Brøndby har været favoritter i alle sæsonens fire derbys. Skal man endnu engang være det i Parken mod formstærke FC København? Silkeborg kan få problemer mod Lyngby, mens der ligger et tip klar til Horsens - AaB. Læs denne uges Superliga-klumme.

Endnu en Superliga-runde er færdigspillet, og det betyder en ny Superliga-klumme om, hvad vi har lært, mens vi ser frem mod weekendens runde. I klummen vil vi udvælge nogle pointer og tendenser fra seneste og den kommende runde - ikke nødvendigvis fra alle rundernes kampe - og se, om det kan føre til mulige spilidéer.

Vi vil ligeledes gerne høre jeres input. Har I gjort jer nogle tanker igennem ugen om ting, som slog jer i forhold til weekendens kampe, så byd gerne ind, så vi kan få en god debat op at køre som optakt til den kommende runde.

I denne uge sætter vi den store lup på derbyet i Parken mellem FCK og Brøndby, hvor der diskuteres, om Brøndby skal være favoritter i femte derby i træk. Derudover kigges der frem mod Lyngby - Silkeborg, mens der afslutningsvis er et godt øje til Horsens i hjemmekampen mod AaB.

Skal Brøndby være favorit i endnu et derby?

Det er blevet tid til sæsonens femte derby, når FC København tager imod Brøndby søndag eftermiddag i Parken. Det er forårets to bedste hold, som krydser klinger. Brøndby har gjort rent bord hidtil i Superligaens mesterskabsspil, da det er blevet til sejre i 6 ud af 6 mulige forsøg, mens FCK har lidt nederlag til Brøndby og lidt ufortjent til FC Midtjylland.

På baggrund af de spillemæssige præstationer så kan der godt argumenteres for, at der er sket et magtskifte mellem de to klubber. Brøndby har været det bedste hold i Superligaen i denne sæson, og Zorniger og co. har også vundet sæsonens fire derbys. "Magtskiftet" bakkes op af bookmakernes vurderinger i de fire første derbies, hvor Brøndby er lukket som favorit i alle opgørene. Noget som bestemt ikke har været et scenarie i de tidligere sæsoner.

Lukkeodds i sæsonens tidligere derbies:

15/4: 2,06 – 3,58 – 3,68: Hjemmebane til Brøndby

4/2: 2,80 – 3,39 – 2,64 (pokal): Udebane til Brøndby

5/11: 2,92- 3,29 -2,65: Udebane til Brøndby

6/8: 2,35 – 3,54 – 3,15: Hjemmebane til Brøndby

Men skal Brøndby så også være favorit i sæsonens femte og sidste derby? Det mener jeg ikke, hvis Federico Santander, der er tvivlsom, bliver meldt klar til kampen. Der er ingen tvivl om, at Brøndby over hele sæsonen har præsteret på et enormt højt niveau, og man har over en hel sæson også været klart bedre end FC København. Jeg mener dog, at man har kunne se nogle svagheder hos klubben fra Vestegnen.

I holdets seneste kampe i mesterskabsspillet mod de øvrige top 4-hold har der været tale om lige kampe, hvor Brøndby har formået at trække det længste strå. I kampen mod FCK, hvor jeg dog synes, at man var bedst, var man nede med 0-1, hvor FCK kunne øge til 0-2 på et straffespark, som Robert Skov smed på undersiden af overliggeren.

I kampen mod FCM var man nede med 2-0, men man formåede, via tre scoringer i forbindelse med dødbolde, at vende kampen og vinder 2-3 i Herning i en lige kamp, hvor det sagtens kunne være endt med pointtab. Brøndby spillede en dårlig første halvleg. Afslutningsvis så vandt man ligeledes en lige kamp i Farum med 3-4 i en kamp med masser af chancer til begge hold, hvor Brøndby var en lille smule skarpere.

Jeg synes ligeledes, at vi har set et Brøndby-hold, som ikke har set nær så stærke ud defensivt som tidligere i denne sæson. Måske er det fordi, at man i disse kampe har mødt stærkere modstand end over hele sæsonen, hvor der er flere svagere modstandere, men der er ingen tvivl om, at der har været sprækker i defensiven. Det skal ligeledes med, at Brøndby efter et program med masser af kampe nu har en uges kamppause inden dette derby.

Offensivt skaber Brøndby dog stadig masser af chancer, og man har en angrebsduo med masser af mål i for tiden, hvor Kamil Wilczek nærmest sparker alt ind, og topscorer Teemu Pukki ligeledes bidrager på scoringskontoen.

Nu skal man møde et FCK-hold, som i den grad har haft pil op i dette forår, hvor særligt Viktor Fischer har været fremragende. Taktisk set så synes jeg faktisk, at FCK var dygtige til at løse Brøndbys aggressive pres i flere perioder i kampen på Brøndby Stadion senest. Nu har man så igen fået Erik Johansson retur fra en skade, og det er selvfølgelig en opgradering, selvom han næppe er på hans topniveau efter en lang skade.

Offensivt ser københavnerne også stærke ud med Federico Santander i fremragende form, og paraguayaneren scorede også to mål senest i Horsens. Derudover så gør Viktor Fischer nærmest, som det passer ham i holdets kampe, mens man har fået rykket Rasmus Falk ind centralt, hvilket giver mere kvalitet på bolden og en helt anden dimension, end når William Kvist spiller.

Skal jeg vurdere de to hold over for hinanden på nuværende tidspunkt, så synes jeg egentlig, at der er tale om to hold, som faktisk er mere eller mindre lige gode. Jeg er muligvis villig til at rykke en enkelt procent eller to over på Brøndby på baggrund af holdets stabilitet og kvalitet over hele sæsonen, men dermed mener jeg også, at Brøndby for første gang i denne sæson ikke bør være favorit i et derby.

Men meget afhænger af, om Federico Santander bliver klar til kampen. Han scannes tirsdag, og bliver han ikke klar, så synes jeg FCK er markant svækket offensivt. Derudover er Pieros Sotiriou, selvtrænede mandag og skal efter planen deltage i holdtræning torsdag, også tvivlsom, så man kan pludselig mangle sit foretrukne angrebspar.

Det betyder også, at jeg synes at et FCK-hold, med Santander, skal stå i omkring odds 2,45-2,50 i denne kamp. Havde der været tale om en kamp, hvor man vurderede de to hold helt lige, så vil et hjemmehold typisk stå i 2,30-2,35 i Superligaen. Dermed synes jeg også, at man med de nuværende odds kan finde et fint spil ved at kigge FCK-vejen i denne kamp.

Det skal også med, at FCK vil få en stor opbakning i Parken modsat den seneste kamp på Brøndby Stadion, hvor man ikke måtte have fans med. Er FCK uden Pieros og Santander, forventer jeg dog, at Brøndby igen kommer til at stå som favorit.

FCK - Brøndby IF: Viktor Fischer scorer til odds 3,20 hos 888sport*

Viktor Fischer har fået gang i målscoringen i FCK, hvor det er blevet til 6 kasser i foråret. Det ligner en tæt kamp, og BIF vil nok have stor fokus på Fischer, men offensiv-spilleren kan muligvis se frem til en angrebsplads ligesom han tager dødbolde. Analyse her og i kommentarfeltet under artiklen.

Silkeborg er favoritter mod Lyngby – men pilen peger kraftigt nedad for begge hold

Et par lidt kortere skriv om et par af de øvrige kampe i denne runde:

Vi starter i Lyngby – Silkeborg, hvor jeg egentlig har et lidt godt øje til Lyngby, selvom holdet har præsteret helt forfærdeligt i dette forår. Det er egentlig ikke på baggrund af, at jeg ser nogle positive takter hos Lyngby rent spillemæssigt, men på skadesfronten lysner det lidt for Lyngby, hvor man har fået flere af de rutinerede spillere tilbage. Det betød, at man i weekendens kamp "kun" stillede med to U19-spillere.

Silkeborg derimod leverede en vanvittig dårlig præstation mod AGF, hvor man, selvom man stillede i stort set stærkeste opstilling, blev spillet ud af brættet på hjemmebane, og jeg vil næsten vove den påstand, at jeg ikke har set et hold tillade flere store chancer, end hvad Silkeborg gjorde i denne kamp. Man forsvarede helt håbløst som hold, og nærmest hver gang AGF spillede en bold i bagrummet, så kom de frem til en stor chance.

Har Thomas Nørgaard set den her kamp, så overvejer han nok stærkt at stille med Mayron George, Jeppe Kjær eller begge, som kan true på omstillingerne, hvor Silkeborg havde store problemer. Offensivt skaber Silkeborg virkelig ikke mange chancer, og man er meget afhængige af, at Vladimir Rodic rammer dagen. Man mangler i høj grad en angriber med mål i støvlerne.

Man skal huske, at det er første kamp ud af to, så Silkeborg har en kamp hjemme på kunstgræsset til at afgøre det i. Jeg vil holde øje med et spil på Lyngby, når bookmakerne åbner for odds.

Horsens kan sejre i betydningsløs kamp

AaB skal en tur til Horsens i en kamp, hvor der ikke er det helt store på spil placeringsmæssigt, og jeg synes også, at vi har set et AaB-hold, som har haft store problemer på team news-fronten senest, hvor man har været uden flere stamspillere. Senest stillede man med kun én enkelt decideret forsvarsspiller mod FC Midtjylland, da Jores Okore og Jakob Ahlmann havde karantæne og Kasper Pedersen var ude med en skade. Det samme var Rasmus Würtz og Jannik Pohl, og dermed hober skaderne sig op.

Særligt offensivt ser man tyndt besat ud, hvor der ikke er mange spillere, som byder ind, og det har i flere kampe lignet et AaB-hold, der lidt kæmper med at sætte sig selv op til de her kampe.

Horsens har også haft problemer i mesterskabsspillet, men Bo Henriksen kan få liv og energi ind i holdet, og så har man altid sine dødbolde, som man kan falde tilbage på, hvor man er ekstremt farlige. Det er selvfølgelig en bet, at der er usikkerhed omkring Jesse Joronens skade, og han er mere end tvivlsom til kampen her. Unge Marcus Bobjerg er ikke en keeper af samme klasse.

Horsens - AaB: Horsens -0,25 AH til odds 2,12 hos 888sport*

AaB har store problemer med skader og karantæner til flere bærende spillere. Offensivt producerer man ikke særligt meget, og Jannik Pohl er formentlig ude igen. AC Horsens er farlige på dødbolde og kan måske sætte sig lidt mere op til en på papiret forholdsvis ligegyldig kamp.

Horsens skal være pæne favoritter her.