Tirsdag nat bliver det endelig afgjort, hvem af Hillary Clinton og Donald Trump, der bliver USA's nye præsident. Clinton er bookmakernes klare favorit til at flytte ind i Det Hvide Hus, men man kan endnu ikke helt at afskrive Trump, siger USA-ekspert, som BetXpert har talt med. Vi har samlet nogle af de bedste odds på præsidentvalget til dig. 

Bookmakerne er ikke i tvivl. Hillary Clinton bliver USA's næste præsident efter Barack Obama. 

Det viser en gennemgang af bookmakernes odds på USA's kommende præsident forud for valget 8. november.

Bookmakerne ligger i oddslejet 1,38-1,43 på Hillary Clinton som ny præsident, mens de er anderledes pessimistiske omkring Donald Trumps præsidentchancer. Her får man pengene 3,00-3,25 igen, hvis republikaneren overtager nøglerne til Det Hvide Hus. Og det er altså ikke småpenge, der spilles på det amerikanske præsidentvalg. Hos Betfair* er der lørdag morgen omsat for mere end 800 millioner kroner.

Omregnet til sandsynligheder svarer oddsene til, at der er omkring 70 procents sandsynlighed for Hillary Clinton-sejr og kun 30 procent for sejr til Donald Trump.

Det er en vurdering, som Niels Bjerre-Poulsen, USA-ekspert og lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, er fuldstændig enig i.

"Hillary Clinton er storfavorit til at blive USA's næste præsident. Selvom hun har mistet momentum, og hendes sejr så mere sikker ud for en uge siden, har hun stadig en langt nemmere vej til Det Hvide Hus end Donald Trump," siger han.

  

Hvem bliver USA's næste præsident? 

Hillary Clinton Donald Trump
1,24 5,00
Betfair
Betfair Sportsbook


Trump skal erobre svingstaterne

For selvom den seneste uge har kostet vælgere for Hillary Clinton, efter FBI genåbnede sagen mod hende for at sende fortrolige emails fra en privat server, ændrer det ikke på, at hun stadig sidder solidt i førersædet.

I USA gælder det nemlig ikke om at vinde flertallet af stemmerne, men derimod om at vinde de enkelte stater. Ved at vinde en stat får kandidaten tildelt alle statens valgmænd, og når en kandidat opnår 270 valgmænd, har den kandidat vundet valget. 

I det spil er Hillary Clinton langt foran Donald Trump, og hun har markant flere muligheder for at nå de 270 valgmænd end Donald Trump, der er tvunget til at gøre rent bord i mere eller mindre alle svingstaterne, påpeger Niels Bjerre-Poulsen. 

"Stort set alt skal falde Trumps vej, hvis han skal vinde, og han har næsten ikke råd til at tabe i nogle af svingstaterne, hvis han skal nå op på 270 valgmænd," siger han og nævner særligt Florida (29 valgmænd) og North Carolina (15 valgmænd) som afgørende stater for Trump-triumf.

"Dem skal Trump ganske enkelt vinde, hvis han vil gøre sig forhåbninger om en samlet sejr." 

Hvilket parti vinder delstaten North Carolina?

Demokraterne Republikanerne
1,90 2,05
Unibet
NordicBet

Hvilket parti vinder delstaten Florida?

Demokraterne Republikanerne
1,42 3,00
Unibet
Betfair

Bemærk at odds fra Betfair* Exchange er før kommission. 

Odds fra alle svingstater samt stemmeprocent kan ses her

Upopulære kandidater kan få folk op ad sofaen

Niels Bjerre-Poulsen tøver ikke med at kalde denne præsidentvalgkamp for den mest "uforudsigelige og beskidte" nogensinde. Særligt Donald Trump har sat nye standarder for, hvordan man kan opføre sig som præsidentkandidat.    

"Han har nærmest gjort det til en mærkesag at være politisk ukorrekt. Han er totalt uforudsigelig og har overskredet alle grænser. Blandt andet har han truet med at fængsle Hillary Clinton, hvis han bliver præsident. Det er helt uhørt," siger Niels Bjerre-Poulsen. 

"Men på trods af dette kan man ikke afskrive ham helt. Han er blevet dømt færdig så mange gange, men har hver gang formået at kæmpe sig tilbage. Det kan han også gøre denne gang, selvom det ser meget svært ud."

At det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes, at Hillary Clinton i næsten lige så høj grad som Trump deler vandene blandt amerikanerne, der ser hende som en del af den indspiste politiske elite.       

"Hvis ikke det var for Donald Trump, så havde Hillary Clinton været den mest upopulære politiker, der nogensinde har stillet op til præsidentposten," fortæller Niels Bjerre-Poulsen. 

Paradoksalt nok forudser Niels Bjerre-Poulsen derfor, at de to upopulære præsidentkandidater kan være med til at skyde stemmeprocenten i vejret ved præsidentvalget på tirsdag. 

"Jeg tror, at kandidaternes upopularitet vil motivere mange vælgere til at komme til stemmeurnerne, som normalt ikke ville stemme. Det vil ikke undre mig, hvis vi for USA-standarder ser en høj valgdeltagelse," siger han.

Stemmeprocenten ved præsidentvalget i 2008 var 62,3 %, mens den ved det seneste præsidentvalg for fire år siden var 57,5 %. 

Stemmeprocenten ved præsidentvalget:

57,99 % eller mindre 58,00 % eller mere
1,75
1,95
Danske Spil
Danske Spil