til at ramme formen udmærket for tiden. 

Nederste fjerdedel

Federer er turneringsfavorit og derfor også naturlig favorit til at save spillerne fra denne fjerdedel midtover. Det er ingen specielt hård lodtrækning, Federer har fået, men der er dog spillere her, som kan gøre livet surt for ham. Nishikori er oplagt som kvartfinalemodstander til ham, men japaneren er ikke på toppen af sit spil pt., og han har derudover fået en ret svær lodtrækning med potentielle modstandere som Monfils og Bautista-Agut, inden Federer venter i en kvartfinale.

Jack Sock er seedet til at møde Federer i ottendedelsfinalen, og jeg synes ikke, amerikaneren er nært stabil nok i år til at udgøre en alvorlig trussel for Federer, der har vundet alle store turneringer, han har deltaget i i 2017. 

Federer har formentlig et andenrundeopgør mod lokale Vasek Pospisil, som elsker at spille for det canadiske hjemmebanepublikum + har været i semifinalen tidligere i Canada Masters, så det kunne meget vel være her - i Federers første kamp siden Wimbledon-triumfen - at Federer får sin hårdeste opgave inden de afgørende kampe.

Odds

Federer og Nadal er de klare favoritter hos bookmakerne. Bet365* ligger i henholdsvis 2,75 og 4,50 på de to stjerner, og jeg er nok umiddelbart mest tiltrukket af de 4,50 på Nadal, som har en flottere historik end Federer i Canada Masters. Men Federers lodtrækning er ganske enkelt langt lettere end Nadals, som formentlig kommer til at stå i nogle vanskelige opgør mod hardhittere. Jeg synes dog 2,75 er en tand for lavt og vil hellere fristes af odds 51,00 på Tsonga, der vandt turneringen i 2014 og har ganske fine meritter over en bred kam fra turneringen i Canada.