BetXpert begynder så småt at se frem mod OL 2012 i London (27. juli - 12. august). Her er en håndbold-optakt ved Nicolai Kristensen (der ikke går i dybden, men som skitserer deltagerlandene og deres umiddelbare chancer). I de kommende dage kigger vi  på badminton, atletik og svømning. Og flere sportsgrene vil komme til hen ad vejen...

Håndbold afvikles fra 28. juli til 12. august i Basketball Arena og Copper Box. Der vil være kampe hver dag, da både mænd og kvinder skal spille hver anden dag.


Der er masser af muligheder for diverse spil på håndbold under OL. Det er en sportsgren som vil blive dækket massivt på dansk tv, da det traditionelt er et sted hvor Danmark gør det godt, og det trækker mange seere til skærmen.

Modsat andre slutrunder, må der kun bruges 14 spillere og 1 reserve i OL. Dette har bl.a. kostet den danske anfører for mænd Lars Christiansen pladsen. Samt betydet at den kvindelige trup som udgangspunkt mangler en decideret højrefløj.

DAMER

12 nationer er med, delt op i to grupper med hver seks hold. Fire hold fra hver gruppe går videre til kvartfinalerne.

Kigger man på oddsene, så er der 4 nationer som kommer til at slås om medaljerne. Det er Norge, Rusland, Montenegro og Frankrig.

Vinder-odds
Norge: 2,35 Bet365*
Rusland: 3,75 Bet365*
Frankrig: 5,5 Bet365*
Montenegro: 6,5 Bet365*
Danmark: 17,0 Bet365*

Gruppe A
Montenegro
Rusland
Kroatien
Storbritannien
Brasilien
Angola

Det er klart den svageste pulje, hvor hjemmeholdet Storbritannien kan blive kanonføde i flere af kampene. De havde næppe været med, hvis OL ikke var i London.

I puljen findes der dog et par stærke nationer.

Især Rusland, som sammen med Norge er de store favoritter til guldet. De vandt sølv ved sidste OL og har vundet 3 af de sidste 4 VM-slutrunder. Russerne var i kvalifikationspulje med Danmark og viste skræmmende styrke. Hvis træner Trefilov holder hovedet koldt, så har holdet styrken til at vinde.

Montenegros hold er bygget op omkring CL- vinderne fra Buducnost, som er anført af den tidligere Slagelse- og Viborg-spiller Bojana Popovic.

Rusland og Montengro virker som en klasse over de øvrige i Gruppe A.

Brasilien er med som sydamerikansk mester. De har et godt hold, som blev nummer 5 ved sidste VM på hjemmebane. Holdet har den stærke Randers-målvogter Chana Mason i truppen.

Det sidste hold som kommer videre fra puljen bliver nok Kroatien, som slog Danmark i EM-kvalifikationen. Men Angola skal ikke afskrives helt.

Gruppe B
Norge
Spanien
Danmark
Frankrig
Sverige
Sydkorea


Det er en meget svær pulje Danmark er kommet i, og det kan blive en hård kamp at komme videre.

Danmark har ellers en fantastisk statistik i netop OL i kvinde håndbold. DK har været med 3 gange tidligere (var dog ikke med i 2008), og er aldrig kommet hjem uden en guldmedalje. Det bliver dog nok meget svært at gøre denne gang. Selvom Rikke Skov er vendt tilbage, så har kampene på det seneste vist at Danmark er et stykke fra toppen.

OPDATERING 13. juli: Louise Burgaard, egentlig højreback, men under OL udset til at udfylde rollen som højrefløj (en sådan er der nemlig ikke i den danske trup), har fået en fingerskade og er taget hjem fra træningslejren i Norge. Stadig uvist om det koster hende OL-deltagelsen.

Team Danmark forventer heller ikke dansk medalje i kvindehåndbold.

De norske kvinder er (sammen med Rusland) de helt store favoritter til mesterskabet, selvom de ikke har gjort det godt i træningskampene op til OL. De har en meget stærk trup, hvor Lunde i målet kan blive nøglespilleren sammen med Heidi Løke i jagten på at forsvare guldet fra Beijing.

Spanierne vandt bronze ved sidste VM med sejr over Danmark. De har et hold, som kan slå alle på de gode dage. Bundniveauet er lavere hos end f.eks. Norge, hvilket gør de kan smide point undervejs mod på papiret svage modstandere.

Frankrig har vundet sølv ved de to sidste VM-slutrunder. De har et spændende hold, som virker i fremgang. De har været med ved de sidste 3 OL-slutrunder, men har endnu en medalje til gode. De bør være med i kampen om metal denne gang.

Sverige er også blandt deltagerne ved OL. De er med via deres sølvmedalje ved sidste EM. Skal det lykkes for Danmark at komme videre fra puljen, så skal Sverige nok være et af de hold som slutter under. Svenskerne kan overraske i enkelte kampe, men virker ikke som et hold der har styrken til at gå videre. De har dog leveret pæne træningsresultater mod Norge.

Sidste hold i puljen er Sydkorea. De har ikke haft samme styrke de seneste år, som da Danmark slog dem i omkamp i Atlanta i 1996-finalen. Holdet skal være blevet noget stærkere end ved sidste VM, hvis Sydkorea skal gå videre.


HERRER

12 nationer er med, delt op i to grupper med hver seks hold. Fire hold fra hver gruppe går videre til kvartfinalerne.

Et kig på oddsene viser at Frankrig, Danmark, Spanien og Kroatien er de store favoritter. De ligger meget lavere end de øvrige nationer.

Vinder-odds
Frankrig: 2,75 Bet365*
Danmark: 4,0 Bet365*
Kroatien: 5,0 Bet365*
Spanien: 5,0 Bet365*
Island: 15,0 Bet365*

Gruppe A
Frankrig
Sverige
Island
Storbritannien
Argentina
Tunesien

Frankrig har været den bedste nation de sidste mange år. De har stort set gjort rent bord siden sidste OL med undtagelse af et par danske sejre. Frankrig faldt helt igennem ved EM i januar og skal levere en meget bedre indsats her, ellers bliver det et skidt mesterskab. De er dog kommet i en meget let pulje, og det er et stjernepræget fransk mandskab som tager til OL.

Sverige kiksede EM-kvalifikationen i opvarmning til OL. Det svenske hold kan måske gå videre fra puljen, da der er dårligere hold med, men et godt OL bliver det næppe for vores naboer i øst. De mangler skudtrusler bagfra. Kim Andersson er stærk, men kan næppe vinde kampene alene.

Island har mange spillere fra danske AGK. De overraskede stort ved sidste OL, hvor de vandt sølv. Jeg tror det bliver svært for Island at leve op til dette resultat igen, men videre fra puljen bør holdet komme uden problemer. Det er nok sidste turnering med landsholdet for den store AGK-stjerne Olafur Stefansson.

Håndbold er en meget lille sport i Storbritannien, hvilket også kan ses på deres muligheder som nærmest ikke er til stede. Der kan hentes odds 2000 på guld til hjemmeholdet.

Argentina blev nummer 12 ved VM i 2011, som er den bedste placering nogensinde. De har aldrig været med ved OL. De skal nok kæmpe med Tunesien om den sidste plads videre til kvartfinalen.

Tunesien havde sit bedste mesterskab ved VM 2005 på hjemmebane, hvor de blev nummer 4. Det resultat har de ikke været i nærheden af hverken før eller siden. De er med som mester fra Afrika.

Gruppe B
Spanien
Kroatien
Ungarn
Serbien
Danmark
Sydkorea

Spanien har et stærkt hold, som kan gå langt i turneringen. De har vundet bronze 3 gange siden 1996, og er bestemt også et godt bud på en medalje denne gang.

Kroatien har vundet OL guld to gange i 1996 og 2004. Det kan ske igen, da de er blandt favoritterne. Det er nok sidste gang man ser Ivano Balic i en stor turnering for Kroatien. Han kan fortsat levere det spektakulære, men der er blevet længere mellem de dage.

Ungarn har også et stærkt mandskab, som på de gode dage kan matche alle hold. De har dog ikke helt samme bundniveau, som favoritterne i denne turnering. Ungarn skal nok i første omgang kæmpe med Serbien om den sidste plads videre fra puljen.

Serbien leverede en super indsats på hjemmebane i januar måned, hvor de anført af Ilic vandt EM-sølvmedaljer efter et finalenederlag mod Danmark. De har ikke samme styrke uden for Serbien, men kan godt gå videre fra puljen.

Det er noget af en pulje Danmark er kommet i. Selvom der skal 4 hold videre fra puljen, så er intet givet på forhånd, hverken for Danmark eller de øvrige hold i puljen. Det danske hold er stærkt, men der skal også en position held og dygtighed til at vinde guldet.

Topmodstanderne er de samme som i EM, hvor Danmark vandt guld i januar. Det var dog en turnering, hvor Danmark var tæt på at være ude inden semifinalen.

Herrehåndbold er en af de discipliner, hvor Team Danmark forventer medaljer. Det er også med rette, da Danmark har chancen for at vinde, men omvendt så er toppen bred og afstanden mellem de forskellige nationer er lille.

Kommer Danmark videre fra puljen, så kunne der vente en lettere modstander i kvartfinalen, da Gruppe A ser noget lettere ud på papiret.

Sydkorea er sidste hold i puljen. De kan godt spille håndbold, men har ikke haft samme resultater for mænd, som hos damerne. Det vil være meget overraskende om de skulle komme videre fra denne meget svære pulje.