Ardennerklassikeren Liège-Bastogne-Liège køres denne søndag. Se vinder-oddsene og læs cykelekspert Jesper Sørensens gennemgang af ruten, favoritterne og outsiderne...

Forårs-endagsløbene er så småt ved at være overstået. Men vi mangler lige Liège-Bastogne-Liège. Løbet er den ældste forårsklassiker på kalenderen. Det er også et punktum for Ardenner-ugen, der blev indledt med Amstel Gold Race i Holland, før det i onsdags gjaldt Fleche Wallonne. Liège-Bastogne-Liège er lidt vigtigere og lidt mere prestigefyldt end de to andre – og tilhører de fem ”Monumenter”.

Når startpistolen affyres i Liège søndag morgen, er der da også en lang række store navne i feltet. Fra etapeløbs-stjerner som Contador og Froome over endags-hajer som Gilbert til allroundere som Valverde og Nibali. Bedste danske bud er umiddelbart Jakpb Fuglsang og Chris Anker Sørensen, og de er LANGT nede på bookmakernes favoritliste.

Odds

Udvalgte vinderodds:

Valverde 6,5 Ladbrokes, 5,75 Betsafe, 5,5 Unibet*

Gilbert 7,0 Sportingbet, Betsafe, 6,5 Bet365*, Unibet*

Nibali 11,0 Ladbrokes, 9,0 Unibet*, Sportingbet

Rodriguez 13,0 Bet365*, Unibet*, Ladbrokes

Henao 19,0 Unibet*, Ladbrokes, 17,0 Bet365*

Martin 21,0 Ladbrokes, 19,0 Unibet*, Sportingbet

Froome 19,0 Sportingbet, 18,0 Unibet*, 17,0 Ladbrokes

Contador 41,0 Sportingbet, 34,0 Bet365*, 35,0 Unibet*

Fuglsang 200,0 Unibet*, 151,0 Sportingbet, 81,0 Bet365*

Chris Anker 250,0 Unibet*, 201,0 Sportingbet, 151,0 Ladbrokes


Tips

Følg BetXperts cykeleksperter og deres eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):


Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

Ruten

Løbet er 261,5 kilometer langt, og undervejs er der 11 stigninger. Men Côte de la Roche-aux-Faucons er blevet fjernet fra årets rute, fordi der er vejarbejde på stigningen. Det bør gøre ruten en anelse lettere.

Km 70.0 - Côte de La Roche-en-Ardenne - 2.8 km – gns. stigningsprocent: 6.2 %

Km 116.5 - Côte de Saint-Roch - 1.0 km – gns. stigningsprocent: 11 %

Km 160.0 - Côte de Wanne - 2.7 km – gns. stigningsprocent: 7.3 %

Km 166.5 - Côte de Stockeu (Stèle Eddy Merckx) - 1.0 km – gns. stigningsprocent: 12.2 %

Km 172.5 - Côte de la Haute-Levée - 3.6 km – gns. stigningsprocent: 5.7 %

Km 185.0 - Col du Rosier - 4.4 km – gns. stigningsprocent: 5.9 %

Km 197.5 - Côte du Maquisard - 2.5 km – gns. stigningsprocent: 5 %

Km 208.0 - Mont-Theux - 2.7 km – gns. stigningsprocent: 5.9 %

Km 223.0 - Côte de La Redoute - 2.0 km – gns. stigningsprocent: 8.8 %

Km 244.5 - Côte de Colonster - 2.4 km – gns. stigningsprocent: 6 %

Km 256.0 - Côte de Saint-Nicolas - 1.2 km – gns. stigningsprocent: 8.6 %


Det er Côte de Colonster, der har fået æren af at erstatte Côte de la Roche-aux-Faucons (1,5 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 9,3 %). Côte de Colonster er en anelse lettere, men til gengæld er den længere og en smule tættere på Côte de Saint-Nicolas. Umiddelbart bør det dog forøge chancen for at løbet afgøres af en gruppe-spurt.

Michele Bartoli (tidligere dobbelt vinder af Liège-Bastogne-Liège og nuværende Lampre-træner) har udtalt, at han ville angribe på Côte de la Redoute, og han opfordrer Joaquim Rodriguez til at åbne ballet her (og generelt lade Katusha gøre løbet hårdt). Det er også her, at løbet for alvor åbnes op. Her, på Côte de Colonster og Côte de Saint-Nicolas, præges løbet markant, måske afgørende.

Liège-Bastogne-Liège er lidt anderledes end Amstel Gold Race og Fleche Wallonne. I de løb bliver det meste drama gemt til den sidste stigning (hhv. Cauberg og Mur de Huy). I Liège-Bastogne-Liège er hele løbet hårdt, og det er et udskilningsløb allerede langt udefra. Det er et løb for de stærke ryttere.

Den største favorit

Alejandro Valverde, Movistar

Nogle bookmakere peger i skrivende stund på Philippe Gilbert, men jeg synes Alejandro Valverde skal være ’storfavoritten’ i et felt, hvor der dog ikke er den store forskel i favoritfeltet.

Alejandro Valverde har vundet løbet to gange (2006 og 2008). Han klatrer godt i øjeblikket, og han har en hurtig spurt. Det er svært ikke at forestille sig, at Valverde er med helt fremme, og så er spørgsmålet hvad det skal blive til.

Han var tæt på i Amstel Gold Race, hvor kun Roman Kreuziger slog ham. På Cauberg sad han dårligt placeret, da Gilbert rykkede, men han formåede alligevel at holde sig ganske fint i nærheden af Gilbert, og i spurten var han hurtigere end en række ryttere, hvilket gav ham en fin andenplads. I Fleche Wallonne var han aldrig rigtigt med fremme (spurtede dog en fin top10-placering hjem) – men det har hele tiden været Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège, der har været Valverdes målsætning, og jeg tror en del på ham.

For mig er spanieren favoritten, særligt med Côte de la Roche aux-Faucons ude af billedet. Jeg forventer nemlig at finalen bliver en anelse lettere, hvilket åbner op for at en mindre gruppe kan sidde med i finalen, og her bør Valverde via sin spurt være den største favorit. Men lad mig påpege, at det er et åbent løb, og hans status som storfavorit er kun få procenter fra de stærkeste øvrige favoritter.

Øvrige favoritter

Philippe Gilbert, BMC

Nogle bookmakere har Philippe Gilbert som favorit, men det synes jeg ikke er helt berettiget. Ja, han var stærk på Cauberg-stigningen i Amstel Gold Race, men de øvrige konkurrenter var altså ikke langt fra ham, og havde Valverde placeret sig bedre i foden af Cauberg, så havde han siddet klinet til Gilbert op ad. Og til sidst blev Gilbert kun nr 5.

Herudover var han heller ikke imponerende i Fleche Wallonne, omend det i højere grad skyldtes at alle lurede på ham – det var ham, der tog ansvar, da Betancur var ved at løbe med det hele.

Han kan gøre det her i Liège-Bastogne-Liège, og det taler bestemt til hans fordel, at der forventes et meget åbent løb – for så behøver han ikke på samme måde tage ansvar. Samtidigt er det også en fordel, at løbet er mere udskilning end under Fleche Wallonne, hvor alle favoritterne var der på Mur de Huy – i LBL vil der komme en naturlig udskilning frem mod målstregen, hvilket gør det lettere for en som Gilbert at kontrollere.

Gilbert har en chance, absolut, og BMC kan kontrollere løbet i lige så høj grad som mange af de øvrige hold. Men han skal være på toppen denne søndag for at vinde.

Vincenzo Nibali, Astana

Sidste år var Vincenzo Nibali tæt på at vinde i Liège-Bastogne-Liège, og i år melder han om endnu bedre form. Sidste år gik han død kort før målstregen, hvilket gav sejren til Maxim Iglinskiy, der i år kører på hold med Nibali.

Nibali er dog en af den type ryttere, der nok kommer til at lide lidt af at Côte de la Roche aux-Faucons er væk. Han kommer i fin Trentino-form og skal forsøge at køre efter et godt resultat. Côte de Colonster er ikke dårlig for ham, og vi kan stadig se Nibali køre udefra. Men det bliver nok svært for Nibali i år – det skal som udgangspunkt ske via et angreb udefra.

Joaquim Rodriguez, Katusha

Efter et styrt i Amstel Gold Race, vendte Joaquim Rodriguez tilbage til Fleche Wallonne for at se holdkammeraten Daniel Moreno hive sejren hjem. Rodriguez var ikke helt skarp selv, men han har fået et par dage at restituere sig i. Før Ardennerne udtalte han, at han var i strygende form, og den er næppe forsvundet – spørgsmålet er om han er helet over skaderne fra Amstel Gold Race?

Rodriguez har haft det svært i dette løb førhen. I 2009 blev han nummer 2, efter at han året forinden var blevet nummer 8 – siden har han ikke været i top10, skønt han alt i alt har haft ni forsøg.

Joaquim Rodriguez kan nok kun gøre sig forhåbninger om et topresultat i Liège-Bastogne-Liège, hvis han er helt klar og frisk.

Chris Froome og Sergio Henao, Team Sky

Denne Team Sky-duo er interessant. Sergio Henao har været stærk hele sæsonen, og senest endte han på podiet i Fleche Wallonne. Liège-Bastogne-Liège er et andet løb – bestemt – men der er ikke meget der tyder på, at han ikke skulle være en af de ryttere, der er med fremme igen.

Samtidigt er Chris Froome godt sat sammen til dette løb: Stigningerne bør ikke være det store problem, og på en god dag bør han kunne konkurrere om en ganske fornuftig placering. Froome har dog ikke kørt siden Criterium International, hvorfor formen måske ikke helt er god nok.

Daniel Martin, Garmin-Sharp

Dan Martin er i strygende form! I Fleche Wallonne punkterede han på et kritisk tidspunkt, der ville have sendt de fleste ud af løbet, men Martin holdt hovedet koldt, kørte alene op til feltet, og kørte op ad Mur de Huy i sit eget tempo – til sidst missede han podiet med to-tre centimeter, da Betancur lige akkurat nåede at bemærke, at Martin kom bagfra.

Sidste år blev han nummer fem i Liège-Bastogne-Liège, og tidligere er han blevet nummer to i Lombardiet. Han er god til disse endagsløb, og hans form er ganske, ganske god – jeg vil mene, at han endnu engang er en ganske stærk kandidat til podiet. Han klatrer godt, han spurter godt, og han er god til at sidde med fremme. Herudover har han et stærkt hold omkring sig, og hvis han kan undgå uheld, så har han nok en stor motivation efter det missede Fleche-podium.

Michal Kwiatkowski, Omega-Pharma – Quick Step

Kwiatkowski er sæsonens flotteste overraskelse. Han kan det hele: Etapeløb (nummer fire i Tirreno-Adriatico og nummer to i Volta ao Algarve), brostensløb og nu også kuperede klassikere. Indtil videre er det blevet til en fjerdeplads i Amstel Gold Race og en femteplads i Fleche Wallonne – og så har hele ugen kun haft ét fokus: Liège-Bastogne-Liège, som ifølge ham passer ham bedst.

Vinder han? På en god dag kan han godt gøre det. En podie-plads er helt afgjort realistisk for polakken, der leder efter hvor langt hans potentiale kan bære ham. Det er svært at vurdere, hvor langt han kan nå, men når han kan sidde med i finalen i både Amstel Gold Race og Fleche Wallonne, så er et godt resultat i Liège-Bastogne-Liège også realistisk.

Outsidere

Som man måske kan forstå indtil videre, så synes Liège-Bastogne-Liège at være et særdeles åbent løb.

Det kan give chancen til een som Simon Gerrans fra Orica-GreenEDGE. Gerrans har ikke rigtigt præsteret at hente et godt resultat i Liège-Bastogne-Liège endnu, men formen synes at være rigtig god, og det ville være forkert at ignorere ham. Han holdt fri fra Fleche Wallonne, for at forberede sig bedst muligt til Liège-Bastogne-Liège.

Colombianerne står i høj kurs, og det bliver næppe værre af deres kørsel i denne uge. Sergio Henao har været flyvende, men forleden var også Carlos Betancur flyvende op ad Mur de Huy, og efter et vanvittigt angreb, hev han en tredjeplads hjem. Man må heller ikke undervurdere Nairo Quintana, selvom han formentligt kommer til at ofre sig for Alejandro Valverde på Movistar-holdet.

Sidste års vinder, Maxim Iglinskiy, fortjener at blive nævnt. Jeg tvivler dog på hans chancer i år. Han ligner en rytter, der toppede lidt for tidligt til brostensløbene, og samtidigt kører han på hold med Vincenzo Nibali.

Jeg tror egentligt heller ikke på Alberto Contador, der kæmper for at finde tidligere tiders eksplosivitet. Liège-Bastogne-Liège er dog et andet løb, og Contador er typisk offensiv. Sammen med Roman Kreuziger kan han forsøge at åbne løbet udefra, og håbe at tingene udvikler sig i hans favør.

Tror man på spanierne, er det værd at nævne Samuel Sanchez og Igor Anton. Samuel Sanchez skal køre Giro d’Italia, og det vides ikke helt hvordan hans form er – omvendt synes jeg faktisk at Igor Anton var rimeligt godt kørende i Fleche Wallonne, og måske kan han overraske en anelse.

Vinder du Fleche Wallonne, så skal du nævnes, og det bliver Daniel Morenonaturligvis også. Men jeg tror, at Liège-Bastogne-Liège er til ære for Joaquim Rodriguez, og Moreno bliver derfor nok at finde i sin normale rolle som hjælper.

Hvis man kigger på de ryttere, der vil kæmpe om de sekundære placeringer, så springer Bauke Mollemas navn en i øjnene. Mollema er en solid rytter, men formen rækker næppe til et topresultat. Det samme kan nok siges om Lampres italienske duo, Damiano Cunego og Diego Ulissi, der begge har vist ok form, men ikke noget nævneværdigt. Man kan måske forvente, at de vil forsøge at angribe løbet udefra?