Fra den 19. til den 31. januar afvikles herrernes EM i Østrig.

Danmark stiller op som regerende europamestre, men det er Frankrig, der har det største favoritstempel. Danmark hører til nationerne i 2. række sammen med Kroatien. Men toppen i europæisk håndbold er tæt, så der meget vel kan stå andre lande på skamlen, når der skal deles medaljer ud i Wien den 31. januar.

 

Her på BetXpert følger vi turneringen tæt, med analyser og spilforslag (hvoraf en række allerede er lagt ud – på denne side).

Håndboldekspert Casper Larsen har desuden begået følgende optaktsartikel der gennemgår alle 16 deltagende hold. Værsgo:

 

Turneringsform

EM har deltagelse af 16 hold, som er inddelt i 4 grupper, hvor alle holdene mødes indbyrdes. De 3 bedste fra hver gruppe går videre til et nyt gruppespil. Her medtager man de point, som er vundet mod de 2 øvrige hold der går videre fra samme gruppe.

I Mellem-gruppespillet møder de 3 bedste fra gruppe A de 3 bedste fra gruppe B, og de bedste fra gruppe C og D mødes. Dvs, hvert hold spiller yderligere 3 kampe, hvorefter de 2 bedste hold fra hver gruppe går videre til semifinalerne og senere henholdsvis bronzekamp og finale.

De 2 3`ere i mellemgruppen spiller placeringskamp om 5. pladsen. Der spilles ikke andre placeringskampe, i modsætning til VM.

Turneringens officielle website findes her.

 

Grupperne


Gruppe A

Kroatien

Norge

Rusland

Ukraine

Kroatien brød for alvor igennem i 2003, hvor de vandt VM i Portugal. Siden har de ligget med helt i toppen og bl.a. vundet OL guld og VM sølv. Ved seneste EM blev det til sølv, da Danmark trak det længste strå i finalen. Ved OL i Beijing gik holdet efter at gentage OL guldet fra Athen. Det lykkedes dog ikke, da de tabte til Frankrig i semifinalen.

Sidste år var der så lagt op til at de skulle blive verdensmestre igen, da der var VM på hjemmebane. Holdet vandt alle kampe lige indtil Frankrig viste sig at være en tand stærkere i finalen, og dermed måtte Kroatien nøjes med sølv.

Op til denne slutrunde har Kroatien en række nye unge spillere med, som skal spilles med henblik på OL i London 2012. Det svækker holdet lidt, og især i defensiven er de ramt, men har dog stadig en stamme af ruinerende spillere, som føres an af Balic, der er blandt verdens bedste spillere.

Norge bør være stærke nok til at gå videre fra denne gruppe. Holdets profiler spiller efterhånden alle i den danske liga. Erlend Marmelund har vist storform på det seneste i FCK, men omvendt har Norges nok største stjerne Kristian Kjelling siddet ude i AaB i en del uger i efteråret med en fiberskade.

Norge spillede i weekenden træningsturnering i Danmark, hvor de skiftede en del rundt, hvilket resulterede i nederlag til Danmark og Tjekkiet samt sejr over Slovenien.

Rusland er lidt i samme situation som Sverige, da de står i skyggen af deres tidligere guld hold. Op gennem 90`erne var det nemlig russerne, som kæmpede med svenskerne om medaljerne. Siden har russerne ikke kunnet finde nær det samme niveau igen. Ved seneste EM blev det blot til en 13. plads.

De fleste på holdet spiller til dagligt sammen hjemme i Medvedi, som er med i Champions League og gør det udmærket. Holdets store profil gennem de seneste år Kokscharow stoppede forrige år på landsholdet. Russerne burde være stærke nok til at holde Ukraine bag sig og dermed kvalificere sig til mellemrunden.

Ukraine har ikke det helt store at byde på indenfor herre-håndbold. Sidst de var med til en slutrunde var i 2007, hvor det blev til en 14. plads. De fleste spillere kommer hjemmefra den ukrainske liga. Holdet kvalificerede fra en let kvalifikationsgruppe, hvor de holdt lande som Litauen, Holland og Cypern bag sig.

Ikke ligefrem håndbold stormagter. Undervejs blev det til nederlag til både Holland og Litauen. Det blev dog også til en overraskende sejr hjemme over Spanien. Den sejr betød i sidste ende, at holdet kvalificerede sig 2 point foran Litauen og Holland. Spanien var dog meget overlegne i gruppe, trods nederlaget. Har meget svært ved at se Ukraine gå videre fra denne gruppe.

Gruppe B


Danmark

Island

Serbien

Østrig

Danmark stiller op som regerende europamestrer, er og er da også blandt favoritterne igen. Holdet er forstærket i forhold til VM sidste år, da Kasper Nielsen er tilbage, hvilket styrker forsvaret. Dermed har vi en god midterblok med Lars Jørgensen, Kasper Nielsen og Michael V Knudsen.

Der mangler kun lige Joachim Boldsen, for at forsvaret fra sidste EM vil være det samme. Han har dog meldt fra til landsholdet, så vi må klare os uden. Michael Knudsen har været lidt skadet op til med en hævet knæ, men skulle være klar. Han er en meget vigtig brik for Danmark i begge ender af banen.

 

Danmark er havnet i den letteste halvdel ved EM, og bør have gode chancer for minimum at nå en semifinale. De værste modstandere må være Island fra vores gruppe samt Kroatien, der venter i mellemrunden. Danmark har hentet medaljer ved de seneste 4 EM slutrunder, så det må helt klart være målet, at fortsætte den flotte serie.

 

Guld bliver det nok ikke til, da Frankrig stiller med et meget stærkt hold, som Danmark nok får det svært med, som tilfældet var ved VM sidste år, hvor de agerede stopklods for Danmark i semifinalen. For at kunne følge Frankrig mangler der lige en Joachim Boldsen til forsvaret.  

 

Island var lidt skuffende ikke med ved VM sidste år. Så sidst de var med ved en slutrunde var forrige år, hvor de overraskende hentede sølv ved OL i Kina. Island stiller igen med et stærkt hold, ført an af en af verdens bedste håndboldspillere Olafur Stefansson.

Han er efterhånden blevet 36 år, men er stadig godt spillende, og betyder meget for det islandske hold. Udover Stefansson stiller Island med en række spillere, der til dagligt spiller i bundesligaen. Islands problem bliver nok bredden, som ikke er den største. Island bør dog ikke have problemer, med at gå videre fra denne gruppe.

Serbien stillede tidligere op sammen med Montenegro, men de 2 lande blev delt for et par år siden. Serbien var også med ved VM sidste år, hvor de ligeledes var i indledende gruppe med Danmark. Der havde Danmark store problemer, og fik først hevet sejren hjem til aller sidst. Serbien endte med at hive en 8. plads hjem ved VM.

Deres store profil er Illic, der huserer i bundesligaen. Han skiftede inden denne sæson til mesterholdet Kiel, hvor han har fortsat de gode takter, og ligger pt. nr. 3 på topscorerlisten. Serbien bør ligeledes gå videre fra denne gruppe, da Østrig må være gruppens prygleknap.

Østrig er værter for EM, men ikke ligefrem et land der klinger i forbindelse med herrer håndbold. Holdet har da heller ikke tidligere deltaget i en slutrunde. Jeg kender ikke det helt store til holdet, og de får da også mere end svært ved at hente point i denne gruppe. Vil blive meget overrasket, hvis det skulle lykkedes dem at gå videre trods fordelen af hjemmebanen.

Gruppe C


Tyskland

Polen

Sverige

Slovenien

Tyskland befinder sig lige under de bedste hold, men kom dog helt til tops ved forrige VM, da det blev afholdt på hjemmebane. Holdet består, naturligt nok, af spillere fra den hjemlige bundesliga, der er verdens bedste liga. I forhold til den 5. plads de hentede ved VM sidste år, så mangler holdet et par profiler, og optakten til VM har da heller ikke været for god, med 2 nederlag til Island, og en kneben sejr over et svagt østrigsk hold.

Tyskerne bør dog være stærke nok til at komme videre fra denne gruppe, som dog tæller stærke hold som Polen og Sverige.

Polen ligger som tyskerne lige efter de bedste hold, og havde sjovt nok også succes, da der blev afholdt VM i Tyskland for et par år siden. Der blev det til et finalenederlag til netop tyskerne. Holdet består af en række dygtige spillere fra den tyske bundesliga, og Polen har en rigtig stærk start 7`er.

Problemet er, at når der skal skiftes ud, falder kvaliteten betydeligt. Holdet bør som tyskerne gå videre her. I mellemrunden venter dog stærke nationer som Spanien og Frankrig, så skal det blive til en semifinale plads, så skal alt lykkedes for polakkerne.

Sverige har de seneste sæsoner været i en mellemperiode, hvor de har skullet bygge et nyt hold op efter deres tidligere guldhold, der op gennem 90`erne og starten af dette årtusinde fejede det meste modstand til siden og i perioden 1990-2001 hentede medalje til hvert eneste VM. Det nye hold har haft lidt svært ved at komme ud af skygge fra det hold.

De har dog heller ikke leveret de store resultater, der kunne bringe dem ud af skyggen. Holdet har dog rigtig mange dygtige spiller bl.a. Kim Andersson, der til dagligt er blandt de bærende spillere på et af verdens bedste klubhold Kiel.

Ved seneste EM slutrunde viste Sverige dog lidt bedre takter, og hentede en 5. plads, hvilket er det bedste resultat det "nye" landshold har leveret. Sidste år blev det til en 7. Plads ved VM i Kroatien. Holdet har en række spillere, der til dagligt spiller i den danske række. Svenskerne må dog undvære Jonas Larholm, der var deres bedste spiller sidste år ved VM. Han sidder ude i AaB med en skade og har gjort det længe.

Slovenien har kvalificeret sig til EM, da de var havnet i en forholdsvis let kvalifikations pulje med Israel, Hviderusland, Bulgarien og Tyskland. 2 nederlag til Tyskland, og ellers blev de andre hold besejret. Holdet har ikke fast deltagere ved slutrunderne. Sidste de var med var ved seneste EM, hvor det blev til en 10 plads.

Skal de gentage den bedrift, så skal de holde et af ovenstående hold bag sig, og det kan godt blive svært. Slovenien viste ellers fint spil i weekenden, da de spillede træningsturnering i Danmark. Kun et brændt straffe 15 sek. før tid, var de fra at spille uafgjort mod Danmark. De første ellers hele kampen. Derudover slog de Tjekkiet og tabte til Norge, der begge er med ved EM. Så en fin optakt for Slovenien.

Holdet har et par profiler i Kavtinic, Vugrinec og Zorman, men mangler meget i bredden. De ligner det svageste hold i denne gruppe, men man skal ikke helt udelukke, de kan levere en overraskelse, og flasker resultaterne sig, så kan det give en plads i mellemrunden.

Gruppe D


Frankrig

Spanien

Ungarn

Tjekkiet

Frankrig stiller med et skræmmende stærkt hold, der er regerende verdens- og olympisk mester. Det er altså kun EM-titlen, der mangler i bæltet. Den titel må de betegnes som store favoritter til at hente her i Østrig.

Holdet er ført an af nok verdens bedste håndbold spiller Karabatic samt en af verdens bedste keepere Omeyer. Udover de 2 indeholder holdet en række klasse spillere bl.a. Gilles Bertrand, der er en af verdens bedste stregspillere, og vigtig i begge ender af banen. Han var ikke med sidste år, da Frankrig vandt VM.

Frankrig er kommet i en hård pulje med stærke hold som Spanien, Ungarn og Tjekkiet. De bør dog spille sig sikkert videre alligevel, og jeg forventer da også, at de tager 4 point med over i mellemgruppen.

Spanien har en række af verdens bedste klubhold, men på landsholdsplan kan de ikke helt leve op til samme niveau. Der ligger de lige en halv klasse under de bedste. De gik dog hele vejen ved VM i 2003, hvor de tog guldet. Ved OL i Kina hentede de en bronze medalje, efter de slog Kroatien i bronzekampen.

Siden OL er en række af nøgle spillerne stoppet på landsholdet, men de har dog et par markante profiler på holdet stadig i form af Romero, Enterrios og Rocas. Spanien bør trods den svære gruppe være stærke nok til at gå videre.

Ungarn føres normalt an af deres stjernespiller Nagy, der til dagligt spiller i Barcelona. Han er dog ikke med her og det svækket alt andet lige Ungarns hold. På holdet er dog gode spillere som bl.a. Gabor Csaszar, der tidligere har spillet en række sæsoner i Viborg, men nu tørner ud for det ungarske storhold Vezprem.

Ungarns herrer står noget i skygge af de Ungarske kvinder, der generelt klare sig bedre. Herrerne har ikke de store meritter at se tilbage på, og ved de seneste slutrunder er de endt omkring nr. 8-10. De hentede dog en flot 6 plads ved VM sidste år. Ungarn skal kæmpe med Tjekkiet om den sidste plads i mellemrunden. I den duel bør de være et lille skridt foran.

Tjekkiet deltager jævnligt ved slutrunderne, uden det dog er blevet til de helt store resultater. Det bliver det næppe heller her. Skulle det lykkedes dem at snyde Ungarn og snige sig med i mellemrunden, venter der stærke hold som Tyskland og Polen. Så en plads i top 10 bliver det næppe til.

Holdets helt store stjerne er Filip Jicha, der til dagligt spiller for et af verdens bedste hold Kiel, hvor han gør det rigtig godt. Meget hænger dog på ham, hvis tjekkere skal præstere ved denne slutrunde. Holdet spillede træningsturnering i weekenden i Danmark, hvor de tabte til Slovenien og Danmark, men overraskende slog Norge.

Tjekkerne overrasker med jævne mellemrum mod bedre modstandere, men de holder næppe et højt niveau en helt slutrunde.