Lyon er et hit. Et fremragende hold, der har været suverænt i såvel Frankrig som Europa indtil videre i denne sæson. Og tabe kan klubben åbenbart ikke... Eller hvad?

Selvfølgelig KAN Lyon tabe. Det både kan og vil ske, før eller siden. Og hvem ved - måske sker det i dag mod bundsolide Lille? I hvert fald er der nogle faktorer (Lyon mangler en vigtig spiller, Lille stiller med stærkeste hold og har en fremragende defensiv) der får et spil på sensationen til at se meget fristende ud. Oddset er nemlig skyhøjt: 9,55!

Læs analysen af kampen: http://www.betxpert.com/ekspert/fra1/#53623

Se også de øvrige BetXpert-analyser - fredagen byder ikke bare på fransk fodbold, men også på skiskydning, snooker og fodbold fra Tyrkiet og Tyskland. En oversigt over analyserne findes på forsiden eller hér: http://www.betxpert.com/ekspert/analyser.asp


Valuebets

VALUEBET! Sig ordet og gys... Sjældent er et begreb blevet mere dæmoniseret. Og i virkeligheden er det temmelig uskyldigt, ja nærmest lidt småkedeligt...

Det handler nemlig om noget så trivielt som matematik og sandsynlighed. Med et valuebet menes simpelthen et væddemål, der i teorien kan betale sig - et væddemål med værdi.

Et væddemål kan betale sig (i teorien), hvis chancen for at det går hjem står i fornuftigt forhold til oddset.

Sagt mere enkelt: Oddset må ikke være for lavt i forhold til risikoen for at det går galt.

Bookier lever jo af skidtet

Det er langt de fleste odds imidlertid: For lave. Bookmakerne lever jo af at udbyde spil, de lokker folk til at indgå væddemål til for lave odds. Er oddsene for lave i forhold til chancen/risikoen, har bookmakeren matematikken, statistikken, tallene på deres side - og har man det, vinder man.

Valuebettere forsøger at fange bookmakerne på det forkerte ben - de forsøger at finde over-oddsene, dvs. dér hvor bookierne har taget fejl og undervurderet et hold. For så er det pludselig bookmakerne der taber kampen om matematikken og dermed om pengene...

Tænk på en roulette. Chancen for, at kuglen lander på sort, er fifty-fifty (faktisk er den kun 48,65% - der er jo også et grønt nul, men det ser vi lige bort fra hér...). Man får pengene igen 2 gange, hvis man vinder - altså er oddset 2,0. Roulette er et populært spil - men hvis man kun fik odds 1,9 eller 1,8 for sort, så ville man nok tænke sig om to gange, før man satte sin indsats... Man kan jo kun regne med at vinde i gennemsnit hveranden gang, og så duer det jo ikke kun at få indsatsen igen 1,8 gang, når man så vinder. Det er den sikre vej til underskud.

Chancevurdering

Det er nøjagtigt det samme med bookmaking: Man må sætte oddset i forhold til chancen.

En valuebetter laver en chancevurdering. Fx vurderer han - ud fra faktorer som form, skader og generel styrke - at Juventus har 70 procents chance for at vinde en hjemmekamp mod Parma. Denne chancevurdering ganger han med oddset, som fx er 1,35. 70 x 1,35 = 94,5.

Alt under 100 er IKKE et valuebet. Så i dette tilfælde ville en valuebetter undlade at spille på Juventus. Hvor en ikke-valuebetter måske ville sige: Juventus vinder jo altid på hjemmebane, så den spiller jeg på.

Problemet er, at Juventus ikke ALTID vinder på hjemmebane. Alle hold kan tabe - og alt kan ske. Dette er sport, bolden er rund, etc, etc. Der er altid en risiko. Og det er denne risiko, valuebetterne tager hensyn til.

Ikke-valuebets er væddemål som man vil tabe penge på at indgå. Man kan være heldig på kort sigt - men nøgleordet er netop held - men på lang sigt vil man uværgerligt få underskud på den slags væddemål.

Et valuebet behøver ikke være superhøjt. Der skal som sagt simpelthen være et fornuftigt forhold mellem odds og chance. Så et valuebet kan lige så vel være odds 1,3 som 9,55...

Ikke en eksakt videnskab

Matematik, statistik, risiko-hensyn... Det lyder som om, at valuebetting er en eksakt videnskab. Det er desværre ikke tilfældet. Problemet er naturligvis, at chancevurdering af sportsbegivenheder ikke har en facitliste - den er helt og aldeles subjektiv. Hvad den ene vil vurdere som 60%, vil en anden måske sætte til 75%... Fordi han vægter andre faktorer højere.

Sådan er det: Chancevurdering er subjektivt og supersvært. Men der er desværre ingen vej udenom, hvis man vil vinde over bookmakeren. Uanset om man vil sætte konkrete tal på sin vurdering eller bare vil have en fornemmelse i maven: Oddsets størrelse er aldrig ligegyldigt, og man er nødt til på den ene eller den anden måde at gøre sig overvejelser om chancen/risikoen.