Sveriges licenserede spiludbydere er ikke tilfredse med tilstandene på markedet. Derfor vil regeringen nu se på mulighederne for at gøre det sværere at spille hos de ikke-licenserede spiludbydere. 

Der har det seneste års tid været mange historier fremme om utilfredse spiludbydere på det svenske marked. Den seneste af slagsen går på, at spiludbyderne er utilfredse med, at regeringen vil forlænge en midlertidig lov, som blandt andet begrænser spillernes muligheder for indskud.  

De licenserede spiludbydere mener i den sammenhæng, at de ikke kan konkurrere på lige fod med de ikke-licenserede spiludbydere. Derfor søger flere svenske spillere mod det grå marked, lyder kritikken. 

Vil undersøge mulighed for blokering af transaktioner

Nu kommer den svenske regering spiludbyderne til undsætning. De har udnævnt Gunnar Larsson, generaldirektør for Kammerkollegiet, til at se på, hvad der kan gøres af tiltag mod ulovligt spil fra ikke-licenserede spiludbydere. Sådan fremstår det i en pressemeddelelse på regeringsen.se, hvor socialminister Ardalan Shejarabi er afsenderen. Det lyder blandt andet:

”Et velfungerende spilmarked forudsætter, at ikke-licenserede spilvirksomheder er udelukket fra det svenske spillemarked. Derfor får Gunnar Larsson opgaven med at identificere hindringer og foreslå løsninger, der muliggør mere effektiv kontrol med ulovligt spil. Dette inkluderer blandt andet at se på de problemer, som Spelinspektionen (Sveriges svar på Spillemyndigheden, red.) har påpeget vedrørende at etablere en betalingsblokering (til de ikke-licenserede spiludbydere, red.).”

Socialministeren påpeger ydermere det sociale ansvar, som regeringen har overfor sårbare spillere.

”Frem for alt har vi et ansvar for at beskytte de sårbare forbrugere mod ulovligt spil, men også at beskytte de seriøse aktører (licensererede spiludbydere, red.) på spilmarkedet mod illoyal konkurrence. Der er et behov for en øget indsats for at udelukke ulovligt spil fra det svenske spilmarked. Vi intensiverer nu også arbejdet mod match-fixing og organiseret kriminalitet.”

Det påpeges, at myndighederne, idrætsorganisationerne og spiludbyderne skal have bedre muligheder for at samarbejde, hvis det skal lykkes at komme matchfixing til livs. 

Norge har tidligere vedtaget en lov om, at bankerne skal blokere for visse internationale spiludbydere.  

BetXpert gør opmærksom på, at det som udgangspunkt ikke er ulovligt at spille hos de ikke-licenserede spiludbydere, hverken i Danmark eller i Sverige. Det kommer dog helt an på, hvordan forholdet mellem kunde og spiludbyder opstår/forholder sig. Se mere herom i faktaboksen. BetXpert - og andre medier - bruger betegnelsen "det grå marked" til at beskrive de ikke-licenserede spiludbydere.