Danske Spil tjener hvert år et sekscifret beløb på konsekvent at nedrunde odds-gevinster online til hele kroner. Først efter BetXperts henvendelse fremgår metoden tydeligt i deres regler og vilkår.

En indsats på 10 kroner til odds 1,07 bør give en udbetaling på 10,7 kroner. Men hvis du sætter det væddemål hos Danske Spil, får du kun 10 kroner udbetalt. De har nemlig ikke et system online, der kan udregne decimal-gevinster. Men man kan godt sætte et væddemål i både halve, kvarte og andre decimaler.

Hos alle andre bookmakere på det danske marked kan man godt få udbetalt sine gevinster i decimaler. 

"Vi er godt klar over, at der er forskel på os og de andre spiludbydere, og det er ikke hensigtmæssigt. Det er ikke fordi, vi vil snyde vores brugere for de her penge. Men lige nu kan vi ikke udbetale dem i vores system," siger pressechef hos Danske Spil Marie Grabow Westergaard.

Pressechefen fortæller, at Danske Spil arbejder på en IT-opdatering, således at de kan udbetale øregevinster til deres brugere. Hun forventer, at opdateringen er færdig senest i slutningen af 2017. 

Alle andre bookmakere kan godt finde ud af at udbetale øregevinster. Hvorfor har det taget jer så lang tid?

"Det har jeg ikke nogen god forklaring på, andet end at det IT-mæssigt ikke har været muligt for os at gøre det anderledes. Opdateringen er blevet slået sammen med andre opdateringer, og man har så ventet på at gøre det sammen, fordi det var blev besværligt at gøre for sig selv. Er det en god forklaring? Det ved jeg ikke, men det er ikke mange penge, nedrundingen drejer sig om. Det er ikke der, at vi tjener vores penge," siger Marie Grabow Westergaard. 


Det præcise beløb, som Danske Spil hiver hjem på den konsekvente nedrunding af decimal-gevinster, vil hun ikke ud med. Hun fortæller dog, at det drejer sig om et sekscifret beløb i den lave ende. Mindst 100.000 kroner tjener Danske Spil altså årligt på at nedrunde gevinster på Oddset. 

I slutningen af april i år lavede Danske Spil en stor talspilsopdatering, der opdaterede Keno, Lotto, Eurojackpot mv., men ikke Oddset. 

 

Screenshot af kupon hos Danske Spil, hvor der bliver rundet nedad på en gevinstgivende kupon.

Kritik af Danske Spils metode

Marie Grabow Westergaard fortæller, at Danske Spil har været i dialog med Forbrugerombudsmanden efter BetXperts henvendelse, og de har lovet at tydeliggøre, at oddsgevinster konsekvent rundes ned. Sidenhen er der tilføjet et ny punkt til Danske Spils spilleregler for Oddset (gevinstudbetaling, punkt 29), hvori der står, "gevinstbeløbet for et væddemål, der beregnes som odds gange med indskud, afrundes til hele kroner inden udbetaling". 

"Hvis man opererer med decimaler i det ene tilfælde, og det tilfældigvis altid er til fordel for udbyderen, og i det andet tilfælde gør man ikke, og det tilfældigvis altid er til skade for forbrugeren, så er der nok ikke balance i tingene," siger Carsten Strøjer, specialkonsulent ved Forbrugerombudsmanden, til BetXpert.  

Han ikke ønsker ikke at kommentere på det konkrete eksempel med Danske Spil, men udtaler sig i generelle vendinger. 

"Vi har i en anden forbindelse sagt, at hvis man ved kontant betaling ikke følger regler om øreafrunding, så er det i strid med god markedsføringsskik. At noget er i strid med god markedsføringsskik vil sige, at det sædvanligvis ikke er et forhold, der er strafbart, men vi kan i sidste instans kræve, at en sådan praksis ophører og anlægge forbudssag mod den pågældende erhvervsdrivende. Hvis der skal ske noget i en konkret sag, kræver det som regel en anmeldelse, som Forbrugerombudsmanden så kan forholde sig til med udgangspunkt i vores prioriteringsadgang," siger Carsten Strøjer. 

  

Også Kevin Toftegaard er kritisk over for Danske Spils konsekvente nedrunding. Han studerer til dagligt en kandidat i erhvervsjura, Cand.merc.(jur.), hvor han er i gang med at skrive speciale om bookmakeres aftalevilkår. Han har blandt andet kigget Danske Spils aftalevilkår i sømmene. 

"Det er et marked, hvor odds betyder alt, og reelt er det eneste konkurrenceparameter, som bookmakerne kæmper på. I princippet indgår du en aftale til odds XX, og det fremgår af kontrakten (godkendt spilkupon, red.) efterfølgende, men alligevel stilles du med odds YY. Det, som Danske Spil gør, er usædvanligt," siger Kevin Toftegaard og fortsætter:


"I forarbejderne til Møntloven står der, at ministeriet (Skatteministeriet, red.) har udtalt, at der ikke kan foretages afrunding ved elektroniske betalinger, medmindre det aftales parterne imellem. Det, jeg hæfter mig ved, er, at det skal være aftalt, og at der snakkes om afrunding. Man kan argumentere for, at det ikke er aftalt hos Danske Spil. Ministeriet snakker om afrunding, hvilket de facto ikke er det, Danske Spil gør, idet de konsekvent nedrunder."