Sæsonens næstsidste Grand Slam, Wimbledon i juni/juli, blev samtidig startskuddet til den sidste, US Open i New York, da Andy Roddick særdeles overraskende gik hele vejen til finalen i England, før hans onde ånd, Federer, satte en stopper for amerikanerens fremmarch i en kamp der sent vil blive glemt.

Den præstation har nemlig givet de patriotiske amerikanere noget at knytte deres forventninger til, når det går løs i US Open mandag d. 31. august kl. 17:00 dansk tid (11 om formiddagen lokal tid).

Federer og Nadal 

Dette er også turneringen hvor Roger Federer efter først at have fuldført sin kvartet af Grand Slams ved French Open, og senere blev den mest Grand Slam vindende spiller nogensinde med 15 stk. ved Wimbledon, nu endelig kan skue ud over en større turnering uden andet pres end en ”mindre” rekord, nemlig rekorden for flest turneringssejre på stribe, der blev sat tilbage i 20´erne, og som schweizeren nu har muligheden for at tangere med seks i træk.

Et andet interessant aspekt der sikkert vil få folk frem foran skærmen, er Rafael Nadals comeback efter sin skade, der nærmest sendte chokbølger gennem tennisverdenen inden Wimbledon, da det blev bekendtgjort at han ikke agtede at stille op for at forsvare sin titel.

Det har nu medført at han efter at være blevet detroniseret fra verdenstoppen nu må tage til takke med tredjepladsen på verdensranglisten, og en tilsvarende svær seedning i turneringen, da han er blevet overhalet indenom af den fremadstormende brite Andy Murray.


Optakt og tip 

Alt i alt tegner det til at blive en særdeles spændende turnering for verdenseliten, og krydret med det bedste fra lagene derunder som vi så senest ved Wimbledon, er der lagt op til kræs for natteravnene herhjemme og tilskuerne i USAs største by.

BetXperts tennisekspert David Stoltenborg har skrevet nedenstående herre-optakt (se også kollega Lars Baes’ dame-optakt), og vil i løbet af turneringens to uger komme med tip på denne side.

US Open-optakt: Herrer

Herre-optakten består af:

  • Hard court sæsonen 2009
  • 1. Lodtrækningsdel: Alle mod Federer?
  • 2. Lodtrækningsdel: Slår Roddick sig igennem?
  • 3. Lodtrækningsdel: Vendepunkt for Nadal?
  • 4. Lodtrækningsdel: Stabile Murray eller fiasko-Murray?
  • Tv-dækning og links

Hard court sæsonen 2009

 

Efter Wimbledon i juni var det i juli tid til at tage hul på den lange hard court sæson, der varer helt frem til foråret, og for det meste byder på overraskende resultater af spillere som enten ikke har præsteret hidtil, eller som slår til når lejligheden byder sig, ved at resten af feltet er ved at være en smule mærket.

Den første turnering var en mindre slags, nærmere betegnet Indianapolis Tennis Championships, og blev vundet af Robby Ginepri med klare 6-2 6-4 i finalen over Sam Querrey. De to var ikke de eneste nordamerikaner i semifinalerne, de blev ledsaget af henholdsvis John Isner og Frank Dancevic, hvor sidstnævnte havde slået topseedede Tursunov ud undervejs.

Den næste turnering foregik i Los Angeles og hed passende nok LA Tennis Open og her havde Querrey endnu engang tænkt sig at spille en hovedrolle. Han gik hele vejen og sørgede denne gang selv for at nedlægge førsteseedede, i form af Tommy Haas, mens det i finalen gjaldt kvalifikationsspilleren Carsten Ball, der havde sent argentinske Mayer ud i sin semifinale. Querrey vandt i tre sæt, med 6-4 3-6 6-1 og havde virkelig ramt topformen på hjemmebane.

Den første rigtig store styrkeprøve foregik ved Legg Mason Tennis Classic i Washington, og her vandt i 1/8-finale en vis Andy Roddick over Querrey, før kvartfinalen gik over Karlovic, og siden Isner, inden Del Potro stod på den anden side af nettet, efter bl.a. at have sendt stærke navne som Hewitt, Søderling og Gonzalez ud. Det blev da også argentineren der trak det længste strå i finalen med 3-6 7-5 7-6.

Som kom Rogers Cup på den anden side af grænsen til Canada, og i Montreal stod hele verdenstoppen parat til at dyste på formen inden det blev rigtig alvor senere på måneden. Federer skred i svinget i kvartfinalen mod Tsonga, Nadal gjorde det samme mod Del Potro, mens Djokovic fulgte trop overfor Roddick. Dermed stod Murray alene tilbage om at repræsentere top 4 i semifinalerne, og dermed med muligheden for at tage værdifulde point på konkurrenterne til verdensranglisten. Del lykkedes ham med en tæt 6-4 7-6 gevinst mod Tsonga, og siden en tresæts-sejr mod Del Potro i finalen at vinde turneringen, og et godt afsæt på vejen mod den næsten turnering (i bogstaveligste forstand, Murray tog nemlig turen som road-trip!) i Cincinnati.

Her ventede det smukt klingende navn: Westerns & Southern Financial Group Masters.

I modsætning til i Canada, nåede alle top 4 spillerne her semifinalerne, og der var virkelig lagt i kakkelovnen til tre gode slutkampe i turneringen. Federer gjorde kål på ellers højtflyvende Murray, ved at vinde 6-2 7-6, selvom briten inden kampen var favorit på oddsmarkedet. I den anden semifinale stod Nadal endnu ikke distancen efter skaden, og måtte se Djokovic snuppe den sidste finalebillet med 6-1 6-4. Her var Federer dog for stærk for serberen, som måtte kapitulere med 1-6 5-7.

I den sidste uge op til turneringsstart spilles der i New Haven, men ingen af topfavoritterne til titlen er med her, og da turneringen kun er kommet til kvartfinalerne i skrivende stund er der ikke meget vigtigt at berette herom.

 

 

1. Lodtrækningsdel: Alle mod Federer?

Der har været sagt og skrevet meget om Federer siden hans sidste to Grand Slam titler, med alt hvad dertil hører omkring familieforøgelse og diverse andre off-court arrangementer, men sandheden er den at han allerede nu ser uhyggelig skarp ud igen, og står som favorit til at gentage bedrifterne fra de sidste fem år.

Omkring 42 % er hvad markedet giver ham på Betfair* af sandsynlighed for endnu en titel til samlingen. For at få den skal han igennem et program der kan komme til at hedde Britton – Greul – Hewitt – Robredo – Davydenko, før formentlig Djokovic eller Roddick venter i en semifinale.

Et ganske overkommeligt program hvis man ser på det ud fra de indbyrdes resultater han har mod disse spillere. 15-7 8-0 12-0 er statistikken mod de tre sidstnævnte, og selv om alt kan ske i tennis ville det være en kæmpe overraskelse hvis ikke schweizeren er at finde blandt de sidste fire i årets turnering.

De to outsidere i Federer´s halvdel må være Søderling som har spillet en fornem sæson, med French Open finalen som højdepunkt, men som senest er gået lidt ned i gear, samt hjemmebanespilleren Blake, der dog har virket helt væk på det sidste. Ellers er det svært at se hvem der skal true Federer. Querrey gjorde det godt i optaktsfasen, men har nok ikke niveauet til at stå distancen overfor de tungere drenge.

Nej, jeg kan faktisk kun se een løsning, og det er flere spillere mod ham i samme kamp: Alle mod Federer!

 

 

2. Lodtrækningsdel: Slår Roddick sig igennem?

 

Langt mere interessant bliver det når man ser ned over anden fjerdel af lodtrækningen, hvor Wimbledon-helten i amerikanske øjne, Roddick, kommer på arbejde på sin vej til de sidste fire, når formentlig Djokovic står på menuen i kvartfinalen, om de to når så langt.

Her hedder den for førstnævntes vedkommende Phau – Tursunov – Hanescu - Verdasco, hvis de respektive seedninger holdes, og fra Djokovic side Ljubicic – kvalspiller – Andreev - Stepanek inden drømmemødet kan realiseres.

Det er dog nogle relativt hårde opgaver der venter undervejs, og spillere som Tursunov og Ljubicic er ganske givet spillere man helst vil undgå udenfor seedningslagene. Sammenholdt med kompetente folk som Verdasco og Stepanek i 1/8-delsfinalerne, giver det visse muligheder for andre kvartfinalesammensætninger end 4. seedede vs. 5. seedede.

Her er så ikke engang nævnt navne som de to tyskere Kohlschreiber og Haas, der også har fine chancer for at gøre en god figur ”over there”.

Skulle de to favoritter holde deres seedning står det ifølge oddsene (og efter min mening) helt lige med hensyn til favoritværdighed. Begge giver i skrivende stund odds 17 for den samlede turneringssejr, og odds 2 for at vinde deres quarter. At Roddick kun har cirka 6 procents chance for at vinde, og hans landsmænd alligevel forventer mirakler er der vel ikke noget overraskende i, når man kender lidt til USAs flotte tennishistorie og fantastiske bedrifter førhen i tidens løb…

 

 

3. Lodtrækningsdel: Vendepunkt for Nadal?

Er Nadal blevet sin skade helt kvit i tide, og er han nået at komme rigtig i form til turneringens begyndelse, eller skal han spille sig til det? Spørgsmålene har været mange, og vanskelige at svare på for andre end ham selv, men gisningerne har i hvert fald ikke kunnet give noget entydigt svar.

Først blev han dømt ude helt op til turneringsstart, derefter ventedes han tilbage hurtigere end forventet, for derefter at annoncere et comeback ved Rogers Cup, der var tæt på ikke at blive realiseret. Så deltog han men, tabte forholdsvis tidligt, og han blev endnu engang meldt udenfor det fine selskab af mulige titelaspiranter, for derefter at komme i semifinalen i den efterfølgende turnering og være rangeret helt på linie med næstfavorit Murray. Så tabte han stort til Djokovic og odds vendte endnu engang bunden i vejret og lod ham være svar skyldig omkring hvor han stod fysisk.

Det skal med andre ord blive uhyre interessant at se om han er kommet tilbage på det gamle niveau, og alternativt, om han kan spille sig op på det i løbet af turneringen. Kan han det bliver det mere end vanskeligt, for Gasquet – Kiefer/Llodra – Almagro – Monfils – Tsonga, som han står til at møde.

Outsiderne i denne quarter er Fernando Gonzalez, Berdych og Ferrer, med chileneren som manden med det højeste topniveau, men samtidig den nok mest ustabile. Det er noget af en knald-gruppe hvis ikke Nadal klarer den, for så står døren åben for mange på omtrent samme niveau til en semifinaleplads.

 

 

4. Lodtrækningsdel: Stabile Murray eller fiasko-Murray?

 

Man har efterhånden set det flere gange, både forfra, bagfra og fra siden, og så sandelig også det modsatte. Andy Murray der kikser en stor turnering han længe har gået og bagt op til med flotte, stabile resultater. Sidste gang var han dog lige ved, da han nåede halt til finalen mod Federer, men tabte klart. Ellers er det ikke meget Grand Slam finale-erfaring han har, men med den fremrykkede plads på verdensranglisten bliver vejen en lille smule lettere.

Dog også kun en lille smule, da han alligevel står til at skulle møde både Federer og Nadal i turneringen, såfremt seedningerne holdes. Han skal altså håbe på enten selv at rykke det sidste stykke op, eller at Nadal bytter plads med Djokovic, for for alvor at kunne profitere af ikke at skulle møde de to spillere, der har vundet 16 af de sidste 17 Grand Slams!

Endnu engang har det set forrygende flot og velsmurt ud det Murray har leveret ude på courten, mod selv de bedste (med en enkelt undtagelse; Federer-kampen), og kan han holde det spillemæssige niveau kan han godt forsvares at have de 20-25 % chance for at gå hele vejen, som der i øjeblikket er blevet ham tildelt.

Lodtrækningsmæssigt står han til at møde Gulbis – Crivoi/Capdeville – Karlovic – Cilic og i et brag af en kvartfinale Del Potro. Dette scenarie kan selvfølgelig tænkes at ændre sig mange gange, men alternativerne kunne i så fald med lethed komme til at bestå af Ferrero, Simon, Wawrinka eller Fish.

Fish, der er den sidste af de bedre amerikanere der kan håbe på at begejstre hjemmepublikummet på Flushing Meadows. Simon er også en farlig herre at undervurdere. Selvom resultaterne ikke lige har været med ham, så er han stadig hyperfarlig på et hard court underlag. Den snu Ferrero er heller ikke helt ueffen, og så selvfølgelig Wawrinka, der netop var manden bag Murrrays vel nok største Wimbledon-oplevelse i år. Det ligner en spændende fjerdedel.

 

 

Tv-dækning og links

Eurosport og Eurosport 2 sender som de eneste danske kanaler direkte fra begivenhederne ”over there”. Dette som udgangspunkt fra kl. 18 og helt frem til formiddagstimerne, og de sene aftentimer på den anden side af Atlanten.

Udover at sende de mange timers tennis på de to kanaler, har man ligeledes valgt at sende LIVE online på eurosportplayer.dk, hvor brugerne selv kan vælge hvilken kamp de vil se, da der transmitteres fra alle fem baner. Derfor kan tennis-entusiaster vælge præcis den kamp, de ønsker at se LIVE og eksklusivt. Et abonnement på Eurosport Player koster kr. 39,-/mdr.

På denne officielle turneringsside (http://www.usopen.org) dækkes alle point i turneringen direkte.

For yderligere info tjek Betxperts egen statistik-sektion og tennis-livescore. 

Den officielle ATP-hjemmeside (http://www.atpworldtour.com) med overblikket, tophistorierne og diverse ranglister mm.