Folketinget har lagt op til en række af ændringer af spillelovens bekendtgørelser, og de har sendt konkrete forslag i høring. BetXpert gennemgår her nogle af de væsentligste forslag.

De første ændringer af spilleloven er trådt i kraft med virkning fra 1. januar, men flere ændringer kommer først senere på året i form af ændringer i bekendtgørelserne på området. 

En af de væsentligste ændringer, som vi tidligere har omtalt på BetXpert, er et loft over bonusser og omsætningskrav. Disse ændringer indebærer konkret:

  • Spiludbydere må maksimalt tilbyde bonusser, freebet og lignende på 1.000 kroner.
  • Der må maksimalt være et omsætningskrav på 10 gange bonusbeløbet + det tildelte beløb. I praksis maksimalt 20.000 kroner.
  • Spil, der kan anvendes til at imødekomme et eventuelt omsætningskrav, skal bidrage 100 % til at opfylde gennemspil.
  • Eventuelle gennemspilskrav skal eksemplificeres på en klar og tydelig måde i umiddelbart tilknytning til tilbuddet.
  • Der må ikke være gennemspilskrav knyttet til gevinster ved bonusser, freebets og lignende, som man i dag eksempelvis kan støde på ved risikofrie spil. 
  • Bonusser, freebet og lignende må ikke tilbydes til enkelte, særligt udvalgte kunder. Salgsfremmende foranstaltninger skal tilbydes  til spillere, der spiller inden for samme fastlagte beløbsinterval. Beløbsintervallet skal fastsættes, så bonus, freebet eller lignende tilbydes til mindst 100 spillere.
  • En spillers inaktivitet må ikke være et udvælgelseskriterium ved tildeling af bonus, freebet og lignende. En spiludbyder må i øvrigt ikke opkræve et gebyr for inaktivitet.

De ændringerne af bekendtgørelserne, som politikerne i Folketinget har lagt op til, og som blandt andet inkluderer ovenstående forslag om bonusser, er sendt i høring til 23 interessenter, der har fået en deadline til at indsende bemærkninger, som udløb den 4. februar. Ændringerne er dermed endnu ikke fastlagt, og politikernes udkast kan blive redigeret alt efter de tilbagemeldinger, politikerne har fået.  

De 23 interessenter inkluderer blandt andet DOGA, Dansk Erhverv og Dansk Industri.

BetXpert har kontaktet Skatteministeriets, hvor en medarbejder oplyser, at ministeriet ikke ønsker at kommentere på bekendtgørelsesændringerne, før ændringsforslagene er udmøntet i noget konkret. Det har derfor ikke været muligt, at få præciseret forståelsen af de forskellige væsentlige ændringer.

Slut med at sende reklamer til selvudelukkede spillere

I april sidste år beskrev Jyllands-Posten, hvordan 27 ud af 41 udbydere på det danske marked sendte reklamer til spillere, der havde udelukket sig selv fra at spille gennem Registret Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS). 

Både Center for Ludomani og spiludbydernes brancheorganisation, DOGA, kritiserede, at det ikke var forbudt gennem lovgivning at sende tilbud og reklamer til selvudelukkede spillere. Og det har politikerne lyttet til.

I hvert fald står der i politikernes forslag til ændringerne af spillelovens bekendtgørelser, at fra 1. juli 2019 har man automatisk frabedt sig at få tilsendt tilbud og reklamer, hvis man registrerer sig i ROFUS.

Indbetalingsgrænse i stedet for spilleloft

Hidtil har nogle bookmakere på det danske marked krævet, at man som spiller ved oprettelse af en ny konto oplyser, hvor mange penge man forventer at spille for om måneden.

Politikerne foreslår, at det med ændringerne af spillelovens bekendtgørelser bliver pålagt alle spiludbydere at kræve, at man som spiller sætter et loft over, hvor mange penge man kan sætte ind på sin spillekonto på enten daglig, ugentlig eller månedlig basis.

Det er i politikernes foreslåede ændringer muligt for spillere at forhøje en indbetalingsgrænse, men forhøjelsen må tidligst træde i kraft, 24 timer efter at en spiludbyder har modtaget en anmodning om dette. 

Ingen gebyrer for inaktivitet

BetXpert har tidligere beskrevet, hvordan flere bookmakere tager et månedligt gebyr fra spillere, som er inaktive, men har penge på deres spillekonto. En enkelt bookmaker tager 10 % om måneden og tømmer kontoen på 10 måneder.

Men det skal være slut, hvis det står til politikerne på Christiansborg. De foreslår nemlig, at gøre det ulovligt for spiludbyderne at opkræve et gebyr på grund af inaktivitet. 

Overfor BetXpert kalder direktør for brancheorganisationen DOGA, Morten Rønde, det for "en mærkelig måde at regulere på", da han mener, at det er nødvendigt at opkræve et gebyr, da der er udgifter for bookmakerne forbundet med at have disse inaktive konti. Han oplyser derfor, at dette er et af flere af politikernes forslag, som DOGA stiller spørgsmålstegn ved i sit høringssvar.