Donald Trumps valgsejr tager bookmakerne med bukserne nede: "Største tab på specialmarkedet nogensinde," oplyser Bet365*. Også Unibet*, Danske Spil* og Nordicbet* bløder.

Donald Trumps overraskende valgsejr giver ikke bare tømmermænd i den politiske elite verden over. Det gør også nas hos bookmakerne, som må skrive checks ud i en størrelsesorden, som ikke er set før på non-sport begivenheder.

Hos Unibet* bliver der endnu regnet på det samlede tab i hovedkvarteret i London. Men ifølge den danske pressechef Per Marxen bliver det i omegnen af 1 million pund.

"Der er mange væddemål – herunder det store live-udbud – som først bliver afgjort i løbet ad dagen, men vi estimerer, at vi tager et hit på mindst én million pund på valget," siger han til BetXpert. 

"Jeg tør godt sige, at vi har fået smæk," siger han.

Han forklarer, at omsætningen til det amerikanske præsidentvalg var dobbelt så højt i forhold til den europæiske sangkonkurrence Eurovision, som ellers er den klart største non-sport begivenhed for bookmakeren. Omsætningen har været i størrelsesordenen med den, de ser til kampe mellem Barcelona og Real Madrid.

"Jeg ved, at det ikke kun er småspillerne, som har smidt penge på Donald Trump. Der er altså kommet nogle gedigne indsatser ind på Trump i lejet omkring odds 5," siger han og fortæller, at Donald Trump som præsident startede i odds 51 for 16-17 måneder siden.

 

Bet365* taber 4 millioner pund 

Også den britiske bookmaker bet365* har måttet indkassere et stort tab. Faktisk det allerstørste på en non-sport event nogensinde. Helt konkret 4 millioner pund, skriver selskabets talsmand Steve Freeth på Twitter. Her er dog kun tale om tabet på Donald Trump alene.
 

Betsson Group, der blandt andet ejer Nordicbet* og Betsafe, må punge ud med samlet set 3-4 millioner danske kroner på tværs af deres brands, oplyser pressechef Thomas Holm til BetXpert.

Fremover vil de være noget mere kritiske i forhold til meningsmålinger.

"Specielt i USA har meningsmålingerne historisk været ret præcise, men nu oplever vi - ligesom ved Brexit - at måingerne har snydt os," siger han.

Det kan dog også være farligt for en enkelt bookmaker at stikke for meget ud i forhold til konkurrenterne.

"Det er jo en balancegang, for der er også nogle markedskræfter, vi skal følge. Men faktisk havde vi nogle af de højeste odds på Hillary Clinton," siger han til BetXpert.

DS: Ingen troede på Trump i odds 100

I en pressemeddelelse onsdag melder Danske Spil*, at Donald Trumps uventede triumf koster dem et samlet tab på 1,5 millioner kroner.

Stemningen vendte lynhurtigt i nat, hvor Hillary Clinton klokken 2 var spillet helt ned i 1,05 på Danske Spils live-marked. Bare 90 minutter senere var den 50/50, forklarer oddsansvarlig Peter Emmike Rasmussen.

Da Donald Trump første gang blev spilbar hos Danske Spil*, var det til odds 100. Det var der dog ingen, som spillede på. Første indsats var en flad 50'er til odds 40 i juli måned 2015.

Hos investeringsspillet BetOnFinance var der særligt høje odds at hente på Donald Trump. Her gav den republikanske valgsejr odds 8,18, da nogle meget stædige Clinton-puntere ikke ville give sig. Da BetOnFinance er et puljespil, og man dermed spiller mod andre, så er dynamikken lidt anderledes end hos traditionelle boomakere.

Stof til eftertanke

Unibets Per Marxen mener, at dette valg giver stof til eftertanke og retter kritikken mod sig selv og bookmakerne, som også tog grueligt fejl i Brexit-afstemningen tidligere på året.
 
"Det her stikker dybt, og det er i virkeligheden et slag til alle eksperter inklusiv os bookmakere, der er en del af den samme elite og bor i elfenbenstårnet uden kontakt til mennesker i Ohio eller Sunderland. Den politiske elite har mistet følingen med de såkaldte almindelige mennesker," siger han.
 
Men hvordan kan bookmakerne tage så meget fejl?
"Lad os bare glæde os over, at intet er umuligt. Det er en fantastisk verden, vi lever i. Først bliver Leicester engelske mestre. Så melder Storbritannien sig ud af EU, og nu bliver Trump præsident," siger Per Marxen.