Efter en begivenhedsrig 17. etape, hvor Fabio Aru mistede vigtig tid i klassementet, og indehaveren af den grønne pointrøje Marcel Kittel måtte udgå, er det nu tid til Tourens tredje og sidste afslutning på et bjerg; Col d'Izoard. 

Favoritter og store navne er på stribe udgået af årets Tour de France, og heller ikke 17. etape var nådig ved rytterne. Indehaveren af den grønne pointtrøje Marcel Kittel måtte således udgå efter et styrt, og det betyder nu, at Michael Mattews fører pointkonkurrencen med 160 point til Andre Greipel. 

Og også 18. etape kan blive hård ved feltet, der afslutter dagens kørsel med Col d'Izoard, der er 14,1 kilometer lang og i gennemsnit stiger med 7,3 procent. Her kan der opstå splittelse og tidsforskelle mellem klassementsfolkene, der har brug for tiden i kampen om den gule trøje, som sidder på Chris Froome.

"Hvis man kigger på de første 17 etaper af Tour de France, så skal vi næppe forvente et stort festfyrværkeri af angreb. De tre-fire bedste ryttere har vist sig at være noget nær hinandens niveau, så angreb fuser hurtigt ud. Der er ingen grund til at angribe i bund, når alle ens konkurrenter bare sidder i hjulet," siger cykelekspert Jesper Carstens. 

Han frygter dog, at Romain Bardet, Rigoberto Uran, Fabio Aru og Chris Froome fortsætter som hidtil i bjergene og dermed kun skaber små tidsforskelle eller kommer samlet til mål, som det er sket flere gange i Touren.

"Det hele kommer til at handle om klassementet på etapen. Hvis Aru, Bardet og Uran vil hente tid på Froome inden enkeltstarten, så er det her sidste chance," siger Jesper Carstens. 


Chris Froome er blandt favoritterne til at vinde enkeltstarten på den 22,5 kilometer lange rute i Marseille på 20. etape, så det er vigtigt for konkurrenterne at hente tid på Col d'Izoard.

De vigtige sekunder i klassementet

Selvom både 17. og 18. etape er bjergetaper, så skiller 18. etape sig markant ud ved at have mål på toppen af stigningen i stedet for efter en nedkørsel, som bare den tredje etape i dette års Tour de France. Og målet på toppen af stigningen kommer til at have afgørende betydning for, hvordan toppen af klassementet vil agere på den.
 
"På 17. etape ville ingen angribe fuldt ud, da man kunne risikere at betale en hård pris i form af dyrebar tid på nedkørslen, hvor der var modvind. Her på 18. etape slutter det hele på toppen, og det er opalgt at køre med alt, hvad man har, når der er tre-fire kilometer tilbage af stigningen," siger Jesper Carstens og fortsætter: 
 
"Man skal selvfølgelig ikke forvente en spurt på toppen af stigningen mellem Froome, Aru og Uran, da stigningen er for hård, og vi kommer derfor til at finde ud af, hvem der er løbets bedste bjergrytter. På sådan en stigning er det ofte udelukkende evner og form, der spiller ind, og ikke så meget andet."
 
Jesper Carstens mener, at Romain Bardet er den af topfolkene i klassementet, der har mest brug for at hente tid på Chris Froome på 18. etape, da han ikke er god på enkeltstarten. 

"Bardet har ingen enkeltstart, der kan gøre en forskel, så hvis han vil vinde løbet, skal han ud og køre aggresivt og hente tid på 18. etape. Ikke bare sekunder, men minutter. Ellers så kører han kun med om podieplacering, hvilket synes at være mere og mere sandsynligt," siger Jesper Carstens. 

Rigoberto Uran har tidligere været stærk på enkeltstarten, men det er ved at være flere år siden, at han sidst præsterede der. Men måske kan en topplacering i Tour de France give ham den fornødne energi og styrke i disciplinen. 

Kan et udbrud holde hjem?

På 17. etape lykkedes det for den slovenske rytter Primoz Roglic at vinde fra udbruddet foran alle klassemensfavoritterne, men Jesper Carstens vurderer, at 18. etape bliver afgjort af klassementsfolkene.


"Chris Froome og Team Sky vil sandsynligvis gerne have en etapesejr, og jeg forventer at se dem tage ansvar det meste af dagen, hvorfor et udbrud i min optik har få chancer for at stikke af med sejren. Den største sandsynlighed er nok, at en rytter som Alberto Contador eller Warren Barguil stikker af tidligt på Col d'Izoard, men også her bliver det ualmindeligt svært, fordi Team Sky vil sætte deres hårde, konstante tempo på stigningen," siger han
 
Jesper Carstens pointerer, at på det her tidspunkt i Tour de France vil rytterne i et eventuelt udbrud typisk være ryttere, der allerede har været i udbrud tidligere og vist god form. Han nævner blandt andet Thomas de Gendt, Tiesj Benoot, Lilian Calmejane, Darwin Atapuma, Serge Pauwels, indehaveren af den prikke bjergtrøje Warren Barguil og 17. etapes vinder Primoz Roglic som mulige udbryderkanditater. Men også Alberto Contador kan forventes at angribe på etapen, da han med sine 7:45 efter Froome ikke er en trussel mod den gule trøje. 
 
18. etape er 179,5 kilometer lang og starter i Briancon og har mål på toppen af Col d'Izoard. Undervejs på etapen passeres en kategori 3-stigning og en kategori 1-stigning, inden det går løs med Tourens sidste bjerg; Col d'Izoard, der er uden for kategori.
 
Klokken 12:55 starter etapen, og med en gennemsnitsfart på på 39 km/t vil den første rytter være i mål 17:34.