Vores faste klummeskribent, Ole Larsen aka Investor, har indledt en ny tilværelse som pro-spiller, og fortæller lidt om rammerne for dette nye liv.

Det er ved at være længe siden...

Skønt at være tilbage her på BetXpert i fuld vigør og med denne første klumme som det forhåbentlige startskud til noget relevant læsestof, nogle gode debatter og mere viden til os alle sammen.

Jeg har fulgt med på BetXpert i de senere år fra sidelinjen, og nu hvor min tid er til det, bliver det godt også at være aktiv igen.

For nu at starte med det vigtigste: Katten Keld, som jeg skrev om for år tilbage, er stadig i live i allerbedste velgående, og vil utvivlsomt ved lejlighed byde ind med sin uangribelige mening om aktuelle tildragelser. Jeg må dog sige, at den sidste turnering, hvor Keld var aktiv med input til min bettingforretning, nemlig VM i Sydafrika, var en stor skuffelse for os begge; da han valgte skålen med New Zealand og lod Italien stå blev det helt galt (for mig…)!

Tilværelsen som bettingpro v.2

Til sagen: I denne tid indleder jeg et nyt liv, hvor betting, trading, lidt øvrig investeringsvirksomhed kombineret med en smule lønarbejde i ny og næ gerne skulle være indledningen til et nyt liv, hvor selvstændighed og fod under eget bord er i højsædet.

Men hvorfor nu det? Jeg er godt uddannet, jeg har altid klaret mig ganske fint på arbejdsmarkedet, og jeg er ikke social analfabet. Men. Jeg elsker friheden, er ikke alt for glad for chefer, og har ikke noget andet område eller interessefelt, hvor jeg ville have det tilstrækkelige drive til selvstændig virksomhed.

Det har altid - og altid er 20 år i det her tilfælde - været en hobby for mig at investere. Tilmed elsker jeg sport, hvilket nærmest gør det til en drøm for mig at gøre hobby til levebrød.

Jeg har prøvet det før, hvor betting-delen og det økonomiske forløb rimelig uproblematisk, men hvor alle de andre faktorer, som er rimeligt altafgørende, til gengæld ikke var helt på plads. Det psykologiske aspekt, ensomheden i jobbet, de anderledes vaner og rytmer, det langsigtede perspektiv osv. Elementer der tilsammen er mindst ligeså vigtige som at finde gode priser (odds) på sportsbegivenheder.

Ugentlige klummer

Startende i dag er det målet at jeg vil byde ind med en ugentlig klumme. I de første par klummer, startende om et par linjer, vil jeg skitsere rammerne for min bettingforretning, hvordan den tager sig ud mht. struktur og strategi, spiltyper, betvalue, vaner, fremgangsmåder m.m.

Herefter vil jeg basere en ugentlig klumme på tildragelser med fokus på områder der på den ene eller anden måde er relevante for besøgende på BetXpert. Det kan være aktuelle begivenheder, diskussioner om bettingrelaterede emner, løbende tips og tricks, ny viden eller debatoplæg (jovist, jeg lærer hele tiden noget nyt om denne mærkelige beskæftigelse, der nogen gange er så ufattelig nem og andre gange så ubegribelig vanskelig). Muligvis vil der også på sigt komme lidt kampanalyser til - lad os se hvordan det spænder af.

Leveregler – Investors Top 10

Og hvorfor ikke starte med en klassisk Top 10 liste? Nedenstående Top 10 er en personlig liste, der også afspejler det niveau jeg investerer på. Psykologien er måske ikke så afgørende hvis man spiller for en tier på tanken.

Det kunne såmænd lige så godt have været en Top 25, men subjektiviteten bliver nok større og større efterhånden vi bevæger os længere ned. Jeg vil sikkert vende tilbage til listen med jævne mellemrum, men i den forbindelse kunne også være interessant at høre jer læseres bud på en personlig top 5 eller 10?

Min personlige liste over de 10 allervigtigste elementer, hvis man gerne vil tjene penge på sin hobby (rækkefølgen er ikke helt vilkårlig):

1. Hovedet skal være på plads

Om man er bettor, trader, opererer indenfor sport, værdipapirer, ædelmetaller, fast ejendom eller noget helt fjerde: den psykologiske faktor er for mig helt afgørende. For hvad hjælper værdi, tid, stor viden o.l. hvis man krakelerer i rater i processen?

En bankmand sagde engang til mig, da vi diskuterede i hvilket omfang nogle aktier skulle sælges: "Sell till you can sleep". Og det efterlever jeg.

2. Værdi

Det er og bliver helt essentielt, at prisen for det produkt man køber eller sælger er i orden, og det bør være så grundlæggende, at det ikke er nødvendigt at spilde alt for mange ord på. Hvad der til gengæld er interessant efter min mening er tilgangen til værdi. Hvordan sætter man sine procenter, er man ude i decimalerne og i bekræftende fald hvorfor? Hvordan påvirker værdien evt. spilstørrelser?

Jeg mener det var Torben Sørensen der på disse sider engang skrev, at det egentlig "blot" drejer sig om at udelukke minusværdi. Kloge ord, synes jeg. Det er den tilgang, jeg arbejder ud fra.

3. Money management

Der skal være en strategi eller en plan der passer til bankroll, til temperament, til risikovillighed. Det hele skal tilpasses personlighed og spilleprofil, dvs. om man er den konservative type, hvilke oddsniveauer man typisk bevæger omkring, størrelsen på bankroll osv. Åh, disse fristelser i form af grydeklare strategier som Martingale, Fibonacci eller mange andre, der med teoretisk vælde og magt lokker med guldet for enden af regnbuen. Hvis altså lige... at man undgår for mange tab eller har en tegnebog med ubegrænsede midler.

Jeg kommer meget mere tilbage til dette område incl. beskrivelsen af egne smertelige erfaringer. Men indtil da: The gain should exceed the pain...

4. Beskyttelse af aktiver

Det er ikke mange aktiver man har som bettor. Sit gode hoved og en pose penge. Pas derfor godt på dem! Hvis man drev en købmandsbutik, ville det være en dårlig forretning at sætte priserne ustruktureret ned eller købe varer hjem, der ikke kunne afsættes. Man må passe på pengene, og derfor skal man vide hvad man bruger dem til, hvad man tjener på og hvad man taber på.

5. Regnskab

Ovenstående punkt leder direkte videre til dette: før regnskab!

Hvert år ved årets slutning priser jeg mig lykkelig for at have et dækkende regnskab, der et langt stykke af vejen fortæller mig hvad jeg skal, hvad jeg ikke skal, hvor jeg skal træde varsomt, hvornår jeg skal træde varsomt osv.

Det mindste i et godt bettingregnskab er bundlinjen, men hilde du milde, hvor kan der trækkes meget nyttig information ud af et godt regnskab, hvis man har behov for det. En god øvelse er at man ved årets slutning (eller måske på månedsbasis) simpelthen noterer sig de ting man har lært. Måske det bare er mig, men jeg synes, det er vildt spændende med sådan et læringsarkiv!

6. Stabilitet og pragmatisme

Betting er en fascinerende størrelse. Til tider en underskøn amazone, som man vil bruge al tid i verden på, til andre tider en helvedes rejekælling med potentialet til at lokke hærdebrede mandfolk i fordærv.

For mig kan stabilitet og pragmatisme ikke vurderes højt nok. Hvis noget virker, så hold fast. Hvis noget ikke virker, så drop det. Det er så forbandet enkelt, men ikke altid nemt at efterleve.

Hvor mange kender ikke den følelse at man efter at have vundet store gevinster får lyst til spille endnu mere? Og tab har den modsatte effekt. Eller for den sags skyld at mange tab giver en inderlig trang til at "chase" sine penge? Det ene er skidt, og det andet er skidt.

Succesfuld betting er en trædemølle, men forhåbentlig en positiv og mestendels fornøjelig én af slagsen.

7. Opbakning

Hvis seriøs betting skal foregå bag en låst dør ved tællelysets skær kommer man ikke for alvorlig videre på den lange bane. Ens partner i livet deler man vel som regel også i et eller andet omfang økonomiske interesser med, og det gør hele projektet - i hvert fald i mit tilfælde - til et joint venture.

Jeg tænker, at nogen af jer der læser dette også i et eller andet omfang har oplevet at få ludomaniens stempel at føle fra nær eller fjern. Viden om seriøs betting er desværre ret begrænset i Danmark.

Jeg håndterer det på den måde, at dem der betyder noget ved hvad jeg laver (og de synes, det er fedt, at jeg kan), mens dem der ikke gør, tror at jeg handler med værdipapirer (hvilket ikke er odiøst - og vel heller ikke helt usandt). Jeg bruger principielt ikke mere energi på at fortælle mennesker, der alligevel ikke forstår det, om min beskæftigelse.

8. Held og uheld findes ikke

Følelsen af at være uheldig (eller heldig for den sags skyld) er roden til alt ondt. Nej, sportsverdenen har ikke rottet sig sammen mod én, selvom man er ved at dåne, når Inter og Marseille producerer 2 mål i overtiden. Men der er tab der gør mere ondt end andre, og det bliver man nødt til at tåle og bære med værdighed.

Jeg kan dårligt komme i tanke om en beskæftigelse, hvor held betyder mindre på den lange bane, end når det kommer til betting. Til gengæld handler det om konstante (eller rettere ikke-konstante) fluktuationer. Så tag dig i agt, hvis du føler dig (u)heldig.

9. Vær informeret på den rigtige måde

Jeg læser rigtig mange betting analyser, kampreferater, previews, reviews, alle mulige slags views. Og det er ikke for at finde mulige spil i første omgang. Jeg spiller fx så godt som aldrig nogle af de forslag jeg læser om, med mindre de tilfældigvis er sammenfaldende med egne valg.

Det vigtigste ved at læse meget er at hente information om hold, ligaer, situationer, konkrete kampe, matchups etc. Alt sammen til lagring og til mulig senere brug. Der er så meget information derude, og trods alt begrænset lagringsplads. Derfor er informationsindsamlingen også en konstant "værdijagt", ikke ulig den man i andre fag dyrker når der skal findes og læses faglitteratur af kvalitet.

10. Hellere ét spil for lidt end ét for meget

Brug dine penge, hvor du har dine styrker. De sidste par år har jeg fx sat tid af til at følge med i amerikansk collegesport. Dels fordi sportsgrenene grundlæggende interesserer mig, dels fordi det er store markeder, og dels fordi viden om collegesport kan have en positiv indvirkning når det gælder betting på de professionelle ligaer som NFL og NBA.

I disse ca. 2 år har jeg lavet i alt 12 væddemål på collegesport. For hvorfor kaste penge efter noget man ikke ved noget eller kun lidt om? Stille og roligt vokser min viden, stille og roligt begynder jeg at kunne genkende situationer, få gode spots på holdene, få egen holdning til spreads osv. Målet er naturligvis at jeg til sidst har opdyrket mig et marked, hvor jeg forhåbentligt kan generere stabilt, udramatisk overskud.

En typisk arbejdsuge - modus operandi

En spilleuge (mandag-søndag) starter for mig i weekenden, hvor jeg laver en shortlist over mulige spilemner fra og med mandag og til og med fredag. Den efterfølgende weekends shortlist laver jeg som regel onsdag-torsdag. Fælles for disse shortlists er at de bliver lavet uden at kigge på odds.

Kriterierne for at jeg udvælger en kamp til shortlisten er mangfoldige. Det kan være baseret på en forventning om at et hold er over- eller undervurderet. Eller mine egne forventninger til at et hold vinder eller taber. Det kan også være ud fra den samlede viden jeg har om holdene, konteksten, skadessituationen eller meget andet.

De sportsgrene jeg beskæftiger mig med er fodbold (potentiel al fodbold), ishockey (Elitserien, SM Liiga, KHL og DEL) og basketball (ACB, Euro League og Euro Cup). Dertil kommer amerikansk sport i NFL, NBA, MLB, NHL og NCAA (college basket og football).

Som man nok fornemmer af ovenstående, så er jeg i den grad betting generalist. Jeg specialiserer mig ikke i nogen specifik sportsgren eller liga.

De enkeltligaer, hvor jeg år efter år har flest spil, er de lavere engelske fodboldrækker og NHL. Sidstnævnte er også min største enkeltstående indtægtskilde; i de seneste 3 år er mellem 20% og 35% af mit samlede overskud hentet på denne den mindste af de store amerikanske sportsgrene. Til efteråret skal der forhandles ny overenskomst mellem spillerne og klubberne i NHL - det bliver mere end almindeligt interessant!

Yderligere research - eliminering af spilmuligheder

Tilbage til shortlisten. På en typisk ugedag vil den rumme 20-25 mulige spil, og på weekenddage typisk 50-60 mulige spil.

Herefter begynder det man kan kalde den overfladiske research, nemlig indhentning af og brush-up på grundlæggende informationer, som fx stillinger, statistik, karantæner, klubhjemmesider osv. Denne fase behøver ikke tage lang tid, og det vil som regel eliminere en pæn portion af de mulige spil.

Næste trin for de tilbageværende spilmuligheder er at checke odds. På det her tidspunkt har jeg helt automatisk dannet mig en personlig vurdering af det korrekte oddsniveau. Sammenholdt med de aktuelle odds eliminerer dette yderligere en del spil.

Efterfølgende står jeg tilbage med et lille udsnit af spilmuligheder, som jeg nu laver seriøs research på. Blogs, fora, fansider, aviser (så lokale som muligt), og personlige kontakter bliver gennemgået, og erfaringen hjælper rigtig meget i denne fase. Jeg ved, hvor jeg skal kigge, og alt sammen med det formål at vurdere pris (odds) i forhold til information. I øvrigt så er intuition heller ikke helt uvigtigt her.

Kun 10% af shortlisten ender med spil

Ét af de områder hvor jeg har forandret mit spilmønster i de seneste par år er på antallet af spil. I gennemsnit vil jeg ende med at spille på ca. 10% af de oprindelige spilmuligheder fra min shortlist. Dette svarer til rundt regnet 20-30 spil om ugen. Dette er færre spil end jeg lavede for år tilbage.

Jeg er ekstremt konservativ i min risikoprofil, hvilket afspejler sig i odds-gennemsnit på mine spil. I nogle tilfælde også på bekostning af merværdi, men naturligvis aldrig uden værdi efter min subjektive opfattelse. Således vil mit oddsrange typisk ligge mellem 1,50 og 2,00.

Jeg spiller forholdsvis sjældent "rent" på et hold. Som regel vil der være en gardering af en slags, og da jeg primært benytter mig af Betfair* (hvor asian handicaps markederne ikke altid er konkurrencedygtige), er en typisk spiltype for mig et lay (svarende til asian +0,5 svarende til halvgardering i f.eks. fodbold). Alternativt et selvkomponeret handicap. Fx kan jeg i stedet for Asian handicap +1 finde på at lave et lay sammen med en gardering på resultaterne 1-0 og 2-1.

Næste uge: Money management og betvalue - og March Madness?

Nå, linjerne løber af med mig. I næste uge vil jeg komme ind på, hvordan jeg håndterer money management og betvalue.

Og så bliver der måske også plads til noget March Madness. I skrivende stund er det nemlig lige oppe over at slutspillet i amerikansk college basketball skydes i gang, og det er stort. Så stort at selv præsident Obama med sin britiske gæst David Cameron har været ude og se Western Kentucky Hilltoppers i denne uge! Enhver amerikaner med respekt for sig selv har udfyldt sin "bracket" (turneringsplan), og i de næste 2½ uge er det ikke Kobe, Durant og andre NBA stjerner, der fylder medierne, men til gengæld Kentucky Wildcats og Ohio State Buckeyes.

God vind så længe!

Investor er tilbage!

Der hviskes af og til ærefrygtigt i BetXperts kroge om Odds Med Omtanke - den sagnomspundne klumme hvor "Investor" (Ole Larsen) gavmildt øste af sin enorme viden om betting.

Det gjorde han ugentligt i tre måneder i 2006 - i alt 13 artikler blev det til før han og katten Keld trak sig tilbage (i forlængelse af klumme-virksomheden udgav Ole i øvrigt en bog: "Vind på Sport").

Fem år siden - men hans artikler er stadig særdeles anbefalelsesværdige for enhver der er interesseret i blive bedre til at tippe - du kan finde en oversigt over klummerne her.

Nu er den gode Investor vendt tilbage til BetXpert med en ugentlig klumme til udgivelse hver fredag (start fredag d. 16/3). Se klumme-oversigten her: http://www.betxpert.com/artikler/ole-larsen-investor